Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

Cezar209 

všechny recenze uživatele

martan...alebo matt ?...dohodnime sa ze tak ci onak one man show...po sadre, pardon sandre, ktora menila rakety (rozumej nie tenisove) castejsie ako ja auta a interstellarovi tu mame dle miho nazoru o level vyssiu ponuku. Neviem ci sa mi to len zda alebo sa naozaj tvorcovia snazili presvedcit divakov, ze je to naozaj :o) (odborna diskusia problemov, ktora sa da ceknut, vypocty ktore naozaj sedia, de facto dej ktory sa neda vyvratit, max tak spochybnit ale vzdy by to bolo len 1:1). Aj preto ma tato scifi jednoosobovka chytila akosi najviac...alebo ze by sa zo mna staval introvert ? :o) Dnesne digitalne technologie dokazu oklamat nielen oci a pokial sa produkcia nehra s rozpoctom kedy sa efekty riesia na PMD tak je velky predpoklad ze ...modra sa vam bude pacit. aj ked na marse bolo modrej pomenej (malovali na sivo). Nie nie je toto cele by nezachranili efekty, hudba ani opakovane pohlady do vesmiru, matt to dal a ridley verny svojmu zanru tentokrat vydrzal bez toho aby dej bicoval tym, ze niekomu skace za zadkom alien...treba vidiet ()

MorbiDeath 

všechny recenze uživatele

Celkom nuda. Nemam ani velmi v oblube sci-fi zaner, takze to komentovat radsej ani nebudem, ale... V tomto pripade to nebolo zle, ale ani dobre. ()

mezonek 

všechny recenze uživatele

Ve filmech tohohle druhu vždycky čekáte, kdy se co podělá, aby se mělo dál co dít. Tady je to velmi dobře použito, protože situace sama o sobě je náročná kvůli omezením, která nám vesmír připravil, a tak už se toho nemusí tolik kazit. Matt Damon vydává to nejlepší a prostředí Marsu je až nečekaně sympatické. POMO mi vnukl myšlenku srovnat Marťana s filmem Gravitace. Souhlasím, že v Gravitaci byl konec bouřlivější, zato prostředí děje je v Marťanovi bohatší a více hlavních postav odporuje one-man-show povaze Gravitace. ()

themiracle 

všechny recenze uživatele

Jsem si jistý, že kdyby se něco podobného opravdu stalo, nikdy by to ani vzdáleně neprobíhalo tak, jako ve filmu. Ale je to hezká pohádka, hezky udělaná, napínavá i když předem víte, jak to dopadne... :-) ()

Wolfis 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná knižná predloha s nevídaným prostredím Marsu a svojským príbehom, ktorý výrazne môže konkurovať filmu Gravity. Vynikajúci výkon Matta Damona so štipkou humoru jednoducho vládne celým filmom. Pastvou pre oči je hlavne dokonalá vizuálna stránka filmu spracovaného Marsu, ktorá tvorí základnú stavebnú jednotku tejto sci-fi snímky. Marťan prezentuje chrumkavú oplátku príbehu o prežití na Marse a jeho spoznávaní namočenú v poleve faktov a fantázie a zároveň vykresľuje medziľudské vzťahy a povahy ľudí, ktorí sa snažia zachrániť jeden ľudský život niekoľko svetelných rokov od domova. Veľmi pozitívne pocity po zhliadnutí filmu. /95%/ ()

richarsmile 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je Marťan jeden z najlepších filmov z roku 2015. Film má niečo do seba, ja sám milujem sci-fi, a čakal som na niečo podobné už dosť dlho. Ako si človek vypestuje na Marse zemiaky. Ale nebudem spoilerovať. Herec Matt Damon sa hodil výborne na túto rolu človeka ktorý ostal sám na Marse. Určite tento film stojí za pozretie. ()

Jimclark 

všechny recenze uživatele

Mám z toho rozporuplné pocity. Dívat se na to dalo, to zase né že né, nějakého toho napětí i akce se mi dostalo. Vážným problémem ale byly velké, opravdu VELKÉ trhliny v realitě. Pokud je něco možné, byť i jen z jedné desetiny procenta, tak tomu v rámci sci-fi věřím (izolačkou zalepená prasklá přilba a vůbec všechno co bylo třeba, igelitem utěsněná urvaná přechodová komora, a drželo to, světe div se dokonce i ve vichru který předtím málem převrátil raketu!). Ale manévrování ve vakuu ve volném kosmu pomocí roztržené rukavice, nebo co tam ***** furt dýchal, když i ty blbý kobzole to vzdaly, to už bylo na mě moc. Ono by mi to u sci-fi ani tak nemělo vadit, jenže když tenhle film se tváří tak hrozně seriózně a důležitě...Za vrchol trapnosti zde nepovažuju dokonce ani neuvěřitelné americko-čínské přátelství, nebo miliardy dolarů vyhozené do vesmíru jen tak puff! kvůli jediného chlápka (dobrá politicko self-propagační agitka made in USA). Ale, vážený pane autore předlohy a pane režisére, to, že by nebohého Marka tak jako tak během pár měsíců zabila solární radiace, pokud by se nezahrabal alespoň 5 metrů pod zem, protože jak vám asi uniklo na Marsu nejenže není ochranná ozonová vrstva jako na Zemi, ale dokonce ani magnetické pole, to vám ti uličníci ze skutečné NASA asi zatajili že jo? A on si tam v tom plátěném, alobalem podlepeném skafandru (a stanu) žil, chodil a jezdil pod přímým sluncem kolik že vlastně, něco přes rok a půl? No, za zábavnost 60%. ()

Homer1912 

všechny recenze uživatele

Další variace na Robinsona Crusoe, tentokrát ale musí hlavní hrdina přežít v horších podmínkách, než je neobydlený tropický ostrov plný jídla, vody a dýchatelného kyslíku. Naštěstí pro něj se mu snaží pomoct celá planeta Země - zní to sice dost naivně, ale to mi v tomto filmu kupodivu vůbec nevadilo. Jediným problémem je tedy opět to, že film trvá příliš dlouho (někdo by měl navrhnout zákon, který by zakazoval točení filmů delších než 2 hodiny). ()

megacik 

všechny recenze uživatele

Film je vynikajúci, odporúčam vidieť. Až na ten koniec. Kvôli tomu nezmyselnému, nelogickému, improvizačnému konci by som, nebyť fanúšikom takéhoto filmu, dal o jednu hviezdu menej. Chemik vyrobí bombu za pár minút a ešte k tomu si v tomto čase poradí aj s elektrickým pripojením na USB. Ten koniec ma dosť štval, NASA, ani žiadna vycvičená posádka by vedome neriskovala takto svoje životy a desiatky rokov výskumu, ktoré viezli na palube, kvôli tomu, že by sa im teoreticky možno podarilo zachrániť jediného človeka. Taktiež mi nesedeli komunikačné časy medzi Marsom a Zemou..... ()

StoneM 

všechny recenze uživatele

A jsme zpět na Marsu. Avšak tentokráte servírovaném na stříbrném podnosu. Po trapnosti filmu Rudá planeta a nezáživném a bezbarvém filmu Mise na Mars je tento film jako kouzlo. A v žádném případě se nedá hovořit o nějakém vykrádání těchto filmů. Ridley Scott opět předvedl mistrovské vizuální dílo. Syrovost vědecké / trosečnické práce, každodenní rutina tak důležitá pro přežití, je zde umně propletena s břitkým sarkastickým humorem, který občerstvoval atmosféru. Herecký výkon hlavního hrdiny v podání Matt Damonna je skvělý. Pro někoho nudný snímek (nepotkali jsme ufony ani krvežíznivé breberky), ale jedná se o legitimní vědeckou expedici, která se „zvrtla". Objevitelská práce je a bude taková. Rutina, rutina, rutina ... a tak je to v pořádku, v opačném případě... raději nemyslet. A takový je tento příběh. Nejlepší výprava na Mars jakou kdo kdy zfilmoval. Děkujeme pane Scotte. ()

Pcermis 

všechny recenze uživatele

Film má jisté mezery, absurdity o kterých si říkáte v průběhu filmu zda to vůbec myslí vážně ale po dokoukáni jste to filmu ochotny odpustit. Film je svým způsobem podobný Gravitaci ale tohle je daleko, daleko lepší. ()

SimiT84 

všechny recenze uživatele

Taková ta technicky skvěle provedená jednohubka, kterou ale určitě nepotřebuji vidět znova. A to asi proto, že z filmu mám pocit, že uvíznout na nehostinném Marsu, je v podstatě docela zábava a že když se něco už vážně pokazí, nebo propásne, objeví se nečekaně nějaká nová možnost nebo pomůže „trochu" toho štěstíčka. ()

Nolanster 

všechny recenze uživatele

Existuje iba pár režisérov, ktorých scénická kompozícia je vzorcom správneho vedenia filmu a Ridley Scott určite patrí medzi nich - Marťan je krásny príklad. Poďme ale predstierať, že všetci ľudia sú super, chcú jeden druhému pomáhať a nenájde sa ani jeden, ktorý by na nejaký podnet volil opačnú cestu. Poďme predstierať, že všetko opomenuté vo filme je založené na vedeckých podkladoch a výpočtoch a nie je to iba autorova fantázia. Berme spoluprácu medzinárodnej kozmonautiky ako prejav dobrej vôle a bez zištných dôvodov sa len-tak rušia a presúvajú projekty a štáty prichádzajú o miliardy dolárov. Nie je dôležité, že po odklepnutí záchrannej misie o 7 mesiacov neskôr začnú naši hrdinovia prepočítavať, či vôbec je záchranná misia záchranná. Účelom tohto filmu je ukázať odhodlanie silného človeka, vydaného na milosť osudu. Film tak nadväzuje na stroskotaneckú tému, bohužiaľ necháva hlavnú postavu príliš krátko v depresiách, čo na diváka pôsobí primálo katarzicky. Po návrate domov nevidíme na postave žiadnu psychickú zmenu, či zmenu správania, ľahkosť a jednoduchosť jeho vyjadrovania a prejavu je nemenná. Napriek tomuto všetkému si tiež myslím, že tento film je jedinečný, nedokladuje ale majstrovstvo skvelého režiséra a tímu. Keď je zamračené, ani slnko deň neurobí, tak ako nacvičené grimasy neurobia z Jeffa Danielsa riaditeľa NASA. Pozitívna energia vedúca film k záveru ale ostáva a tak ilúziu, ktorú vytvára, radi akceptujeme. Ktovie či nie práve preto, lebo podobné správanie u ľudí pomaly nespoznávame... ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

Prečo Ridley, pýtam sa prečo ten nešťastný pátos na konci? Americký národ, ktorý oslavuje svojich supehrdinov a Amerika a Čína v takmer dojímavom priateľskom objatí... Inak, aby som bola spravodlivá, Mattovi rola sadla a film mal najmä v prvej polovici vtip a spád. V druhej sa bohužiaľ prehupol do patetickej superhrdinskej záchrannej akcie a žili šťastne, až kým nepomreli.... No nič, idem si prečítať knihu, ktorej už len prvá slová stoja za to ;) ()

Angus250 odpad!

všechny recenze uživatele

Totalne zbytocny film. 144 minut o nicom. Asi som pozeral inu verziu. Damon u mna ide prudko dole...Bohuzial aj Ridley Scott... ()

Darriel 

všechny recenze uživatele

Dokonalá one man show, Damon je film od filmu lepší a prostor si rozhodně zaslouží. Hodně "americká" pointa, ale kdo nečeká happyend? ()

stga 

všechny recenze uživatele

Jak se dalo očekávat v Ridley Scottově filmu: Vizuálně ohromující! Krajina na Marsu vypadá naprosto úžasně, a scény na palubě Hermesu jsou stejně výpravné a z hlediska předvedených technologií lidsky pochopitelné. Mnohokrát v průběhu tohoto filmu, jsem legitimně uvěřil, že Mark Watney byl skutečný. Matt Damon je naprosto geniální a v tomto filmu hraje Watneyho s takovým optimismem, že to vlastně dělá depresivní aspekt filmu. Film má svůj příběh, skvělé jednání, fantastické vizuální efekty a v něm dávka příjemného humoru. Osobně jsem shledal tento film zajímavějším než Gravitace. Je to jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy v této kategorii sledoval, a ačkoliv je jeho délka 2h 20min, nepůsobí roztahaně a dal mi dvě hodiny napětí a diváckého uspokojení. Jinak si myslím, že je to úžasný film, ve skutečnosti jeden z nejlepších v oblasti vesmírných stanic, lodí apod., Chápu u někoho jiný úhel pohledu při srovnání se staršími podobnými filmy, které jsou však dle mého názoru předvídatelnější. Skutečnost, že se budete dívat celé dvě hodiny a stále v napětí a očekávání, staví toto dílo na takovou úroveň, kterou jsem v žádných dřívějších filmech tak intenzivně necítil. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Z filmu Marťan jsem měl obavy - za prvé při pohledu na délku 144 minut, za druhé když jsem si přečetl, že hlavní hrdina zůstal sám na Marsu, neboť zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Tak jsem si říkal, co se asi bude celou dlouhou dobu dít a jestli to nebude nuda. Naštěstí nebyl celý film jen o něm, neboť se na rodné planetě dozvěděli, že žije a tak byla spuštěna akce na jeho záchranu.......Nuda tedy nebyla a dokonce musím konstatovat, že jsme doma viděli nejlepší snímek, odehrávající se na rudé planetě. A velkou zásluhu na tomto úspěchu má určitě také můj oblíbený režisér Ridley Scott. Jen mne zarazila otázka manželky během filmu - opravdu si myslíš, že by ve skutečnosti v NASA a potažmo na Zemi investovala miliony dolarů do jeho záchrany ? Opravdu by USA či jiné státy nechaly na akci pracovat tolik lidí a věnovali tomu spoustu času ? Opravdu by riskovali životy jiných kosmonautů aby zachránili jediného člověka o kterém si celý svět myslí že už je po smrti ? Já jsem na to nedokázal odpovědět - a co vy ??? Vzhledem k tomu, že se mi film tak líbil, zakoupil jsem si jej v červnu 2019 na blu-ray disku a pochopitelně jsme se doma na něj podívali znova. Kouzlo prvního překvapení bylo sice pryč, ale alespoň jsem si mohl více vychutnat samotný průběh filmu. Znovu jsem se tak ujistil, že se legendárnímu režiséru Ridley Scottovi povedlo v roce 2015 natočit pěkný sci-fi snímek s několika vynikajícími herci, vtipnými dialogy a dějem, jenž sice ne zrovna svižně odsýpal, ale diváka udržoval v napětí, jak to celé vlastně dopadne. Své investice do modré krabičky tak rozhodně nelituji a určitě se v budoucnu zase na tento vynikající film podívám. Suma sumárum, snímek Marťan si ode mne z rudé planety odváží na planetu Zemi čtyři marťanské hvězdy ****. ()

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama