Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková etiketa pro pokročilé. (Vel)Mistr E navazuje na úspěšný cyklus pohádkové etikety pro děti, který vysílá ČT :D od září 2013 pod titulem Mistr E. Jak název druhé řady cyklu naznačuje, jedná se o etiketu pro mírně pokročilé, nebo spíš ještě více zvídavé děti.
Obsahově se posunuje od „etikety stolování" k „etiketě mysli a jednání". Od etikety společenského chování k etiketě chování vůbec. Ukáže dětem, jak být ohleduplný a slušný, i za okolností, kdy se nelze opřít o soubor jednoznačných pravidel.
Zabývá se řešením běžných situací, ve kterých se může dítě ocitnout, ať je to například soužití s rodiči a sourozenci, se staršími lidmi, s kamarády a spolužáky, setkání se lží, agresivitou, žalováním, pomluvami, či nemocí v rodině. Dojde například i na takové pojmy, jako je odvaha (co je to odvaha, kde končí a začíná nezodpovědnost či dokonce hloupost), poslušnost (kdy máme právo neposlechnout, dobré stránky poslušnosti), nebo závislosti (závislost na lidech, závislost na určitém druhu zábavy, závislosti nebezpečné – počítačové hry, závislost na vlastním postavení v partě, závislost na jedničkách a na pochvale) a další témata, se kterými se mohou děti v životě setkat. Společně s (Vel)Mistrem E by měli diváci hledat cesty, jak se v které situaci správně zachovat a jak v ní obstát.
K naplnění tohoto záměru se i (Vel)Mistr E opírá o humornou nadsázku a pokračuje v pohádkovém příběhu nastoleném v předchozí řadě:
V každém pokračování se obyčejná dívka Klárka vypravuje do začarovaného Království Etikety a pod vedením tajemného Mistra E (hlasově ztvárněného Ladislavem Špačkem) statečně napravuje neobratnosti a přešlapy jeho obyvatel, aby je ze zakletí vysvobodila. Analogické situace Klárka zažívá i v prostředí své vlastní rodiny. Přitom její civilní tatínek je v pohádkovém světě současně králem, její maminka je v pohádce pro změnu královnou, děda Bonifác kouzelný dědečkem, poznáváme ale také všetečnou sousedku, jinak pohádkovou čarodějnici, tatínkova šéfa Hadrabu, který je v pohádce poněkud bohorovným králem Slavojem a některé další postavy. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

macekjoe 

všechny recenze uživatele

Pana Vondráčka si velmi vážím (hlavně za Divadlo v Dlouhé) a uznávám, že dětem by se mělo vštěpovat nějaké to společenské chování, ale tento formát musí být pro ty dnešní dětské diváky dosti neatraktivní. Česká televize totiž zaspala na vavřínech a je v jiné časové dimenzi než její divák (pokud nějakého má). ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Divný lidi dělaj divný věci, divný slova padaj jim z úst. Divný lidi vedou divný kecy, já jsem zůstal věrnej starejm Dead Kennedys! ()

Reklama

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • V epizodě „O poslušnosti“ se Klára (Kristina Breadonová) polije bublifukem. To však ve scénáři nebylo, původně ji měl spadnout na zem. (mnaucz)

Reklama

Reklama