Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Reparát za Promethea? Dá se to tak brát, s výhradou, že jestli byl let na hasičáku v Gravity na povytažení obočí, pak zdejší "ironman" finále je přímo na parkinsona. V kombinaci s předchozí uměřeností je to jako Jackson Pollock v galerii vlámských mistrů. Nebudu to raději rozebírat, protože bych si to mohl ještě rozmyslet, takže ne čisté, ale čtyři. No a že pěstoval brambory z hoven. Kompostování výkalů je odvěká lidská činorodá zábava... ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Ridley Scott za poslední roky, jemuž se dají odpustit dílčí nedostatky. Je to prostě typický áčkový hollywoodský biják se vším, co k tomu patří. A nutno uznat, že pozitiva převažují (herecké obsazení, chytře vystavěný scénář v mezích blockbustrových možností ad.). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený velkofilm, jeden z těch řídkých případů, kdy má vznik blockbusteru opodstatnění. Marťan se snaží vypadat seriózně, hvězdné brány nebo, nedejbože, laserové meče v něm budete hledat marně. Ridley Scott pracuje na realistickém vykreslení prostředí a snaží se být technologicky přesvědčivý. V určitém smyslu slova je to Scottův návrat ke kořenům - takhle měl vypadat Prometheus a neskončil by jako trapná popkulturní slátanina. Podmanivá krása krajiny rudé planety, nekonečný prostor a uprostřed ničeho osamělý hrdina. Díky vizuální stránce má snímek podmanivou atmosféru a režisér šikovně dávkuje napětí. Přesto se u mě nadšení nedostavilo. Ztroskotaný kosmonaut je totiž zdatným následovníkem Ferdy mravence. Příběhem prochází až moc suverénně, jako by byl stále nad věcí. Přidat pár hlášek, působil by jako Bruce Willis ve Smrtonosné pasti. V momentě, kdy si Mark vyjímá kus kovu z rozšklebené rány, člověk by čekal smršť šťavnatých nadávek, jindy zase vlnu zoufalství, pochybnosti a tápání. Chyběl mi tam zkrátka kus člověčiny. Matt Damon ani kdokoliv jiný nehrají špatně, přesto mi tam chybělo něco, čím bych k postavám získal vztah. Možná mi přišly až příliš čisté, učebnicově dokonalé. Stopáž je tak akorát, Scott ví, kdy useknout záběr, aby nenudil. Američané jako obvykle předvádějí, že jsou nejlepší, tentokrát ale ve snesitelné formě. A Rusy vystřídali Číňani - jasný doklad, koho považuje Hollywood za druhou supervelmoc dneška. Do kolen z Marťana nejdu, ale celkově jednoznačně palec nahoru, film má předpoklady stát se sci-fi klasikou. Celkový dojem: 85 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem zabalil v půlce, protože ty populárně naučné popisy toho, co všechno a jak si hrdina vyrobil, které z počátku působily svěže, začaly záhy unavovat a nezachránily to ani osvěžující odskoky do NASA. A i u filmu jsem se v půlce přistihl, že se mi to vlastně nechce dokoukávat. Narozdíl od velmi intenzivní GRAVITACE nebo hustoatmosférického PROMETHEA mě tohle prostě bavilo jen místy, byť technicky je to samozřejmě precizní a ani hercům není co vytknout a Matt Damon si dává titulního sympoše levou zadní. Po EVERESTU další kinozklamání roku. 50%. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jedná se o totální vykrádačku filmu Red planet, ale je to samozřejmě mnohem lepší podívaná. Deník muže zapomenutého ve vesmíru je super téma, moje oblíbené. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Určitě tady zemřu…jestli budu muset dál poslouchat tohle šílený disko.“ Marťan mile překvapil. Nejvíc asi nevtíravým a až na pár hlušších fórů i fungujícím humorem, a pak také faktem, že na patos (samozřejmě) dojde, ale ne tak brzo, jak jsem čekal (díky tomu se zvracení ze všeho toho americko-čínského objímání sice dostavilo, ovšem později). No, co si budeme povídat, dívat se dá na film jen za předpokladu, že bez většího reptání přistoupíte na jeho pravidla, a tudíž akceptuje nesmrtelného Marka, naivní rozhodování postav (vede posádka), a odborně zabarvené termíny a jevy, u kterých naštěstí (?) většina publika včetně mě netuší (anebo si vše alibisticky zdůvodňovat žánrem sci-fi). Ale o to tu nejde. Divák si má hlavně oblíbit přeživšího bouráka a fandit mu, bavit se jeho vtipy a nezačít se nudit…u mě vše splněno. Ve výsledku tak dávám slušné 4*. „Neustále vyžadují aktuality z každýho systému a všichni mi kecají do pěstování. Což je fakt super. Hele, nechci znít nafoukaně, ale já jsem ten nejlepší botanik na týhle planetě. Takže?“ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Humanistické dobrodrůžo. Technicky vybroušené, herecky kolísající od plochých statérů k tahounskému Damonovi, jemuž Goddard vytahal z předlohy sakra vtipné průpovídky. Ale celkově dost studená jednohubka, do které Ridley - jako v poslední době tradičně - snad vůbec nevložil zápal. Ale má na to, dědek, už trochu nárok. Hlášení o klasikách samozřejmě ne-e. Zemeckis byl už jen s Trosečníkem úplně někde jinde. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Když vám na Marsu dojde kečup, musíte žrát jen holé brambory a poslouchat ABBU, je to na píííp neboli hovno. Právě ono vám však zachrání život coby jediné dostupné hnojivo na celé planetě. Marťan je odlehčená sci-fi o obrovské touze přežít, která celou dobu stopáže jede na palivo se značnou příměsí humoru. K tomu přičtěte disko fláky 80. let, solidního Damona, charismatického Danielse a máme tu zábavný film, který sice nedosahuje audiovizuální opojnosti Gravitace nebo ambicióznosti Interstellaru, ale je důkazem, že Scott není senilní hňup, což se po Prometheovi dost hlásalo. O další díly Promethea tak nemám starost, spíš aby se však tří sequelů dožil. Ač má Marťan 3D nativní, není využito příliš efektivně a vynikne spíše ve velkých celcích, ale na Marsu toho k vidění příliš není./// PR agentury filmu a NASA mají dobrý smysl pro timing. Nezbývá než dál napjatě sledovat, co vědci na planetě objeví, pak si zase přizvat odborníky ke spolupráci a těžit ze situace. Byť je škarohlídsky třeba dodat, že se tvůrci několikrát faktů nedrželi (viz např. chůze místo hopsání nebo bouře, která by kvůli řídké atmosféře nebyla tak silná). Umělecká licence je však báječná věc a rozčilit to může jen totální suchary. Trochu zklame zápletka s Čínou, která už byla např. v Kontaktu, ale tady je v ní patrná režisérova snaha pojistit si tržby na čínském filmovém trhu, který v posledních letech zachránil nejeden kasovní neúspěch v USA. /// Fanoušky Pána prstenů čeká jeden skvělý metavtip. *Mini spoiler* Sean Bean vysvětlí, co je Elrondova rada *Konec spoileru*. [Kino, 3D s titulky] ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Vlastně až na nějaké menší detaily lepší než samotná předloha. Ovšem pokud chcete něco víc originálního - zajímavě deníkově podaného dobrodružného feel-good Robinsona Crusoa, který staví celou dobu na jediné základní emoci - bavit ten hlavní hrdina je McGyver pro 21. století, ale navíc se silnou potřebou přesně popsat každý řemeslný a technologický detail své činnosti, což vyplývá ze zvolené formy vyprávění, ale také zřejmě z projeveného perfekcionismu (či fetiše :-) autora v této oblasti, tak bude film určitě působit hůře, protože je pojatý mnohem víc tradičněji. Naštěstí, Ridley podle mě našel krásnou rovnováhu mezi zachováním některých důležitých záležitostí knihy a filmovou (hollywoodskou) dramatizací děje a já mám velmi rád, když někdo k adaptaci přistoupí věrně, ale s vědomím, že ne vše by mohlo působit ve filmu tak jak v knize. Tohle je prakticky úplně eliminováno téměř všude kromě pár řádků dialogu - protože kde byl Andy Weir perfektní v popisu toho, jak spalovat vodík z raketového paliva nebo v detailním popisu toho, proč se něco podělalo, řekněme že co se týče psaní dialogů, bylo to spíše průměrné než jakékoliv jiné. I to se ale správně dodanými emocemi a provedením podařilo ve filmu změnit, ovšem až na pár výjimek. Dále se tu správně kombinuje napětí (prvních asi 20 minut filmu nedává vůbec nic znát, že bude tenhle film taková zábava a tváří se jako řádný survival, pak ovšem nastoupí Watney a jeho zahradnická moc!) s humornými momenty, přímý deníkový formát s voice-overem a dojde i na učinění za dost legendárnímu období hudebního vývoje. Smutně jsem si uvědomil, že jsem si vkus Lewisové užíval mnohem více než Mark, hmm. Bál jsem se taky logicky jako u každé adaptace přílišné uspěchanosti a vynechávání důležitých pasáží, a když tedy filmu odpustím výrazné zjednodušení Watneyho hraní si s vesmírným legem a nějaké malé dějové zkratky, došlo k vypouštění až v poslední třetině. Nezlobil bych se, kdyby film měl o 20 minut delší stopáž, a závěr tak působil ještě o něco vypjatěji, ale nevadilo to až tak, jak jsem se bál. Scott totiž opravdu řemeslo dovedl znovu k téměř stoprocentní dokonalosti a kolečka jsou parádně promazané na celém soukolí. Kromě jediné hrozivé věci (a teď by se tu hodil nějaký Watney-style vtípek, ale naneštěstí ta chyba tam opravdu byla) - zpracování pohybu v zero G - když lidičky adaptujete takto skoro prorocký pohled směrem k budoucím misím na Mars, jaký předvedl Weir, propagujete to parádním realisticky laděným virálem dokonce za přítomnosti Neila deGrasse Tysona (který mimochodem zábavně ve svém virálním videu přešel ještě ten druhý problém - vesmírné záření - jednou rychle řečenou větou o nové technologii zaštítění lodi), to, že je to celé pojato dost uvolněně a feel-good, náhle neznamená, že můžete hodit za hlavu zpracování něčeho tak pro celkový pocit řemeslného mistrovství důležitého jako je pohyb v nulové gravitaci. Co to do prdele mělo být? Měl jsem náhle pocit, že se dívám na nějaký wuxia film. Vůbec mi nepřišlo, že by se film snažil zavděčit Číňanům o nic víc než jak to bylo v knize, ale třeba se všichni dívali špatným směrem a tohle byl ten způsob! No i ve wuxia filmech je ten pohyb realističtější než byl tady, sakra. Skoro mi to zničilo požitek z celého finále a to ani nejsem žádný astrofyzikální geek, vlastně právě naopak. No kromě téhle věci byl ale film od hereckých výkonů (Matt dodal postavě z knihy rozhodně o dost větší emoce, zkazilo to jeden či dva zábavné momenty, které tam kvůli dramatizaci nemohli být, ale no co. Důležité je, že zbytek zábavných reakcí z něho stále dělá nejsympatičtějšího vesmírného pir.. totiž botanika vůbec. - Jediný herec, který mě řekněme trochu vyvedl z koncentrace soustředění se na film, byl pochopitelně jistý klučina z jistého sitcomu - další variace na humorní podstatu předlohy, ale nedokázal jsem si ho představovat nijak jinak než jako toho klučiny z jistého sitcomu), přes scenérie a celkové vizuální zpracování a triky (při těch leteckých záběrech Marsu jsem málem nedýchal, taková nádhera a nejlepší je, že tam ta atmosféra osamocení a prázdnoty opravdu byla, aspoň občas) až k soundtracku (wow, ten druhý Williams se překonával, hlavní motiv Marsu jak něco z Vetřelce v mixu s Blade Runnerem té zmíněné atmosféře neskutečně pomáhal, chci to slyšet v Prometheovi 2!). Takže téměř úplná spokojenost, a i když jsem chvíli vzhledem ke knize uvažoval spíše o čtyřech (tak mi ta kniha přišla, jako parádní čtyřka), asi nakonec půjdu ještě o kousek výš, už jen kvůli trápení Ridleyho v posledních letech. Ale hlavně kvůli Mattu Damonovi, jehož nabušenost hlásá "Jason Bourne je zpět!!!" 8,6/10 In your face, Neil Armstrong! () (méně) (více)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé je, že tento typ príbehu sa dostáva na plátno až teraz, je to totiž celkom neschematická a doteraz veľmi nevídaná základná myšlienka. The Martian je z remeselnej stránky spracovaný na najvyššej filmárskej úrovni, so skvelou réžiou Scotta a výborným hereckým koncertom Dejmöna. Keď sa spoja tieto dva atribúty - a to jedinečnosť a remeselná presnosť, vznikne najrýdzejší materiál pre divácky úspešný film. Čistejšiu štvorhviezdičkovú záležitosť som už dávno nevidel. Chystáte sa do kina? Nechoďte na Bonda, tých už bolo plno. Vsaďte na niečo nové. Marťan novinkou určite je. A na rozdiel od preceňovaného Gravity má aj príbeh ;-) Ps: Prísnu fyziku nemá ani jeden :D 82% | CinemaCity: rozebraný, překonstruovaný, kdysy nejkrásnější (moderní) kino Slovanský dům :( Praha, 10.11.2015 | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne pěstuje bio brambory na Marsu a poslouchá disko. To vše pod režijní taktovkou Ridleyho Scotta. Sešla se nám tu hackera Liz z Halt and Catch Fire, Anderson ze Sherlocka, Bucky Barnes a člověk je tak nějak potěšen, když je v přítomnosti Seana Beana zmíněn projekt "Elrond." V jednu chvíli, kdy je Matt Damon zarostlý, mi svým fyzickým i psychickým strádáním připomínal Lea z Revenanta. Marťan je vizuálně i filmařsky precizně zpracovaným snímkem. Očekávala jsem však, že se bude jednat o drsný, vesmírný survival. A dostala jsem v podstatě odlehčený, docela pohodový příběh o tom, jak dokázal jeden člověk díky své inteligenci a znalosti botaniky celkem v klidu přežívat dlouhé dny na Rudé planetě. Nejedná se o žádný strhující, nervy drásající survival. Film na mě působil spíš jako podívaná pro celou rodinu. A když jsem uslyšela legendární Waterloo, I was like 😂. "Nechci znít nafoukaně, ale jsem ten nejlepší botanik na téhle planetě.", "Posíláte ho do vesmíru pod celtou?" - "Jo." - "Můžu pokračovat?" - "Ne." ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

V poslednom období som si už zvykol, že koncom roku prichádza do kín nejaký dospelý sci-fi film, ktorý si na rozdiel od všetkých tých preakčnelých preefektovaných nezmyslov rád pozriem a síce Interstellar a Gravitácia boli predsa len niekde inde, ale aj s Marťanom som dosť spokojný. Nájde sa tu síce niekoľko čiastočných záporov, v prvom rade tu vôbec nič neprekvapí, po celý čas sa to vlastne drží v presne očakávanom štýle, tiež mi to občas prišlo zbytočne zdĺhavé, mnoho scén tu bolo dlhších, než by bolo najvhodnejšie, pričom obzvlášť v poslednej tretine to už bolo veľmi cítiť. A ešte mi tu chýbala aj nejaká skutočne nezabudnuteľná sekvencia, na ktorú by sa dalo dlhodobo spomínať a tešiť sa na ňu pri ďalšom pozretí. Ale inak sa tu nedá na čo sťažovať, aj napriek predvídateľnosti mi to dejovo úplne vyhovovalo a síce mi to občas už prišlo trochu prehnané, ale inak to väčšinu času pôsobí pomerne uveriteľne. A je skutočne radosť pozerať na všetku tú snahu hlavného hrdinu v tejto mimoriadne obtiažnej situácii prežiť a komunikovať s ostatnými, pričom na rozdiel od väčšiny podobných filmov, kde sa odohráva niečo podobné si tu zachováva zdravý rozum. Veľkým plusom je rozhodne humor, ktorý som tu pôvodne nečakal, ale nadmieru sa vydaril a hlavne na tom pozitívnom prístupe hlavného hrdinu, ktorý sa zabaví aj sám som sa často zasmial. Obsadeniu sa nedá nič vytknúť, Matt Damon sa pre podobné úlohy hodí, tradične nechýba ani moja obľúbenkyňa Jessica Chastain a výborný výber vedľajších postáv, kde vynikajú hlavne Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor a Sean Bean. Poteší, že aj Ridley Scott je stále vo forme, síce väčšine jeho posledných filmov som sa vyhol, ale toto je predsa len žáner, v ktorom sa preslávil a odviedol tu výbornú prácu. Vizuálna stránka je bezchybná a atmosféra Marsu sa mi veľmi páčila. Ale po stránke hudby mám zvláštne pocity, na jednej strane priama filmová hudba mi prišla úplne nevýrazná, ale inak je výber hudby zaujímavý a vtipný, takže plno scén to výborne oživí. Takže Marťan sa určite žiadnym žánrovým kultom nestane, ale o to sa ani nikto nesnažil. Dostal som prakticky presne to, čo som aj očakával, plus ešte dobrý humor a kľudne si to pozriem znovu. 76% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Problém u Ridleyho Scotta spočíva v tom, že nedokáže nakrútiť dejovo hutný film nabitý emóciami, psychológiou postáv a osudovosťou. Samozrejme, Scott sa verne pridŕžal knižnej predlohy, no to nič nemení na fakte, že Marťan v sebe nemá ani hĺbku, ani dramatickosť. Z filmu síce vyžaruje pozitívny feeling, čo bol zámer, no chýba mu režisérska zapálenosť, precítenosť a zďaleka nedosahuje epických a emocionálnych rozmerov Gravitácie či Interstellaru, ktoré považujem po všetkých stránkach za omnoho vycibrenejšie - aj po stránke audiovizuálnej. Scott bol vždy remeselným majstrom, no civilná, ničím výnimočná forma v Marťanovi ma mierne zaskočila. Marťan je solídne nakrútený, avšak v hollywoodskej produkcii a najmä z hľadiska Scottových režisérskych zručností ide o čistý štandard. A keďže ma nechal emocionálne chladnou a zábavný rozmer išiel mimo mňa, nemôžem ísť s hodnotením vyššie. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Úplně dokonalým filmem Marťan nebyl, ale... ta radost. Postřehy: 1) Ridley Scott je stále velký režisér. Když přestane dělat pitomosti jako v Prometheovi a soustředí se na postavy. 2) KONEČNĚ film z Marsu, který není mizerný. Snad od Total Recallu (původního), což už je let... 3) Jessica Chastain je hrozné dřevo, škoda, že mám pro takové typy nepochopitelnou slabost. 4) Sean Bean opět nezemřel? Divný trend. 5) Na změnu kursu již tak gravitačním prakem urychlené lodi spotřebovali 75% zbylého paliva a na brzdící manévr u Země bude stačit 20%? No... dobře. 6) Jar Jar byl nesnesitelný. WTF? A čínská stopa už vyloženě nasr***a. 7) Matt Damon je čím dál lepší. 8) Konečně scifi či komiks bez Michaela Caina :) 9) Během filmu mě taky napadlo zhruba ve stejnou dobu, jak řešit komunikaci, a ten úsměv mě dlouho neopustil (až do Číny). 10) Potěšila mě co do autenticity holka ve sledovacím středisku s akné bez makeupu, takové detaily dodají body. 11) Sláva za málo patetických gest (až na tu zasr**** Čínu). 12) Tenhle film si určitě dám ještě párkrát. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Matt daemon je opět opuštěný v nebezpečí na cizí planetě, což je samo o sobě dosti vtipné a možná i proto byl marťan nominován na cenu za komedii. Provedení je hezké, ale nijak zvlášť přelomové. Film si již podruhé určitě pouštět nebudu a za pár let věřím že upadne v úplné zapomnění ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho šíleného konce se skafandrem, tak by to byla čistá pětihvězda. IronMan mě skutečně až rozkuckal smíchy. Na druhou stranu klobouk dolů před Mattovým hereckým uměním. Nejdříve zjištění, že jsi zhruba 400 milionů kilometrů úplně sám samotinký od své oblíbené lavičky v parku, pak se s tím vším nějak poprat a za další hlavně se nevzdat a bojovat. Jen aby z tebe místo prvního kolonizátora Marsu nebyla první mrtvola Marsu. Líbilo se mi to závěrečné dojetí. Takové scény mají můj obdiv. Dokážu se představit na jeho místě a pokud by mě už dávno nezavál rudý písek, psychicky bych se hroutila taky. Potěšilo mě obsazení Seana Beana do vedlejší role. Při narážkách na Pána prstenů jsem čekala nějakou hlášku i od něj. Pěkné to bylo. Napínavé i vtipné. Jenom by kapitánka Lewisová mohla mít kapku jiný hudební vkus. Nic proti disko oldies, ale poslouchat to cca 600 solárních dní ... ? ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pohodovka pro dobrou náladu. Damon je MacGyver na Marsu, ale divák je živen nejen jeho důvtipem a fištrónem, ale i trefnými hláškami. Sympaťák Watney paradoxně nejvíce připomíná civilního Damona (aspoň když si střílí z Kimmela), casting na jedničku. Dokazuje to i Sean Bean - znovu na Elrondově radě. Trikově zvládnuté s bravůrou Ridleymu vlastní. Lodní pocta Vesmírné Odyssee stylová. Zatím nejpovedenější Marsovské sci-fi. P.S: Kniha byla o trochu lepší. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

08.09.2017

Jak určitě víte, kolem Deadpoola se začíná budovat malý filmový vesmír. Kromě druhého (a třetího) dílu totiž dostaneme i týmovku X-Force, která bude drsnější protiváhou slavných X-Menů. Vzhledem k… (více)

Reklama

Reklama