Reklama

Reklama

Lan

  • Čína Wo men tian shang jian (více)

Obsahy(1)

Příběh o smutném dětství a dospívání dívky v době Čínské kulturní revoluce. Xiaolan Jiang vychovává od tří let dědeček, protože rodiče byly z politických důvodů posláni do pracovního tábora. Xiaolan nemá kamarádky ani kamarády. Děti se jí straní nebo jí nadávají, protože je dcerou reakcionářů a její příjmení Jiang navíc připomíná nenáviděného třídního nepřítele Jiang Kai sheka. Po návštěvě gymnastického centra začne snít o kariéře gymnastické šampiónky, ale sen se postupně rozplývá. I v gymnastickém klubu zažívá ústrky a ponižování. Na prahu jejího dospívání přichází rok 1976, úmrtí prominentů režimu, přísliby politického uvolnění a nová naděje na návrat rodičů. Zároveň se však zhoršuje dědečkovo zdraví... (Neznajka)

(více)

Galerie (47)

Zajímavosti (4)

  • Film byl režisérským debutem Jiang Wenli, která byla předtím známá spíše jako herečka. K režisérské práci však měla už dlouho blízko - od roku 1992 je provdána za režiséra Gu Changweie. (Neznajka)
  • "Lan" znamená "orchidej", je to část rodinného jména hlavní dětské hrdinky Xiaolan. Xiaolan znamená "vznešená jako orchidej", což je divákovi vysvětleno v prologu filmu. Jméno vybral dědeček a orchideje mají ve filmu určitý symbolický význam. (Neznajka)
  • Režisérka filmu Jiang Wenli napsala i scénář, který má autobiografické prvky. Stejně jako Xiaolan prožila dětství uprostřed kulturní revoluce, také se chtěla stát gymnastickou šampiónkou a trenérka ji považovala za neperspektivní. Její dětství však nebylo tak smutné, její rodiče nebyly v pracovním táboře. Děj filmu končí v roce 1977, kdy bylo Wenli 8 let, filmová Xiaolan je o něco starší. (Neznajka)

Reklama

Reklama