Reklama

Reklama

Ztráta paměti

(seriál)

Obsahy(1)

Reakce veřejnosti na dokumentární tetralogii Ztráta paměti splnila očekávání autorů obsažené v titulu: mnoha divákům připomněla děje, o kterých dávno neslyšeli nebo jim byly utajeny, některé pohoršila připomenutím vlastních hanebných skutků. Někteří vyslovili slova uznání, mnozí (převážně anonymní) plivli jedovatou slinou. Vyskytla se též otázka, zda mezi oběti bolševické zvůle je možno počítat komunistické funkcionáře, kteří celou smrtící mašinérii roztáčeli, aby je pak sama zlikvidovala.
Vydali jsme se proto za autory některých dopisů: za těmi, kteří se pod nesouhlasné stanovisko nestyděli podepsat. Zajímalo nás školní i rodinné zázemí těch mladých diváků, kteří na pořad tak spontánně reagovali. Navštívili jsme v Anglii pozůstalé po popraveném Ottovi Šlingovi. Pokusili jsme se získat co nejvíce výpovědí od lidí „opačného světového názoru".
Téma nejostudnějšího období moderní české historie je nevyčerpatelné a definitivní tečku za ním asi neudělají ani příští generace dokumentaristů. Ti však již nebudou mít k dispozici autentická svědectví a také proto jsme se k projektu Ztráta paměti ještě jednou vrátili.

Přehled dílů:
1. Věřili, že národ půjde s nimi...
2. Žalář je čest, ne ponížení...
3. Musíme vydržet a přežít...
4. Za nocí nejtmavších na slunce pamatuj...
5. Pátrání ve ztracené paměti (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Potkan 

všechny recenze uživatele

V úvodu zaznělo to nejdůležitější, co bychom si měli připomínat. Komunismus je založen na závisti, nenávisti a snahy podvodně si urvat si co nejvíce. A tahle lidská vlastnost asi nikdy nevymizí a proto nikdy nevymizí ani riziko, že by se mohl vrátit. Aktuálně k tomu nemáme daleko, bohužel. Na nejvyšších místech státu jsou lidé patologicky nenávistiví a závistiví (prezident a jeho okolí) a podvodníci (premiér). A pak je už neuvěřitelně velká šedá zóna nepřemýšlejících, kteří hledají cestu, jak si urvat co nejvíc. ()

Reklama

Reklama