Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva nejničivější konflikty 20. století – první a druhou světovou válku – od sebe dělí jen něco přes dvacet let, proto se mnozí historici domnívají, že jde o jednu krvavou událost, která nejprve zachvátila Evropu a následně se rozšířila po celé planetě. Ty nejznámější postavy 2. světové války byly zapleteny do obou konfliktů, často i na stejném místě – nejprve v zákopech u Ypres a u Sommy, pak o několik let později v bitvě v Ardenách nebo při vylodění v Normandii. Než se z nich stali velikáni, byli muži jako Adolf Hitler, George S. Patton a Winston Churchill pěšáci a vojíni. Toto je příběh devastujících třiceti let války očima mužů, jejichž pohled na svět se zformoval v zákopech a kteří se dostali k moci na úsvitu zkázy. (History Channel)

(více)

Recenze (17)

Everyone

všechny recenze uživatele

"Dva nejničivější konflikty 20. století – první a druhou světovou válku – od sebe dělí jen něco přes dvacet let, proto se mnozí historici domnívají, že jde o jednu krvavou událost, která nejprve zachvátila Evropu a následně se rozšířila po celé planetě." 2. světová válka je jen nedořešením války první, válka studená je problémem války druhé...lze jít i opačně do války prusko-francouzské....tudíž celé dějiny lze považovat za jednu velkou událost...vše má příčinu a následek......dále nelze opomenou hned první slova...další ničivé, ne-li tím nejničivějším konfliktem (příroda vůči lidstvu) byla španělská chřipka, nebo konflikt démona Stalina (paranoia) vůči všemu jeho moc ohrožujícímu, dále konflikt idejí a reality, coby Velký skok vpřed v Číně, apod. ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

vskutku putave a uplne originalne v mnozstve dokumentov s touto temou. sice sa pravidelne opakuju az trestuhodne nepresnosti, tie su iba kratke a ciastkove a vsimne si ich iba nadpriemerny znalec historie vojny. graficky vyborne su aj sprievodne zabery, orginalne vyrobene pre tento dokument. aj ked nieje dokument strikne vo vsetkom presne historicky, a extremne az niekedy naivne zjednodusuje, nevadi to lebo vo vysledku je to skvele. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Seriál skúma dve vojny ako jednu súvislú časovú os. Začína v roku 1914 a konči v roku 1945. Ja osobne medzi týmito vojnami paralelu nevidím. Nebudem sa venovať 1. svetovej vojne ani obdobiu medzi vojnami. Zaujímavejšia je oblasť 2. svetovej vojny, kde podľa dokumentu americká armáda je vykresľovaná ako Armáda spásy a McArthur, Patton a Churchill ako strojcovia víťazstva nad Nemeckom. Situácia však bola iná. V dokumente je Sovietsky zväz spomenutý 3x, pri tom západná spojenecká invázia čelila 20 nemeckým divíziám a Sovietsky zväz 200, Sovieti stratili 30 miliónov obyvateľov a ešte po skončení vojny pomáhal Američanom útokom na Japonsko z východu. V dokumente chýba zmienka o obliehaní Leningradu, bitka u Kurska, bezpodmienečná kapitulácia Nemecka 7.5. sa konala bez Sovietskeho zväzu, prosby Stalina o otvorenie druhého frontu v roku 1942, Ardény, invázia do severnej Afriky, bitka o Atlantik ale o týchto významných udalostiach 2. svetovej vojny sa v tomto dokumente autori zabudli zmieniť. Je mi úplne jasné, že film bol vytvorený pre amerického diváka pri 65. výročí ukončenia vojny. Historické nepresnosti, ktoré obsahuje tento hraný seriál ho radia medzi jeden z najhorších, aký som videl o 2. svetovej vojne z pohľadu Európana. (1.diel Skúška ohňom, 2.diel Cena za slávu, 3. diel.Vzrástajúca hrozba, 4. diel Rozpútaná búrka, 5. diel Nikdy sa nevzdávať!, 6. diel Konečne mier) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první. Dokument je celkem na úrovni plný hraných pasáží, kde se tvůrci snažili o maximální autentyčnost a o co největší podobnost herců svým historickým předlohám. Divákovi je vysvětleno Sarajevo a důvody vzniku války. V zákopech první světové se seznámíme s řadou jmen, která se proslavila i za té druhé světové války (Churchill, De-Gaulle, Hitler...ad..) . Dozvíme se i takové zajímavosti, že v jeden moment měl na bojišti britský pěšák na mušce své enfieldky samotného neozbrojeného Hitlera... Bohužel tehdy nestiskl spoušť a zachoval se čestně... A tak se nám z neozbrojeného vojáčka stal zamindrákovaný, chováním vítězných velmocí znechucený a frustrovaný, Židy nenávidějící Hitler... Jo kdyby tenkrát ten pěšák vystřelil. jenže historie nezná kdyby... Dokument nás tedy seznámí i s příčinami druhé světové a provede nás po jejích celosvětových bojištích od prvních výstřelů v Polsku k posledním výstřelům v Pacifiku... Hrané pasáže doprovází slušné digitální animace a komentáře různých historiků ke klíčovým momentům války. Takém je tam mnoho původních dokumentárních materiálů, k nimž mám ale výhrady. Tvůrci se moc nepárali s tím co ke komntářům běží a tak například u Bitvy o Británii mezi záběry na Spity a He111 jsou sestříhané záběry na combat boxy B17 kdesi nad Říší v palbě flaku či na střílející Mustangy... Tyto scény však nemohly být v osudném roce 1940, kdy se rozhodovalo o osudu západní civilizace nikdy natočeny... Proto dávám o jednu hvězdu méně, jinak není seroši moc co vytknout. * * * * ()

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Takhle špatnou dokumentární sérii jsem již dlouho neviděl. Zkreslený a zjednodušený "americký" pohled na věc, který se tváří, že přináší něco nového. Jediné nové byly možná hrané scény vycucané z prstu ve snaze za každou cenu doložit tendenční formování charakterů hlavních postav. V záplavě skvělých i průměrných dokumentů francouzské, britské, ale i americké či ruské výroby se jedná o naprosto zbytečný počin. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama