Reklama

Reklama

Krampus: Táhni k čertu

  • Česko Táhni k čertu! (více)
Trailer 1

Kdo se nikdy nebál, že ho na Mikuláše odnese čert, ten ať hodí vánoční ozdobou. A to jste přitom nenarazili na nejstrašlivějšího z pekelníků, na Krampuse. Temný protipól všech vlídných symbolů údajně nejkrásnějších svátků v roce dokáže spolehlivě vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. K tomu, aby se vám zjevil a strčil vás do pytle, přitom stačí tak děsivě málo. Puberťák Max žije v obyčejné rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce, tedy chvíli nahoře, chvíli dole. Aktuálně jsou u bodu mrazu, protože se blíží poněkud vypjaté období Štědrého dne a navíc na svátky dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry (Allison Tolman), která patří k trochu jinému civilizačnímu okruhu, diplomaticky řečeno. Místo klidu a míru proto v téhle rodině vypukne peklo, na což Max velmi nešťastně reaguje prohlášením, že by Vánoce nejraději zrušil. V tu chvíli začne venku zuřit sněhová vánice, po které už nic nebude, jako bylo dřív. Nejen že přestane jít elektřina a nedá se nikam dovolat. Za okny jejich domu se začnou zjevovat děsivé stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit. (CinemArt)

(více)

Recenze (430)

verbal 

všechny recenze uživatele

Film s názvem Krampus a genitálním dovětkem distributora „Táhni k čertu!“, aby i ta poslední lopata v místních lůzrech a hnojích pochopila, že s čerty nejsou žerty, bych já komplexně nazval „Krampus, táhni do piče!“, aby i ta poslední lopata vstřebala, že dostává zdegenerovaný slaboduchý eintopf americké pseudokultury alá Babovřesky. Eintopf, co nepokrytě parazituje na geniálním Rare exports, který odporně kurví holyúdskou demencí, trapnými a lacinými efekty a rektoryvnou náloží rodinných hovnot. A tak na jakože sebekriticky odpudivou rodinku vyžraných, ohyzdných, nesnášenlivých a túúúúúze vtipných maloměstských idiotů 25. prosince zaútočí Satan Klaus, vypadající jako z prdele vytažená maska z Vřískotu a doprovázený kohortou lidožravých perníků a krušnohorských masopustních masek, aby se nakonec ukázalo, že jsou to v podstatě duševně nádherní lidé, plní empatie a vzájemné soudržnosti, a mě u toho tak nadmulo, až jsem při závěrečných titulcích, při kterých k tomu všemu neštěstí dokurvili i můj milovaný Sevetyč, vyprděl mimořádně žluklého ducha Vánoc. Hnusný, přiblblý a plagiátroský škvár. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Krampus není takový, jakého jsem si ho při ohlášení projektu vysnil, a ani v rámci toho, jaký je, se mu bohužel nepodařilo dosáhnout úplně TOP příček. Což ovšem neznamená, že by to byl špatný film. Dougherty tentokrát udělal pro Vánoce to samé, co před pár lety pro Halloween - natočil příjemnou, atmosférickou hororovou komedii, v níž v jednotlivých sekvencích funguje jak humor, tak strach a napětí. Jen to prostě není v žádném ohledu úplně ultimátní. A kdyby bývalo zůstalo pouze u Krampuse a jeho družiny elfů, bylo by to imho lepší. Oživlé dárky jsou ještě jakž takž cool, ale zákeřné oživlé perníčky už notně přes čáru. A také mě dost zaskočilo, jak rychle to šlo v závěru. Snad víc než půlka všech postav je najednou dost nezajímavě redukována během asi dvou minut, až to na mě působilo, jako kdyby se jich tvůrci už mocí mermo chtěli zbavit a nechtělo se jim psát dalších dvacet minut scénáře. 70 % a dal bych si na vážno pojatej německej alpskej prequel. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Krampuse jsem se poměrně těšil. Místní uživatelé tady z něj udělali takřka legendární film, který do budoucna k Vánocům bude vysloveně patřit a házeli ho do stejného pytle například se Sám Doma. Se Sám Doma to má mimochodem podobné tak akorát pár melodií v celkovém hudebním podtextu. Jinak je to někde úplně jinde. Krampus tady totiž střídá pohádkovou atmosféru a regulérní horor a la Noční Můra z Elm Street. Nicméně uznávám, že pár opravdu zajímavých momentů film měl. Třeba úvodní scénu v obchoďáku, která je naprosto luxusní a nebo kreslená scéna, která vypráví příběh babičky, co se s Krampusem v dětství již jednou potkala. Ta vypadalo mimochodem skoro jak od Tima Burtona. Zbytek je klasická vyvražďovačka, u které vlastně nevíte, jestli je komedií (hláškující věčně nalitá babka, tři živí perníčci) nebo hororem (Krampus, kterej se tam mimochodem ještě pořádně ani neukáže a jeho elfí kumpáni). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $42,725,475Tržby Celosvetovo $61,548,707Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,243,963Tržby za predaj DVD v USA $2,852,934║ režisér Michael Dougherty nás dosť ťahá za nos, prvá polovica je dobre vystavaná, sú tam náznaky napätia, dravosť, príbeh začína mať postupne grády, aj keď už aj tam sú citeľné bláznivé, uletené prvky, v tej druhej polovici sa to úplne zopsuje, zo všetkých strán na nás začnú skákať všakojaké vianočné potvory, medovníček to tu bude zaklincovávať, pajác vyskakujúci z krabice tam bude pažravo hltať decká, plyšový maco bude dosť kúsavý, samotný krampus tam bude nakoniec len na pár okamihov, čo je veľká škoda, z poctivého hororu sa nakoniec vykľuje skôr taká bláznivá komédia, kde Vám je doslova jedno čo sa komu stane, záver to príbehové bláznenie trošku zachraňuje, nakoľko nám to všetko čo sledujeme vypovie ako sen nešťastníka chlapca čo roztrhal svoje prianie pre Santu a preto sa jeho okoliu dejú tie prapodivné veci, pre mňa sklamanie, takýto tip filmu mi moc nechutil /videl v kine: 45%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MÍSTO NĚJ PŘIŠEL MNOHEM CHMURNĚJŠÍ, MNOHEM STARŠÍ DUCH. BYL TO KRAMPUS. A TEN, STEJNĚ JAKO PO TISÍCE LET, NEPŘIŠEL ODMĚŇOVAT, ALE TRESTAT…“ /// Začíná to jako Vánoční filmeček - Clark Griswold by měl radost, že se někdo vrhl na parafrázi jeho sváteční pohody. Von to vlastně vánoční film je. Dokonce to není ani špatně natočený... a příběh je úchylná pohádková kravina, který bohužel v závěru dojde dech, takže v mozku přetrvá maximálně trapnej smrad (jako z františka) a pocit, že Dougherty chtěl snad i strašit. Bohužel nevěděl jak. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám důvod k víře v Ducha Vánoc. 2.) Na Vánoce (možná i jindy) straším děti perníkem. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. I když se uvádí horror/komedie k smíchu tam není nic. Je to spíše horror pro děcka ze základní školy a já se totálně nudil. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 2,919 // Otvárací Víkend v USA: $16,293,325 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Budoucí vánoční klasika, která je však natolik divácky přístupná, že se bude hrát v 7 večer po Home Alone. Krampus je živelně natočený, má příjemné a zábavné herce, především buranský David Koechner si všechny hlášky rve pro sebe a vychází mu. Atmosféra je správně vánoční v závěru i celkem hutná, překvapí i pestrý výběr záporáků, kde se velká fantazie tvůrcům upřít nedá, byť se jedná z větší části o vánoční cukroví/hračky a samotný Krampus, který spíše připomíná vrásčitého dědu, přesto je zdařile a originálně vytvořený. Film je více Komedie a Fairytale než regulérní horor, postavy zde sice umírají poměrně často, ale kvůli nízkému ratingu se nedočkáme gore a lekačky zde vlastně také chybí, takže, strašení filmu příliš nevychází, ale kouká se na to hezky, je to fajn oldschool zábava s poctivými praktickými efekty. Home Alone křížený s Gremlinsem! Story 5/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 7/10, Akce 5/10, Napětí 7/10,Humor 7/10. Zábavnost 7/10. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Už som to vravel stokrát a poviem to sto prvý raz: nemám rád hororové komédie. Čo z toho, že má Krampus veľmi dobrú vianočnú atmosféru (a pasáž, v ktorej pred ním dievča uteká zasneženou ulicou, je úžasná), keď dobre budovanú atmosféru (a skvelého Krampusa) do úzadia zatláčajú otravné ľudské postavy (paradoxne hrané sympatickými hercami) a fakt, že samotný Krampus je len vedľajšou postavou a prím hrajú jeho pseudo komickí pomocníci (perníky?!). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mistr Dougherty se po TRICK R TREAT Halloweenu pustil do svátku co následuje, vytáhl cool čerťáka z germánský pohanský mytologie a poslal ho spolu s gangem zmrdích gremliních hraček a divnoelfů rovnou na zpruzelý vánoční rodinky. I KRAMPUS má dle očekávání libový vizuál a hřejivou retro atmosféru, poctivý napětí, komedii. Hned úvodní scéna z MuchoMartu s Cosbyho "It's Beginning to Look A Lot Like Christmas" musí pobavit snad každýho. Co tu pak jednoznačně vítězí jsou postavy, který nejen baví, ale který si oblíbíte a na kterých vám tak pro změnu i záleží - ať už je to otylá nerudná tetka z přívěsu, silná dvojka fotrů Scott/ Koechner, nebo nakonec i prcek v hlavní roli... K dokonalosti mi přeci jen chybělo víc spádu, krve, samotnýho Krampuse (plus možná míň "statický" masky), ale myslím, že kult potenciál tady je a místo v topce vánočních hororů všech dob je celkem jasný. P.S. po dvou letech zvyšuji na 5*, už je to pro mě klasika Vánoc ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tak jo Krampusáku uzavřeme dohodu, já potáhnu k čertu a ty potáhneš do prdele a už nikdy mi nevlezeš na exterňák, domluveno? A tu "rolničku" si strč do prdele místo Venušiných kuliček já Ti na ní seru...Tááákže jak jsem se těšila na hororovou komedii tak mě místo toho čekalo, jak těm z vás, co jsou bystřejší došlo, pořádný zklamání. Mělo mě varovat, že MikeCool dal 4* (ahoj Majkííí :-D ) no trapně jsem věřila, že se jednou shodnem. Ani pitchu !! Krampus by mohl být velmi dobrá hororová komedie kdyby byl vtipnej a hororovej. Buddhožel, tyto dva, pro hororovou komedii celkem zásadní, atributy nemá a tak jsem sledovala jak se jedna velká tupá americká rodina brání Krampusákovi a jeho perníčkům, skřítkům, plyšovému méďovi a podobným úchylným sračkám co nebudí ani strach, ani smích. Fandit nešlo nikomu. Krampus je tak záhadnej že za první hodinu a čtvrt filmu ukáže svou hrbatou siluetu a kopyta, jinak hovno. Na konci se ukáže v celé své kráse a ... HM ... takže tomuhle fandit nebudu, co klaďáci? Stará babka - nezájem, dvě holky co vypadaj jak odporný vyžraný bábochlapi - sejměte je, vypatlanej ukrkanej tlustej debil co je jejich bráška - sejměte ho, jejich postižený rodiče aneb klasičtí vidláci - sejměte je, mimino - nezájem, pes - svačina, celkem hezká holka z té o kapku chytřejší rodiny - neukáže kozy, nezájem, její mladší bráška co za všechno nechtěně může - nudař, jeho rodiče - matka zamindrákovaná - nezájem, tatík jedinej méně tupej, ale i tak...je mi u prdele...Tak kdo nám zbývá? Věčně vožralá sprostá teta kterou všichni nesnášej - Jooo borko ty seš moje buchta, hvězdu za Tebe. Není tam krev, není tam vzrušení, není tam sranda není tam nic a tak celkově mě to sralo... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Doughertyho posedlost svátečními horory vítám s otevřenou náručí. Pokud s halloweenským debutem na sebe silně upozornil, s vánočním Krampusem pak potvrzuje, že ty ostré přechody mezi humorem, napětím a akcí mu sedí jako málokomu. V jednu chvíli se bavíte nad rozhádanou, vzájemně se nesnášející rodinou, půlky se vám sevřou při prvním setkání s ústředním roháčem, abyste následně přímo jásali nad útokem smrtících hraček. K tomu si připočtěte pochybně vyhlížející sněhuláky, maskované elfy nebo hladové perníčky, a musí vám být jasno: tohle bude vedle Kevina a Jasněnky (nebo si dosaďte jinou libovolnou pohádku) další vánoční klasika. Nebudu tvrdit, že to je úplně perfektní, ale kino tomu dost pomohlo - třeba zvuk mi skoro drtil koule. A kdo má potřebu hledat mouchy, ať táhne k čertu. (90%) ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Rodina s nie zrovna najlepšími vzťahmi sa stretáva počas vianočných sviatkov, aby ich spoločne oslávili. Po niekolkých konfliktoch medzi členmi rodiny, výpadku elektriny a následnému odrezaniu ich mestečka od sveta zisťujú, že okrem prírody, ktorá sa proti nim postavila, sa počas týchto sviatkov stretnú aj s duchom Vianoc. Nebude to však Santa Claus, ktorého všetci s radosťou očakávajú, pretože prináša radosť a darčeky, ale démon Krampus, ktorý namiesto šťastia prináša utrpenie a nenávisť. Dokáže sa však rozhádaná rodina spojiť a poraziť tohto démona? - Krampus bol jedným z najočakávanejších hororov posledných rokov, a to nielen v našich dvoch malých krajinách, ale aj v zámorí. Táto legenda nabrala v oblasti hororu tento rok na velkej popularite, pretože prvý Krampus sa objavil v A Christmas Horror Story, no ten očakávanejší mal prísť krátko pred sviatkami a mal ho režírovať Michael Dougherty, ktorý má za sebou modernú halloweensku klasiku Trick 'r Treat, ktorou si velkú časť hororového sveta získal na svoju stranu a jeho chlapec Sam sa stal poznávacím znakom. Michael Dougherty ma však svojím druhým hororom úplne nepresvedčil. Nepáčil sa mi scenár, na ktorom je dosť výrazne poznať, že sa na ňom podielali ludia, ktorí nemajú s hororom nič spoločné a majú za sebou prácu na nezmysloch typu Transformers, Batman a Ninja Turtles, respektíve žiadne skúsenosti. Ďalším negatívom boli pre mňa kostýmy, ktoré zase robili ludia, ktorí majú na svedomí nejakého Hobita, ale v rámci hororu sú úplne úbohé. Tento Krampus sa s Krampusom z A Christmas Horror Story nedá ani zďaleka porovnávať. Niektoré masky ostatných príšer tiež vyzerali ako z nejakého podradného papiernictva. Vôbec mi nesadlo herecké obsadenie, herci sa do svojich úloh podla mňa vôbec nehodili a jedinou výnimkou je snáď len David Koechner, a aj to zrejme len preto, že sa v hororoch objavuje pravidelne, takže som si na jeho štýl humoru už zvykol. Aby som zase všetkých neodsúdil, hodila sa sem aj babička z Rakúska, ale tá toho priestoru tolko nedostala. V neposlednom rade všetky hororové aspekty ničí úbohý rating PG-13, vďaka ktorému Krampus neponúkne v rámci gore vôbec nič, aj keď nejaký dirty language tu občas je, takže aspoň že tak. Napriek množstvu kritiky je však Krampus v mojich očiach parádnym počinom. Nedá sa poprieť velká miera kreativity, aj keď niekedy až prehnanej. Z príšeriek ma najviac zaujali húsenica a vražedné perníčky, Atmosféru má Krampus tiež kvalitnú, velmi dobre spracoval zvuk snežného prostredia, takže som mal stále pocit, že sa nachádzam uprostred fujavice. Pochváliť musím aj farby, ktoré sú fakt pekné a vynikajú aj v tmavých interiéroch. Po komediálnej stránke je to celkom vydarené, a aj keď som nejaké záchvaty smiechu nemal, niekolko zapamätatelných hlášok Krampus určite má. Natočené to je pekne, exteriéry sú poriadne drsné a dom je rozlahlý a pekný. Každopádne by som navrhoval všetkým tvorcom hororov, aby sa rozhodli, či uprednostnia peniaze alebo môj milovaný žáner. V poslednej dobe sa všetci hrnú len za plnými kapsami, či už sú to režiséri, ktorí dosiahli na vrchol New French Extremity, ktorí sa presúvajú do jemnej USA produkcie, v ktorej sa ich potenciál úplne stratí, alebo len klasickí režiséri hororu, ktorí si nechávajú mierny rating len kvôli tomu, aby mali v kinách väčšie zárobky. To je dôvod, prečo sú Rob Zombie a James Wan králmi moderného hororu. Rob je kategória sám o sebe a je jasné, že peniaze sú pre neho druhoradé, zatial čo James sa o nejaké ratingy nezaujíma, ale on ich v podstate ani nepotrebuje, pretože jeho horory sa predajú aj s tým obávaným R ratingom. Krampusa si však minimálne raz počas najbližších vianočných sviatkov zopakujem a uvidím, ako dobre bude fungovať v tomto období, pre ktoré je určený. EDIT: 24.12.2016 - Tak som si to po desiatich mesiacoch zopakoval v príznačnej vianočnej atmosfére a musím uznať, že je to celé ako na kolíske. Chvílu sa človek smeje na vydarených vtipoch, aby zase po chvíli počúval trápne hlášky. Po hororovej stránke to vyzerá rovnako. Chvílu napínavá scéna so schopnou atmosférou a po chvíli sa to celé pokazí nejakým nedomysleným ťahom. Som opäť trochu sklamaný hlavne kvôli tej miernosti, ale inak tieto sviatočné horory milujem hlavne kvôli tomu, že ich vzniká tak málo a ešte menej ich je dobrých. Ako človek oddaný hororu dúfam, že sa raz v TV počas Vianoc budú premietať len takéto kúsky, u ktorých si vždy spomeniem na svoje hororové začiatky. EDIT: 24.12.2017 - Do tretice všetko dobré v tomto prípade neplatí a pri treťom zhliadnutí som z toho už nemal taký dobrý pocit ako pri predchádzajúcich dvoch. Stále ale ide o špičkovú sviatočnú zábavu, a aj keď to tentokrát už pocitovo bolo len na tri hviezdičky, kvôli tomu, že v poslednom období vzniká mnoho hororov so slovom Krampus v názve, ktoré vyzerajú hrozne, musím nechať tie štyri. EDIT: 24.12.2018 - Tento rok som to kvôli predchádzajúcim dvom slabším zhliadnutiam ani velmi nechcel pozerať, ale nakoniec som s tým velmi spokojný. Nič sa nevyrovná sviatočnému hororu vo sviatočnej atmosfére a v obklopení najbližších osôb. EDIT: 24.12.2019 - Celý rok sme sa na to s bratrancom a sesternicou tešili a oficiálne sa to stalo našou vianočnou klasikou. EDIT: 24.12.2020 - Tento rok som bol nútený pozrieť si to sám, lebo mám ''smrtiaci vírus''. No čo už, aspoň sa budem na zhliadnutie počas budúceho roka o to viac tešiť. + herec z Piranha + herec z Final Destination 5, Piranha 3DD, A Haunted House a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse () (méně) (více)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Český čert má ve světovém měřítku výjimečné postavení. Je to spíš popleta, společník pro hazardní hráče, případně vykonavatel spravedlnosti tam, kde světská justice představuje výsměch morálce. Krampus, to je jiná sorta. Na první pohled z něj jde strach a čiší z něj hrozba brutálního násilí a mystické krutosti. Film, který láká na Krampuse svým názvem, už dopředu avizuje, že půjde o zábavu pro vyhraněně hororové publikum. Jenže skutek utek a od toho se odvíjí i hodně rozpačitá hodnocení a komentáře. Ruku na srdce, kolik jste viděli hororových komedií, které by nebyly chromé na jednu či druhou nohu, případně měly obě nohy amputované. Ať dělá Dougherty co chce, děsit neumí, tedy minimálně ne tak, aby se báli dnešní otrlí fanoušci hororové podívané. S humorem už je to lepší, Dougherty leccos odkoukal od Terryho Gilliama a jeho ďábelské perníčky úspěšně bodují, má smysl pro ironii a sem tam přijde se slušným fórem. Opírá se navíc o sympatickou sestavu herců v čele s talentovanou Toni Collette. Bohužel není tak kreativní, aby nápady dotáhl do nějakého opravdu funkčního a filmařsky přitažlivého tvaru. Spoléhá se na zběsilý, chaotický střih, otravně typizované postavičky členů rodiny a není dost odvážný na to, postavit rodinné hodnoty na hlavu a škodolibě se Vánocům vysmát. Když si vzpomenu, jak využil Ari Aster Toni Collette v Děsivém dědictví, mám pocit, že plýtvá hereckým potenciálem svého ansámblu, atmosférou i nápady. Je to nedotažené a jen málokdy opravdu atmosférické. Hodnocení se pohybuje někde mezi 2 a 3 hvězdičkami, vzhledem k hubené nadílce, kterou dostal od hororových fandů, tentokrát Doughertyho podržím a nechám tam slabou třetí hvězdičku. Celkový dojem: 50 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sympaticky temná a znepokojivá vánoční rodinná podívaná říznutá nekrvavou vyvražďovačkou a efektovým hororem, která svižně spěje k předvídatelnému závěru se znejisťující tečkou. Nejsilnější to pro mě bylo v druhé čtvrtině, kdy se jede v módu "trochu VĚC, trochu KRAJNÍ MEZE" a rodina zjišťuje, že je uvězněná na vylidněném předměstí ochromeném sněhovou vánicí, v níž se skrývá něco nebezpečného. Adam Scott si tu brokárnu určitě přinesl rovnou z placu PIRANĚ 3D. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Podľa očakávania zatiaľ najlepšie a najdôstojnejšie sfilmovanie Krampusa. Dougherty sa vybral cestou rodinného hororu s nesileným komediálnym podtónom a film je tak ešte bezpečnejší a mainstreamovo prístupnejší než jeho predchádzajúca hitovka "Trick 'r Treat" či tohtoročný, porovnateľný "A Christmas Horror Story". Čo ale nevadí, pretože keby som chcel vianočnú / snehovú brutalitu, tak ju určite nehľadám v kino produkcii. Je to štýlové, zábavné a aspoň mi to zlepšilo trpký dojem po poslednom kino-horor-zážitku, ktorým bol patetický "Crimson Peak". ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Vánoční jednohubka, která mohla být i něco víc, kdyby se podařilo napsat lepší scénář na základech představené "mytologie". Kombinace pohádkového hororu a většinu času podprůměrné komedie, která se snaží čerpat nějaký ten humor z těch nejnudnějších klišé o vánočním rodinném sjezdu se sociálně zaostalou nebo případně děsivě levou (nešikovnou) partou lidí. Jediné co dokázal z tohohle amerického balíkovství film vytěžit, je parádní titulková sekvence, která je parodií a kritikou na až psychotický konzum. S příchodem Krampuse a spol. na scénu se ovšem vytvoří velmi hutná atmosféra a vydrží z mírnými výkyvy až do konce filmu. Nic děsivého v pravém slova smyslu tu není, ale strašidelného a v jistých okamžicích zneklidňujícího ano. Závěr filmu na diváka vytáhne zvrat a málem španělsky působící hororovou poetiku jak od del Tora, jenže co naplat, když tohle netočí žádný takový mistr, ale jen mírně pokročilejší tvůrce. A všechny náběhy na kvality neustále podrývá ten zcela nedovařený děj. Samozřejmě ne za vše může jenom scénář, herci taky nejsou zrovna slavní, někteří působili přímo marně, ale problémy, které má zdejší dramatický oblouk a stavba dialogů, interakce mezi postavami a jejich logika, jsou hlavním zlem, které mělo táhnout k čertu. Postavy se chovají v krizových situacích úplně hloupě a divně, to likviduje dramatičnost a napětí scén, do toho začne babička zase mluvit německy (koho napadla taková blbost, v ničem to filmu nepomáhá a hlavní scénu nakonec odvypráví anglicky) a celé se to rozpadá přímo před očima. Když pak náhle začnou zcela bez opodstatnění a emocí rychle mizet jednotlivé postavy pod sněhem a celé se to náhle snaží být strašně nepříjemné a vygradované, nefunguje to tak jak by mělo. Přesto poslední scény filmu celkový dojem vylepšují, právě kvůli té fantasy či pohádkové strašidelné poetice. Morbidně vtipní vraždící pomocníci a tetička v akci jsou taky skvělé věci, jediné opravdu funkční komické scény. A z nějakého důvodu mě ten film stejně bavil, možná měl paradoxně toho proklatého ducha Vánoc, kdo ví? Asi jedině Krampus. 5/10 PS: Existuje doprovodný komiks, který mytologii prý nějak rozšiřuje a dává pomůcky pro pochopení určitých věcí. Až ho seženu, uvidíme, jestli to nějak pomůže. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Unikátní film, který k vánočním svátkům bezesporu patří. Snímek na pomezí hororu a komedie okamžitě vtáhne do děje a skvěle budovanou atmosférou doslova přišpendlí k pohovce. Neznám mnoho děl, které dokáží zároveň pobavit i vystrašit. Nicméně zde, nejenže se to podaří, ale ke všemu na výbornou. Dílo táhnou především skvělí herci, díky nimž se povedlo autenticky zachytit a následně vykreslit velice komplikované rodinné vztahy a jejich postupný vývoj. Dalším důležitým faktorem jsou záporáci. Strašáci všeho druhu z nichž bych pochválil například sněhové červy a nanejvýš oceňuji propracované kostýmy elfů a samotného Krampuse. Nemohu ignorovat ani významnou roli vánočních perníčků, ti však spadají spíše do té komediální části filmu a na rozdíl od ostatních dárkových strašáků se skutečně vydařili. Jediné co mne na filmu tak trochu mrzí, že jedna z nejzajímavějších postav zmizela hned jako první skoro na začátku a neměla tak mnoho příležitostí zazářit. 79% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Max netúži po ničom inom ako šťastnom prežití vianočných sviatkov v kruhu najbližších. Keď sa však najkrajší večer roku začne uberať úplne odlišným smerom, plného hádok či konfliktov, vyriekne malý chlapec nešťastné prianie. Neubehne tak dlhá doba a jeho želanie začne napĺňať najhorší z najhorších, samotný diabol Vianoc - Krampus. Kvalitatívne na vysokej úrovni spracovaná rozprávka pre najmenších, ktorej pointa nemá za úlohu nič iné, ako napraviť zmýšľanie ratolestí, ktoré prepadli presvedčeniu, že Ježiško neexistuje. Je to milé, miestami vďaka niekoľkým scénam či trefným hláškam vtipné, avšak napriek pár snaživým atmosférickým pasážam minimálne hororové - 55% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl Krampus ještě o chlup komediálnější, a je jedno jestli v tom černohumorném stylu potyčky na půdě nebo ve stylu griswoldovských Vánočních prázdnin, kterým začínal, líbil by se mi ještě více. I tak ovšem jde z mého pohledu o velmi příjemné překvapení, kterému se daří bavit i napínat a které se mohlo obejít bez těch několika otravných vážnějších minut propagujících rodinné hodnoty. Asi nejvíce mě potěšili trikaři - s výjimkou krvelačných perníčků se tady příliš nehraje na digitální kouzla, ale na staré dobré loutky a animatroniku. A všechno to vypadá skvěle! ()

Související novinky

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

30.01.2017

Vedle filmových vesmírů se superhrdiny, kouzelníky nebo rytíři Jedi nám roste před očima také univerzum s obřími monstry. V roce 2014 ho rozjela Godzilla, už za pár týdnu ho obohatí Kong: Ostrov… (více)

Reklama

Reklama