Reklama

Reklama

Nejlepší muži

(TV film)
  • Velká Británie The Best of Men

Obsahy(1)

Snímek The Best of Men zachycuje pozoruhodnou proměnu péče o paraplegiky v režii jednoho doktora. Nadšený mladý lékař přijede v roce 1944 do nemocnice Stoke Mandeville a od základů změní životy pacientů i personálu. Pacienty jsou především ochrnutí vojáci, odepsaní a čelící smrti kvůli nezájmu okolí - zlom přijde až v momentu, kdy do jejich rehabilitace zařadí doktor Guttmann sport. Guttmann zamítá obecně přijímanýnázor, že paralýza je konečný stav, a namísto starého pečovatelského režimu nastolí nový - takový, ve kterém všem pacientům znovu poskytne možnost žít plnohodnotný život, ve kterém jim sport pomáhá ke znovunabytí fyzické síly i ztraceného sebevědomí. Dojemný a hřejivý příběh o počátku Paralympijských her vypráví příběh doktora Ludwiga Guttmanna, zapomenutého hrdiny, který v životě ochrnutých způsobil doslova revoluci. (Filmbox)

(více)

Recenze (34)

Skip 

všechny recenze uživatele

Téma filmu bylo pojato tak, že se film vyznačuje jistou plochostí, ale ono to ve výsledku nijak zvlášť nevadí. Nekonaly se sluzopudné, rádoby melodramatické scény, k nimž by to celé mohlo svádět, což považuji za velké plus. Naopak tomu dodalo šťávu spíše lehce humorné pojetí. No a Eddie Marsan se předvedl v pro mě zatím nejlepší roli, v jaké jsem ho doposud viděl. Doktor Guttmann mu vyloženě sedl. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Z ležiacich pacientov na morfiu až po národné alebo rovno olympijské hry. Zmenený prístup urobí skoro zázraky a to všetko len s dvoma sestrami, jedným seržantom a dvomi poľskými zriadenciami neschopnými ako lopaty. Všetko prebehne v krátkom filme v rýchlom slede a tak sa zmena pacientov zdá zázračná, ale aká je za všetkým námaha a odriekanie, aj to bolo vidno na tom, že doktorovej rodine sa venujú asi dve minúty filmu. Krásne sú aj záverečné skutočné zábery zo súťaží vozíčkarov, dnes už nie, ale vtedy to mohlo spôsobovať mimoriadny rozruch. –––– Odvahu! Nový život čeká. Bude jiný, ale pěkný. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Všetci vieme, ako vznikli Olympijské hry. Ale viete ako vznikla paralympiada? Presne o tom hovorí tento film. Veľmi, veľmi odľahčená téma na podklade kratšej minutáže s anglickou pichľavosťou a obsadením. Motív, ktorý by si kľudne zaslúžil ohromný rozpočet, hollywoodsky štáb a projekcie v kinách. Bola by z toho silná spycho-športová-dráma, motivujúca nikdy sa nevzdávať a vysoko poučná. Takto je to len poučná jednohubka, pri ktorej sa ale dá dobre zasmiať. Slabšie 3 z 5 ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Jaký život by jsme vedli, kdybychom zjistili, že nemůžeme používat spodní část těla? Věru by to chtělo hodně síly, odvahy,statečnosti, abychom se s tím dokázali porvat, jaké hrdinové tohoto filmu. Je to krásná ukázka,že světlo vítězí nad stínem.Skvělý film na těžké téma. Antidepresivum od těch nejlepších mužů, kteří se znovu postavili na vlastní nohy. Doporučuji všem lidem v jakékoliv chvíli tento film shlédnout, protože tím jen můžete získat. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama