Reklama

Reklama

Plán

  • angličtina The Plan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument režiséra Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní Bémův koncept pražského územního plánu, jeho následné zrušení po volbách na podzim 2010 a také vznik nového, tzv. Metropolitního územního plánu. Slovo Plán se ve filmu stává metaforou vývoje společnosti a jejího směřování ve 21. století. Film odkrývá motivace občanských aktivit, mechanismy komunální politiky a vliv kapitálu na rozhodování o věcech veřejných. Film Plán přes skepsi panující ve společnosti pátrá po upřímnosti idejí, víře v demokracii a po existenci vize, na níž by bylo možno stavět. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Marze 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to trochu chaotické, ale je to dokument o fungování občanské společnosti. Město funguje podle sociologů jako ekologický útvar- silnější pohlcujíc slabší a jejich stanoviště. Já jsem se angažoval na záchranu cenného přírodního území meandrů Botiče tzv. Trojmezí v Praze v trojůhelníku Zahradního Města, Spořilova a Chodova a místo se před zástavbou developera Orco zatím podařilo uchránit. ()

Ekdahl 

všechny recenze uživatele

Dá se to v pohodě skouknout i přes tu stopáž, což už v kontextu současný český tvorby není vůbec málo. Defilé hajzlů typu Mlejnský, Langmajer, Březina až po psychopatickýho manipulátora, svýho času miláčka Pražáků, Béma, má něco do sebe. Gründerská demokracie v praxi, k zblití. Hlavní výhrada: je to pel mel, kde převažujou vyjádření asi milionu architektů (neříkaj všichni zhruba totéž?) střídajících se s komunálníma politikama, aktivistama apod., trochu tomu chybí nějaká jednotnější linie. Je hl. problémem korupce, nebo absence vize pro Pragl? Co se té korupce týče, je škoda, že tvůrci nezmapovali trochu blíž jeden dva případy, takhle se to celý nese v rovině jedna paní povídala. Řemeslně je to celkem ok, občas je trochu otravná ta mírně epileptická kamera. Hrdiny snímku jsou pro mě ty obyčejní lidé, co se o něco snažej. ()

Reklama

Martin_L 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument po jehož shlédnutí musí každý divák obdařený určitým vědomím společenské odpovědnosti propadnout depresi. Že to v dobách Béma, Mlejnského či Langmajera fungovalo tak, jak je popsáno, asi dnes už nikoho nepřekvapí, vyděsí ale závěr filmu, který vlastně nedává žádnou naději do budoucna. Z filmařského hlediska jde o kvalitní dokument - kamera, střih, hudba - vše je takové, jaké má být. ()

Christissimo 

všechny recenze uživatele

Nejen pro Pražáky, myslím, že to podobné bude v celé České republice. Nejen pro architekty, ty územní plány prostě hezky slouží k poukázání na korupci, nemusíme jim zas tak rozumět. Člověka to může zhnusit, když se dozví, jak to chodí, ale je to lepší nežít ve slepé iluzi, aspoň se s tím můžeme pokusit něco udělat... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pro mimopražského diváka sice občas mírně nepřehledný, ale nadmíru zajímavý pohled pod pokličku územního plánu hlavního města, což je zřejmě zlatá žíla české korupční politické scény. Horší je, že z filmu v podstatě vyplývá, že prakticky není naděje na změnu k lepšímu. A co si budeme nalhávat, v menších městech to není lepší, jen se tam točí méně peněz, takže je rozkrade méně lidí. :( ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Film byl do kin uveden záměrně v ostře sledovaném předvolebním období. (Terva)
  • První veřejná předpremiéra proběhla za účasti mnoha lidí, kteří v dokumentu účinkovali. (Terva)

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama