Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Narodil jsem se v roce 1989 a i přesto i pro mě Karel Zeman vytvořil dětství plné zážitků, na které nikdy nezapomenu. Kdykoliv v televizi běžel film Karla Zemana, okamžitě jsem k ní běžel a bez jakéhokoliv hlesnutí jsem před ní dřepnul a s otevřenou držkou čuměl až do momentu, než se objevil velkej titulek s nápisem Konec. Mám nesmírnou radost, že takový režisér, jako je Karel Zeman, se dočkal takového krásného dokumentu, kde mu skládají hold nejenom Češi, ale i světově uznávaní tvůrci jako jsou Tim Burton nebo Terry Gilliam. Ještě větší radost mám, že právě tato postava české kinematografie má krásné muzeum na Kampě, které už stihli navštívit takové persóny světového filmu jako jsou Steven Spielberg nebo Gwyneth Paltrow. Máme obrovské štěstí, že se v naší zemi narodil člověk, který chtěl točit filmy pro děti a rozšířit tak jejich fantazii. V jakémkoliv věku, době, ale i režimu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman byl filmový génius, o tom netřeba debatovat, z tohoto hlediska je jasné, že se prakticky nedá o tvůrci jeho formátu natočit nezajímavý dokument...tady ovšem tvůrci přicházejí s několika opravdu skvělými nápady - jednak o Zemanově tvorbě nechávají před svou kamerou mluvit přední světové režisérské hvězdy, které se Zemanem spojuje podobná úroveň imaginace i velmi výrazná použitá tvůrčí manýra (Gilliam, Burton...), druhak pak tleskám za nápad znovu rekonstruovat scény ze Zemanových filmů, především pak scénu z Cesty do pravěku a ukázat tak současnému divákovi, jak ji tehdy Karel Zeman natáčel...a dětští herci po 50 letech tomu nápadu dávají velmi lidský rozměr... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Filmový dobrodruh Karel Zeman představuje precizně odvedený popularizační dokument, který hladce a efektivně naplňuje cíle, které si tvůrci při jeho natáčení stanovili. Těmi je připomenutí díla Karla Zemana, předestření jeho filmařské kariéry, představení postupů, s jejichž pomocí vytvářel svá osobitá díla, a zdůraznění jeho významu i uznání v měřítku domácí i celosvětové kinematografie. Bylo by možné filmu vyčítat, že nezahrnul více archivních materiálů či že pasáže s Timem Burtonem jsou jen plané tlachání, které neříká nic o Zemanovi a jeho filmech, pouze dokumentu přidává populární mluvící hlavu. Ovšem takovéto výtky by v zásadě směřovaly spíše k tomu, jak jinak by býval mohl být dokument koncipovaný, pokud by směřoval k jiným cílům, a míjely by se s jeho popularizačním záměrem. V tomto ohledu naopak zaslouží vyzdvihnout taktika nastínit význam a mezinárodní renomé Karla Zemana zapojením výpovědí uznávaných populárních tvůrců, kritiků a pedagogů ze zahraničí, kteří ve většině případů navíc o jeho díle mluví nejen s očividným nadšením či respektem, ale především erudovaně a podnětně. Nápaditost Zemanových vizí a bravuru i náročnost jejich praktické realizace pak názorně zpřítomňují pasáže, kde soudobí studenti filmové tvorby v rámci cvičení zkoušejí napodobit Zemanovy ikonické triky. Kombinace výpovědí pamětníků, dcery i filmových kritiků a historiků zase zajišťuje optimální vyvážení biografických údajů, vzpomínek, kritického nadhledu a zasazení Zemanovy tvorby do širšího kontextu. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zemanova tvorba je v pravdě fascinující a geniální a právě na technické aspekty jeho filmů se dokument zaměřuje nejvíce. Mě tu ale chybí nějaký osobní příběh, prakticky se tu pořád jen pějí ódy na Zemanovy inovativní triky, ale o člověku jsem se nedozvěděl nic. Asi to měl natočit Standa Motl. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, jehož přidaná hodnota tkví v tom, že máme možnost se podívat pod pokličku. Je dobré, že se dokument zbytečně nezabývá osobním životem Karla Zemana a cílí na to, co Zeman uměl nejlépe – točit trikové filmy. Trochu navíc se jeví četné pasáže, kdy studenti animované tvorby zkouší Zemanovy triky v reálu a dochází k tomu, co bylo od začátku zřejmé: že to byla všechno ruční práce a velká dřina, že to bylo obdivuhodně promyšlené a v mnoha případech tak jednoduché, až to bylo geniální. A taky, že se Zeman a další jeho souputníci zaslouží velký respekt v porovnání s tím, jakou námahu stojí vytvoření speciálních efektů dnes. A hodně pobavil Tim Burton, který v podstatě nic neřekl. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument, u kterého by mi ani v nejmenším nevadilo, kdyby byl 2x tak dlouhý a šel víc do hloubky. Klobouk dolů za toho Gilliama a Burtona, fajn nápad bylo i přetáčení slavných scén ze Zemanových filmů studenty animace, aby si vyzkoušeli jeho trikové techniky (a že kvůli tomu sehnali i zestárlé kluky z Cesty do pravěku bylo dojemné)... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dokument mě velmi mile překvapil, a to i navzdory zdejšímu hodnocení, neb já (alespoň zatím) nejsem žádným režisérovým fanouškem, který si pak tento film užije nejspíš ještě více. Na Hodanově počinu se mi zalíbila hned od úvodu jeho vyváženost a rozmanitost. O žádném tématu Zemanova života či konkrétním filmu se tu nemluví zbytečně dlouho, a pokud už snad něco dostává nějakou tu minutu navíc, vždy je to podáno velmi věcně a přitom zajímavě. Lví podíl na tom jistě mají i samotní „mluvčí, kteří opravdu mají co říci a jejich výběr je (znovu) rozmanitý. Potěšilo mě, že se o různých Zemanových tricích nejen mluvilo, ale také se názorně demonstrovala jejich podstata, vznik. Co se týče oněch rekonstrukcí, zpočátku mi připomínaly jen jakousi nutnou výplň, aby se ten formát hodiny a půl nějak dodržel, ale postupně jsem je začal i oceňovat, protože dále zajímavě rozváděly některé režisérovy triky. Za mě velká spokojenost a silné 4* k tomu, tvůrcovi fanoušci (jak už jsem předznamenal výše) si dost možná ještě tu 1* přihodí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zlínská pýcha. Pokaždé jiná, ale přitom stále osobitá. Studnice tvořivosti a nespoutané fantazie, která skromnost podmínek obrátila ve svou výhodu. Trik i speciální efekt mají společné, že jsou podvodem na diváka, jenže když je to první v rukou filmařského barona von Münchhausena, stává se iluze půvabným kouzlem a autentičnost relativním pojmem.. Vsuvky se snahou napodobit konkrétní scény v současnosti vedly k jistému rozmělnění, ale možná to bylo nakonec dobře. Po té sérii poklon neskončilo mé dmutí puknutím.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není na pět hvězd, ale rovnou za celé nebe zářících sluncí. Člověk jak má rád jeho filmy, jeho neskutečnou pracovitost a vůli, se kterou dokázal natočit tolik překrásných snímků, tak se zcela a jednoznačně ponořil do stodvou minut dokumentárního filmu jenom o něm. Dojemné bylo nejen to, jak své filmy točil, s čím si musel tehdy vystačit, ale i vypravování žijících spolupracovníků o tom, jak to tehdy celé vznikalo. Všichni se všechno učili za pochodu a pomáhali si svými nápady ze svých občanských profesí, jak se jen dalo. Co mě rovněž dojalo, byla oslava jeho práce velkou spoustou současných, významných režisérů a umělců z celého světa, pro nějž byl a je inspirací a ze kterého čerpají nápady do svých filmů. Cítila jsem z toho všeho až posvátně silnou pokoru a úctu k jeho osobě a k dílu, které vytvořil. O to víc je mi líto, že měl tu smůlu a žil u nás, v komunistickém Československu, kde mu, jako i jiným významným osobnostem, znemožnili další práci a oproti tomu, jak by jinde mohl být stavěn na piedestal a sázen do zlata, tak u nás si ho nevážili. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Milý dokument odpovídající pověsti činností kolem Muzea Karla Zemana. Vhodný 8. díl DVD kolekce. Sem tam zajímavý postřeh, sem tam zprostředkovaná láska k tématu, sem tam zajímavý dobový materiál. A jako rozptyl funguje snaha o zopakování některých trikových sekvencí. Jedinou zásadní chybou je klasicky výstup arogantního Kamila, který si nevidí do úst a glosuje některé události tak, jak mu zobák narost, což ničemu neprospívá. To ať si chlapec ponechá mezi své kumpány, kteří mu za to rádi zatleskají. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Len ten, kto má celoživotný dar detskej hravosti a zvedavosti dýchajúcej prísľubom záhadného dobrodružstva štekliaceho kdesi vo vnútornostiach dokáže vytvárať diela alebo udalosti, ktoré sú cítiť presne týmito záležitosťami. A ktoré sú fantasticky úspešné a natrvalo zapísané v hlavách a mysliach ich obdivovateľov. Pretože sa na nič nehrajú. Pretože sú len vygenerovaním snov a túžob ich tvorcov. Dokument to vystihol. Popri podarenom ukázaní života a diela pána Karla Zemana ukázal aj ďalších takýchto večných šarvancov, šracov či predpubertiakov - Tima Burtona a Terryho Gilliama. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Důstojný hold našemu mistrovi fantazie. Dokument zjevně nechtěl (a nemohl) obsáhnout vše, a tak se soustředí hlavně na Zemanovu lásku k vyprávění příběhů a na lásku diváků i kolegů k jeho dílu. Terrymu Gilliamovi jsem jeho nadšení věřil beze zbytku, Timu Burtonovi už tolik ne - ne snad, že bych o něm pochyboval (třeba v Batmanovi je jedna scéna, ve které je hlavní hrdina klasicky animovaný a je to typicky zemanovské), ale spíše kvůli tomu, že jeho tři čtyři stručné věty jsou vystřižené z pořadu Na plovárně a skoro nic neřeknou. Naopak úplně bych oželel nezajímavého Kamila Filu a jeho prostor bych věnoval přímo Karlu Zemanovi, který toho snad mohl ze záznamu říct více než závěrečnou větu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dívám-li se dnes na některé z jeho filmů, dýchá na mě kouzlo plné krásných dobrodružství. Uměl pěkně zpopularizovat poetickou metodou verneovský svět. Někdy mám pocit, že pro tentokrát čas jakoby jeho filmům naopak kvalitu přidal. Díky jeho představivosti a nevyčerpatelné tvůrčí fantasii přibylo do fondu světové kinematografie několik nezapomenutelných filmů. Zcela zjednodušeně z tohoto pohledu je jasné, že režisér a animátor Karel Zeman pro mě znamená jakési filmové slunce mého dětství. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dokument mi přišel poněkud roztříštěný a vadili mi lidi, co neumí mluvit na kameru (třeba dcera pana Zemana nejen). Na druhou stranu jsem si ho užíval s každou ukázkou mně milých filmů a chválou zahraničních režisérů. Je to pocta jednomu z největších filmařů, který měl štěstí v neštěstí (tedy v blbé době). I tak si myslím, že komunisti mu spoustu krásných filmů zhatili (po roce 1970) - ovšem vznikly jiné nádherné snímky Čarodějův učeň a Pohádka o Honzíkovi a Mařence. Pan Režisér! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V tomto hravom dokumente (študenti filmári točia scény zo Zemanových filmov) sa dozviete najmä to, ako Zeman a jeho kolegovia nakrúcali úžasné trikové scény v známych filmoch. Niečo sa dozvieme aj o tom, ako sa Karel dostal do zlínskych štúdií, ale rozhodne nejde o životopis, tieto veci tu sú spomenuté iba okrajovo. Filmárov viac zaujímala formálna stránka jeho tvorby. Vystupujú tu k veci hovoriaci Terry Gilliam a menej sústredený Tim Burton, ktorý v podstate nepovie nič, len to, že je zo Zemana nadšený. Videl som skrátenú verziu na Netflixe, tak preto neudeľujem plný počet. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Klasický životopisný dokument o géniovi v oblasti filmové režie Karlu Zemanovi. Nahlédnutí do jeho soukromého života je jen střídmé. V tomto dokumentu si pro nás režisér Hodan připravil spíše Zemanovu neskutečnou vynalézavost v oblasti trikových filmových scén, které se daly v tehdejší době považovat za československé Hvězdné války a odstartoval tak nejen v rodném Československu filmový boom a oslnil tak nejednoho tvůrce. PS: To jsem ani netušil, že se Zeman narodil nedaleko mého rodného města Nový Bydžov, a to v Ostroměři !!! ___ (Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov) ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana stále obdivujem. I keď nie všetky. S dokumentom o ňom a jeho diele som mimoriadne spokojný. Tušil som, že za rozpohybovanými ploškami a figúrkami sa skrýva obrovská, pipľavá práca štábu odborníkov. Tí bez počítačov a so skromným rozpočtom vytvorili pod vedením trikového mága diela, nad ktorými v dobe ich vzniku žasli diváci na celom svete a dokážu zaujať aj súčasného diváka. Karel Zeman do nich vkladal nápady, tvorivosť, kus svojej estetiky a osobitného videnia. A v tomto filme som mal možnosť nahliadnuť aj do vtedajšej trikovej kuchyne bez toho, aby som mal ten nepríjemný pocit, keď kúzelníci prezrádzajú svoje kúzla. A keď niekto mudruje, že je zbytočné sa Zemanom a jeho dielom zaoberať, pripomína mi to nadšených chudáčkov neomylne tvrdiacich, že plasty vytlačia z používania klasické materiály. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o Karlu Zemanovi coby filmovému trikaři a animátorovi. Je až s podivem, že ostatní aspekty jeho filmů (natož zbytek života) autory tohoto dokumentu nezajímaly, tak film vyplnili tím, že se současní studenti filmové školy ve Zlíně snaží znovu natočit tři scény ze Zemanových filmů bez použití techniky, jaká v jeho době neexistovala. Ale pokud vás zajímá historie filmových triků, přidejte si k mému hodnocení dalších 30%. Já dávám 70. ()

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama