Reklama

Reklama

Mikrob a Gasoil

  • Česko Pomalu a zběsile (festivalový název) (více)
Trailer 1

Drobný Mikrob a vynalézavý Gasoil jsou tak trochu nenápadní a přehlížení teenageři. Vyhlídka, že dva měsíce blížících se prázdnin prožijí se svými rodinami, je pranic neláká. Jak ale uniknout před nudnou rutinou? Třeba tak, že vezmete motor ze sekačky, několik dřevěných planěk a postavíte neortodoxní vozidlo, něco mezi karavanem a zahradním domkem. A v něm zamíříte na netradiční dobrodružný road trip po Francii. Svoboda volá! (Film Europe)

(více)

Recenze (38)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milý příběh dvou kluků, kteří si sestrojí originální vozítko a brázdí s ním Francií. Škoda, že ty jejich dialogy jsou o ničem a škoda, že Michel Gondry se tady víc nevyřádil. Je to na něj takové, řekl bych, obyčejné. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejstřídmější a nejcivilnější Gondry, přesto se záhy dostavuje dojem, že občas tak trochu není o čem. Starý známý nešvar jeho filmů - neschopnost udržet kontrolu nad svými nápady v celovečerní stopáži - tady zas tolik nehrozí hlavně proto, že jich ve filmu mnoho není. Mikrob a Gasoil je takový lehce nostalgický povzdech nad nezadržitelně mizejícím dětstvím, působí to jako milý zážitek, občas se dokonce dotkne něčeho podstatného, ale výsledek je ještě pomíjivější než to jinošství... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Michel Gondry natočil skoro normální film, místy dokonce i sociálně kritický...to jsou věci... '-) Jak už se dá od Gondryho čekat, dost originální konverze žánru road movie, něco mezi Svěrákovou Jízdou, Lynchovým Příběhem Alvina Straighta a Jeunetovým T.S. Spivetem, kde stejně jako Jeunet Gondry navíc přidává k road movie neobvyklý rozměr, totiž rovinu dospívání...originální mix...(téměř) žádné surrealistické pasáže...a zřejmě nejcivilnější snímek, který kdy Michel Gondry natočil... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po znásilnění mojí duše Pěnou dní, jedním z nejnesnesitelnějších filmových zážitků, to u mě Gondry neměl snadné. Ale tahle příjemná klukovská jízda má nezpochybnitelné (a trochu vlezlé) kouzlo, kterému jsem se neubránil. 70 % ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chápem, že tento film môže niekto brať ako nostalgické, no pritom zábavné obzretie sa na posledné záchvevy detstva, ktorými si prešiel každý z nás, no mňa to moc nenadchlo. Prvá polhodina snímku bola neskutočná nuda - chalaniská iba chodili sem a tam a riešili také obyčajné veci úplne obyčajným spôsobom. Kým konečne prišli k nápadu postaviť si motokáru a ísť s ňou na výlet prešla nejaká tá doba a ja som od nudy nevedel čo mám robiť. Je to škoda, pretože prostredie, ktoré oboch chalanov obklopovalo bolo načrtnuté veľmi dobre - dve svojrázne rodiny, v ktorých to chalani naozaj nemali ľahké, hlavne ten Gasoil. Nečudo, že obaja chceli ísť preč. Žiaľ v tomto smere sa ďalej nepopracovalo a tak tento ohromný potenciál zostal nevyužitý. Samotná road movie bola už trocha zábavnejšia, no aj tak neišlo o nič svetoborné. Vidím to na slabý priemer. 50/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zatím asi nejhezčí letošní filmová premiéra a velký divácký zážitek - nic lepšího jsem letos v kinech neviděl. Po strašné PĚNĚ DNÍ člověk mohl mít tendenci Gondryho odepsat, ale to by bylo předčasné - ve svém nejnovějším filmu mi přesvědčivě dokázal, že je to stále ten starý dobrý Gondry, který neztrácí nic na své osobitosti a tvůrčím elánu - vyjma pár slabších momentů, kdy jsem měl pocit, že mu při psaní scénáře trochu došel dech, jsem byl z toho filmu naprosto nadšený - je to krásný a srozumitelný film, který si razí nekompromisní cestu do divákova srdce - smích zde střídá dojetí téměř stejným dílem - a některé scény jsou něco tak neuvěřitelného, že už kvůli nim nemohu dát méně než 5 hvězd. Za všechny budiž třeba zmíněna nádherná scéna, kdy Mikrob masturbuje nad obrázkem nahotinky, kterou sám nakreslil - něco tak originálního jsem v žádném filmu ještě neviděl, a úplně mě to okouzlilo. Vlastně celý ten film mě okouzlil - dost možná podobným způsobem, jako kdysi AMÉLIE Z MONTMARTRU - za sebe sice nemám problém napsat, že vidět zestárlou Audrey Tautou na prahu čtyřicítky docela bolí (to jsem ostatně psal už u zmíněné Pěny dní před 3 lety) - ale co už, nikdo z nás nemládne a možná je to jen o zvyku, smířit se s tím, že zbožňovaná "Amélie" už dávno nevypadá tak, jak si ji všichni pamatujeme. Nádherný film, který mě téměř bezvýhradně dostal - velký respekt ke Gondrymu, že dokázal něco takového napsat a zrežírovat, a nejen všem jeho fandům mohu tuhle filmovou libovku jen doporučit - smál jsem se nahlas celou dobu a bylo mi dobře, jako už dlouho ne. Naprosto perfektní obsazení, scénář a režie - na tomhle filmu se povedlo snad všechno. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatický Gondryho film so sympatickými postavami, ktorý je ale sympatický iným spôsobom, než by ste očakávali. Skôr než o "kaufmannovinu" ide viac o akúsi poctu hravosti istej obdoby francúzskej novej vlny, ako by film nakrútil samotný Truffaut. Ale to môže byť len čisto subjektívny dojem a Gondry skrátka nakrútil mierne štylizovaný film o dospievaní a kamarátstve presne tak ako cítil a nikde sa neinšpiroval. Má to svoje muchy ako samotné vozidlo, ale rovnako ako mi je ich "autíčko" sympatickejšie ako nová Tesla, tak si radšej pozriem milý film typu Mikrób a Gasoil než naleštený drahý blokbaster. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s tým, že toto je celkom normálny Gondry. Aj s tým, že akonáhle si chlapci postavili to vozítko, hneď to bolo záživnejšie. Do vtedy to bolo nemastné - neslané. Chlapci hrali veľmi prirodzene, Microbe síce nevýrazná postavička, ale Gasoil ma bavil. 2,5* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Typický artový film, který se snaží dotknout mnoha dnes tak vysoce "aktuálních" témat jako homosexualita, šikana, problémy v rodinách apod., ale přitom plave značně po povrchu a některé motivy ani nedokončí. Jinak žádná road movie to není, protože to vozítko ve tvaru domečku (jediná vtipná věc za celou dobu) se objeví až někdy po hodině a jezdí se s ním ani ne čtvrt hodiny, jinak se rozebírají všechna ta dramata a hlavní hrdina mění účesy, aby nevypadal jako holka. Nakonec je to vlastně celé o tom, že kluka sice na škole podceňovali, ale on se s novým kamarádem holt ukázal jako frajer (a navíc skvělý kreslíř), i když ho to stálo vyloučení ze školy, ale ta hezká holka si na něho konečně myslí... Nekonečno. Jinak Audrey, když nehraje rozjívené holky nebo v nějaké erotice, fakt neumí moc hrát, ty brýle ji tady mají dělat starší jakože je maminkou, ale prostě jí to nejde, a když sedí zhrouceně v křesle před ředitelem školy, vypadá pořád jako puberťák. Jo, a pokud si myslíte, že soutěže nevyhrává vždycky ten nejlepší, ale koho si oblíbí porota, většinou holčičky, tak tady bude malý důkaz toho, že to je pravda. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Gondry kdysi patříval mezi moje oblíbence. Mám ale pocit, že kvalita jeho filmů je po Věčném svitu hodně kolísavá. Částečně to asi souvisí i s tím, zda točí svoje scénáře, nebo cizí. Sám sebe - mám ten dojem - nedokáže moc ohlídat. A přesně tak je tomu u Mikroba a Gasoila, snímku, který se rozbíhá do zbytečně moc směrů a ve výsledku je tak nějak o ničem. Ale atmosféra a dílčí nápady jsou sympatické a nepostrádá to godryovsky divnou vtipnost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Úsměvný film o dětech pro dospělé. 1) 52letý scenárista a režisér Michel Gondry vyšel z vlastních vzpomínek na svůj život (Mikrob zejména v první polovině snímku). Quand j’ai rencontré le jeune Ange Dargent, je me suis retrouvé en lui. Il avait la même fragilité, le même côté un peu efféminé que moi lorsque j’avais quatorze ans. Když jsem uviděl mladého Ange Dargenta, nalezl jsem se v něm. Stejně něžný, trochu zženštilý, jako já ve čtrnácti. Stačilo dopsat dospělé dialogy, přihodit půvabný pojízdný dům a najít správné herce._____ 2) Zaujali mě, jak jinak, mladí kluci._____ Ange Dargent (Daniel zvaný Mikrob) svůj filmový debut zvládl na jedničku. Během natáčení mu bylo méně než 16 let, což přinášelo různá pracovní omezení. Jak byl doopravdy starý, jsem nezjistil._____ Rovněž věk Theophila Baqueta (Théo zvaný Gasoil) mi zůstal utajen. Oba kluci byli typově i herecky výborní._____ 3) Naskýtá se otázka, jak moc je vztah mezi chlapci homosexuální. Asi stejně jako dospívání samo. Sexuální experimentování je běžnou součástí psychického zrání a nemusí předznamenávat budoucí sexuální orientaci. Různé náznaky obsahuje i náš film, pozorný divák si je najde a nepozornému nepomůže, ani když je tady podrobně popíši. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost mě to zklamalo. Tváří se to chytře, ale přitom je to strašně nepromyšlené - jak u postav, o kterých sice nevíme zrovna málo, ale jejich chování je nahodilé a ne moc uvěřitelné, tak u děje, kterému chybí nějaká gradace. Snaží se to o nějaký přesah, ale všechny zde řečné myšlenky jsou jen rychle řečené, povrchně načrtnuté, vůbec se nerozebírají do hloubky. A co se té komedie týče... než se kluci vydají na cestu, je to mdlé, chladné a nudné. Pak tam jsou tři povedené a vtipné scény, ale jinak je i ta road movie část mdlá a nudná. A ve finále to ani nikam nevyvrcholilo (btw někdo tu píše o originálním konci - já teda nevím, ale už jsem podobný viděl hned několikrát a to i v rámci road movie...). Jako, fakt jsem čekal víc, protože nápad s pojízdným domkem se mi líbil hodně, ale ve finále mi to kromě toho nápadu bohužel moc nedalo... Od Gondryho jsem čekal fakt víc, doposud jsem od něj totiž ještě neviděl film, který by mě nějakým způsobem nezaujal. Tak všechno je jednou poprvé, no. 2* ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla sama ještě školou povinná, tak docením tuhle milou road movie asi daleko víc než teď, kdy se mílovými kroky blíží padesátka. Dovedu si živě představit, jak bych byla nadšená z toho místy dramatického putování dvou dospívajících kluků okolečkovaným zahradním domkem. Problém vidím především v tom, že to je ve výsledku vlastně hlavní devíza filmu, přičemž veškeré dějové odbočky tak nějak vyšumí do ztracena a i přes občasnou vtipnost poměrně dost nudí. Závěr je ale docela povedený. ()

Redi

všechny recenze uživatele

Gondry se zase vykašlal po nějaké době (Prosíme přetočte, Zelený šušeň) na svůj osobitý styl. A tentokrát už jsem nenašel tu sílu dokoukat to. Prvotřídní nuda. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80% ... Veľmi pozitívny film, ktorý ironizuje deti dnešnej doby tým, že zobrazuje dvoch emancipovaných, rozhľadených, chápajúcich mladých chlapcov na ich ceste za dobrodružstvom. Kde sú tie časy, keď sa deti vedeli zabávať aj inak ako pri mobiloch, tabletoch a počítačoch? ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Tak i můj milovaný Gondry si natočil své civilní indie road movie a já mu to přeji. Problémem je, že ani v rámci tohoto žánru nepřináší Microbe & Gasoline, krom sympatických a výborně zahraných postaviček, nic výjimečného a tak nějak vyšumí do ztracena. Gondryho vizuální hravost je utlumena na minimum a chybí tomu zkrátka nějaký moment či nápad, který by snímek vyšvihl nad žánrovou konkurenci. Příjemné 3*, ale mírné zklamání. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Neotrelá road-movie, s najkratšou road-movie pasážou, akú som kedy videl. Pobavili vedľajšie postavičky a prekvapil horký koniec. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Já jsem se pobavila, připomíná mi to Lapálie.Báječná kamera ,výběr interiérů.Groteskní situace.Neseděla mi Tautou v roli neurotické matky.Ale já ji jako herečku ani moc nemusím.Ti dva kluci byli boží! ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Trochu se to třese, ale je to bezpečný způsob přepravy." Osobně bych tento nápaditý film přirovnal k závodnímu běžci, který se již hodně dlouho před závodem, pečlivě i svědomitě připravuje ve startovním bloku k tomu, aby plný optimismu či entuziasmu úspěšně vystartoval ke sladkému vítězství, jenže na kterého těsně před koncem přijde krize, začne ho píchat u srdce a do cílové rovinky pak doběhne s vidinou hořké bramborové medaile. Tento propad mu však vůbec nevadí, protože už soudruh baron Coubertin prohlásil, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Běžec tak ze soutěže odchází alespoň posílen o cenné zkušenosti stejně jako oba hrdinové tohoto snímku, z nichž ten první dospěje ke zjištění, že velikost člověka netvoří centimetry, ale činy, kvůli kterým se ten druhý musel všeho vzdát, protože v jeho okolí není nikdo, kdo by ho pochopil. Mimochodem, "Sound Machine" červnené barvy jsem měl taky a ty zvuky jsou vážně legrační. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si o tomhle filmu myslet. Idea tu jistě je a ty tři hvězdičky si to zaslouží. Počáteční filozofování, které se příliš nehodilo na čtrnáctileté kluky, sice přetrvávalo po celý film, ale postupně snad nabývalo s příhodami, jež kluci prožili na cestě Francií, smysl. Trošku přehnané uvažování dvou puberťáků, kteří se přestávají ohlížet na rodiče a chtějí nacházet svůj smysl života. Jak by také ne, když jedna matka je bigotní katolička a veganka, druhá matka nemocná tlustá primitivní žena. A tak si hoši vyrazili... Některé scény smysl trochu postrádají, ale koukatelné to je. Jednou. ()

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Prázdninová road movie podle Gondryho

Prázdninová road movie podle Gondryho

24.08.2014

Francouzský režisér a vizionář Michel Gondry započal tento měsíc natáčení nového filmu Microbe et Gasoil, ke kterému napsal také scénář a jehož natáčení bude probíhat do konce října v Burgundsku,… (více)

Reklama

Reklama