Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

meda2016 

všechny recenze uživatele

72%. Jak přežít. Je jasné, proč tento film není velká koprodukce. Tolik amerického sebevědomého hrdinského optimismu a happyend proti fyzikálním zákonům. Já dalších deset procent ubírám. Samozřejmě - síla vůle žít a udělat pro to i nemožné, neposrat se při částečném neúspěchu jak čeští sportovci a nezalézt do kouta. Tady druhou šanci osud skoro nenabízí. Proboha, nemůže tam Damon prožívat aspoň jednu opravdu pořádnou duševní krizi ale opravdu krizi k zbláznění? ()

Eaton_Hunt 

všechny recenze uživatele

Úžasná adaptace na stejnojmennou knihu, výborný herecký výkon (Matt Damon), Příběh hezky rychle odsýpá, ani si nevšimnete že to má dvě hodiny. Výborné dobrodružství o jeden lidský život, což je těžké kolem tohohle příběhu dělat film, ale tady se to povedlo. Bohužel jsem knihu nečetl, takže nemůžu srovnávat, ale výborná povaha hlavní postavy astronauta Marka Watneyho. Dost jsem se u tohohle snímku bavil přišlo mi, že tam bylo více vtipů na místě než u podobných snímků se stejným žánrem. ()

SmajdalfCZ1 

všechny recenze uživatele

Tak Ridley Scott je zpátky po Prometheovi, kde řešil svoje myšlenky jak vznikl život, což by asi dle mě neměl řešit ve filmu o vetřelcích, ale co bylo to bylo, ikdyž s tím pokračoval v Covenantovi .... Každopádně zde Damon hraje jednu z filmů, kde prostě úplně září a ty cynické poznámky a komické poznámky, ikdyž se jedná o drama, tomu jen přidávají. Po celou dobu se u filmu budete bavit a budete si užívat kolonizaci Marsu a nebudete mít čas řešit zda je to realné nebo ne. Rád si tenhle film pouštím, abych u něj usl.Se sc-fi mívám celkem často problém, ale tohle je prostě jeden z mých oblíbených filmů. Tak kdo ještě neviděl, tak šup na něj. ()

Stan Borowitz

všechny recenze uživatele

No, viděl jsem hodinu. Čekal jsem sci-fi drama o přežití člověka na Marsu, ale tohle je spíš taková zábavná estráda. Byly tam jen asi tři dvousekundové momenty, které na mě dokázaly emocionálně přenést vážnost situace, která se ve filmu odehrává. Zbytek mne emocionálně minul. Nuda. Scifi drama, které dostane zlatý globus za nejlepší komedii nebo muzikál. LOL. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 7/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 6/10. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Zase jeden výborný vesmírný film, který jsem si skvěle užil. Celou dobu mě bavil, přes dvě hodiny bez hluchých míst a stále v napětí. K tomu i super hudba a parádní efekty. A hlavně si člověk uvědomí, jak je ten vesmír obrovský a co všechno lidstvo už dokázalo. I když tedy na Mars zatím nemáme. A vlastně od začátku 70. let jsme už nikam nevstoupili. Fascinace vesmírem ale těmito a podobnými počiny roste. A třeba takový film nakonec podpoří další kroky v dobývání kosmu. ()

VktrCZ 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, ještě lepší provedení, skvělý matt, ještě lepší Ridley Scott v režisérském křesle. Celý je to naprosto skvělý a vidět Daemona, samotného na Marsu, jak si pěstuje jídlo z výkalů TOP. Perfektní práce ()

swenyx 

všechny recenze uživatele

Ty kráso, to bylo fakt něco, ať se všemi prehypovaný a neskutečně přeceňovaný Interstellar jde někam zahrabat. Marťan nastavuje novou laťku vesmírného cestování, astronaut Mark uvízne na Marsu a víceméně "sám" se z toho musí dostat, líbilo se mi jak to bylo pojatý humorným stylem a Matt Damon do hlavní role pasuje jako prdel na hrnec. Kéž by takovýhle Sci-Fi kousků vycházelo více. ()

gpx odpad!

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že knížka je vrchol, ale film to překonal. Kombinace nudy a totálního blábolu. Fakt sranda jak tam sedí ty dvě holky v raketě a sekýrujou toho neštastnýho mexikána. Naprostej "space dream team", kterej k tomuhle dílku moc krásně sedí. ()

endrix 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná variace na záchranu trosečníka. Za mě by klidně mohla být ještě komornější. Kdybychom vůbec neviděli, co se děje mimo Mars, a vše vnímali jen očima hlavního hrdiny, vůbec by to nevadilo. Takto dávám jednu hvězdu dolů za malou odvahu nenatočil klasické vesmírné záchranné drama. Ale je to povedené klasické vesmírné záchranné drama. ()

F2003F 

všechny recenze uživatele

Scifi v nádhernom prostredí, prostredníctvom ktorého Ridley znovu dokazuje, že nepatrí do odpisu a potvrdzuje svoje stále popredne inšpiratívne zaslúžené miesto v žánri po pár menších prešlapoch v historickom. Jeff Daniels sa tam nehodil, ten zostane asi už navždy zafixovaný ako blbší, inak zvyšok každý bez výnimky na svojom mieste dobre obsadený a hlavná úloha pravdepodobne aj životná. Dej nepredvídateľný a prakticky bez klišé, aj keď mu ku koncu dochádzala para, ale že by ma to dostalo aspoň natoľko ako podceňovaný Prometheus povedať predsa len nemôžem. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitné scifi, ktorého hlavnou devízou je presvedčivosť príbehu, takže som mal pocit, akoby sa to naozaj stalo. Súboj Marka Watneyho s prírodou v drsných podmienkach Marsu má skutočné čaro vzopätia individuálneho ľudského intelektu so všetkými vzostupmi aj pádmi. Produkcia je výborná, takže atmosféra je veľmi dobrá vie vytvoriť napätie. No často používa hollwoodske filmové skratky a klišé. Napríklad netriviálny spôsob komunikácie v šestnástkovej sústave pomocou kamery Pahtffindera je nakoniec zredukovaný na instant messaging. Matt Damon s kolegami sú profesionáli a Mattov výkon je skutočne výborný, ale mal som pocit určitej strojenosti až sterilnosti. ()

filipm 

všechny recenze uživatele

Film je to povedený, nečekejte od toho ale nějaký speciální zážitek. Klasický příběh stavěný dle Hollywoodského schématu. Opravdu povedený je herecký projev Damona. Příběh je silný a je dobře, že do něj nepletl ještě nějakou velkou romantiku, ta by tomu škodila. Suma sumárum - za mě 4 hvězdy. ()

D503 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizualizace knižní předlohy. Děj i scénář se drží originálu na dobrých 90% a z každé scény je vidět, jak moc se snažili tvůrci vyjít vstříc fandům Andy Weira. Jediná větší výtka směřuje pouze k trochu zvláštní práci s časem, kdy na jednu stranu tady jsou skvěle využité timelapsové sekvence ale přitom celá řada důležitých události přijde jaksi odnikud (např. lehce zjednodušená linie s Čínou a s Hubem). Trochu mě také mrzelo, že se do filmu už nevměstnal jeden poměrně důležitý zvrat a par akčnějších momentů. Na druhou stranu několik posledních (neskutečně pozitivně nabitých!) minut chybějící akci krásně vynahradilo. Všechny moje výtky souvisí hlavně s tím, že jsem už dopředu věděl o co půjde a dobrovolně jsem se tak připravil o ten správný divácký zážitek. Trochu paradoxně si tak film užiji především ti, kteří knihu nečetli, a stejně tak jestli se do knihy pustíte až po filmu budete se nejspíš nudit. To však nic nemění na tom, že je to jeden z nejhezčích a nejpřístupnějších filmu tohoto roku a díky soundtracku a skvěle zakomponovanému humoru si najde cestu k hodně širokému publiku. ()

SteewCZ 

všechny recenze uživatele

Film je super! Četl jsem knižní předlohu, která byla prvotřídní. Zaznamenal jsem pár chybějících událostí. A kdyby přidali víc vtipné konverzace Watneyem s Nasa, taky by neuškodilo. Každopádně co mě vážně překvapilo bylo zpracování filmu po technické stránce. Perfektní. Ridley Scott se zase pro jednou vytáhl. ()

MultiHunter 

všechny recenze uživatele

Skvělý film promyšlený do detailu a úžasný výkon Matta. Vadilo mi to, že mluvili zbytečně sprostě pro pobavení debílků a to typické americké sračkovství, jak tam všichni mávali vlaječkama, řvali a tleskali. A ty promítací plátna kde mu po celém světě místní lůza držela palce? Kromě tohoto a některých nezáživných dialogů skvělý filmový zážitek. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

08.09.2017

Jak určitě víte, kolem Deadpoola se začíná budovat malý filmový vesmír. Kromě druhého (a třetího) dílu totiž dostaneme i týmovku X-Force, která bude drsnější protiváhou slavných X-Menů. Vzhledem k… (více)

Reklama

Reklama