Reklama

Reklama

Od Caligariho k Hitlerovi

  • Německo Von Caligari zu Hitler (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokumentární výprava do časů Výmarské republiky, jedné z nejpodstatnějších etap světové kinematografie. Výmarská republika (1918–1933) byla nejsvobodomyslnějším státním útvarem, který kdy na německé půdě vznikl. Byla to éra provázená rozkladem, krizí i kulturním rozkvětem. Jednalo se také o nejpodstatnější období německé kinematografie, čas plný objevů a divů. „Sedmé umění" tehdy získalo silné estetické základy, které přetrvávají dodnes. Dokument Od Caligariho k Hitlerovi je fascinujícím pohledem na období, které dalo světu filmy jako Nosferatu, Metropolis, M či Modrý anděl. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Siegfried Kracauer napsal v americkém exilu ve 40. letech dva klíčové texty: Propaganda and the Nazi War Film (1942) a From Caligari to Hitler (1947). Tento dokument vychází z té druhé studie. Kromě četných ukázek doplňují komentář tací, jako Thomas Elsaesser nebo Volker Schlöndorff. Dnes víme, že ač byl Kracauer současníkem toho německého filmového zázraku výmarských let, zdaleka neviděl všechno a v době psaní ani neměl možnost si některé zásadní filmy po letech osvěžit. Přesto (anebo právě proto) se jeho text ve své době stal natolik zásadním, že je nutné se s jeho odkazem vyrovnávat až do dnešních dnů.  Dnes není nutné nijak dramaticky souhlasit nebo nesouhlasit, při dnešních možnostech můžeme tento dokument vzít jako jeden z nástrojů, který nás může nasměrovat k dalšímu studiu. #Edisonline ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Podmanivý, umně sestříhaný a neobjektivní výmarskému filmu, který tuší a předkládá zlo, které nastane, Druhou světovou válku. Dokument sám působí stejně čarovným dojmem jako němý Faustus, o kterém také vypráví. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mal som vopred strach, že budem 2 hodiny sledovať ilustrovanú verziu Bordwellových Dejín filmu. Lenže....počas tohto obdobia sa toho nakrútilo viac, ako nejaké dejiny niekoľko stostranová kniha môže obsiahnuť a mám voči tvorcom úctu, pretože vyhrabali bohvie kde všade toľko obrazového materiálu, až sa tomu nechce veriť. Alebo som málo informovaný a v Nemecku to nie je problém. Počujeme mudrovať Langa, myslím tým že počujeme jeho hlas a to je skutočne na nezaplatenie. Dokument sa nevenuje už nástupu Hitlera, skutočne názov neklame a ja si kľudne pozriem Suchslandové kompletné dejiny nemeckého filmu, ak ho napadne ich niekedy nakrútiť. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Dokument podnieti k sledovaniu filmov tvorcov, ktorí boli predstavení. Musím směknout, lebo dokument disponuje množstvom rozličného materiálu. Zvlášť sa mi páčili nahrávky Fritza Langa ako rozpráva o filmovej réžii ako o jednej duši zloženej zo scenára a hercov. Za takmer 15 rokov vyprodukovali Nemci s Rakúšanmi množstvo, dnes už, legendárnych filmov. Hodnotenie samotného dokumentu je tak niekde v strede, lebo archívnych záberov je kopec, ale je to tak zle zostrihané, že v čase niekoľkokrát rôzne skáčeme, až môžem potvrdiť, že na konci je to jeden guláš. Ťažko uveriť, že dokument robili poriadkumilovní Nemci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Parádní prostřih starým německým filmem, kde se ukazuje, že i němý film dovedl zaujmout a dovede to i dnes, kdy některé scény jsou prostě nezapomenutelné. I mluvený film 30. let má svoje skvělé ukázky, kdy "M" je jednoduše geniální dílo a ze scén, které jsou zde zachyceny, mrazí. Ale ještě lepší než dokument, bude samotné sledování filmů. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

Související novinky

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama