Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kulturní dokument mapující životní dráhu českého skladatele Elii Cmírala v Mekce amerického filmového průmyslu v Hollywoodu. Dokument představuje odraz životních osudů českého emigranta v konfrontaci dvou odlišných světů - na minulosti spjaté s Českem, do níž vstupuje přítomnost jen jako vzpomínka na ni, a na aktuální realitě uměleckého i osobního života po usazení se v USA. Příběh zároveň vypráví o cestě životem a jejím osobitém hledání. Je zde na tvůrčích počinech konfrontována otázka lidské píle a talentu s životními sny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

navorski 

všechny recenze uživatele

Česká televize jede do Hollywoodu. Zajímavé setkání s českým skladatelem, který dobyl továrnu na sny. Ale jako celek je to až moc sterilní a průměrné. Jen takový sled rozhovorů a ne moc dobře rozehraných situací. Je jasné, že natáčení v USA bylo asi komplikovanější než by se mohlo zdát, ale problém je spíš v tom, že tomu chybí hlava, ruce nebo srdce. A aspoň trochu lepší název. ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Životní osudy českého emigranta, hudebního skladatele Elii Cmírala, mapuje dokument Petra Kaňky natočený v brněnském studiu České televize. Film o umělci, který svoji hudební kariéru spojil s filmovou tvorbou, soutěžil v roce 2014 na 51. ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. (Zdroj: parlamentnilisty.cz) (polson)
  • "Elia mě zaujal. Především opravdovostí přístupu ke kreaci, otevřeností, houževnatostí a těžko definovatelným šarmem," uvedl po návratu z natáčení v USA scenárista a režisér Petr Kaňka. Hudební kariéru skladatele sledovali tvůrci filmu prostřednictvím výpovědí amerických filmových producentů. „Podařilo se nám natočit rozhovory klíčových osobností, které stály za úspěchem Cmírala v Hollywoodu," uvádí dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Například skladatele filmové hudby Christophera Younga, filmového producenta Franka Mancuso mladšího či hudebního producenta Michaela Sandovala." (polson)
  • V rozhovoru Elia Cmíral řekl:"Já byl trošku šokovanej, protože nejsem ani v důchodu, ani nejsem mrtvej, aby se o mně točil dokument. Jsem uprostřed kariéry. Právě jsem dodělal celovečerní film, teď v Čechách píšu hudbu k druhé řadě Expozitury (od r. 2008). Před sebou mám další dva filmy. Jsem ve středním věku a jako skladatel jsem v plné síle. Ale dělat o mně dokument? To mi přijde... no zvláštní. Jako dělat dokument o někom, kdo už třeba prostě není. Shrnutí života. Já mám ale spoustu věcí před sebou, chci ještě hodně říct a dokázat. Kaňkovi jsem řekl, že to budu dělat jenom pod podmínkou, že za názvem dokumentu bude uvedeno ''Part 1', 'část jedna', to jsme tak trochu žertovali." (Zdroj: kinobox.cz) (polson)

Reklama

Reklama