Reklama

Reklama

Černé duše

  • Itálie Anime nere (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh tří bratrů z kalábrijské zločinecké rodiny je tlumenou moralitou inspirovanou skutečnými událostmi. Překupník drog Luigi, podnikatel Rocco a excentrický pasák koz Luciano se dostanou do problémů poté, co se Lucianův syn a příslušník ztracené generace Leo kvůli banálnímu sporu dopustí aktu zastrašování v baru spravovaném klanem rivalů. Z drobné neshody vyklíčí konflikt, který má ve výsledku rozměry antické tragédie. (Film Europe)

(více)

Recenze (36)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Máme tu tři bratry, přičemž dva se věnují kriminální činnosti a třetí se snaží svou rodinu držet mimo, což se mu bohužel příliš nedaří. Hezky natočené, solidně zahrané, ale příšerně nudné. Mafiánské prostředí je tady spíše jen naznačené, takže na nějaké vyhrocené konflikty mezi jednotlivými klany můžete de facto zapomenout a víc než o cokoliv jiného se jedná o rodinné drama. Problém je, že to příliš nefunguje ani v téhle rovině. Tvůrci pojali pnutí mezi bratry spíš decentně, takže, když to trochu přeženu, je to víc o pohledech než o vyhrocených hádkách. To, co přijde v závěru, je sice s dosavadním průběhem příjemně kontrastní, ale předchozí dlouhé chvíle to vymazat nedokáže. Škoda. 40% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Italové přece uměj gangsterky daleko, daleko líp. První půlku ti tvůrci nedaj ani čichnout k postávám, žádná scéna, nic podle čeho by sis vytvořil (a) vztah ke komukoli. Dialogy záživny asi jako sprchovej gel (Zabili ho u kostela. To jim nedarujeme) . Když nebyli schopný vytvořit atmosféru, dát filmu tempo, dynamiku, cokoli...měli si tvůrci alespoň pomoci hudbou, ale i na to se vyflákli. V druhý půli se sice najde pár scén, který bych pozval na pivo, ale i tak docela zklamání. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem ponurou italskou gangsterku a dostal jsem nudné rodinné drama z prostředí lidsky docela hnusné Kalábrie, kterou tu ale notně vyvyšuje kamera. Nebýt závěru, který vytvořil alespoň trošku dojem toho, že se ve filmu něco děje, tak bych asi šel i do horšího hodnocení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí organizovaného zločinu (úmyslně nepoužívám termín mafiánské filmy či gangsterky, protože Munzi se rozhodně o tenhle žánr nepokusil, šlo mu v zásadě o rodinné drama z prostředí kalabrijské ngdranghety) se obvykle natáčí třemi způsoby. V prvním se ozývá střelba a výbuchy náloží, v druhém se hodně mluví a intrikuje a ve třetím dominují zachmuřené mlčenlivé tváře a dlouhé významné pohledy. Černé duše spadají do třetí kategorie, což by samo o sobě nepředstavovalo vážný problém. Znám řadu snímků plných několikaminutových záběrů zachycujících muže jdoucí po ulici nebo vykonávajících banální činnost a přesto při tom máte stažený zadek a vzrušením ani nedýcháte. Mají totiž atmosféru a umí pracovat s napětím. Munzi ale neumí vtáhnout diváka do svého světa ani zatraktivnit prostředí a vyvolat zájem o postavy. Vyhýbá se jakýmkoli prvkům, které by ho přibližovaly populární kultuře, a směřuje svou nabídku na festivalové prostředí a klubovou scénu. Jeho film je pomalý, což opakuji samo o sobě nepředstavuje problém. Problémem je, že v kategorii baví-nebaví spadá do škatulky nudy. To, co rozehrává, umí dnes kterákoli epizoda seriálů produkce HBO nebo Netflix a umí to prodat v nepoměrně přitažlivějším balení plném nápadů a zajímavých scén, aniž by přitom rezignovala na umělecké ambice. Celkový dojem: 45 %. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Působivé drama, kde koupíš snáz kulku do hlavy, než napočítáš pět. Napětí přichází pozvolna v pomalém rytmu bez vulgarity a násilných efektů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, je to antická tragédia. Pričom by nemusela byť. Ale to je tak, keď tu máme troch bratov, pričom každý je typologicky rozdielny a ten najviac poctivý má syna, ktorý by sa rád stal dôležitým členom mafie. A je tak horkokrvný, že spustí lavínu udalostí, aká sa už nedá zastaviť. V podstate ani nemám objektívne čo vyčítať, len mi boli viac menej všetky postavy nesympatické, ocitol som sa v prostredí, v ktorom by som v živote nechcel stráviť ani minútu a navyše ma ani sledovanie tohto prostredia a konkrétnych postavičiek príliš nebavilo, pričom gangsterky máme radi práve preto, že toto prostredie môžeme sledovať z dostatočného odstupu. Tu tento faktor nezavážil. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čierne duše to boli dozaista, ale film veľmi trpí na absenciu dialógov i nejakej väčšej akcie. Dobre, tá akcia tu nemusela byť nejako prehnaná, veď ani v Gomore to nie je o tom. Ale dialógy mi chýbali, mnoho chvíľ je pridlho tichých, pustí sa len hudba a pozeráme sa na chlapíka čumiaceho do prázdna alebo muchu serúcu na obraze. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nie práve ten druh filmov s ktorých padám na zadok, ale som veľkým zastáncom toho, že v jednoduchosti je krása. Čierne duše náznakovo ukazujú dôležitosť rodinnej hierarchie, hlúposti vzájomných súperení a aj chamtivosť po moci a samotný fakt, že ak ste už raz do niečoho namočený aj keď nepriamo, tak vás následky vždy dostihnú. Viacej ako na akčnú strunu, alebo mudrovanie je film postavený na tichosti. Prostredie je krásne, osamelé - pripomína mi niektoré turecké mestečká pánu Bohu za chrbtom. Dej je značne od dramatizovaný, ale na konci dokáže pekne stúpiť na pedál a priniesť za sebou niekoľko naozaj výborne spravených scén. Priznám sa, že mám omnoho radšej iný pohľad na Taliansko a jej obyvateľov, než z pohľadu nejakých mafiánov, ale Čierne duše považujem za veľmi príjemné prekvapenie, kde hlavne posledných 20 minút a pohľad zúfalého otca v kostole vybojovali filmu tú 4 hviezdu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně se hraje na atmosféru a na stylizaci. Hra tmy a světla, nebo možná i absence světla, jsou na první pohled patrné, stejně jako barevné filtrování, které dodává filmu temné odstíny. Bohužel dějově mi snímek až tak zajímavý nepřišel a sledovat jen to, jak jsou obrazy krásné a zajímavé, mi nepřijde až tak zásadní v mafiánském filmu. Lepší děj bych ocenil více. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná s gangsterským nádychom, ktorá sa síce trochu pomalšie rozbieha, ale o to viac sa po chvíli jej atmosféra dá krájať doslova nožom! Výborné zahraté, skvelý scenár, gangsterský žáner ktorý milujem, preto u mňa dnes vysoko...4,5 nazdar ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Nemastný a neslanný makarónský gangsta drama, které nevtáhne. Jen tiše propluje. Víc rádoby arthouse než žánrový, divácký film. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Hudebně inspirované zřejmě seriálem Gomora, po dějové stránce však film poněkud pokulhává. Nevadí mi chybějící akce, ale jakási neschopnost všech zúčastněných vtáhnout diváka do příběhu. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, rozjímavý thriller o třech bratrech, zločinu a hlubokých kořenů pomsty, kde jedna malá rebelie zničila celou rodinu. Promyšlený scénář a charismatické postavy dělají film velmi dobrým, snad jen některé pasáže byly příliš rozvláčné. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Žánrová lahůdka zaměřená na psychologii postav, ne na akční scény, kterých se v podstatě nedočkáte, i přes stále přítomné napětí. Samotné vyústění není příliš důvěryhodné, ale tragické gradaci se vzhledem k okolnostem vývoje příběhu nedalo zabránit. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Lehce netypická „gangsterka“, či spíše drama z prostředí 'Ndranghety. Komorní a v pomalém tempu, ale nenudí. Aspekt na psychologii postav. Napínavé a atmosférické. Konec nečekaný. Na druhý den jsem o tom celém dost přemýšlel a došel jsem k závěru, že mě to celé dost chytlo a budu se dívat ještě jednou.4,5* ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Italsko-francouzská mafiánská rodina a jejich příběh. To rozhodně nezní špatně, z tohoto prostředí se dá čerpat výborně (viz Suburra nebo seriál Gomorra). Nicméně tady to zapadne do zapomnění, protože první půlka filmu tak příšerně neutíká a táhne se jak sopel, že víc už to ani nejde. Diváka to jen stěží drží u obrazovky... pak už se teda začne něco dít, ale vypadá to, jako by si tvůrci řekli, že neukážou žádný (ale jako vůbec žádný) násilí, aby to mělo víc takovej uměleckej přesah. Takže je to taková spíš konverzační gangsterka, kde furt čekáte na nějaký zadostiučinění, který teda na konci teoreticky přijde, ale na zadek vás to neposadí. Povedl se casting, dobrý je prostředí, ve kterým se to točí, ale tam to tak nějak hasne. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Že bych se u toho nějak mimořádně bavil, to jsem se tedy nebavil. Ale ten překvapivý konec to v mých očích značně povýšil, i když mě připravil o toužebně očekávané grande finale. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Drama.jednoduchý děj tak,že už jednodušší být nemohl.protivný filtr na kameře ,hudba jakoby z Gomorry,scénář dobrý ale zpracování příšerné.O hercích (nehercích???) radši nemluvě. ()

Související novinky

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Pět dní italského filmu v kině Lucerna

Pět dní italského filmu v kině Lucerna

08.12.2014

Středoevropský festival italského filmu MittelCinemaFest vstupuje do 12. ročníku a stejně jako již v loňském roce je i letos jeho poslední zastávkou Praha. Po Budapešti, Krakově a Bratislavě zde… (více)

Reklama

Reklama