Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje - knoflíky, šle a pásky jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Kdyby sem to byl býval věděl, tak bysem sem nechodil", ale to neplatí o tomhle filmu, protože na ten se vyplatí podívat. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, se kterým chci mít navždy spojené své dětství (knihu jsem četl až po něm). 85% Zajímavé komentáře: berg.12 , Spectre ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film velmi důrazně hraje na sociální notu a druhá půle už není tak vtipná, jak jsem si to pamatoval z dětství :-) Což ovšem neznamená, že by kvalita upadala, naopak... Černobílý materiál sluší a celé to končí polo- šťastně i realisticky... A o větě KDYBY SEM TO BYL VĚDĚL, TAK BYSEM SEM NECHODIL je asi zbytečné se zmiňovat :-) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film, jenž sice léty trochu ztratil na síle, ale i dnes dokáže pobavit nejen děti, ale i dospělé (ty možná i o něco více). Bitvy, vedené mezi dvěma "znepřátelenými" partami, mají tu správnou dětskou vervu, jakou si pamatuju ještě z dětství z našich bitev. Nesmrtelná věta (viz Tosimův komentář) a snad až roztomile vtipné scénky (např. ta, v níž malý klučina dostává "na posilněnou" calvados, nebo zjišťování významu jednoho "strašně sprostého" slova). ()

T2 

všechny recenze uživatele

tak toto nechá zaspomínať na podobné kúsky ktoré som zažíval v detstve, túlanie sa s partiou lesom, stavanie bunkrov, či aj súboje medzi chalanmi, fakt výstižný a zábavný film ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pergaudova klasika je milovanou knihou mého dětství... Tématiku klučičích "válek" se vším všudy už asi nikdo nikdy lépe nepopíše. Film mě svého času trochu zklamal, protože mi přišel o notný kus vážnější a méně rozpustilý, ale s odstupem času sportovně uznávám, že má své (nemalé) kouzlo a poetiku, kterou oceňuji právě když už nikdy se nevrátí pohádka mládí... smrrrk... A taky mi konečně objasnil, proč nikdy nemůžu být vůdce "smečky". Holt kdybych to by býval věděl... A na pinďoura stejně kašlu, protože důležitá je čest! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dětští velitelé Lebrac a Aztec, Lovreňáci a Velraňáci, bitvy a potyčky, meče a praky, uřezané kšandy, tkaničky a knoflíky. Vděčný film, už po mnoho let těžká nostalgie. "Tak si pamatuj. V životě je vůdcem ten, kdo má největšího pinďoura." Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9qG4WgJ84Lc ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Krásný film o dětství, které sice občas bolelo, ale zato bylo romaticky krásné a lepší, když si kluci zajdou dát po škole do huby, než když si tu hubu namelou při paření po síti :-) Moje zamilovaná dětská knížka je zde sice trochu modifikovaná, taky se odehrává v soudobé Francii na počátku 60. let, zatímco kniha byla tuším z počátku 20. století; ale vůbec mi to nevadí. Velmi příjemná hodinka a půl. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Stále jeden z nejlepších dětských filmů. Více či méně zábavné karikaturní postavičky vytváří zajímavý vesnický kolorit, kdy se žabomyší boj mezi Lovreňáky a Velraňáky rozprostírá mezi vícero generacemi, ačkoli si to mnoho postav nechce přiznat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdysi se Knoflíková válka těšila mimořádnému zájmu televizních diváků a hláška "Kdybych to byl býval věděl, tak bysem sem nechodil" velmi rychle zlidověla. Generace mých rodičů považovala Knoflíkovou válku za příjemnou komedii z dětského prostředí a kdykoliv se snímek objevil ve vysílání, řítili se k televizoru. Čas se na filmu přece jen trochu podepsal a zájemcům o soupeření dvou vesnických part bych raději doporučil novější zpracování z 90. let, nicméně svůj půvab si stále zachovává. Především může působit jako doklad toho, jak dalece se změnila společnost a postavení dětí v ní. Dospělí v knoflíkové válce nalévají dětem kořalku a nabízejí cigarety, nemají žádný problém s dětskou prací nebo řízením zemědělských strojů. Ubít šelmu je záslužný čin hodný odměny. Tělesné tresty jsou přirozenou součástí výchovy. Větší rozsah povinností, ale taky odpovědnosti. Zkrátka jiná doba, jiný mrav. Celkový dojem: 75 %. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kdybych to byl věděl, tak jsem na tenhle báječný film kouknul už dávno. Nevím, jestli se může líbit jak klukům tak holkám, jde vlastně o čistou klukovskou romantiku a tam mají holky (v tomto případě jedna) často nelichotivá a předem určená postavení. Ale myslím si, že žádným dětem by, na rozdíl ode mě, tenhle film utéct neměl. V porovnání se spoustou našich socialistických dětských filmů neztrácí totiž ze svého kouzla vůbec nic. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po právu považované za kultovní záležitost, ve které padlo několik stovek knoflíků, kšand a tkaniček a u které se vystřídalo několik generací diváků. Verze Yvese Roberta z roku 1962 je i dnes nesmírně svěží, poetická a vtipná (komické nářky „Kdyby sem to byl býval věděl, tak bych sem nechodil“) a víc než o pracích a roztrhaných gatích je o jedinečné svobodě dětství. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Krasny film o detstvi a klucicich problemech. Pro me perla kinematografie, na ktero use da koukat v kazdem veku a zdy pohladi po dusi. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kultovní film pro generaci mých rodičů, ovšem já jsem ho shlédla až jako dospělá, navíc jsem předtím v dobách dospívání viděla verzi z roku 1994, která je mi tím pádem přece jen bližší. ČB snímek a jeho pojetí mi zavánělo jakousi naivitou, přehráváním, prostě mě neoslovil tolik, jak jsem čekala po nadšených ódách svojí mamky (která samozřejmě kritizovala remake: "Takhle to přece vůbec nebylo!":-)). 65% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Knoflíkovou válku beru jako nejlepší dětský film z kategorie těch realistických. Kromě toho, že je scénář nabitý vtipnými hláškami, na filmu oceňuji, že je to prostě kus pořádné filmařiny. Tím myslím, že v rámci žánru, má film až nezvykle dobrou kameru. Míra invence kameramana je na film pro děti snad až zbytečně vysoká, protože mnohem lépe by se tyto nápady vyjímaly v nějakém válečném filmu. To ale rozhodně není zápor. Také hudba je skvělá a věčný kámen úrazu spousty snímků - dětští herci se zde stává jednou z hlavních předností filmu. Knoflíková válka musí snad každého libovolně starého dospělého nutit zavzpomínat na dětství. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Skvělá kniha - skvělý film. Pravda, mluva knižních Lovreňáků a Velraňáků je natolik šťavnatá, že do filmu se jaksi zcela nešikne, ovšem nahého boje se filmaři nevzdali. Jak se říká, papír snese více, než mluvené slovo, i když mám obavy, že v naší vulgární době by klidně někdo ty sprosťárny natočil ( a tím film pěkně pohřbil). Zbytečné zde opakovat nejznámější hlášky, ale: Mám v kalhotách, díru jak trám - taky není špatná. A scéna s granátem? Kde se tam vzal ostrý? V příběhu zkrátka řádí nejen kluci, ale i jejich tatínci. Maminky ne, ty pak přihlížejí, jak rozzuření tatínci mydlí jejich kluky. Jo, to bývaly časy. Dnes už se nejspíš děti perou jen přes počítače...ale tenhle film baví pořád. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel tahle válka mě neoslovila. Černobílé provedení vůbec nevadilo, hlavní klučina byl taky roztomilý, jenže příběhově to stálo za starou belu a ani zde není přirozeně zobrazen život malých, bezstarostných dětí. ()

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama