Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouřlivé mládí autora "Dona Quijota" v hvězdně obsazeném snímku... Svůj životopis Miguela de Cervantese natočil Vincent Sherman v roce 1967 – v barvě a s hvězdným obsazením. Ve snímku se objevili Horst Buchholz, Gina Lollobrigida, José Ferrer, Louis Jourdan či Fernando Rey. Zobrazuje mladého Cervantese jako chudého, leč ctižádostivého mladíka, který se nevyhýbá soubojům ani milostným eskapádám. Ústřední osou příběhu je pak konflikt Svaté ligy s Turky včetně slavné bitvy u Lepanta, která stála Cervantese ruku. Zmrzačený námořník je později zajat alžírskými piráty a odvlečen jako otrok do Alžírska, kde osnuje plány na vzpouru a útěk, aniž by tušil, že si jej budoucí generace zapamatují jako spisovatele. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pokus o zmapovanie života veľkého spisovateľa, ktorého dielo je jedno z najpredávanejších kníh všetkých čias. Dodnes sa Don Quijot predal v počte asi 500 miliónov kusov, čo je chvályhodné, keďže nad ním sa nachádzajú len náboženské a komunistické knihy, teda knihy povinnej kúpy. Avšak na hodnote tento film stráca tým, že ide fakt len o fikciu. Ako ďaleko je od pravdy, nikto nedokáže určiť. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

……či to bol životopis ? asi nie ...či to bol dobrodružný film? asi nie (bol málo  "hepyendový" )...dalo sa pozrieť,ale v tej plejáde dobrodružných filmov rokov 60-tych iste daný film hral druhé-treie husle.... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Je snazší pro pravdu zemřít než s ní žít." ----- Jakoby byl hotov k obojímu ... za každých, a to i krajně nepříznivých okolností. Myslím, že nepotřebuju vědět, jaký OPRAVDU byl. Chci si ho pamatovat v podání Horsta Buchholze ... jako horkokrevného snílka a bláhového idealistu, připraveného kdykoli se utkat s větrnými mlýny - a s celým světem ... ve snímku, který vzdává hold jemu samotnému stejně jako specifickému, z dnešního pohledu maličko staromódnímu stylu výpravných filmových dobrodružství, která vznikala v oněch památných dobách, které byly nakloněné chrabrým a neohroženým hrdinům stejně jako jejich krásným a zpravidla alespoň na první pohled bezbranným protějškům. Z hlediska dějin jsou ty drze prostovlasé, vzpurně volnomyšlenkářské a po všech stránkách pokrokuchtivé časy poměrně nedávné, leč z pohledu filmové historie jsou nadmíru uspěchanému, poněkud rozkolísanému a jaksi globálně nervnímu 21. století snad až příliš vzdálené. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nečakane dobre fungujúci nenáročný životopisný film s dobrodružným príbehom slávneho spisovateľa, ktorý toho zažil dosť a ako čítam, nudný život nemal ani po návrate zo zajatia do Španielska. Jeho "stáž" v Alžíri trvala až 5 rokov, počas ktorej sa o útek pokúsil 3-krát. Kratšia stopáž by sa hodila viac, hlavne romantiky v ňom bolo na mňa až priveľa, napriek tomu aj vďaka dobrodružnejšej druhej polke bolo iba málo hluchších miest. Buchholz sa na rolu idealistického rojka výborne hodil a krásna Lollobrigida to so svojím zvodným zjavom nikdy nepokazí. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Svobodě ducha služ. Dobrodružné povahy statečný to "sedmý" muž, jenž všemu shluku příkoří napíná luk, brousí kopí, nůž. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jsi blázen. Když člověk ví , jaký je život a odmítá se před ním sklonit, možná je šlechetný, ale pořád je blázen…." X "Člověk není nikdy otrokem, když jeho duch je svobodný. Není blázen, když zůstane věrný svým ideálům."  Nevím, nakolik tento film o Migueli de Cervantesovi, tvůrci "Dona Quijota", odpovídá realitě. Ale minimálně základní fakta (účast v bitvě u Lepanta, zajetí do otroctví, pokusy o útěk svědčící o jeho neskonalé touze po svobodě) jsou v pořádku. Film má pěknou atmosféru dobrodružně-romantického filmu (viz třeba bitevní scény). Mě ale zaujalo hlavně jakési hlubší idealistické poselství, které film přináší. Poselství, že vždy neplatí teze o tom, že "lidí jsou mrzcí a nezajímají se o čest ani morálka" Co povzbudivějšího si přál slyšel téměř v předvečer 2. kola prezidentských voleb... ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Formativní zážitky budoucího autora Důmyslného rytíře dona Quijota (například setkání s předobrazem Sancha Panzy) jsou podány dobrodružně a romanticky, ale nejzajímavější jsou dialogy o islámské hrozbě pro křesťanskou Evropu a o stavu obou civilizací, například během toho, kdy mladý idealista Cervantes provádí tureckého vyslance nepříliš křesťansky ctnostným Římem. Část filmu (asi poslední třetina) odehrávající se v zajetí je bohužel slabší. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film ze zlatého věku klasických dobrodružných filmů a film kupodivu v našich televizích opomíjený. Snad sám název zavádí tím, že má jít o životopisný film. Tak tomu ale zdaleka není. Cervantes je tu ukázán jistě trochu přizpůsobený dobrodružnému žánru a Horst Buchholz - jak ho ostatně známe i ze Sedmi statečných - je takovým finfánovsko-cartouchovským typem hrdiny, který překoná všechny nesnáze, je miláčkem žen... Pravdou ovšem je, že Cervantes se skutečně účastnil bitvy u Lepanta (její scény jsou natočené výborně) a byl nějaký čas otrokem v Alžíru. Pravděpodobně byl už od mládím velkým idealistou a ve stáří to zkarikoval v postavě Dona Quijota, i mně tak podobné a blízké postavě osamělého rytíře bez bázně a hany... Gina Lollobrigida zde není tou prostou bláznivou dívkou z Fanfána nebo série Chléb,láska a .... Ovšem zase je prostitutkou nebo lépe řečeno kurtizánou. Mně se ten film moc líbil. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Pěkné obsazení. Jako klasická rytírna 60 let docela dobré (jeden by očekával, že odněkud vystartuje s kordem Gérard Barray nebo Jean Marais). Ale jako úryvek ze života slavného spisovatele nejspíše silně zidealizované - jeho život v otroctví i ve své zemi byl dle dostupných údajů o dost drsnější atd... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Komediálnost, životní moudrost a hlavně hodně dobrodružství, to je to, co se k autorovi Dona Quijota hodí nejvíce. Mnoho filmů s odstupem času ztratí ze svého kouzla, tento si však drží původní šarm i po padesáti letech. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Dokoukal jsem, tipnul si 67%, otevřu čsfd a trefa! Jo, jo, tohle je přesně ten film, kdy jsou tři hvězdy málo a čtyři moc.  Příběh sám o sobě silný, s fascinujícím nábojem svobodomyslnosti, napínavý, herecky solidní, navíc s fakt sexy Ginou. Ale na druhou stranu formou a chvílema i obsahem hróózně naivní. Samozřejmě těžké soudit skoro 60 let od natočení, přesto nakonec hodnotím z pohledu, že z té doby vzešlo nemálo klasik s o dost lepší kvalitou... Tou naivitou však rozhodně nemyslím "boj s větrnými mlýny", jenž je pochopitelně pro (nejen) tento film tím nejdůležitějším poselstvím. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství a lásky Miguela Cervantese, jak z ní v překladu originální název, daleko předtím, než napsal svůj nejslavnější román ´Don Quiote de La Mancha´. Příběh, založený na základě  knihy ´Cervantes´ autora Bruna Franka, je samozřejmě fiktivní, ale určitými odvětvími španělského romanopisce, dramatika a básníka  se přeci jen místy dotýká. V šedesátých letech vznikla přemíra všelijakých romanticko-dobrodružných historických snímků a tento je jen jeden z nich v řadě. Příběh má vše, co lze od takového snímku očekávat. Patřičné intriky, romance i na válečnou bitvu dojde. A jak už to obvykle také u životopisný příběhů z určitého období bývá, v ději jsou ukryty inspirační motivy na některé slavné postavy pozdějších literárních děl. Svoboda, otroctví a do toho všeho vtírající se kulturní aspekt, který potřebuje určitý divácký nadhled. Naopak do dnešní doby naprosto nezestárla uvedená konfrontace mezi křesťanstvím a islámem.  Krapet rmoutí přílišné pomalé tempo, ale k příjemnému diváckému odpočinku to snad postačí. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Romantická pohádka o bouřlivě dobrodružném mladí budoucího slavného spisovatele. Kdyby ji o sobě napsal sám, bylo by to hodně troufalé, ale idealizace do pohádek patří. Nicméně moudrost stáří a drsná realita mládí byly nejspíš výbornou kombinací pro vznik jednoho z pokladů světové literatury, který vzdává skrze ušlechtilou sebeironii hold rytířské cti a čistým ideálům. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Silně idealistický a nevěrohodný pohled na "revoluční" nadšení Miguela de Cervantese a jeho boj za svobodu. Zajímavý pohled na historické a náboženské pozadí konfliktu mezi Svatou stolicí a Turky. Řada známých hvězd evropské kinematografie šedesátých let v jednom z pozdních filmů amerického režiséra Shermana ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Cervantes není úplně životopis slavného spisovatele. Vidíme totiž jen jednu zajímavou epizodu. Když jsem pečlivě pročítal co všechno zažil ve svém životě, tak je mi jasné, že by to mohlo být na několika hodinový film nebo dokonce na seriál. Z tohoto pohledu se pak film jeví trochu jinak. Ač kvalitní co do exteriérů a hereckých výkonů, moc se mi nelíbily třeba souboje. A že jsem už pár dříve narozených historických filmů viděl. A pro Ginu Lollobrigidu se navíc jednalo skoro o epizodní roli, kdy se objevila v pár scénách. Takže jsem ani moc nepochopil, proč Čt vysílala zrovna tento snímek k jejímu úmrtí. Nicméně my se bohužel z filmu nedozvíme, jaké okolnosti vedly k napsání jeho nejslavnějšího románu. Ani jak k tomu vůbec došlo. Tady si tvůrci vypůjčili jednu z jeho částí života hlavně proto, že šlo také o tradiční konflikt křesťanství a islámu. Ani jedno náboženství není ideální a má své chyby, jak je správně upozorňováno, ale pro mě je nejcennější chvíle, kdy vyslanec Turecka prochází Římem a vidí co všechno církev také může dopustit a pak kritizujte islám. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobrý dobrodružný film. Herci hrajú celkom slušne, ale žiaľ na prevedení sa už čas podpísal. Celkovo film vyznieva ako Angelika a sultán. Na hodnote mu pridáva, že príbeh je inšpirovaný životom Miguela de Cervantesa, ktorý svojím nám necháva odkaz o slobode a ideáloch. 70% ()

Reklama

Reklama