Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Leno

Leno (hodnocení, recenze)

Dobre ukazuje , že záchranné moduly musia byť postavené predtým , ako pristane prvý človek.

LexMurphy

LexMurphy (hodnocení, recenze)

Tak som si to pozrel a môžem potvrdiť, že Naomi Scott tam skutočne hrá. Je členkou týmu toho vedca-aziata Brucea Nga v Pasadene. Počas filmu sa nachádza asi v šiestich záberoch, ale sú to len také, krátke 2 sekundové zábery, takže človek, ktorý nevie, že tam hrá, si ju ani nevšimne.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

LexMurphy

Jako ono se už několikrát stalo, že do filmu byl někdo přidán, nebo odebrán, žánry neseděli, atd, ale právě od toho tu jsou diskuze, kde se to může rozebírat a řešit, takže v pohodě :) 

LexMurphy

LexMurphy (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Takže ak som z toho rozhovoru správne vyrozumel, tak by tam mal byť jeden záber s ňou. Vo štvrtok 5.11. ide byť tento film v televízii na JoJ Plus, tak si ho pozriem a snáď sa mi ju podarí zahliadnuť. Ja som pôvodne myslel, že sa niekto pomýlil, keď ju tu na ČSFD napísal do zoznamu hercov, ale ak tam skutočne je aspoň na zlomok sekundy, tak je to v poriadku.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Mi to tedy taky nedalo a podíval sem se nejprve na IMDB, ale pak i na rajčata a Metacritica a tam sem ji taky nenašel, ale přitom byla na stránkách níže, takže to byla záhada. 

LexMurphy

LexMurphy (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Ďakujem za tie linky. Dozvedel som sa z nich, že tam údajne hrá nejakú Ryoko, ale ako píše Spiker01, tak to bude zrejme len nejaký hlas, pretože fyzicky som ju tam nikde nevidel a zmiatlo ma aj to, že ani IMDB ju v tomto filme neuvádza.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

blatouchm

blatouchm (hodnocení, recenze)

killimanjaro

Co bylo nerealistického na zmrzlých rostlinách? Voda se vlivem nízkého tlaku okamžitě vypařila a tím z okolí vysála teplo. Pokud byla teplota venku nad 0, tak rostliny zase rozmrzly. Je to vysvětleno i ve filmu. Dělal jsem nějakou dobu v Linde a když jsem potřeboval odstranit nějaký plevel v areálu, tak ho stačilo polít trochou tekutého dusíku a zamést. 

 

Gravitaci je dost náročné simulovat bez CGI efektů, takže to by byl herec většinu času namalovaný a ve filmu to ani nijak nerušilo. Ale je fakt, že u vyhazování součástí z modulu na konci to bylo očividné. 

Uživatel blatouchm smazal svůj příspěvek.

Uživatel blatouchm smazal svůj příspěvek.

Majo.evans

Majo.evans (hodnocení, recenze)

killimanjaro

Myslíte si,že tie piesočné búrky na Marse sú také silné,ako je to vo filmoch?Určite sú nepríjemné,dlhotrvajúce a ten piesok sa dostane všade ale predsa len atmosféra je tenšia a gravitácia nižšia,čiže tak silné,že by prevrhli také ťažké lode si nemyslím....

Inak vo filme bolo,že na konci tam robil Ironmana ale v knihe preňho pekne prišiel do modulu a zobral ho.Vo filme to zase prekrútili zbytočne.Inak,je sranda,že ľudia už majú Marsolet s jadrovým pohonom a nedokážu v krátkom čase jednu zásobovaciu sondu poslať.To by teraz dokázala aj Spacex vyslať bezpečne a rýchlo.A v pohode by Mark Watney vydržal...

killimanjaro

killimanjaro (hodnocení, recenze)

Fim s takou hromadou nezmyslov, ze sa nad to nedokazem povzniest a uz od zaciatku mi kazili zazitok. Tema je to vyborna, ale burka, ktora dviha kamene a vyvracia navratovy modul je na Marse uplna sprostost. Atmosfera je tam tak riedka, ze ani najsilnejsi vietor by nepohol s clovekom a ani kamienkom. dalsia sprostost zamrznute rastlinky, ktore sa v hube pri dotyku rozpadli, vynasal potom von a stonky sa ohybali a listy povievali. hluk vo vakuu a nerealna gravitacia su uz sci-fi standard, to ani neriesim.

na příspěvěk reagoval Majo.evans, blatouchm, blatouchm, blatouchm

 (hodnocení, recenze)

Andy.

Chce to informovat adminy, konkrétně asi toho, který má na starosti schvalování zajímavostí.

Andy.

Andy. (hodnocení, recenze)

Nemluvě o té "zajímavosti/chybě" se vzdáleností pomoci. Každej aspoň trochu vzdělanej člověk snad tuší, že vzdálenost Marsu a Země není konstantní a může se měnit od 0,5 AU do 2,5 AU, tedy od cca. 75 Gm do cca. 375 Gm...

Andy.

Andy. (hodnocení, recenze)

Ta zajímavost s Německým astronautem a jeho vlajkou je chybná - samozřejmě, že astronauti cizích národností (i přesto, že letí s NASA) nosí vlajku své země, vždycky to tak bylo a nevidím důvod, proč by se to mělo měnit. Může to někdo opravit?

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Havaj8 , Duncan66

Nemyslím si, že ej to blbost, pokud to sami za blbost nepokládali a tu časovou prodlevu tam zmínili. :) Kdyby to tak měli od začátku, bru to jako jiné scifi, prostě s velkou chybou, ale fajn. Ale zmínit to a v zápětí porušit? To je trochu moc. :)

 

A opět, ne že by jen nebylo natočené, nebylo tam. Ti lidé stáli na stejném místě, ta konverzace a emoce a scény na sebe přímo navazovaly a ne že by tam byla prodleva okolo půl hodiny.

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Kdyby ve filmu meli tocit v primem prenosu trvani na odpoved, tak by kazdy behem filmu poslal 4 zpravy a konec  filmu ;-)

Ono to nebylo "bze zpozdeni", jenom to zpozdeni jsi nemel natocene, protoze cekat na kazdou odpoved pul hodiny neni uplne optimalni.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Havaj8

Havaj8 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Nebudu se bavit o čase a zpoždění, protože to jde mimo mě. Každopádně z pohledu Marťana, kdyby jsi byl odepsanej a blízko smrti a najednou by přišla možnost komunikace, tak jsi v napětí každou minutu, kdy přijde odpověď, takže v tom bych problém neviděl. A vlastně i z druhý strany, je to stejný. Ta vláda nebo vedení, nevim jak to nazvat, to podělali a nechali živýho astronauta na Marsu napospas, takže jsou logicky napjatí a v očekávání. Koukám, že řešíš absolutní blbosti a detaily.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Duncan66

Přečti si to ještě jednou. Já hlavně zpochybnil jejich komunikaci právě BEZ toho zpoždění, přestože i to zpoždění co řekli jen o pár minut dříve (32 minut), také nedává smysl. :) A to mluvili o jednosměrném.

Na začátku řeknou pár keců aby to vypadalo vědecky a pak celej film komunikujou jak kdyby se nechumelilo. V praxi by to nikdo na světě nesledoval (jedna zpráva za půl hodiny) a rozhodně by všichni nestáli v pozoru v té místnosti v Houstonu a tleskali nebo čuměli na velkej monitor, kde se něco napíše jen co max 15 minut, s tím že od "Marťana" jednou za půl hoďky. :) A ten by mimochodem taky mezi dvěma zprávama vychladl, zatímco ve filmu reagoval jasně okamžitě. :)

 

Ale netřeba to řešit, jen mě štve, že tyhle věci vůbec neřeší. Prakticky žádná fyzika. Jen se divim, že u jinejch vesmírnejch filmů to lidi dávaj na odiv a dávaj "jen" tři hvězdy protože tohle a tamto bylo nelogické a tady se z toho každý druhý může uslintat blahem. :)

na příspěvěk reagoval Havaj8, Duncan66

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Proc blbost s tim zpozdenim 32 minut? Vzdyt kdyby byly Zeme a Mars uplne nejdal od sebe, tak to mas nejakych 380mil kolometru. Tedy doba letu signalu vice jak 2x delsi nez Slunce-Zeme, tedy vice jak 16 minut. Ale abys dostal odpoved, tak musis cekat tam a zpet. Tedy vice jak 32 minut. 

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Na první sglednutí před rokem mi to tak nepřišlo, ale ty srajdy co tam jsou, to je masakr.

Například ty jejich psaníčka bz zpoždění, které bylo údajně až 32 minut, což by byla blbost, i kdyby byli každý na druhé straně Slunce.

Pak, že nemá bakterie na další pěstování, měl přece ještě svoje další hovna, z těch brambor a jídla co jedl.

A pak ten nedostatek vody. Supr, vytvořil si vodu, ale z kyslíku a hydrazinu.

A to vyrovnávání tlaku tam? Co třeba filtrace toho oxidu uhličitého, kterého je na Marsu 95%? A to stačí na smrt 10 či 20%.

 

Ale nejlepší třešnička byla na konci. "Rychlost 740 metrů za sekundu, výška 1350 metrů". Docela masakr. No vzhleem k tomu jak letěl, tak to nebylo plynulé zrychlení, což by odpovídalo MIN 35G, což se dá jen málokdy přežít. Odhaduju poslední zrychlení na 200G, vzhledem k tomu jak letěl, a to už člověku stlačí vnitřnosti na placku. :)

 

No zlatej Interstellar.

na příspěvěk reagoval Duncan66

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

do prdele, mrdalov mult Kastrat uz objavil aj diskusiu k filmom  a zase nakydal hoven 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Hawaj

Recenze se dá napsat i bez toho a může být zajímavá, čtivá a hlavně přínosná pro čtenáře při rozhodování, zda film vidět či nikoliv.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Hawaj

Nenakukal mi to nikdo, ale objektivní recenze nemůže být založena jen na tom, jestli mě film bavil. "Film mě bavil, běžte na to," není recenze. "Film mě bavil/líbil se mi, protože..." sice recenzí být může, ale recenzí zřejmě velmi špatnou. Jestli nechápeš v čem je rozdíl mezi recenzí, která splňuje kritéria recenze a diváckým zážitkem, tak mi je líto, dál ti to vysvětlovat nebudu. Jen zopakuju, že hodnotím především na tom, jak jsem se u filmu bavil. A nemusím to před nikým obhajovat.

 (hodnocení, recenze)

Koukám, že oba filozofují a oba mají 0 bodů. Řekl bych, že každý z vás má na tom kousek (své) pravdy :-)

na příspěvěk reagoval Gertrudo, Real Tom Hardy

Gertrudo

Gertrudo (hodnocení, recenze)

Hawaj

Cize mne vycitas ze nechapem ze existuju aj inak rozmyslajuci ludia ako ja. A pritom sam nechapes ze niekto robi hodnotenia inak ako ty.

Obycajne pokrytectvo od teba.

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Castrator

Jakmile mi někdo začne říkat to by se ti mohlo líbit protože to a to, tak to pro mě začíná bejt nezajmavý. Lidi se bojej říct na plnou hubu co cítěj a pak do to roubujou nějaký apriorní představy o divácích, akademismus, prošpikujou to rádoby hláškama a výsledkem je nemasnej neslanej pseudointelektualizmus bez chuti a zápachu bez špetky autenticity a upřímnosti.

na příspěvěk reagoval Castrator

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Castrator

Kdo ti proboha nakukal, že by čtenáře nezajímalo jak moc tě film bavil nebo nebavil??? Lidi zajímají pocity a emoce druhých, speciálně pokud je umí navíc i zajímavě popsat. Pro mě je daleko cenější jaké emoce u recenzenta film vyvolal a proč než nějaký jeho apriorní představy o mém vkusu. Často mě naopak něčí negativní emoce naopak přilákají protože recenzent nemá rád to co já mám rád. Emoce mi sdělují daleko víc než nějaké "objektivní" hodnocení. S nepředpojatým člověkem si dokážu dokonce porozumět i v tom co já nenávidím na muzice Doors a co on na ní zbožňuje. Většinou to dokážu přesně popsat.

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Hawaj

Zkráceně: Zatímco v recenzi by můj pocit z filmu, jak jsem se u filmu bavil, měl mít na výsledné hodnocení vliv velmi malý, tak v hodnocení tady nebo jinde to má na hodnocení vliv naprosto zásadní (a to jak jsem se u filmu bavil samozřejmě ovlivňují herecké výkony, scénář atd.). Tady si můžu dovolit dát Sedmé pečeti třeba hvězdu nebo dvě, protože to je nudná kokotina, kterou jsem protrpěl, jako recenzent bych nemohl Sedmé pečeti dát dvě hvězdy, 40 %, protože je to kvalitní filmové dílo. Které mě nebavilo, ale to je čtenáři naprosto u prdele, jeho zajímá, zda film bude bavit jeho a já mu mám předložit informace takové, aby si udělal co nejlepší představu, zda ho film bavit bude.

 

P. S. Sedmou pečeť jsem ještě nehodnotil, za kokotinu ji nepovažuji a až se podívám znovu, ohodnotím, méně než tři nedostane.

na příspěvěk reagoval Hawaj

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Hawaj

Ne, nejdřív nehodnotím tak a pak zae jinak, hodnotím to pořád stejně, jen dělám rozdíl mezi hodnocením subjektivním, kterým nesděluju klady či zápory filmu, jen hodnotím jak se mi film líbil, a mezi tím, jak bych film hodnotil a popisoval, kdybych psal recenzi pro čtenáře, ve které bych musel zohlednit v hodnocení, ať slovním nebo v procentuálním, nejen svůj zážitek ze sledování.

Samozřejmě že bych měnil kritéria podle toho, zda hodnotím hvězdičkama na ČSFD, nebo kdybych psal recenzi pro čtenáře, kteří se mají na základě ní rozhodnout, zda do kina půjdou či ne. Čtenář se má dozvědět vše podstatné, aby se rozhodl, proto bych musel vše podstatné uvést a samozřejmě to zohlednit v hodnocení, tady nemusím a tady hodnotím filmy především podle toho, jak se mi filmy líbily, ne za jak kvalitní či nekvalitní film považuju.

Konzistentní názor mám, mám jen jiná kritéria pro hodnocení na ČSFD (nebo jinde) a pro hodnocení v případné recenzi, kterou bych napsal, kde bych musel, protože jde o recenzi, zohlednit všechny složky filmu a můj zážitek či pocit z filmu (strašně líbilo, protože to je z Marsu!) nechat hodně nebo úplně stranou, protože to žádného čtenáře nezajímá, čtenáře zajímá zhodnocení filmu.

na příspěvěk reagoval Hawaj

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Gertrudo

Vidim že nechápeš, že v tom naprosto nedělám rozdíl a ani nemám potřebu.
Vidím že nechápeš, že existují i jiné životy než ten který žiješ ty.

na příspěvěk reagoval Castrator, Gertrudo

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama