Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

lakart 

všechny recenze uživatele

Prostě musím dát plné hodnocení i po velmi dlouhé a zralé úvaze. Uvědomil jsem si, že jsem opravdu takovýto film ještě nikdy neviděl. Ridley Scott nám servíruje bezchybnou filmařinu s velmi originálním pojetím ztroskotání člověka na opuštěné planetě a práce lidí na jeho záchraně. Vše už tady bylo několikrát viděno, ale tady se velmi často vyskytují humorné situace a prvky, které nejsou trapné, klišoidní a bezduché. Mix humoru, napětí a sci-fi se opravdu povedl. Film má skvělé tempo s velkým finále, u kterého se vám bude tajit dech. 100% ()

pirulka 

všechny recenze uživatele

Príjemná odychovečka s frajerom v kine, ktorá dotvorí pekný večer :) Tým jej nechcem zobrať aj peknú a nie plytkú myšlienku, ktorá zaujala ..a mňa veľmi bavila :) palec hore ! ()

Gajzur 

všechny recenze uživatele

Vážně bych nechtěl být v kůži Marka, který se musel vypořádat se situací v které byl. Ale veliký palec nahoru za zpracování, za děj a za tu určitě nesmírnou přípravu s tím, co je v kosmonautice možné a co ne. Zákony kosmonautiky a zákony, které vládnou na jiných planetách. A hlavně můžeme vidět, jak by to vypadalo na Marsu, ještě než se tam za pár let ukážeme i my. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív Gravitace - ta byla v pohodě, pak Interstellar, to už bylo horší a potom 2 hromady hoven a Marťan. Opět 2 a 1/2! hodiny člověk sleduje naprosto nezáživnou podívanou o tom, čeho všeho (skoro nemožného až absolutně nemožného) je člověk schopen, když se trochu zatne. Kdyby to bylo jenom o Mattu Damonovi, novodobém trosečníkovi, jak zkouší přežít na nehostinném Marsu, ještě by to šlo. Jeho občasné hlášky a nápady byly docela cool, ale stejně bych chtěl vidět člověka v jeho stavu, jestli by měl po tý době ještě smysl pro humor. No ale on se přece musí dostat domů! Když už ho tam jednou zapomněli. A na tom pracuje armáda super-vědců, kteří překonají každou překážku, zkracují termíny z měsíců na hodiny a když si neví rady, pomůžou nezištně Číňani a pučí jim svoji supertajnou raketu. A ve finále všichni (i Číňani, kterejm by to bylo ve skutečnosti naprosto u prdele) sledují z náměstí on-line, jak se slavně hrdina ve vesmíru spojí se svojí posádkou, které spadl velký kámen ze srdce a všichni tleskají (Číňani nejvíc) a smějí se a všechno je to hrozná nuda. ()

MIRAS133 

všechny recenze uživatele

Nedokážu si představit, že bych měl sám někde strávit jeden den, a to na naší planetě a né ještě tak několik set dní několik milionů kilometrů daleko od naší planety někde na Marsu. Matt Damon se však nezalekl a po pár emotivních scénách se sebral a s využitím veškerého důvtipu a technickým zkušenostem a veškerým dovednostem, které má zřejmě každý astronaut, který se věnoval pěstováním brambor v hovnách se mu podařilo vyslat signál na naši planetu a nakonec se i dostat domů. Jedna věc mi však stále vrtá hlavou ... jak to tak dlouho mohl vydržet bez Facebooko? ()

Kotsour 

všechny recenze uživatele

Po zklamání z Interstellaru jsem se do sci-fi moc pouštět nechtěl, ale film o mnoho předčil má očekávání. Celý snímek je poctivou filmařinou, nechybí ani lehký nadhled a místy až komediální rovina. Celkově to na mě působilo jako dobře vyvážená směs akce, dramatu a občasného humoru a některé za vlasy přitažené věci jsem tak schopen přejít bez většího povšimnutí. Záchrany Matta Damona už lidstvo stály mnoho miliard :-) ()

Tirkus 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil a rozhodně mě nezklamal. Mám rád filmy, kde se hlavní hrdina snaží přežít a o to lepší to je když se snaží přežít na Marsu. Líbí se mi v tomto filmu pokroky hl. hrdiny, reakce a chování lidí na Zemi, když zjistí, že to přežil a jak se ho snaží dostat domů. U tohoto filmu jsem se bavil, je to krásně natočený film s úžasným příběhem a dobrou atmosférou. Doporučuji! ()

Lumberjack 

všechny recenze uživatele

Tři věci mě tam štvaly - bujaré veselí a tleskot osazenstva, když se něco zadařilo, supergeniální afročernoch, který zachrání situaci a lezení do čínského análu. Ale i tak to byla docela fajn podívaná... ()

FILMAAR84 

všechny recenze uživatele

Obdivuji optimismus Marka Watneyho (Matt Damon) uvíznutého na Marsu, který se stal klíčovým humorem. Hlavní metodou udržet diváka na sedačce v kině, byl „Vesmírný Robinson Crusoe".neboli „Jak přežít z lidských výkalů a zbylého jídla na Marsu 200 solů?" Závěrečné drama kombinované s neustálým optimismem . Shrnutí? Dost vtipných hlášek, ale bohužel málo dojemných a napínavých momentů. I přesto že by se z tohoto filmového podkladu dalo vydolovat více. ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Já byl nadšen! Sice se tu o cosi více tleská a brečí, ale to je Amerika. Dvě věci jsou totiž jisté - Amíci nikdy nevyjednávají s teroristy a vždy dostanou své astronauty domů. Připadalo mi to jako taková moderní verneovka. Hrdina je sám, jen se svým intelektem a v bezvýchodné situaci. Matt Damon je ale bedna, nevzdává se a jeho vlogísek zadupe do prachu veškerou produkci slavných, neslavných i úplně marných jůtuberů. Nějaké ty zvraty samozřejmě přijít musí, ale já bych se bez nich obešel, i tak to bylo totiž děsně napínavé!!! :-) Největším zklamáním tak musí být fakt, že Sean Bean neumřel :-( Zato byl součástí této skvělé LOTR scény: https://www.youtube.com/watch?v=_YmDT2BgI-0 ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Pro vesmírného nadšence jako jsem já, je tenhle film opravdu ideální. Je sice pravda, že je to docela natažený, Čína je tam celkem natvrdo a Matt Damon opět potřebuje zachránit. Ale co už, filmu nechybí nadhled, skvělé záběry Marsu a vesmíru a zajímavě vymyšlená "záchranná" akce. Navíc je to Scott proboha, jenž si díky Marťanovi u mě po Prometheovi napravil reputaci. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jako Trosečník akorát Hankse vystřídal Damon a ostrov se vyměnil za Rudou planetu..brambory se dají při dobrém botanickém vzdělání vypěstovat v neúrodné půdě za použití vlastních výkalů, paráda.jinak paráda, Bowie v soundtracku potěšil... ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Už kniha mi přišla jako hodně přeceňovaná a film je naprosto stejný. Ne že by oboje bylo úplně marný a nedalo se to číst respektive sledovat, ale taková pecka, jako by se čekalo dle recenzí, marketingu a nadšeného hýkání konzumentů to není. Na filmové verzi je super ta vizuální stránka Marsu a všech těch technických vychytávek, které si člověk při četbě knihy jen představoval. Děj je trochu zjednodušený a plný toho přihlouplého amerického hrdinského patosu, takže občas divák schytá slušnou dávku klišé. Ale Marťan jako takový neublíží, dá se na něho dívat bez větší újmy, jen nečekejte nějaký super trhák. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott znovu na vesmírnych potulkách, alebo Matt Damon opustený na Marse. Tento veľmi stručný opis sumarizuje inak vyše dvojhodinový film, ktorého dej sleduje príbeh astronauta Marka Watneyho (Matt Damon). Pri evakuácii misie z červenej planéty ho posádka musela nechať za sebou v domnienke, že je mŕtvy. Nebol, kvôli čomu ho teraz čaká ešte niečo oveľa horšie. Prežiť na nehostinnej planéte s obmedzeným jedlom, vodou a všeobecnými zdrojmi. Jediný človek široko ďaleko je on sám. Ale áno, prekvapivo to Ridley Scott aj na staré kolená, bez urážky, dokázal v tomto prípade vytiahnuť poriadne vysoko, a divákovi naservírovať chutnú sci-fi porciu s tak trochu inou príchuťou, než bol od neho zvyknutý. Vesmírom sa nepotulujú slizké vraždiace monštrá, ale iba Matt Damon na Marse, ktorý sa s celou situáciou vyrovnáva po svojom. Väčšinu času s veľkou dávkou humoru, ktorou so sebou strháva aj diváka. Inokedy zase aj najkomplikovanejšie problémy rieši očividne až príliš jednoducho a bez akýchkoľvek prekážok. Tomuto sa akosi nechce veriť, čo šramotí inak dobre naštartované filmové lunárne vozidlo v nehostinnom, ale na pohľad úchvatnom prostredí Marsu. Miestami film atmosférou dokonca pripomína viac komédiu. Zatiaľ, čo ľudia na Zemi v NASA panikária ako Watneyho zachrániť, ten si to tam hore všetko užíva. Teda, všetko ako všetko. A podľa možností samozrejme. Prvá polovica filmu je tak divoká a skutočne zábavná, plná scén života "stroskotanca" na Marse. V druhej polovici sa však už, bohužiaľ, prechádza do viac serióznejšej a dramatickej roviny s plánom na jeho záchranu a väčšou vyzretosťou deja. Ako samostatný celok by druhá polovica nemusela vyznievať až tak zle, ale keď ich spojíme do jedného s tou prvou, filmu to akosi neprospieva a znižuje mu to na kvalite. Síce len mierne, ale všetko sa počíta. A nepomáhajú tomu ani jednoduché, detinské riešenia niektorých situácii či priebeh všetkých operácií bez takmer akýchkoľvek problémov. Príbehovo je tak celý dej skôr maximálnou fikciou, než niečím čomu by divák mohol skutočne uveriť. Ak to tak však má byť, tak potom to vychádza na jednotku a film baví. Na tom má výrazný podiel aj herecké obsadenie. Hlavná rola Mattovi Damonovi skvele pasuje, diváka baví humorom a oslňuje charizmou. Vo vedľajších úlohách sa predstavuje hneď niekoľko nemenej známych hereckých tvárí vo viacerých zaujímavých roliach. Bavia najmä rôznorodé postavy z prostredia NASA, ako napríklad svojský riaditeľ Teddy Sanders (Jeff Daniels), vedúci misie na Mars Vincent Kapoor (Chiwetel Ejiofor) či ľudia zodpovední za výrobu modulu, ktorý má za Watneym letieť na Mars. The Martian je nadpriemerne dobré a uspokojujúce sci-fi dobrodružstvo jedného muža na Marse, tisícov ľudí na Zemi a piatich niekde medzi. Tvorcovia, či už snáď samotný autor knižnej predlohy, dokázali skvelo rozložiť do deja napätie s dramatickými prvkami a doplniť ho humornými pasážami, ktoré robia z filmu to pravé orechové. Relatívne dlhá minutáž aj vďaka tomu plynie pomerne rýchlo a až na niekoľko momentov v druhej polovici, by si divák mal film užiť od začiatku do konca. Veľkú zásluhu na tom nesie už spomínané herecké obsadenie s minimom zbytočných, nezaujímavých či otravných postáv. A aby toho nebolo málo, všetko toto dopĺňa skvelý, zväčša retro hitmi nabitý soundtrack. Kvalitatívne nadpriemerné, ale ľahko stráviteľné sci-fi. () (méně) (více)

Likan7 

všechny recenze uživatele

Marťan je jeden z nejpohodovějších filmů posledních let. Je to ironie, protože film je vlastně o jedné velké katastrofě aneb. jak Matta Damona zapomněli na Marsu a on tam nemá nic než jen pár brambor. Naštěstí má ale za kamerou skvělýho Ridleyho Scotta, výborný soundtrack a hlavně sám sebe. Damon totiž prakticky nesleze z plátna a to hodně filmů může poslat ke dnu. Tady to je ale prostě jedna velká paráda. Damon si povídá sám se sebou, s kamerou, s Nasa a divákovi ty 2 hodiny utečou doslova jako voda. Rozhodně to má poměr drama - komedie tak 50 na 50. Marťan je skvělá záležitost, kterou si vždycky rád pustím a doporučím každému, kdo se mě zeptá na pohodovej film. K té páté * chybí možná právě trochu víc vážnosti, trochu tvrdší a vážnější finále. I proto to je ale na druhou stranu tak pohodovej film :-) ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Pro milovníka "hard-sci-fi" opravdu pěkná podívaná, ale k silnějšímu prožitku něco chybí. Celá atmosféra filmu byla jaksi mdlá, chyběly mi momenty, které by mne přikurtovaly do křesla, momenty, jež by vyvolávaly zástavu srdce nebo alespoň mrazení na těle. Takže jako výlet na Mars ano, avšak zaplatím jen 79%. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Nemalo to atmosféru opusteného človeka na vzdialenej planéte z dôvodu, že väčšia časť deja sa sústreďuje na záchranu hlavnej postavy než na samotnú hl. postavu. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Plusy: herecké výkony, námět. Mínusy: Happy happy end, pak pan blbější, kterýžto se může snažit jak chce, ale já v každým záběru vidim jeho legendární ovčáckej dodge. Dále tolikrát obehraná tryskající euforická radost před desetimetrovou obrazovkou u profesionálního personálu NASA u Hjustna. Scott nezapomněl ani na porušování fyzikálních zákonů a na emoční lidské chvilky v momentech, kdy jde o desetiny vteřin. No a ta největší ptákovina jest vysílání živé radiokomunikace kosmonautů veřejnosti do všech TV análů a na každej billboard nejen US měst. To je přece absurdní pičovina... Vlezdoprdelkování Lidové Republice Čína raději nekomentuju, protože ho asi ani nechápu. ()

Kritik. 

všechny recenze uživatele

Mám rád Crusoe-ovky. Čiže survival filmy o stroskotaných samotároch. Nie však také príbehy, kde hlavní hrdinovia utekajú pred psychopatom či krvilačnými kanibalmi. Tento film splnil presne môj žáner. Veľmi silný potenciál síce nenaplnil, pretože určite mohol ísť viac do hĺbky a silno zatlačiť na emócie, ale podmienky dobrodružného románu splnil. Ak sa ti film páčil, odporúčam aj Pasažierov. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

08.09.2017

Jak určitě víte, kolem Deadpoola se začíná budovat malý filmový vesmír. Kromě druhého (a třetího) dílu totiž dostaneme i týmovku X-Force, která bude drsnější protiváhou slavných X-Menů. Vzhledem k… (více)

Reklama

Reklama