Reklama

Reklama

Melbourne

(festivalový název)
  • Írán Melbourne (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jsou připraveni vyrazit. Mají sbalená zavazadla a letenky v kapse. Za pár hodin odletí tento mladý pár navždy pryč. Do Melbourne. Ale něco tady nehraje. Někdo spí v jejich ložnici. Někdo, koho neznají. (Festival íránských filmů)

Recenze (4)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Íránské kinematografii v poslední době začínám přicházet na chuť. Nevím, jestli za to může "Rozchod Nadar a Simin", který získal Oscara, nebo spíše ta netypická orientální atmosféra, která na druhou stranu není příliš nebodobná té evropské. Osobně beru Írán jako jednu z nejvyspělejších zemí Asie, s nejsilnější a nejpestřejší umělecko-kulturní linkou. Ovšem to nic nemění na tom, že jsou ty filmy tak nějak stejné - vztahové, dramatické, upovídané, dialogové, psychologické, většinou smutné. Tento film má mnoho slabých míst, mnoho míst, kde vládne klišé, a asi jen dvě opravdu silné scény, které mě dostaly. Spoiler: první z nich je, když se muž rozhodne zabalit mrtvé dítě do kufru a zbavit se ho - zatímco jeho přítelkyně se všemocně snaží mu v tom zabránit. Takže vidíme scénu, kdy muž z kufru vybaluje oblečení, žena jej balí zase zpět, až se neudrží a vlepí mu facku. Mistrovsky zahrané z obou stran. Druhá luxusní scéná je zároveň scéna závěrečná.. Mladý pár jede taxíkem na letiště a pouze jejich mimika poukazuje na to, co vlastně uvnitř prožívají. Kéž by i zbytek filmu měl méně slov... ()

Naushika. 

všechny recenze uživatele

Zajímavé situační drama místy hraničící s absurdní tragikomedií. Nadchlo mě svou komorností a civilností, která dává vyniknout několika velmi silným momentům (ano, např. zmiňovaná scéna s kufrem). Nedá se říct, že by zde nějak zvlášť dobře fungovalo budování napětí - pocuchaných nervů a okousaných nehtů se divák spíš nedočká. Zato morální kocovinu si, pokud chce, může odnést docela pěknou. Poslední scéna je výborná. ()

Reklama

Reklama