Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 978)

injoy 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scifi filmařina, ale film roku to není. Od traileru ničím nepřekvapil. Vše bylo jak jsem očekával. Gravitace nebo Interstellar se mi líbil podstatně víc a tohle jde trochu v jejich stínu. ()

zipS 

všechny recenze uživatele

Velmi sikovne nalinkovany film, bravurne spraveny... Ide sa cisto na dokonalost.. Vsetko musi byt tiptop. A mozno zrovna z toho som mal divny pocit a nedam full za 5. A ta propaganda hrdinska uz bola malinko prehnana, esteze tam stihli dat aj aziu nech to nie je len na US ;-) ()

gael83 

všechny recenze uživatele

Ultimativní survival sci-fi drama, tohle je dokonalost, nekonečné pláně Marsu, obrovská pohoří, samota, majestátnost, lidská potřeba přežití a soucit. Tak kde "Gravity" zvedla vlajku, Martian hrdě kráčí dál, vyzbrojen stoletím lidského pokroku a výzkumů, high-technology a nezdolným posláním dobývat vesmír a podívat se tam kde ještě nikdy, nikdo nebyl. Kamera jednoznačně, tohle je orgasmus, co záběr to slast, perfektní obraz, plynulý střih, každý nálet ať z detailu nebo z nízké orbity, to je sen pro nás zatím nesplněný. Marťan rozhodně nenudí navzdory delší stopáži, jeden průser za druhým jak už to ve vesmíru bývá, vše se řeší za pochodu a tady bych vysekl poklonu Mattovi, jakkoliv ho nemusím tak tady si to dává, jen ta nasranost mu lehce nejde, ale v zásadě podává velice slušný výkon a nezůstane bez ocenění tipuju. Ridley is a God!! A teď šup do Austrálie točit Promethea :) ()

vobrn 

všechny recenze uživatele

kniha (en) - 5 hvězd film pro scifi nadšence (kam se počítám) - 4 hvězdy film pro ostatní - 3 hvězdy oproti knize zmizelo napětí, spousta vysvětlujících scén (především přestavba roveru), těšil jsem se na zfilmování zapanutého roveru při sjezdu do kaňonu, spousta na první pohled nesmyslů ve vesmíru, které v knize nejsou ... ale visuální stránka filmu se opravdu povedla. ()

raru 

všechny recenze uživatele

Po veľmi dlhom čase plný počet a to z týchto dôvodov:výborný scenár,Matt predviedol herecký koncert s poriadnou dávkou sebairónie,technicky dokonalé zábery z vesmíru,na konci napätie,ktoré sa dalo krájať.A som ochotný prižmúriť oko nad americkým patriotickým smradom,ktorý v takomto filme nemohol chýbať.(Videné v kine 3D). ()

FantomasMan 

všechny recenze uživatele

Keďže som čítal aj knihu tak som s filmu odchádzal trochu sklamaný. Prečo ? Lebo podľa knihy to na Marse nebolo až "fany hapy" tak ako vo filme. Dej bol až na priliž pozitivnej linke. Ale každopádne za návštevu tento film stojí. ()

bigmatko 

všechny recenze uživatele

máloktorý film si zaslúži plný počet hviezd a myslel so si ze tento rok to bude len Star Wars VII ale presvedcil ma aj Martan. Ridley Scott sa konečne prebral k životu a z užasnej knižnej predlohy dokázal vytiahnuť všetko potrebné k tomu aby na plátno dostal akciu, dobrodružstvo, drámu a humor v skvelom spojení. Už samotná kniha predpovedala úspech tohto príbehu a film to len celé završil. Mat Damon je super a postava zabudnutého martana mu mimoriane sadla. vo filme je viacero skvelých momentov, ktoré majú vtip a humor v situáciach ktoré by v inom filme hrali na city diváka. Martan však nie je scifi dráma. je to Scifiironia, ktorá Vás celý film udrží v napätí ale s úsmevom na tvári. naozaj vynikájuci film zatial najlepsí tento rok. ()

ceftax 

všechny recenze uživatele

Knížce teda nešlape film na paty ani náhodou, což ale v pojetí jak je to natočeno nevadí. Předpokládám, že vidět jednou mi stačilo a do své sbírky 3D filmů tenhle nezařadím. Přesto si myslím že 80% si zaslouží ()

trx2010 

všechny recenze uživatele

Slušná oddechovka kterou mi stačí vidět jen jednou. Bavil sem se u toho, ale neměl ani moc pocit že se dívám na scifi. ()

Libb 

všechny recenze uživatele

Přišlo mně to jako mix Gravitace s Apollo 13, přičemž z každého to vzalo to lepší. Triky mně absolutně vyhovovaly, nebylo to přeplácané, mělo to spád a hodně mně vyhovovalo, že dost prostoru dostali i další herci. ()

knoxwile100 

všechny recenze uživatele

Tak nějak spontáně jsem šel na Marťana do kina aniž bych tušil "vo co go". Jen jsem veděl, že to bude scifi a scifi nijak zvlášť nemusím. Nicméně jsem byl od startu mile překvapen. Jessica Chastain byla jako kapitánka skvělá volba. Matt Damon asi taky, jen jsem od něj (nebo od postavy) čekal hlubší emoční projev. Celkový dojem to ale nekází. Ale ono to bylo asi takto záměrně. Predevším zde ale musím zmínit, ať už dobře zahranou či zrežírovanou postavu šéfa na Nasa v podání Jeffa Danielse. I když se ve filmu může zlehka jevit jako záporná postava, není tomu tak. Je potřeba se pouze nad jeho myšlenkovými toky pořádně zamyslet a to je právě to, co se mi na Marťanovi líbilo nejvíc. Efekty byly na solidní úrovni doplněny skvělou hudbou. Dávám 86% (Iron mana si mohly odpustit) ()

stani 

všechny recenze uživatele

Typický hollywoodský blockbuster, žádné filmové dílo. Za pár let už nebude tak v podvědomí. Navíc 3D nic moc. Že je tady takové vysoké hodnocení, je asi proto, že to sem sází ti mladí jankové z počátečního mladistvého nadšení (jako když je dítě nadšené z nového zvířátka, kteréžto za pár týdnů vyprchá). No je to jen můj názor... ;-) ()

Motyuek 

všechny recenze uživatele

POZOR! Komentář obsahuje spoilery: Příběh je prosťoučký. Byly situace kdy jsem si říkal: "Tak a teď se zákonitě něco posere". A buch ho! Nebo jsem přemýšlel nad tím, že NASA zřejmě zaměstnává spoustu lidí jen pro to aby seděla ve velké místnosti a pak se hromadně radovala. Ale pozitiva převažují nad negativy. Jen tak namátkou: Sean Bean neumře. Nebo: Matt Damon dokonce i hrál. :-) Ale teď vážně, je to jako poker. Týpek zvedá karty, které mu bankéř rozdal a vidí dvojku: Sakra, jsem sám na Marsu a asi tu chcípnu. No naštěstí mi tu kolegové před odletem nechali solidně vybavenou základnu,to je druhá dvojka a s tím už se dá něco uhrát. Ale pozor, já jsem vlastně vědec a navíc botanik, tož si tu vypěstuju jídlo - třetí dvojka, začínám mít navrch. A navíc mistrným kouskem, který by někteří mohli považovat za haluz jako prase se mi daří komunikace s mou rodnou planetkou. Čtvrtá dvojka, a ta dělá dělá poker. No a zbývá nám pátá karta, tou je eso - kamarádí z mise, kteří klidně třikrát obletí sluneční soustavu aby mě vzali zpátky na loď. Poker je napínavý a velice zajímavý a tento film rozhodně taky. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Tentokrát nemůžu moc zasvěceně hodnotit tento film, protože na sci-fi se jinak vůbec nedívám a můj šálek kávy to rozhodně není. Nicméně přesto teda zkusím: v podstatě mě to i přes to depresivní působení celkem bavilo - hlavně ty "nápady" Marka pro to, aby přežil, líbilo se mi odlehčení té v podstatě děsivé situace, ve které se ocitl. Pro mě se jeví tento a podobné scénáře sice malinko jakoby pohádka a zde mě i napadá srovnání s Tomem Hanksem ve filmu Trosečník (který mám teda ráda). Takže: kdo má rád sci-fi, určitě na tohle do kina běžte:-)) ()

skeiron 

všechny recenze uživatele

V první řadě bych rád poznamenal, že jsem opravdu šťasntý, že Sean Bean tento film přežil bez újmy ... a, že jsem nečetl předlohu. Teď vážně film měl hned od začátku spád a nepáral se s diváky, prostě vás hodil do prostřed vesmírné mise, která jak vidno nevyšla podle plánu, ale nerad bych spoileroval. Matt Damon prostě vynikající herec, jeho scéna, kde čekal v modulu na záchranu byla emočně tak skvěle zahraná, že jsem se neubránil slze. Ostatní herci byli samozřejmě také skvělí, ale co si budeme nalhávat, tento film je one man show od začátku do konce. Ridley Scott za mě určitě předvedl nejlepší výkon posledního desetiletí. Není víc o čem debatovat 5*, masterpiece a jeden z nejlepších filmů letoška. ()

Roobs 

všechny recenze uživatele

Marťan skoro ani není scifi filmem tedy co se týče pokročilých technologií, mimozemských ras a podobně. Líbila se mi atmosféra filmu, která není tak hutná a tajemná a bez odkazu o smyslu života atd.. Přesto je Marťan velice napínavým filmem s určitým poselstvím a zároveň je také velice pozitivním a svěžím filmem. Za mě lepší než Gravitace. Za poslední období jeden z top filmů z kosmického prostoru. ()

masy10 

všechny recenze uživatele

Zrovna sem došel z kina. Byli sme spolu s kámošem (takovým salátem) ve Velkém Kině ve Zlíně. No byli tam asi 4 lidi aj s nama, takže super výhled. Jinak k filmu: Jakože zajímavý, ale pořád sem čekal na toho Marťana kdy dojde a nakonec tam byl enom Okamura v saku, takže 4 hvězdy. ()

Raggnar 

všechny recenze uživatele

Zajímavých několik prvních minut a několik posledních. Mezitím hodinu a půl ničeho, nudy a hoven. Zajímavý, jak člověk, co zůstane na planetě sám mám veselou náladu a poslouchá disco. Od začátku byla jasná záchrana, tak potom, kde vězí zápletka, napětí. Happy end opět dovršila banda tupých ubrečených američanů mávající vlaječkama. Dávám dvě hvězdy za to, že jsem se mohl asi hodinu prospat a nic mě neušlo. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

08.09.2017

Jak určitě víte, kolem Deadpoola se začíná budovat malý filmový vesmír. Kromě druhého (a třetího) dílu totiž dostaneme i týmovku X-Force, která bude drsnější protiváhou slavných X-Menů. Vzhledem k… (více)

Reklama

Reklama