Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zloději dobytka nemohou převést stádo zasněženým průsmykem a nakvartýrují se do horské vesnice. Šerif (Raymond Pellegrin) s pomocí několika málo vesničanů se jim postaví na odpor. Nelítostný šéf bandy (Bruno Corazzari) jej zabije a terorizuje obyvatele, kteří mu musejí otročit. Šerifův adoptivní syn (Andrea Giordana) uprchne a v boji s bandou mu pomáhá jeden z jejích členů (John Ireland), který k tomu má zvláštní důvod. (Cascabel)

(více)

Recenze (5)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Typicky produkt westernovej inflacie 60. rokov. Fakt vsechno spatne, kulisy plane, dialogy nepocuvatelne, plana maketa westernoveho mestecka ..... 5 % ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Netradičně zimní western, který v některých aspektech připomíná spíš americkou klasiku. Třeba na začátku je ukradeno a následně hnáno stádo krav. Vlastně si nevzpomínám, jestli kdy v nějakém jiném spaghetti westernu byli zloději dobytka. Ti stádo doženou do malé osady, kterou si podrobí a zastřelí šerifa, který chtěl město bránit a který byl hrdinovi mentorem. Film však není o pomstě, i když jsem myslel, že bude. Pomsta je tu vylíčena jako jednoznačně negativní věc, smysl nemá se mstít, protože msta přináší jen další násilí, smysl má však bojovat za svobodu. To je námět, který se mi líbí. Není to hrdina, který vesničany vykoupí, bojovat musejí oni sami. Bohužel scénář zase až tak povedený není. Sem tam chyběla logika, taky filmu chvíli docela trvá, než se rozjede. Co je rozhodně plusem, je obsazení. Andrea Giordana do role hrdiny, který vlastně hrdinou není, sedí dobře, stejně jako John Ireland do role mentora a padoucha, který není padouchem. A nejlepší je padouch. Bruno Corazzari konečně dostal příležitost jako hlavní padouch a ne jen třetí zleva, a jako nekompromisní ledový šéf je skutečně skvělý. Chvílemi, i díky sněhovému prostředí, jsem si vzpomněl na Kinského ve Velkém tichu. Zároveň se mi ale líbilo, že film ukazoval i jeho lidštější stránku, ve scénách s vesničankou, která ho ochotně vezme k sobě. Mohlo to být opravdu dobré, škoda scénáře, tempa a střihu. ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní depresivní zimní western se skvělým hereckým obsazením (Ireland, Giordana, Corazzi), který se mi díky nadčasovému příběhu o lidské svobodě líbil mnohem víc než třeba Velké Ticho. ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Přímočarý a docela komorní western. Zajímavý námět by zasloužil i 5 hvězdiček, ale scénář je o dost horší (útržkovité a naivní rozvíjení děje, akademicky napsaná postava hlavního záporáka, který je jakýmsi lektorem amorálnosti). Režie nic moc - přestřelka ke konci filmu je hrozně nepřehledná. Také výprava je laciná ale to se v zimním westernu ztratí. Muzika je výborná a dobří jsou John Ireland, Andrea Giordana i Raymond Pellegrin, všichni hrají příjemně civilně. Hlavnímu záporákovi by však slušelo aspoň nějaké charisma. Politickým obsahem má styčné body s filmy Faccia a Faccia a V pravé poledne, jinak samozřejmě s Velkým tichem (to mělo premiéru o 2 měsíce později) a The Day of the Outlaw, a to nejen zimním prostředím. Příběhem i atmosférou má blíž tomu druhému než Corbucciho veledílu, a mírou i zobrazováním násilí se také hlásí spíš k americkým vzorům. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v pohoří Abruzzi. (Cascabel)

Reklama

Reklama