Reklama

Reklama

Bloodline

(seriál)
  • USA Bloodline
Trailer 1
USA, (2015–2017), 31 h 43 min (Minutáž: 48–69 min)

Hrají:

Kyle Chandler, Ben Mendelsohn, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Jamie McShane, Jacinda Barrett, Sissy Spacek, Chloë Sevigny, Brandon Larracuente (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(33)

Černá ovce rodiny hrozí vyzradit temné rodinné tajemství, a všichni sourozenci tak podstupují náročnou zkoušku. (Netflix)

Recenze (30)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém. Touto citací Tolstého by se to dalo i uzavřít, protože nic tento „noir rodinných vztahů" nevystihuje lépe než právě úvodní věta Anny Kareniny. Seriál o tom, jak žabomyší půtky o ničem mohou ne(u)smiřitelně přetrhat rodinná pouta na dlouhá desetiletí. Seriál o tom, jak právě tyto zástupné půtky nahrazují řešení skutečných problémů, o kterých se mlčí a chodí po špičkách. Seriál o tom, jak si dokážeme vsugerovat svou verzi událostí tak, abychom dokázali žít sami se sebou. Prostě seriál o rodině, jakou znáte/máte i vy. Dává si to načas s expozicí i postavami. Rukopis autorů prvních řad Damages je v tom jasně rozpoznatelný nejen strukturou a snad až nadbytečným naznačováním věcí budoucích. Dal by se vychválit scénář, dovolenkového kouzla zbavená odvrácená tvář ráje na Florida Keys, charaktery i výkony, ale... Ale není to třeba; vše je nadstandardní až výtečné. Hybateli dění jsou charaktery a nikoli, že by postavy byly pouhými loutkami v ději pasoucím po jednom zvratu a cliffhangeru za druhým. Za vypíchnutí však stojí stavební kámen seriálu; tenze (a výkony) mezi Benem Mendelsohnem v roli černé ovce rodiny a Kylem Chandlerem jakožto správňáckým bratrem, jehož jednání je ztělesněním „cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly". Naopak u Mendelsohna jde o typ postavy, kterou všichni dobře znají, protože někoho takového ve svém okolí každý má; někoho s kým rádi jednou za čas pobudete, protože má skvělé historky a není s ním nuda, ale žít byste s ním nechtěli, jelikož je magnet na problémy, vždy je do něčeho namočen a neustále má zaručené tutovky, které vyřeší veškeré problémy. A právě to, jak se Mendelsohn s touto „všem dobře známou rolí" popasoval (lépe napsáno prochlastal, prohulil a prosmutněl), je hodno obdivu. Výše zmíněné platí o samostatně fungující první sezóně, jelikož druhá řada je navíc (na rozdíl od finální třetí). Což je paradoxní, protože i tak je koukatelná, byť okatě docpávána vatou (vlastně vše krom ústřední Johnovi linie). Ovšem s ohledem na to, na co musí tvůrci navazovat a bez jakých postav se musí obejít, tak je i tak ucházející. Což není zase až tak málo, že něco takového lze říci o nastavované kaši, kterou to chtě nechtě nesporně je. Ovšem (c)hutnou kaší, to zase ne že ne. Třetí "I think... they´re all lying." řada pak je vaty již zcela prosta (až na linii kolem Ozzyho) a je velmi dobrá, byť na závěrečných epizodách je znatelné, že to původně měli vymyšlené na více sérií a jen kvůli zaříznutí to narychlo uzavírají. Skončit to po soudním přelíčení, udělali by lépe než rozjet nové linie a do toho nádavkem zkoušet řešit do té doby neuzavřené. Působí to jako by se o tom, že půjde o poslední řadu tvůrci dozvěděli až v průběhu natáčení, protože první polovina je vystavěná perfektně. Až poslední tři epizody jsou v mnoha ohledech "nějaké divné". | S1: 4/5 | S2: 3/5 | S3: 4/5 | ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// "No more fucking talk." Wow. Okay. Jestli jste někdy měli pocit, že je vaše rodina trochu fucked up, jen počkejte, až se seznámíte s rodinou Rayburnových. O tom, jak hluboko mohou příkladní hrdinové spadnout, už nás jednou jeden seriál přesvědčil - jmenoval se Breaking Bad a těžko k němu něco dodávat, nicméně - Bloodline má ze všech dalších seriálů asi nejblíž k tomu, aby nás o tom přesvědčil znova, jinak a třeba i lépe. A obří zásluhu na tom má nejen vynikající Ben Mendelsohn v životní roli, ale i dokonale podchycená atmosféra první řady True Detective, výborně napsané postavy, skvělá režie a především boží scénář, který posouvá žánr "rodinných dramat" na zcela nový level. 1. řada - 8/10 / 2. řada - 5/10 PS. ten celkový počet hodnocení tady na webu je fakt ostudný. Se druhou řadou to šlo strašně moc dolů a konec byl vyloženě levnej cliffhanger, po kterém na tu třetí řadu nemám vůbec chuť. Co se sakra stalo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zatím po pátém díle nadějně vykukující seriál, sice pomalu plynoucí, ale to vůbec nevadí, alespoň je čas vychutnat si každou postavu jednotlivě.....uvidíme dál.....a na konci konstatuji spokojenost a za mě krásný čtvereček i když by bohatě stačilo deset dílů. Nad hladinou vypadající vše klidně plynoucí, ale pod hladinou této rodiny to je daleko temnější a bouřlivé. Postupné odkrývání minulosti udrželo mou pozornost až do konce a hlavní role Dannyho byla velmi dobře zvolená, protože se v něm dokázala odrážet jak ta charakterově dobrá stránka, tak ale i naopak, tudíž mě neustále vtahoval do děje, jak jsem byla zvědavá na jeho proměny. Navíc je to poměrně neznámý herec a to je možná velkým plusem tohoto seriálu. Když o tom tak přemýšlím, tak všichni tři bráchové byli bezvadně vybraní po herecké stránce. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Temná rodinná vztahovka s atmosférou TRUE DETECTIVE, pomalejší tempo, klade důraz na charaktery a vyprávění. Výborné obsazení, přesné herecké výkony a pomalé rozkrývání rodinné dynamiky působí zatraceně slibně. Prostředí Keys se střídáním krásného počasí a deštěm navlhlé, komáry se hemžící bažiny vtáhne. Ihned se objevuje nutkání pustit další díl. P.S: Sissy Spacek je stejně škaredá jako Stephen King... Hodně se mi líbí ukončení první řady a nádherně fungující skoky časem. Hodně civilní, zemité až realistické, jsem zvědav kam se to posune v druhé sérii. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE: 13-ti hodinová dramatická povinnost pro všechny seriálové fajnšmekry, kteří ocení silnou vypravěčskou linii, výborné herce hrající inteligentní postavy a hlavně výtečně vypointované odkrývání kriminálně-mysteriózní zápletky. Žil jsem tím v podstatě den v kuse (padla na to dovča), brutálně se zamiloval a chválim Netflix, kudy chodím. O Bloodline se nelze podrobněji rozepsat bez malých spoilerů, rozhodně ale do tohohle poutavého mixu snad všech myslitelných žánrů (kromě komedie, sci-fi a fantasy) jděte. Chystanou druhou řadu sejmu bez pochyb úplně stejně rychle. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv dlouho jsem seriál odkládal, jsem ve výsledku rád, že jsem se do něj pustil - protože očekávání říkala, že to bude NUDNÁ dramatická vztahovka a nakonec je z toho temná, tragická, herecky perfektní, dramaturgicky vtahující - byť víc se seriál blíží běžný televizní tvorbě - především pak atmosférou a tajemstvím přetékající pecka, trpící jediným neduhem - je to zbytečně natahovaný a proto poměrně často NUDNÝ! ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Bloodline je mix Damages and True Detective. Původně jsem z Floridské atmosféry měla strach, ale nakonec se ukázala jako perfektním prostředím s dusným a omamujícím nádechem. Bloodline je drama stavějící na postavách, které jsou 3 rozměrné a tak šedé, jak jen to jde. Chandlerův John je klasický kladný hrdina chránící svou rodinu, jenže stejně jako v Damages i tady jsou postavy dohnány k velmi pochybnám činům. Příběh staví na starých rodinných tajemstvích, které s příjezdem Dannyho začnou trhat rodinu na kusy. Mendelsohnův Danny je asi nejdynamičtější postavou seriálu a jeho zápas s jeho svědomím, rodinou i minulostí vás ho donutí nenávidět i milovat zároveň. Příběh má pozvolné tempo, ale jeho intenzita je taková, že vás vtáhne po první epizodě. Výborní herci, kamera, režie a scénář. Netflix má v budoucnu hodně co nabídnout. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ideální rodinka, ve které si každý nese nějaké to břemeno z minulosti a vlastně i současnosti. A všechno vybublá na povrch ve chvíli, kdyse dostaví černá ovce rodiny, která se chce polepšit a vrátit se do lůna útulného domova. Nic moc převratného a z mého pohledu je celá série zbytečně natahovaná. Všechno by se vlezlo do osmi dílů a seriál by získal na dynamičnosti. Nicméně díky dobře napsaným postavám vše funguje jak má a obrovským plusem je povedený casting. Tomu dominuje Ben Mendelsohn v roli nezdárného syna Dannyho, s nímž budete v jednu chvilku sympatizovat a chápat a vzápětí ho nenávidět a odsuzovat. 70% ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad tuctová rodinná sága, kde sa márnotratný syn vracia domov a dávna rodinná tragédia sa stáva katalyzátorom udalostí, ktoré rozvíria pokľudné rodinné vzťahy a biznis. Takýchto už proste bolo a ešte bude. Sila a opora seriálu tkvie ale inde a to vo vlečúcom sa tempe, podmanivej dusnej atmosfére a zaujímavých charakteroch podopretých hereckými výkonmi. Hlavne ony to ťahajú aj v tých najšablónovitejších chvíľach, kedy príbeh ide tak nejak na autopilota podľa povedomej a hlavne odhadnuteľnej lajny a nemá čím moc prekvapiť. Tak a teraz koľkými hviezdami to oštemplovať....Tri málo, štyri už moc. Za ďábla Mendelsohna ale idem nahor, ten si to kradne proste pre seba. No a ten cliffhanger na konci mi už prišiel ako nepotrebná snaha o naťahovanie uzavretého príbehu, takže moc chutí pokračovať neodkladne druhou sériou zatiaľ nemám. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Mate pocit, ze vase rodina je psycho? Dejte si Bloodline. Jedno z opravdu prijemnych prekvapeni serialoveho roku v sekci drama/krimi. Velmi dobre zahrane, vizualne pusobive, navic prokladane hypnotickymi flashbacky. Finalni pointa s odkazem na smerovani v druhe serii mi prijde krapet prizemni, budu vahat, zda zkusim i blizici se 2. sezonu. Kazdopadne ta prvni byla velkolepa jizda! ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi přihodilo, že když už jsem do té jejich Raynburnovic rodinky ponořila, chtěla jsem to vidět celé. Nebylo to nezajímavé, naopak. Ale bohužel se to strašně pomalu vleklo, takže čekání na poslední díl třetí série bylo nekonečné. A dosti rozpačité, neboť jsem ani nepoznala, že jsem poslední díl viděla. Musela jsem si konec pustit znovu, abych znovu jistila, že jsem nic neprošvihla a že tvůrci si po 33 dílech takhle "divně" prostě představují konec. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Rodinka Rayburnových (matka a otec důchodového věku, dva dospělí synové a dcera) si žije relativně poklidným životem kdesi na Floridě, když jednoho dne tuto idylku v prosluněném ráji naruší návrat problémového syna Dannyho (Ben Mendelsohn), černé ovce rodiny. S jeho příjezdem začnou na povrch vyplouvat stará tajemství a křivdy, dávné rány, dramata a traumata. Tak by se dal v krátkosti shrnout děj tohoto nového dramatu/thrilleru z produkce populárního a úspěšného Netflixu. Všechno zmíněné je sice pravda, ale jeden z hlavních problémů je pro mě to, že seriál obsahuje málo dramatického děje, respektive málo děje jako takového. Jistě, ve skutečném světě by toho bylo na jednu malou floridskou oblast potažmo jednu rodinu až až, ale v rámci fikčního světa mi tu prostě chybí víc napětí - klidně i za cenu pulpovější roviny vyprávění (pro příklad netřeba chodit nikterak daleko, u netflixového zářezu House of Cards podle mě kombinace politického dramatu a šestákového pletichaření a lezení na vrchol přes mrtvoly funguje výborně). Když už na nějaké to drama konečně dojde, kvůli zaměření se na vztahy mezi jednotlivými postavami se z něj stává jakési rozplizlé, bezkrevné melodrama s thrillerovými prvky. Druhý jmenovaný aspekt přináší do děje - a roztáčí tím vír událostí - už závěr úvodní epizody, který nekompromisním foreshadowingem láká na to, co má přijít v nadcházejících dílech. Postupně bohužel vychází najevo, že toto spíše nahodilé ukazování událostí před tím, než k nim skutečně dojde, není řešeno příliš elegantně a voiceover Johna (Kyle Chandler) - společně s Dannym hlavní mužská postava - pak působí jako parodie sebe sama (vzpomeňte na Harrisona Forda v jedné z těch strašných verzí Blade Runnera). Když už přišla řeč na postavy a jejich představitele - u Sissy Spacek a Sama Sheparda není o čem mluvit, ti mě potěší vždy a všude, Mendelsohn je herecky zdaleka nejzajímavější (za což vděčí i své postavě), ale s Chandlerem mám ten problém, že ačkoli jako člověk působí dojmem poměrně charizmatického sympaťáka, jeho postava je podobně jako Jack z Lost typem zkušeného, rozvážného a spásného, ale zároveň neuvěřitelně otravného všeználka, který všechno vyřeší, na všechno má odpověď a všichni si k němu chodí pro radu. Bloodline není vůbec tak špatné, jak by se mohlo z mého „poněkud“ negativistického popisu zdát; jako celek překvapivě nenudí (i když některé vedlejší linky nejsou kdovíjak záživné), avšak velké množství žánrových klišé, dějové hlušiny a směšně vynucený závěrečný cliffhanger, který nás má zřejmě navnadit (?) na případnou druhou sérii (ačkoli už Bloodline nemá co říct), mi zabraňují byť jen uvažovat o velkorysejším hodnocení. 65% ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Precizně natočený, pečlivě obsazený, hudebně opojný, atmosféricky příjemný Dallas nového tisíciletí. Ovšem to je asi tak vše co je na Bloodline zajímavé... jo a ještě skladba vyprávění, jež střídá minulost, přítomnost a budoucnost - jen aby tvůrci skryly slabý a průměrný příběh. EDIT: Seriál vzdávám po šesté epizodě. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Charaktery tažené luxusní drama pro náročné. Více než seriál je Bloodline (zatím) třináctihodinovým románem, který stejně jako ty nejchytlavější knihy zhltnete jak malinu. Díky Netflixu je Bloodline prvním skutečně neseriálovým seriálem. Se svými 13 díly první série pracuje skutečně jako s jedním velkým celkem a to mnohem výrazněji než i ty vyloženě neepizodické TV seriály. Bloodline zažitou epizodickou formálnost pohřbívá vlastně jako první, poněvadž z předchozích "stream only" projektů jako třeba House of Cards byl totiž tento klasický styl paradoxně stále cítit. Rozdíl je patrný takřka okamžitě neboť Bloodline se svým tempem nikam nežene. Nelze ani mluvit o pomalém rozjezdu, neboť Bloodline se vlastně nikdy pořádně nerozjede. Aspoň to tak nepůsobí, protože všechny dramatické situace vrcholí naprosto přirozeně a více než televizně to vše působí vyloženě knižně. Tempo tedy definitivně mnohé odradí, ale ostatní si právě svým sebevědomým vypravěčským stylem získá. Scénáristé měli totiž mnohem víc prostoru aby vykreslili charaktery tak jak potřebují a to se jim podařilo nadmíru. Vedle románových paralel pramenících zejména ze špičkových postav je Bloodline ale pořád seriálem - tedy audiovisuálním médiem a i v této rovině exceluje. Bloodline je v jádru velmi dospělým a realistickým dramatem bez uměle vyhrocených a za vlasy přitažených scén jak tomu v seriálech a thrillerech bývá zvykem - přesto z Bloodline nejdou odtrhnout oči. Kamera a celkový look neokoukané Floridy (který dělá půlku atmosféry) je totiž mimořádně povedený. Na závěr nelze nezmínit perfektních herecké výkony a to zejména Ben Mendelsohn v hlavní roli. O lépe napsané a zahrané postavě upřímně nevím. /edit pod druhé sezóně: Stále špička. Tempo je o něco svižnější, ale není to vůbec na škodu.Tentokrát Kyle Chandler a jeho postava jsou těmi kdo naprosto září. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem, prečo to prirovnávajú k True Detective - je to iné príbehom, atmosférou, aj vizuálom. Jediné, za čo dávam tri hviezdy, nie dve, je herecký výkon Bena Mendelsohna, ktorý má šarm bez toho, aby sa musel učesať, či umyť. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série pro mě byla tak silná, že mi to i po započtení druhé slabší a třetí příšerné pořád vychází na čtyři pecky. Bloodline vnímám jako geniální projekt, jehož tvůrci neměli dost štěstí, aby ho mohli představit světu v plné kráse. Netflix jim do toho hodil vidle pozdě na to, aby ten projekt nabídli jiné produkci a moc brzy, než aby ho mohli v klidu dokončit. Pro ně je to tragédie, pro nás diváky je to škoda. Nedá se svítit, je to pryč... ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Silné rodinné drama s trochu pomalejším tempem a zdlouhavějším rozjezdem, což nemusí úplně každému sednout. Ale kdo tomu dá šanci do konce, nebude litovat. Herecký koncert pro mě neznámého Bena Mendelsohna. S01 4/5 ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechápu to vysoké hodnocení, protože se jen do blba opakují 33 hodin stejné žvásty o rodině. Mohlo to být celé velmi dobré, kdyby to stáhli nejméně na polovinu, vynechali stále se opakující vzpomínky nebo plky o rodině zmrdů, která se vzájemně kryje, protože přece "dokonalá americká rodinka..." Ke konci už se mi chtělo z toho natahování zvracet a to doslova.Jediný, kdo dal seriálu na krátkou dobu šmrnc, byl Ben Mendelsohn. Pak už šlo všechno do kopru.Posleních několik epizod 3. série jsou už jen odporné splašky bez konce. Nejhorší snad byla kamera, kdy máte neustále půl obrazovky rozmazané a scéna je snímaná kameramanem sedícím kdesi v křoví. ()

Související novinky

Seriálový spin-off Duny má nového režiséra

Seriálový spin-off Duny má nového režiséra

30.04.2022

Kanadský režisér Denis Villeneuve (Příchozí, Sicario) je takovým fanouškem knižní Duny, že by pravděpodobně zvládl do konce kariéry točit už pouze projekty z tohoto světa. Dokládá to i fakt, že kromě… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama