Reklama

Reklama

Mauglí - příběh džungle

  • USA Mowgli: Legend of the Jungle (více)
Trailer 1

VOD (1)

Osiřelý chlapec, kterého vychovala zvířata v džungli, přijme svůj osud, když se musí postavit nebezpečnému nepříteli – a vyrovnat se se svým lidským původem. (Netflix)

Recenze (132)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Konečne poriadny kus Kiplinga! :) Knihu džunglí milujem a videl som hádam všetky zásadnejšie adaptácie (vrátane "jonesovky" s Jasonom Scottom Lee či tej klasickej Kordovej verzie z roku 1942). Neodvážil by som sa tvrdiť, že táto je najlepšia, ale mne sa zdala najvernejšia duchu predlohy. Zo začiatku sa to nepríjemne podobá na nedávnu Disneyho verziu, ale to rýchlo pominie. Najneskôr od polovice je to výrazne iné, temnejšie, miestami skoro strašidelné, aj nejaká krv tam tečie. Skoro som čakal, že Mauglího chytia otrokára a odvlečú ho do paláca, kde bude kopať v podzemných baniach. ;-) Disney mal určite lepšiu animáciu, bol celkovo svižnejší a zábavnejší, ale toto má zase stokrát lepšieho hlavného predstaviteľa a výraznejšie hlasové a mo-cap výkony. A značná časť filmu je natočená v reálnych exteriéroch, čo je rozhodne plus. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

6/10. Škoda, že je snímek tak nesoustředěný. Drsnější pojetí kvituji, stejně tak větší background zvířecím charakterům či zásadnější důraz na Kiplingovo dílo, ale příběh zůstal v půli cestě a klišé se kupí víc, než bych si přál. Technické zpracování pokulhává v každé druhé scéně a přitom umí vykouzlit fantastické obrazce. Je to jak na horské dráze. Líbilo, ale přál jsem si silnější zážitek už jen kvůli Serkisovi... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónov║ Warner Bros. a Netflix sú veľmi odvážny, že sa konkurenčne pustili voči gigantu ako je Disney Studio. A to dva roky po uvedení jeho verzie danej známej predlohy od Kiplinga. Pre mňa ide dosť nešťastné riešenie a v konečnom výsledku aj zlyhanie. V prvom rade na režisérsku stoličku posadiť neskúseného Andy Serkisa, no fúha, a zveriť mu taký veľký projekt? K tomu triková stránka skôr pôsobí lacno, výzor zvierat uplácano. Vizuál nezachránia ani reálne zábery z lesa, prírody, bije sa to tam. Všetko tam pôsobí, rušivo, až umelo. Dej už nemá čim zaujať. Herecky zapôsobí aspoň menoslov, aj mladý Mowgli nie je zlý ale v danom nechytľavom prevedený s ostatnými neduhami to nemá možnosť výrazne strhnúť, zaujať. To že to je drsnejšie, krvavajšie, čo z toho, všetko to tu je len tak na polceste niekam, kde by to mohlo byť omnoho lepšie. Prišlo mi to rovnako premárnené ako Yatesov vyblednutý trikový Tarzan. /40%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Možná až moc brzo vyšla nová verze Mowgliho, ale i tak jsem překvapivě spokojen. Jungle Book je sice nepřekonaný, minimálně po vizuální stránce, zdejší zvířata mi příliš oku nelahodili a tygr je vyloženě odpudivý, ale líbilo se mi, že je tahle verze pojatá jinak a příjde mi i mnohem věrnější předloze. Hlavní představitel Mowgliho Rohan Chand je zahraný bezvadně a celé je to mnohem temnější až strašidelnější ( Scéna s opicemi poměrně dost creepy) a plus za Hyenu, která v Jungle Book nebyla. Napínavé, svižné, zábavné. Já si to užil. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Šialený hybrid pôsobiaci dojmom, že na začiatku chcel ambiciózny Andy Serkis za ťažké prachy nakrútiť trojhodinovú temnú, realistickú a drsnú verziu Knihy džungle, v ktorej číha zákerná smrť za najbližším stromom a Balú s Akelou vyzerajú v tvárach ako postavy z hororov. Potom mu osekali rozpočet, z filmu vystrihli hodinu materiálu (najviac je to poznať na scénach z dediny) a k momentom, v ktorých sa brutálne umiera, boli pridané „zaručene vtipné“ scénky s pišišvoriacimi sa zvieratkami, čo vôbec nejde dokopy. A prečo sú tie zvieratá oproti ľuďom také obrovské? Neviem. Favreauova o dva roky staršia verzia bola stokrát lepšia. Takisto je tam plno čudných blbostí, kedy v gigantickej džungli veľkej ako Mesiac pobehuje jedna svorka vlkov (vyzerá to tak, že v celej džungli sa pohybuje 100 – 200 zvierat vrátane opíc a vtákov) a kedy Maughlí vo finále o pomoc požiada istú skupinu zvierat a tie mu pár sekúnd pomáhajú a potom tam len tak postávajú a pozerajú sa. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Víc Kiplinga, víc svébytné vize. Ale Serkis jako režisér hlavně rytmicky a dramaticky úplně nestrhne. Každopádně sympatická alternativa k předžvýkaným Disneyho zpívánkám. 7/10. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Technická stránka je podstatně slabší než ta u Favreauovy konkurenční pohádkové verze. Potěší ovšem dospělejší pojetí. Usekané hlavy a emoce se dají ždímat po litrech. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Disneyho (ani už nevím kolikátá verze) se mi hodně líbila. V Imaxu jsem si jí hodně užil a hezky jsem se pokochal nad bezchybou animací, která bere dech. Ačkoliv jsem nechápal, proč je Hollywood posledlý zdvojováním, Serkisova verze má své opodstatnění a popravdě je příjemná změna oddechnout si od přísně rodinného a písničkového podání a vychutnat si o něco temnější verzi, jež Mauglí bezpochyby je. I na Netflixu mi spadla brada, jak nádherně film vypadá i zní a první půlhodinu jsem se opět kochal, jak rozdílně a jak dokonale vypadají naši staří zvířecí známí a Warnerům se nedivím, že si nechtěli zopakovat faux pas taktéž výborného, leč propadáku, Legend of Tarzan a po vzoru Paramountů film nemilosrdně střelili. Co na to říkal Serkis těžko říct, ale pevně doufám, že film dostane k haldě lidem, kteří si jej doma užijou a přeju si, aby takové snímky nevymizely, jenom by to mohly být nové značky a ne x-krát zpracované látky. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě chytlo mnohem víc než Favreau, u kterého jsem kdysi v kině usínal. Konečně pořádná Kniha džunglí pro notně odrostlejší diváky! Zábavné, poutavé, a kupodivu nikoli ke škodě, ale naopak spíš sympatická avatar-like filmařina. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

To mohlo byť tak strašne super. Ale nebolo. Serkis sa precenil a svojmu ambicióznemu konceptu nedokázal dať ten adekvátny vizuál, švih ani hĺbku. A pritom to tam pod povrchom všetko bublá. Disneyho verzia vyhráva na plnej čiare aj napriek tomu, že bola detskejšia a povrchnejšia. Mowgli má v sebe elementy, ktoré rozhodne stoja za to (temnejšie ladenie, dobrý príbeh alebo výkony dabingových hercov), ale výsledkom je zabudnuteľný projekt s hromadou problémov. Škoda. 6/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho Maugliu za posledních pár let.?! Tento příběh se mi zdál příliš strohý a Netflix nám určitě nedodal nic novátorského! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Temnější vize literární klasiky. Rudyard Kipling by z ní měl radost. Výrazně totiž nenabourává ducha knihy. Přičmoudlého polonahého chlapečka už jsme viděli nejednou běhat džunglí, a jistě ještě v budoucnu uvidíme. Tentokrát si vzal vděčnou klasiku režijně na paškál Andy Serkis, který kolaboraci s Netflixem dotáhl v mnoha směrech do přívětivého vyvrcholení. Mowgli je příslušně kvalitně obsazen talentovaným Rohanem Chandem, který mnohdy překonává nástrahy džungle sympaticky šibalsky. Umí si získat publikum. O něco horší je to se CGI faunou. Ta občas vykazuje rušivé výpadky stran animace, která je na film, který není určen pro kina, více než solidní, i tak nelze přehlédnout její zjevné nedostatky. Tygr Šérchán je odpudivá šelma, u něj má animace největší nekvalitní výkyvy, ty se ale nevyhýbají žádnému zvířeti. Nemíním práci trikových specialistů jen hanit, interakce s Mowglim je naprosto vyhovující, mnohdy téměř vynikající, a je fér přiznat, že jakmile přijde fáze, kdy triková fauna se na chvíli odporoučí ze scény, jedná se o úsek, kdy Mowgli zavítá do vesnice mezi lidi, respektive je chycen a uvězněn, nebylo příliš co sledovat. V džungli má film švih a dynamiku, nemalý prostor je dán i emocím a několika vypjatým situacím, ze kterých by dětští diváci nemuseli mít klidné spaní. Nekomfortním a nevyrovnaným shledávám až závěrečný úsek odehrávající se ve vesnici. Najednou vymizel náboj, přestalo to mít šťávu i napětí opadlo. Prostě téměř rutinní dojezd. Film si našlápl k absolutním výšinám, stačí si přečíst dabéry zvířat, kteří čítají jména Christian Bale, Cate Blanchett nebo Benedict Cumberbatch. Nemá příliš cenu tuhle verzi porovnávat s jejími předchůdci, našla se dokonce nechvalně známá verze, která rezignovala na mluvící zvířata, Stephen Sommers by mohl vyprávět. Tak takovými prohřešky tahle rozhodně nedisponuje. Vizuálně hraje všemi barvami, technicky mírně kolísá v CGI a potkává se s duchem autora předlohy, což je poměrně cenné pro znalce knihy. Takže na startovní čáře s profáklými zvířecími hrdiny a jedním lidským mládětem by měl být ten divák, co očekává dobrodružnou zábavu, která i po x-tém zpracování může přinést ještě nějakou tu novotu a příměs temného závanu. 8/10 ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Během tří dnů jsem viděl obě nejnovější "Knihy džunglí", takže můžu poměrně začerstva porovnávat. Oba filmy jsou super, ale jako vítěz mi vychází Mowgli: Legend of the Jungle, přestože v poslední půlhodince trochu uvadá. Jednak se víc drží předlohy hlavního příběhu Mauglího a pak je taky mnohem drsnější, syrovější, chtělo by se říct realističtější, než Favreauova klasicky uhlazená Disneyovka s písní na rtu, která je spíš tou rodinnou verzí. Serkis mě příjemně překvapil a pokud jsem dal Favreauovi čtyři hvězdy, tady musím dát o jednu víc. [90%] ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Úmysl zfilmovat Mowgliho syrově a ve vážnějším tónu byla asi ta nejlepší hollywoodská zoufalost za poslední léta a studio Warner Bros má za to u mě velkej obdiv (oni totiž berou omalovánky Marvelu/disneyho a mění je v temnější a podstatně chytřejší filmy). Takže ačkoliv není nová Kniha džunglí filmovou událostí roku a celkově působí hodně divně, bez duše a nevyrovnaně, pořád je to zajímavější než verze od Favreua, která je mířená vyloženě na dětský publikum (což znamená okleštění řady motivů). Navíc má výrazně prokreslený charaktery zvířat a představitel Mowgliho nejen, že je výbornej, ale umí i krvácet! Největším mínusem je scénář limitovanej předlohou, takže už asi po stý vidíte stejnej příběh se stejnými klišé (jen v zajímavějším hávu). ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Koľkokrát to ešte tento rok poviem? Už sa začínam cítiť, ako keby som bol obohraná platňa. No musí to byť. "Mowgli: Legend Of The Jungle" je pre mňa veľkým sklamaním. Keď Netflix na december promoval temnejšiu a drsnejšiu podobu "Jungle Book" tak som bol úprimne zvedavý, čo tento film prinesie. A potenciál tam rozhodne bol. Myslím si, že mal veľmi dobre zvolených ľudí do jednotlivých postáv, pôsobil celkom zaujímavo a Mowgli si v tejto adaptácii skutočne prejde ťažkými a silnými skúškami. A ja sa priznám, že som Disney fanúšik a mám rád ich filmy. No bol som otvorený aj niečomu novému. No pravda je taká, že viac odporúčam vidieť "Jungle Book" z roku 2016. Pre mňa je tento film ohromne nudný. Nedokázal som sa na to sústrediť, postavy mi neprišli veľmi zaujímavé, Baloo je pre mňa maximálne nevyužitý, nerozumiem prečo opice pomáhajú Sher Khanovi, nerozumiem, prečo musí byť film ešte aj tak neskutočne temne natočený. Bagheera je podľa mňa celkom dobrou postavou a asi sa tu aj najviac ukáže. A rovnako sa mi aj páči Akela. Lenže dokopy čo sú ich postavy zač sú zmesy monológov, ktoré ma za chvíľku nudili. Film má aj nejakú akciu, nebojí sa ukázať nejakú tú krv, no nemám pocit, že by nejako silne zapôsobil na moje city. A to je pre mňa jeho najslabšou stránkou. Samozrejme musíme prejsť dávkou klišé a scénok, ktoré sme videli miliónkrát a samozrejme vieme ako to nakoniec dopadne. A potom je tu časť, kde frustrovaný Mowgli bude kričať na svojho najlepšieho kamaráta a samozrejme to pôsobí presne tak ako v každom filme. Proste tento film je napísaný podľa šablón. Dokázal by som odpustiť, že efekty nie sú prvotriedne (koniec koncov film nemá budget aký môže dať dokopy Disney), no nedokážem tolerovať, že ma film neskutočne nudil a chcel som aby skončil minimálne polhodinu pred svojim záverom. Ako bolo povedané niektorými kritikmi, je to vizuálne dobre spracované a je to temnejšie napísané, no film akosi stratil svoje srdce v tomto scenári. A presne to isté som po dopozeraní cítil aj ja. Niečo tam silne chýbalo. Takže osobne neodporúčam. Ale ako vidím, bude to opäť veľmi polarizujúci film. Ale o to je to zaujímavejšie. Hodnotenie: C- ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Miluji motion Capture, nabízí se srovnání s Favreauvou Knihou Džunglí, který je více pohádková a disneyovská, toto je více drsné akční a procítěné. Co se týká dabingu, ten byl perfektní a do hlasu Blanchett jsem se okamžitě zamiloval, Baghíra v podání absolutně podmanivého hlasu Christiana Bala byl úžasný a konec naprostá nádhera, jsem sakra rád, že tu Serkis použil i slony, kteří mi v Knize džunglí chyběly. Emoce tu byly také a ne slabé. Za mě výborný film, který se mi líbil více než Kniha džunglí, Serkis jasně ukazuje, že je nejen dobrý herec a imitátor (Balů, Caesar, Snoke, Glum), ale i režisér. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejsem moc na pohádky. Co dodat. Opakovaný příběh, co nepřináší nic moc nového a nevtahuje do děje emocemi. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Všechno mi na tomhle filmu přišlo odporný - ty hnusně počítačově udělaný zvířata, ten mauglí taky nezazářil a jediný co mě vlastně se líbilo, byla ta příroda. Takže tak. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o castem nametu ma slabou vizualni stranku.Je podivny bez duse.Moc hrozny pro deti,moc nudny pro dospele.Celkove zmatek. ()

Související novinky

Netflix koupil Serkisovu Farmu zvířat

Netflix koupil Serkisovu Farmu zvířat

02.08.2018

Nejdřív Mauglí, teď Farma zvířat. Streamovací gigant Netflix si v Andy Serkisovi (Válka o planetu opic) pravděpodobně našel nového nejlepšího kamaráda, po odkoupení práv na jeho temnou verzi Knihy… (více)

Mauglí míří na Netflix

Mauglí míří na Netflix

28.07.2018

Temná adaptace Knihy džunglí Andyho Serkise (Válka o planetu opic), pojmenovaná jednoduše Mauglí, právě změnila distribuční model. Původně film vznikal pod studiem Warner Bros., a to současně s… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Cumberbatch jako další ultimátní padouch

Cumberbatch jako další ultimátní padouch

21.08.2014

Představitel televizního Sherlocka Benedict Cumberbatch se loni objevil ve dvou výrazných záporáckých rolích. Nejdříve zatopil kapitánu Kirkovi ve sci-fi Star Trek: Do temnoty, následně jste jej… (více)

Reklama

Reklama