Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klec bláznů je název nočního podniku v Saint-Tropez. Hvězdou travesti show je Albín, kterého všichni znají jako Zazu. Už dvacet let žije s Renatem a tento pár je respektován nejen mezi lidmi stejného zaměření. Renato má dospívajícího syna, který mu přijde oznámit, že se chce zasnoubit s dcerou poslance Charriera, jenž svou kariéru postavil na hlásání řádu a morálky. Maminka s tatínkem, což ve skutečnosti jsou Zaza a Renato, musí před rodiči snoubenky nastolit zdání „normálnosti“ a nezpochybnitelné dobové morálky... Komedie Klec bláznů se v sedmdesátých letech stala nejúspěšnější francouzskou divadelní komedií. Dva roky poté ji režisér Edouard Molinaro převedl na filmové plátno s nezapomenutelnou excelentní dvojicí v hlavních rolích: Michelem Serraultem a Ugem Tognazzim. Na divadle byl partnerem Serraulta známý herec a autor Jean Poiret. Tato travesti komedie rázem ovládla i filmové plátno. Klec bláznů byla ve třech kategoriích nominována na Oscara, vyhrála Zlatý glóbus a Michel Serrault získal Césara a Donatellova Davida. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (75)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Musím začať , že tento film som videl po prvý krát u strýka vo Viedni na VHS. U nás sa moc nehral, dnes sa táto komédia hrá všade - v divadlách na slovensku ( Noga + Skrúcaný), a v nie moc podarenom americkom filme. Ale klasika je klasika. Serrault + Tognazzi sú proste fantastický. Hlavne M.Serraultt. K tejto dvojici sa výborne pridal aj Michel Galabru. Ale jasne najlepšia postava je ten čierny sluha. 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve své době jistě dosti kontroverzní komedie, ač asi ne tolik ve Francii a Itálii jako v jiných státech (třeba ve Státech). Jen jsem měl dojem, že se tvůrci příliš spoléhali na pitvoření afektovaných homosexuálních figurek, které ve skutečnosti nebylo ani trochu vtipné. Celý film směřuje ke konfrontaci mrzoutského ministra uctívajícího konzervativní morální zásady s rodinkou s ne zcela vyjasněnými otázkami sexuální orientace, bohužel osmdesátiminutové čekání na ohňostroj vtipu upozadnilo samotný střet. Co si naopak zaslouží vyzdvihnout jsou přesné herecké výkony, ucházející kamera a odvážný přístup ke zvolenému tématu. 60% Zajímavé komentáře: Oskar, bloom ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie. Překvapil mě zejména Michel Serrault. Měl jsem ho totiž v hlavě zaškatulkovaného (samozřejmě kravina) jako staršího distingovaného pána, k čemuž přispěl zejména film Nelly a pan Arnaud. Ovšem v tomhle filmu byl jakožto "buzna" prostě perfektní. Fakt jsem se skvěle bavil od začátku do konce. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Docela osvěžující vidět film o politicky korektním tématu absolutně bez politické korekntosti (a tím míněno, že není přítomna ani dnešní umělá nekorektnost). Kdyby dnes točili podobný film, ve kterém by tvůrci chtěli ukázat, že homosexuálové jsou taky lidi, dopomáhali by si k tomu pomocí různých otřepaných berliček, nikoli tím, aby je skutečně zobrazili jako obyčejné lidi (byť v komediální rovině). Film vtipný a výborně zahraný. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Vtipná, lehkovážná a poněkud nekonvenční záležitost. Zpočátku se vyvíjí velice slibně - bohužel někde uprostřed se maličko zadrhne, jakoby ztrácela inspiraci ... a když ji zase najde, snaží se rozuzlení zápletky za každou cenu vecpat do předem dohodnuté stopáže, takže finále působí zbytečně uspěchaně až křečovitě. Kromě toho: Rémi Laurent jako pohledný, ženitbychtivý mladík nedostává moc prostoru, aby nějak projevil náklonnost a porozumění těm, kteří ho vychovali - dalo by se dokonce říct, že jeho schopnost vcítit se do jejich situace (do které je nejprve sám přivede) se pohybuje někde kolem bodu nula ... 3,5* ... P.S.: Americký remake "Ptačí klec" (1996) kupodivu není tak teatrální - a výše popsané nedostatky nevykazuje. Naopak - má širší záběr ... a nabízí i hlubší pohled na jednu rodinu, která tak úplně nezapadá do běžného průměru. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Broadwayský muzikál „Klec bláznů“ na námět hry a filmu slavil úspěch. (SeanBean)
  • Jelikož větší finanční podíl na filmu nesli italští koproducenti, musela úvodní klapka padnout v Římě. (Snorlax)
  • Michel Serrault obdržel v roce 1979 Césara za roli v tomto filmu. (Snorlax)

Reklama

Reklama