Reklama

Reklama

Mikrob a Gasoil

  • Česko Pomalu a zběsile (festivalový název) (více)
Trailer 2

Drobný Mikrob a vynalézavý Gasoil jsou tak trochu nenápadní a přehlížení teenageři. Vyhlídka, že dva měsíce blížících se prázdnin prožijí se svými rodinami, je pranic neláká. Jak ale uniknout před nudnou rutinou? Třeba tak, že vezmete motor ze sekačky, několik dřevěných planěk a postavíte neortodoxní vozidlo, něco mezi karavanem a zahradním domkem. A v něm zamíříte na netradiční dobrodružný road trip po Francii. Svoboda volá! (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (38)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Úsměvný film o dětech pro dospělé. 1) 52letý scenárista a režisér Michel Gondry vyšel z vlastních vzpomínek na svůj život (Mikrob zejména v první polovině snímku). Quand j’ai rencontré le jeune Ange Dargent, je me suis retrouvé en lui. Il avait la même fragilité, le même côté un peu efféminé que moi lorsque j’avais quatorze ans. Když jsem uviděl mladého Ange Dargenta, nalezl jsem se v něm. Stejně něžný, trochu zženštilý, jako já ve čtrnácti. Stačilo dopsat dospělé dialogy, přihodit půvabný pojízdný dům a najít správné herce._____ 2) Zaujali mě, jak jinak, mladí kluci._____ Ange Dargent (Daniel zvaný Mikrob) svůj filmový debut zvládl na jedničku. Během natáčení mu bylo méně než 16 let, což přinášelo různá pracovní omezení. Jak byl doopravdy starý, jsem nezjistil._____ Rovněž věk Theophila Baqueta (Théo zvaný Gasoil) mi zůstal utajen. Oba kluci byli typově i herecky výborní._____ 3) Naskýtá se otázka, jak moc je vztah mezi chlapci homosexuální. Asi stejně jako dospívání samo. Sexuální experimentování je běžnou součástí psychického zrání a nemusí předznamenávat budoucí sexuální orientaci. Různé náznaky obsahuje i náš film, pozorný divák si je najde a nepozornému nepomůže, ani když je tady podrobně popíši. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost mě to zklamalo. Tváří se to chytře, ale přitom je to strašně nepromyšlené - jak u postav, o kterých sice nevíme zrovna málo, ale jejich chování je nahodilé a ne moc uvěřitelné, tak u děje, kterému chybí nějaká gradace. Snaží se to o nějaký přesah, ale všechny zde řečné myšlenky jsou jen rychle řečené, povrchně načrtnuté, vůbec se nerozebírají do hloubky. A co se té komedie týče... než se kluci vydají na cestu, je to mdlé, chladné a nudné. Pak tam jsou tři povedené a vtipné scény, ale jinak je i ta road movie část mdlá a nudná. A ve finále to ani nikam nevyvrcholilo (btw někdo tu píše o originálním konci - já teda nevím, ale už jsem podobný viděl hned několikrát a to i v rámci road movie...). Jako, fakt jsem čekal víc, protože nápad s pojízdným domkem se mi líbil hodně, ale ve finále mi to kromě toho nápadu bohužel moc nedalo... Od Gondryho jsem čekal fakt víc, doposud jsem od něj totiž ještě neviděl film, který by mě nějakým způsobem nezaujal. Tak všechno je jednou poprvé, no. 2* ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Gondry kdysi patříval mezi moje oblíbence. Mám ale pocit, že kvalita jeho filmů je po Věčném svitu hodně kolísavá. Částečně to asi souvisí i s tím, zda točí svoje scénáře, nebo cizí. Sám sebe - mám ten dojem - nedokáže moc ohlídat. A přesně tak je tomu u Mikroba a Gasoila, snímku, který se rozbíhá do zbytečně moc směrů a ve výsledku je tak nějak o ničem. Ale atmosféra a dílčí nápady jsou sympatické a nepostrádá to godryovsky divnou vtipnost. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Tak i můj milovaný Gondry si natočil své civilní indie road movie a já mu to přeji. Problémem je, že ani v rámci tohoto žánru nepřináší Microbe & Gasoline, krom sympatických a výborně zahraných postaviček, nic výjimečného a tak nějak vyšumí do ztracena. Gondryho vizuální hravost je utlumena na minimum a chybí tomu zkrátka nějaký moment či nápad, který by snímek vyšvihl nad žánrovou konkurenci. Příjemné 3*, ale mírné zklamání. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Michel Gondry natočil skoro normální film, místy dokonce i sociálně kritický...to jsou věci... '-) Jak už se dá od Gondryho čekat, dost originální konverze žánru road movie, něco mezi Svěrákovou Jízdou, Lynchovým Příběhem Alvina Straighta a Jeunetovým T.S. Spivetem, kde stejně jako Jeunet Gondry navíc přidává k road movie neobvyklý rozměr, totiž rovinu dospívání...originální mix...(téměř) žádné surrealistické pasáže...a zřejmě nejcivilnější snímek, který kdy Michel Gondry natočil... ()

Galerie (22)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Prázdninová road movie podle Gondryho

Prázdninová road movie podle Gondryho

24.08.2014

Francouzský režisér a vizionář Michel Gondry započal tento měsíc natáčení nového filmu Microbe et Gasoil, ke kterému napsal také scénář a jehož natáčení bude probíhat do konce října v Burgundsku,… (více)

Reklama

Reklama