Reklama

Reklama

Krasnyj ljod. Saga o chantach Jugry

  • Rusko Красный лёд. Сага о хантах Югры (více)

Obsahy(1)

Film natočený podle skutečných událostí vypráví o povstání Chantů proti bolševické moci v oblasti řeky Kazym ve 30. letech 20. století. Děj začíná svatbou Věry, dcery pravoslavného kněze, s Chantem. Zhrzený milenec Ilja opouští vesnici a posléze se přidává k bolševikům. Vrací se jako velitel Rudé armády s oddílem krasnoarmějců. Má za úkol vmísit se mezi obyvatelstvo a zkoumat jejich náboženství a bohy. Cílem bolševiků je změnit jejich kočovný život a přesvědčit je o moderním životu, kde by odhodili veškeré tradice. Ve vesnici se usadí také oddíl, kterému předsedá Čuchnovskij. Zpočátku žijí poklidně. Z ústředí ale přijde pokyn vypořádat se s místními náboženskými kulty. Čuchnovskij se svými lidmi zničí svatyni na ostrově a zajme šamana, který se s rodinou brání přesile. Druhá část oddílu zatím zdevastuje pravoslavný kostel ve vesnici a dochází k prvním šarvátkám. Bolševici zatknou šamana i kněze a odvážejí je z vesnice. Chantové odejdou z vesnice, spojí se s dalšími kmeny a vzniká velké povstání, které má Ilja potlačit vojensky. Chantové odrazí několik úderů , ale převaze vojenské techniky těžko odolávají. Ilja se snaží získat zpět Věru, ale ta dává přednost svému národu, Bohům a svobodě.
Film končí epilogem o tom, že ve střetu bylo zajato 80 Chantů. 11 bylo odsouzeno k smrti, 3 zemřeli během vyšetřování, zbytek bylo odsouzeno. V roce 1993 byla 45 z odsouzených a popravených zamítnuta žádost o rehabilitaci a 35 bylo rehabilitováno. (fly)

(více)

Recenze (1)

fly 

všechny recenze uživatele

Skvělý ostern. Výborná kamera, úžasné exteriéry sibiřské tundry, řek, medvědi, vlci a nakonec i polární záře. Dobrý scénář, režie i herecká výkony. Zajímavá symbióza mezi kultem původních národů a pravoslavím. Pravoslavný kněz i šaman stojí při svém lidu až do konce. Originální "ochranka" svatyně. Krev barví bílý sníh i led do ruda ve jménu bolševického pokroku a levicového dobra. I ta vlčata postřílejí. Hlavní hrdinka Věra se nevzdává, statečně bojuje s lidmi i živly a drží se tradice a Boha navzdory všem. Naprosto ohromující je stavba ohromné obranné pevnosti Chantů z ledu. Je skvělé, že se Rusové otevřeně vyrovnávají se svou minulostí. Je také fascinující, že Chantové dnes žijí svobodně na velkém území Tjumenské oblasti a je jich 21 000! Američani Indiány vyvraždili a zbytek uzavřeli do rezervací. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama