Reklama

Reklama

Rituals

Trailer

Obsahy(1)

Pětice mužů se vydává na dobrodružnou dovolenou do nekonečných kanadských lesů, vod, údolí a hor. Hned první noc je po utáboření něco nebo někdo tajně sleduje. Ráno čtyři muži z výpravy zjistí, že jim někdo ukradl přes noc boty. Pátý z nich se vydává na vlastní pěst vyhledat pomoc. Později však zmizí a není k nalezení. Nekonečná cesta a útrapy zbylé čtveřice mužů tak začínají. Příroda je nemilosrdná a přitom je stále někdo tajně sleduje. Dobrodružný výlet se postupně mění v boj o přežití, holé životy a zdravý rozum ... (Flipnic)

(více)

Recenze (51)

Lima 

všechny recenze uživatele

Na Boormana to kouká uctivě hodně zespoda. Nemá to ten správný tak na bránu, jako ´Deliverance´, ani to tak jedinečně negraduje, abyste o tom mohli kámošům nadšeně vyprávět u piva. Ale abych jen nehanil. Herci jsou skvělí, fakt si museli při natáčení vytrpět, po většinu stopáže to je fajn survival drámo, bohužel v samotném závěru se to překlopí do přepáleného hororu se směšnými maskami, nemluvě o pointě, kterou z pečlivě nakašírovaných rentgenových snímků dobrou opravdu neuděláte. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Opět jsem se nechal vyprovokovat k obrovské natěšenosti, opět jsem splakal nad výdělkem. Je pravda, že Rituals mají mnoho společného s Deliverance, také je pravda, že atmosféra připomene různé přírodní lesní horory jako The Blair Witch Project, a pravdivé jsou i zmínky o velmi pomalém tempu. Mne to ovšem celkově nijak nešokovalo a nepoznamenalo, spíš bych právě naopak řekl, že mě film nechal dokonale chladným a klidným. Jedinou vzbuzenou emocí bylo rozčarování nad tím, na jaký nudný a až amatérsky vyhlížející snímek to zase koukám. Zkrátka: Právem zapomenutý "klenot"... :-( ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Film se sice porovnává s filmem Vysvobození, ale přestože byl Rituals natočen 5 let po Vyvobození, nedosahuje takové kvality. A ten konec byl taky takový divný. Přírodu jsem si nemohl vychutnat, neboť i když je film v HD kvalitě, barvy spíše nejsou. Možná ale, kdybych se na film díval v roce 1977, nadšeně bych tleskal :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to len 15 míľ.“ – „Ale 15 míľ sračkami. VEĽKOU kopou sračiek.“ Prekvapivo až 5 rokov po kultovom Vyslobodení vznikla jeho americko-kanadská a treba dodať slabá a biedna kópia. V tej dobe boli podobné kópie v móde (Just Before Dawn, Južanská pohostinnosť, The Final Terror, Trapped), ale žiadny nikdy neprekonal nekompromisný výlet do lesov Johna Boormana. Na Rituals sa mi páčilo, že sa to celé začalo kvôli stratenej obuvi (v lese sa práve takáto kvázi blbosť môže stať osudnou). No a tým by sme pomaly ale iste s plusmi končili. V boji s Vyslobodením Rituals jednoznačne nemá najmenšiu šancu. Problém by som nevidel ani tak vo výprave; v oboch snímkach je dominantná, krásna, robustná a silná. Vo Vyslobodení viac. Isteže. Ale ani v Ritual to nie je najhoršie. Zásadný problém vidím v béčkarskom scenári (ohrozovanie včelami – wtf?) a ešte slabšom kastingu, ktorý na partiu okolo mača Burta Reynoldsa nemá ani omylom. Ale nie iba herci, ale i postavy mi prišli nezaujímavé, matné, mdlé, bez šťavy a charizmy (ich postupné zbližovanie sa mi prišlo násilné a nevierohodné). Únavné, otrepané a čím bližšie sme ku koncu, tým je to horšie (snáď s výnimkou samotného finále, ktoré je aspoň trochu horororvé). ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tento film silně reaguje na kultovní "Deliverance", ale celkově atmosférou a zpracováním připomíná spíše "Blairwich". Opravdu silný, mrazivý, strašidelný zážitek. Divák je drcen bezvýchodností a všudypřítomným neznámým zlem v pomalém a drtivém tempu. Již příroda samotná nenaznačuje od začátku nic optimistického a je to právě ona, která dá hrdinům během filmu nejvíce zabrat. Záběry na přírodu, hluboké lesy a krajiny jsou výborné. Zmar a utrpení hlavních hrdinů strašné, strach z neznáma příšerný. Ve finále jsem měl jeden menší šok, ale celkové zakončení filmu mi přišlo až neuvěřitelně tradiční. Film nedosahuje sice kvalit Deliverance/Vysvobození (1972), ale i tak dávám plný počet, protože jsem se skutečně bál a připadal si, jako bych to s těmi chlapy musel prožívat také. Těžkotonážní survival thriller, který se ve finále změní v horror. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný thriller nebo survival horror? V podstatě je to jedno, atmosféru to má místy sice silnou, všude okolo jenom drsnou přírodu a spousty beznaděje, ale i tak mi nepřišel Rituals ničím výjimečný. Ke všemu když jsem se tak hrozně moc těšil na konec, abych konečně spatřil to / toho, co má celé ty události na svědomí, lehce mě atakoval pocit ošizení. Ale to je pouze můj problém. Komu se líbil Deliverence, s velkou pravděpodobností neudělá chybu ani s tímhle. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pomalý a nudný odvar z Vysvobození bez atmosféry. Jednu hvězdičku za sedmdesátkový feeling a charizmatického Hala Halbrooka. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Pokud máte chuť na opravdu kvalitní, originální a atmosférický thriller, Rituals je bezpochyby tou nejlepší volbou. Od bezstarostného začátku se fim ubírá do bezvýchodné džungle a stejně bezvýchodnou se postupně stává i situace hlavních hrdinů. Pomalu, ale neodvratně houstnoucí atmosféra pohlcuje jejiich mysl i mysl diváka a spěje k nutnému závěru. Po přečtení několika komentářů jsem se dostal i ke srovnání s filmem Deliverence, které ale nepovažuji za příliš opodstatněné. Filmy mají sice společnou nejzákladnější linii, ale každý se s tématem vypořádává naprosto odlišným způsobem. Deliverence oproti Rituals využívá přímější taktiku, dovolí i poznat protivníka a konfrontovat se s ním. Negraduje atmosféru a spoléha na pouhé dva příběhové vrcholy, nakonec i závěr dává mnohem víc tušit a celkovému dojmu nepřidá. Deliverance sází na jistotu i po herecké stránce, ale samotný Hal Holbrook je v Rituals s přehledem válcuje. Je smutné, že někteří přistupují k tomuto snímku s velkými hororovými očekáváními, z jejichž nenaplnění vinní samotný film, který pak automaticky odsoudí. Proto rovnou pro budoucí říkám; tohle není horor, tohle není technicky prvotřídní film. Připravte se na naturalistický snímek, s dokumentární vizáží a zatraceně dobrou zápletkou. Neprávem zapomenutý klenot. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Možno napíšem kokotinu, no "Rituals" je pre mňa ďaleko viac "Wrong Turn-om" než "Deliveranc-iou". Kým v druho menovanom úradovala príroda či pušky, tu "vyvádza" celkom solídny retard, ktorý miestami milo prekvapí nejakou tou "pohrávačkou". Ja som spokojný, dokonca viac ako som čakal .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Parta ukřičených, psychicky labilních, zbrkle uvažujících a zcela nelogicky se chovajících doktorů na filmové procházce skrze kanadské hory a doly, to vše ve stylu např. Deliverace, Hory mají oči anebo třeba nedávného The Ritual od Netflixu. Těžko se ale jakkoli strachovat o grupu tak šíleně nesympatických postav, dobře skrytému a chytře stupňovanému zlu navzdory. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Obecně mám tyhle filmy o přežití rád zejména proto, že autoři většinou vybírají nádherné přírodní lokace - což je zde splněno. Pravda, banda rozeřvaných doktorů moc sympatická není (zatraceně, to musí pořád řvát jak Viktorka na lesy?), ale vývoj jejich vzájemných vztahů je uvěřitelný. Kombinace ponorkové nemoci s pocitem ohrožení se povedla. Natáčení si herci vskutku užili, jelikož dvě třetiny snímku tráví ve vodě, která jistě příliš teplá nebyla. Putování lesem a řekou za záchranou ničí hlavní protagonisty fyzicky i psychicky, a tak to v jistých chvílích vypadá, že se povraždí navzájem. Výživné gore jsem tentokrát nepostrádal, jelikož vše vyvažovaly kamera-hudba-herecké výkony-atmosféra. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Celkem pomalu plynoucí survival, ze kterého se na závěr vyloupne malinký hixploitation horor. Pro mě výborné kombo, které mě vůbec nezklamalo, byť jsem do něho šel hned po taťkovi Deliverance. Děj sice ubíhá pomaloučku, ale sympaticky se kroutí a našlapuje různými směry, kdy se u hlavních hrdinů střídají špičky fyzického a psychického vyčerpání, aby napumpovaly atmosféru pro finále. Oproti tunám současných sranců velká paráda. Slabší plnej. 90% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla pecka.Tíživý atmosferické survival.Nemůžu si pomoct,ale ve srovnání s Deliverance u mě vyhrál Rituals.Ikdyž jsem tady asi jedinej.Tady byla atmosféra tak hutná,že by se opravdu dala krájet.Skvělá kamera a excelentní výkony všech zúčastněných herců(nad všemi ale vyčníval Hal Halbrook) jen napomohli tomu,že mě film naprosto vtáhl do děje a já si to protrpěl s nima.Kolikrát jsem nevěřícně koukal a popadal se za hlavu.Nedokážu pochopit jak se někdo u tohoto filmu může nudit.Za sebe můžu jen doporučit. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný 70s testosteronový survival o partě doktorů, kterým rybářský výlet v divočině naruší vzájemné rozpory a jeden nevítaný záškodník. Srovnání se známějším Vysvobozením není úplně od věci, Rituals každopádně kráčí víc vstříc hororovému žánru. Rozmanitá pustina daleko od civilizace dodává velmi solidní atmosféru celkového odloučení a to narůstající zoufalství a vyčerpání postavám s ubíhajícími minutami zcela věříte. Má to sice trochu žánrového klišé, přesto jde o velmi solidní snímek, který mi svou náladou a napětím velmi padl do noty. A Hal Holbrook je silný tahoun! ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Boj o přežití uprostřed divočiny je pro mě lákavé téma už samo o sobě. Pokud se k lhostejné, ale drsně nesmlouvavé přírodě přidá i napadení neznámým zlem, všudypřítomný pocit neustálého ohrožení a z toho pramenící nejistota, nervozita a strach, čili atmosféra „na palici“, mělo by být našlápnuto k plnému počtu bodů. Jenomže já se holt nedokážu bát o partu složenou jen ze samých chlapů. Oni taky tvůrci ostatních survival thrillerů vědí, proč vždy vedou na jatka koedukovaný kolektiv :-) Výjimka je samozřejmě třeba Deliverance - jenže to mě právě taky moc nebralo. Uznávám kvality filmu, hutnou atmosféru i herecké výkony, ale co nadělám, já se prostě o ty chlapy příliš nebál. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý film který bych osobně zařadil jako dobrodružný thriller a pak možná až horor. Parta kamarádů jedou někam do lesů, a jak bývá zvykem někdo tam je s nima, ne nečekejte slasher ani nějakou hutnou naháněčku, tohle je spíše o ppsychologii kamarádů, musím uznat že film se trošku táhne, ale vytáhne ho parádní finále. Ale možná bych film trošku zkrátil přeci jenom je tu dost nudných pasáží. Co ale musím pochválit je atmosféra lesů která je parádní, hlavně noční scény mě nenechaly vydechnout. Ale spíše se přikláním k tomu průměru. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Volná adaptace Hochů od Bobří řeky a Záhady hlavolamu. Zklamáním byla zejména postava tajemného Em v závěru, to i Jaroslav Moučka v české verzi byl mnohem lepší. Za velký faul se dá považovat i nezařazení bobříka mlčení mezi povinné úkoly, jeho plnění se klidně mohlo stát i leitmotivem celého příběhu. Na druhou stranu ostatní bobříky kluci plnili vcelku pohodově, zejména ten o odvaze se včelkami se povedl a bobřík ohně taky nebyl k zahození a kanadská příroda dobrodružným snímkům vždycky svědčí. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Nevím proč hodnotím naprosto průměrným hodnocením. Vždyť tento bratříček Deliverance měl všechno, co mám u hororů rád. Navíc nádherná divoká příroda. Něco mi ale nedovoluje dát víc než 60% ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborný survival který na mě působil velmi překvapivě dobře, sice se moc neděje ale tady to nevadí film umí dodat skvělou atmosféru a využit jak herce tak prostředí spokojenost je tedy na místě. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Záverečné minúty sú vyvrcholením predchádzajúceho nudného deja, ukážu nám, ktože sa to tak nedôstojne správal k partii camperov a dajú najavo, že to mohlo byť o dosť lepšie, keby sa snímok rozhodol ísť drsnejším smerom. ()

Reklama

Reklama