Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouřlivé mládí autora "Dona Quijota" v hvězdně obsazeném snímku... Svůj životopis Miguela de Cervantese natočil Vincent Sherman v roce 1967 – v barvě a s hvězdným obsazením. Ve snímku se objevili Horst Buchholz, Gina Lollobrigida, José Ferrer, Louis Jourdan či Fernando Rey. Zobrazuje mladého Cervantese jako chudého, leč ctižádostivého mladíka, který se nevyhýbá soubojům ani milostným eskapádám. Ústřední osou příběhu je pak konflikt Svaté ligy s Turky včetně slavné bitvy u Lepanta, která stála Cervantese ruku. Zmrzačený námořník je později zajat alžírskými piráty a odvlečen jako otrok do Alžírska, kde osnuje plány na vzpouru a útěk, aniž by tušil, že si jej budoucí generace zapamatují jako spisovatele. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Formativní zážitky budoucího autora Důmyslného rytíře dona Quijota (například setkání s předobrazem Sancha Panzy) jsou podány dobrodružně a romanticky, ale nejzajímavější jsou dialogy o islámské hrozbě pro křesťanskou Evropu a o stavu obou civilizací, například během toho, kdy mladý idealista Cervantes provádí tureckého vyslance nepříliš křesťansky ctnostným Římem. Část filmu (asi poslední třetina) odehrávající se v zajetí je bohužel slabší. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film ze zlatého věku klasických dobrodružných filmů a film kupodivu v našich televizích opomíjený. Snad sám název zavádí tím, že má jít o životopisný film. Tak tomu ale zdaleka není. Cervantes je tu ukázán jistě trochu přizpůsobený dobrodružnému žánru a Horst Buchholz - jak ho ostatně známe i ze Sedmi statečných - je takovým finfánovsko-cartouchovským typem hrdiny, který překoná všechny nesnáze, je miláčkem žen... Pravdou ovšem je, že Cervantes se skutečně účastnil bitvy u Lepanta (její scény jsou natočené výborně) a byl nějaký čas otrokem v Alžíru. Pravděpodobně byl už od mládím velkým idealistou a ve stáří to zkarikoval v postavě Dona Quijota, i mně tak podobné a blízké postavě osamělého rytíře bez bázně a hany... Gina Lollobrigida zde není tou prostou bláznivou dívkou z Fanfána nebo série Chléb,láska a .... Ovšem zase je prostitutkou nebo lépe řečeno kurtizánou. Mně se ten film moc líbil. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Nečakane dobre fungujúci nenáročný životopisný film s dobrodružným príbehom slávneho spisovateľa, ktorý toho zažil dosť a ako čítam, nudný život nemal ani po návrate zo zajatia do Španielska. Jeho "stáž" v Alžíri trvala až 5 rokov, počas ktorej sa o útek pokúsil 3-krát. Kratšia stopáž by sa hodila viac, hlavne romantiky v ňom bolo na mňa až priveľa, napriek tomu aj vďaka dobrodružnejšej druhej polke bolo iba málo hluchších miest. Buchholz sa na rolu idealistického rojka výborne hodil a krásna Lollobrigida to so svojím zvodným zjavom nikdy nepokazí. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Pěkné obsazení. Jako klasická rytírna 60 let docela dobré (jeden by očekával, že odněkud vystartuje s kordem Gérard Barray nebo Jean Marais). Ale jako úryvek ze života slavného spisovatele nejspíše silně zidealizované - jeho život v otroctví i ve své zemi byl dle dostupných údajů o dost drsnější atd... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jsi blázen. Když člověk ví , jaký je život a odmítá se před ním sklonit, možná je šlechetný, ale pořád je blázen…." X "Člověk není nikdy otrokem, když jeho duch je svobodný. Není blázen, když zůstane věrný svým ideálům."  Nevím, nakolik tento film o Migueli de Cervantesovi, tvůrci "Dona Quijota", odpovídá realitě. Ale minimálně základní fakta (účast v bitvě u Lepanta, zajetí do otroctví, pokusy o útěk svědčící o jeho neskonalé touze po svobodě) jsou v pořádku. Film má pěknou atmosféru dobrodružně-romantického filmu (viz třeba bitevní scény). Mě ale zaujalo hlavně jakési hlubší idealistické poselství, které film přináší. Poselství, že vždy neplatí teze o tom, že "lidí jsou mrzcí a nezajímají se o čest ani morálka" Co povzbudivějšího si přál slyšel téměř v předvečer 2. kola prezidentských voleb... ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama