Reklama

Reklama

Houževnaté vlaky

(pořad)
  • Česko Nejdrsnější vlaky světa (více)
Dokumentární / Reality-TV
Velká Británie, 2014, 6x52 min

Účinkují:

Zay Harding

Obsahy(1)

Cestování vlakem může být požitek pro turistu, nuda pro pravidelného dojíždějícího, ale jaký je život na palubě vlaků pro ty, kteří zde mají nejtěžší práci na světě? Zay Harding řídí vlaky, které projíždějí různými klimatickými podmínkami, od rozpálených pouští po zmrzlé pustiny. Sibiřské ledové vlaky jsou důležité pro ruskou ekonomiku, protože vyvážejí kondenzovaný plyn. V průměrných teplotách mínus 20 stupňů Celsia musejí dokonce i vlaky se sněžnými pluhy pracovat 24 hodin denně, aby udržely cesty sjízdné. Na druhé straně zeměkoule je Bolívie uzavřená země bez přístupu k pobřežním přístavům. Jako kompenzaci postavily jak Chile, tak Brazílie vlakové trati ke svým pobřežím, ale doposud neobdržely náležité investice. Zay se pokouší o nesnadnou cestu po pobřeží Pacifiku, což obnáší klesání 4 000 metrů k úrovni moře a nutí ho řídit s kyslíkovou maskou. Mantrou houževnatých vlaků je udržet trať sjízdnou a vlak v pohybu. (Travel Channel)

(více)

Recenze (9)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, nebezpečná Sibiř , vlak mercedes, a úchvatný Autobusovlak kde se řadí to mě dostalo. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Železní oři - pokrok na kolech. Zajímavý dokumentární seriál pro ibdivovatele železnice. Ještě by se se z toho určitě dalo vytěžit více zajímavostí a informací. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Indie, Vietnam, Bolívie, Sibiř a další.¬         Dokument Zaye Hardinga z Havaje v Tichomoří "Houževnaté vlaky" vybírá si v každém dílu jednu dlouhou železniční trať vždy v jiném státě a ukazuje cestování po ní, spojené s výstupem v hlavních zastávkách, rozhovorech s cestujícími i tamnějšími obyvateli a popisem historických zajímavostí spjatých s místy, kudy železnice prochází. Nápad více než slušný, jemuž lze vyčísti, kromě určité setrvačnosti podání všech dílů, že by mohl vlastní železnici věnovati více času. Pro milovníky vlaků, staré trampy a podobně zaměřené dobrý "tip". Lepší ovšem je vydati se na cestu sám… ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Brazílie - Bolívie - Chile - 75%. Rusko - 76%. Vietnam - 74%. Indie - 74%%. Divák se dozví docela dost věcí z historie. Železnice jako hybatel pokroku a dějin. Ruská trať vedoucí za polární kruh mě zaujala nejvíce. Celkové hodnocení: 75%. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl 3 díly, přičemž každý kladl důraz na jiný aspekt železniční dopravy. Díl o Indii se věnoval hlavně cestujícím, díl z Vietnamu spíše samotné železniční trati a sibiřský díl dával nejvíc prostoru vlastním lokomotivám - ten se mi líbil nejvíc! Moje celkové hodnocení je asi dost ovlivněno faktem, že mám hodně rád vlaky, takže si příjemně užívám téměř každý dokument, který o nich pojednává (a s tím zároveň souvisí má největší výtka vůči tomuto seriálu - často věnuje příliš mnoho prostoru zvykům, kultuře a historii navštívených zemí, právě na úkor informací o samotné železnici). Takže průměr 3-4, ale Sibiř určitě *****! ()

Reklama

Reklama