Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

L_A_D_A_S 

všechny recenze uživatele

Remake Apolla 13 se zemědělskou vložkou. Apollo mám hodně rád a Marťan mu ostudu nedělá ale vybírat si, šáhnu radši opět po Tomu Hanksovi. 4* ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Díky humoru příjemná SF se spoustou hvězdných herců, kteří ale nemají šancí se předvést. Dvě hlavní role totiž s přehledem ovládají Matt Damon a speciální efekty. Oproti knize je děj samozřejmě jednodušší, ale tentokrát to není vůbec na škodu. Kniha je totiž přeplněná verneovskými popisy biologických, chemických, fyzikálních i matematických postupů, které Marťan většinu času využívá, pro běžného čtenáře jsou ale těžko pochopitelné: 80% (5705 hodnotících, 83%, kino, 3D, klid v sále: celkem 4 diváci). ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Velkorozpočtové popření zákeřného jednání jako nenormálního stavu. No jo, kéž by :-) Dobře zvládnutá one-man show. 80% ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Po delší době návštěva kina a stála opravdu za to. Ridleyho Scotta uznávám jako režiséra, ale mezi mé oblíbence zrovna nepatří. V Marťanovi nicméně předvedl, že ještě zdaleka nepatří do starého železa a natočil dojemný film o cestování vesmírem. V poslední době tak vznikly už tři žánrově podobné, kvalitní "áčkové" filmy (kromě Marťana ještě Interstellar a Gravity), které ale uchopily vesmír pokaždé z jiného úhlu. Dle mého jim Marťan kraluje, protože dokáže odlehčit situaci vhodně zvoleným vtípkem a Matt Damon je v hlavní roli skvěle obsazený. 8/10 ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokumentární snímek. Vůbec jsem si nepřipadal jako ve sci-fi, všechno působilo reálně, jako skutečný dokument - a, bohužel, bylo to i stejně odtažité. Ano, záběry na Mars byly nádherné, i 3D bylo povedené, herci hráli navýsost přesvědčivě, ale neužil jsem si to jako jiné sci-fi snímky. Nenudil jsem se, ale Scott mě nevtáhl do děje, nečekal jsem se zataženým dechem na další progres, jenom jsem sledoval a užíval si symfonii toho, že všechno vypadalo tak strašně skutečně, všichni se chovali uvěřitelně... prostě příliš dokonalosti má občas vedlejší účinky. 75 %. ()

Stasz 

všechny recenze uživatele

"There's a starman waiting in the sky.... He'd like to come and meet us.... But he thinks he'd blow our minds" ()

Zagi20 

všechny recenze uživatele

The Martian alias Vesmírná óda na lepící pásku. I když mi přijde celková stopáž docela přepálená, Ridley Scott drží otěže pevně v rukou a snad nenajdete moment kdy by se člověk u sledování nudil. Z Matta Damona udělal vesmírného MacGyvera, který z hovna uplácá organizované zemědělství a prakticky začne kolonizovat Mars ... je to prostě koumák. Vesmírná pohádka pro každého, zábavná, napínavá a krásně natočená. 85% ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

To byla, ale PECKA. Skoro jsem celý film napětím ani nedýchala. Nejen, že to bylo napínavé, ale i vtipné a po celou dobu jsem mu fandila, aby to dobře dopadlo a vždy se muselo něco posrat. . .toto se fakt povedlo!!! A film Gravitace se může jít zahrabat. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo, že tohle natočil Ridley. Nějak mi to k němu nesedí. Nicméně je to moc pěkná sci-fi s naprosto vynikajícím Damonem. Jeho hlášky jsou fakt perly. Asi jsem čekal trochu jiný konec, ale budiž. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Ďalší film o tom, ako idú všetci zachraňovať Matta Damona ;) Nemám moc rád filmy, v ktorý sa spájajú jednotlivci a národy, najlepšie úplne spontánne pre akési vyššie dobro. Pripadá mi to strašne nereálne. Otázne ale je, aké je to v rámci vesmírnych programov, či to naozaj nie je akási uzatvorená komunita, ktorá dokáže spolupracovať. Som ale rád, že trend 1-2 kvalitných sci-fi sa nezastavil už 3 roky po sebe a verím, že to bude pokračovať. S týmto filmom by sa dalo veľmi polemizovať ohľadom realistickosti, ale verím, že to mali tvorcovia dostatočne vychytané od odborníkov a dianie ktoré sledujeme nie je príliš prestrelené. Herecky to ťahal Matt Damon, ale sympatický bol aj Jeff Daniels. Celkovo teda kvalitné sci-fi. Viac takých! 80% ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Tak vskutku povedená reklama NASA pro svůj projekt cesty na Mars. Studená válka už dávno nefunguje, tak se musí národ a politici přesvědčovat třeba i pomocí filmu. A tento se po všech stránkách povedl. Matt to odehrál skvěle, jeho optimismus byl nakažlivý a Mars jako takový úchvatný a skvěle vykreslený. Disco hudba mě přišla jako fajn vtípek a vůbec to bylo asi až příliš optimistické a usměvavé.....přece jen mně tam chybělo trochu víc napětí a zvratů. Na druhou stranu konečné vyzvedávání trosečníka ve vesmíru stálo za to a bylo natočeno skvěle. I když jsem čekal, že mě to vtáhne více než se stalo, tak spokojenost. Nakonec, nemusí vše být napínák. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouhý speciál populární mechaniky pro děti. Chvílemi docela vtipný, ale co si budeme povídat, chvílemi taky dost ne. A to především proto, jak se jde jen těžko zbavit pocitu, že spousta scén i situací je buď už x krát znázorněná jinde anebo prostě ne moc originálně zpracovaná. Film, co chce být cool, ale nemá jediný pořádný cool moment, což u toho finále mrzí dvojnásob (těch pět minut na oběžné dráze Marsu by v kině ale dopadlo určitě líp, beru.) A tak: Jednou stačilo, Ridley. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott nám, po delší době konečně v plné síle (myšleno bez produkčních střihů, apod.), servíruje příběh o astronautovi, který se odmítl vzdát a za mohutné podpory všech okolo dosáhl svého. Psychologicky a scenáristicky vyvážené drama často říznuté odlehčeným vtipem, který vás zároveň drží pod pokličkou tvrdé reality. Pokud jde o snímky, které popisují nesmyslnou záchranu jedince ze situace více než prekérní, tak je tento film pravděpodobně nejdospělejším zpracováním dosud. Matt Damon je přesně tou kyselou třešínkou na dortu, která tomu vždy chyběla. Mrzel mě pouze ten konec, závěrečný střih bych viděl po "Hi there" na lavičce, ale chápu, proč tam muselo být to ostatní - přesto je podobných scén ve filmu jako šafránu oproti podobným. Marťan stojí za vidění, všichni se v něm šíleně nadřou, scénář neztrácí čas opakováním již řečeného, všechno do sebe perfektně zapadá, nic nejde, jak by si člověk představoval, není nouze o průšvihy, ale přesto se jde stále dál. Nezlomná vůle 90% = 4+/5 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Houston, hlásim, že nemám problém. Pestujem si zemiaky a počúvam disco. Je to pozitívny vesmírny film, tak prečo si ho nedopriať. Dajú sa pri ňom odpustiť mnohé nevedecké okolnosti, ktoré sú nahradené skutočnou zábavou, nápaditými marťanskými exteriérmi a dĺžka filmu uplynie ako nič. Vlastne je príliš krátky na sprostredkovanie troch rokov vo vesmíre. Film Apollo 13 z človeka vyžmýkal oveľa viac emócií, keď skoro stále išlo o život. Tu ide viac o nápady a vtip, pričom skutočné udalosti neobmedzujú scenáristickú fantáziu. Takže bol som vyložene spokojný. Z filmu vyplýva jedno dôležité poučenie: Na akúkoľvek misiu si treba zobrať jedlo, pitie a lepiacu pásku. S tou sa dá opraviť absolútne všetko, či už na Marse alebo na Zemi. –––– Mars, začni sa báť mojich schopností! –––– Kamkoľvek pôjdem, budem tak ako prvý. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Damon herecky zaválel. Celé je to pozitivní a veselé, humor nechybí. První polovinu lone survival filmu jsem prožíval s hlavním hrdinou a radoval jsem se z jeho úspěchů. Druhá polovina byla předvídatelná a za mě film velmi shodila. SPOILERY: Zlom nastal asi v době, kdy mu pochcípaly kobzole (jo jen jsem čekal kdy tento dramatický zvrat nastane). Do té chvíle to bylo i technicky uvěřitelné. Pak nastupuje patos, spousta umělých emocí (návrat původní posádky, včetně jejich „vzpoury“) a hlavně absurdních technických řešení. Škoda že nezůstalo v komorní rovině první půlky… ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Co k filmu dodat? Dobře se na to kouká.Pan Scott se vyhnul fyzikálním a relativistický kopancům,které znehodnocují Gravitaci a Interstellar podobné opusy.Botanik se dobře zorientuje v neradostné situaci, která vznikla po nehodě a volí jedinou možnou cestu přežití.Vzpomněl jsem si na počínání Davida Bowmana v Discovery poté, co odpojil HAL 9000.A jejich logické počínání vede v prvním případě k naplnění mise respektive vyššímu cíli.V druhém pak k záchraně života. Režisár i scénárista se drží fyzikálních zákonů, a tak se na to dá koukat.Nicméně "kabrioletová" úprava záchranného modulu rakety je maličko přitažená za vlasy.Ale přimhuřme oko. No a konec je typicky americký.Myslím, že tři jsou dost. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočený film. Žádné extra drama, spíš pohodový film s několika napínavějšími scénami. Damon zahrál roli báječně a stejně tak ostatní. Ridley prostě umí. Vesmír mu jde. ()

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama