Reklama

Reklama

Odborný dohled nad východem Slunce

  • USA Sunrise Supervising
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Každý se mstí tak, jak umí. Na předměstí severočeského města se přistěhují tři dávní kamarádi, bývalí političtí vězni, nyní. Na stará kolena se chtějí pomstít estébákovi, který je kdysi týral a který dnes v poklidu provozuje vlastní hospodu. Trojice spiklenců však vzápětí zjistí, že pro pořádnou pomstu nemá nikdo z nich vlohy. Na rvačku jsou už příliš staří a možná i líní. Nějakých jiných smysluplných nápadů se jim vůbec nedostává. Nakonec se rozhodnou, že se s hospodským skamarádí, aby poznali jeho slabá místa. Estébák je totiž po letech nepoznává. Jenže pak kumpáni s rozpaky pozorují, že svému úhlavnímu nepříteli jen zpříjemňují podzim života. Co tedy s tím…?  Černobílý snímek scenáristy a režiséra Pavla Göbla se natáčel v severočeském Varnsdorfu a na filmové plátno přivedl kromě vynikajícího Jiřího Lábuse v roli osamělého bývalého fízla téměř samé neherce: trojici mstitelů šéfuje nestor první generace mániček a hudební legenda Vratislav Brabenec ze skupiny The Plastic People of the Universe. Zdatně mu pak sekundují divadelní ochotníci: zatímco Jiří Vymětal se našel v roli bývalého cirkusáka, kdysi zavřeného za pašování disidentských knih, Jožo Polievka se zhostil partu bývalého zlodějíčka, který to přes vězeňského donašeče nakonec dotáhl až na nesmiřitelného nepřítele komunistů a bezpráví. Trio kmetů, kteří se ještě naposledy pokoušejí narovnat svůj hřbet i křivdy na něm spáchané, pak doplňuje čerstvá absolventka brněnské JAMU Nikol Fischerová coby prostitutka, která nakonec plány varnsdorfských Zorrů přesměruje zcela netušeným směrem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Upřímně, začátek mě celkem chytl, ale to asi tak po patnácti minutách odeznělo, děj se začal natahovat a film nudit, což je u filmu, který trvá jenom hodinu, velký problém. Naštěstí posledních 10 minut mě zase chytlo a všechny sekvence s Lábusem mě zaujali, tak aspoň něco. Jen mi na závěru vadí, že tohle je přesně to, co jsem od toho filmu čekal a kdyby se s tím víc pracovalo, bylo by to mnohem zajímavější. Pak je tam teda pár zajímavých obrazů, ale to je tak vše. Na scénáři chtělo hodně zamakat. 2* ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prečo si po ovdovení jeseň života nestrihnúť v svojpomocnom mužskom triu, čo sa poskladá na kúpu zánovného domu a auta? Namiesto očakávaného, nudne-otupne šikanózneho domova dôchodcov. Na scéne je ale aj druhý plán. Pomstiť sa eštébákovi, ktorý každému z trojice dedov roky pil krv. Mužské predstavy potreby naplnenia spravodlivosti naruší prostitútka, ktorá sa k trojici nasťahuje. Pomalé tempo plynutia, čiernobiely obraz s 60 odtieňmi sivej a opakujúce sa zábery opustených sídiel a fabriky trefne symbolizujú jeseň života. Hudobná zložka príliš k filmu nesedela. Mladícke hippie popevky, otrasná adaptácia piesne "Koupil som si francovku" a pár hluchých scén znižujú hodnotenie na mierny nadpriemer. Naopak Brabencove dialógové sentencie a komentáre sú crème de la crème Sunrise Supervising. ()

Reklama

Killda odpad!

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové! Tohle je urážka české kinematografie! A česká kinematografie je zas urážkou té světové. Podle toho si asi dokážete představit, jak "geniální" je tento "film". SRAČKA! takovému slovu jsem se vždy v komentářích snažil vyhnout, tento film mě ale násilně donutil. Nefunguje nic, je to ten nejhorší druh amatérštiny za velký peníz.... ale co je nejsmutnější? Že byl film uveden na prestižním filmovém festivalu, že ho tvůrci mohli na tomto festivalu uvést a hlavně, že většina diváků se opravdu u této "masterpiece" bavila a padala do kolen. Další utvrzení toho, že naše české diváctvo je jen banda vymazanců. A CSFD hodnocení jen potvrzuje, že tito lidé jsou i v kruzích, kde by někdo měl rozumnět filmovému umění. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

U Gorily se Pavel G. snažil popasovat s ukecaným divadelním textem Helmuta K., zatímco zde jako autor scénáře mohl slovy šetřit. A slovy skutečně šetří, což je skvělé, ale tím pádem výrazně ubylo i humoru. Film o stárnutí v tlejícím Vansdorfu musí být pomalý, to je jasné, ale tady mi přijde tempo až příliš pomalé. Záběry a atmosféru to má skvělou (zachytit magii hospod a zapadlých městeček režisér zvládá perfektné a dokázal to už ve své prvotině "Plácačce"), ale na 70 minut se tam toho děje prostě příliš málo. Navíc Pavel G. není (a řekl bych, že ani nechce být) artovým režisérem, který by dokázal natočit magický film s defakto nulovým dějem. Myslím, že kdyby byla stopáž středometrážní (40minut), snímku by to jenom pomohlo. Hudba skvělá, herci dobří, Brabenec ani hrát nemusí, ten je prostě tak kouzelnej, že stačí, když před kamerou jenom existuje. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

I když oceňuji sevřenost a přímočarý tah na bránu Staříků, kteří kdyby nebyli tak artritickým filmem (v dobrém, ta fyzičnost je na filmu to nejzajímavější), tak až připomínají něco z hollywoodu... ale stejně, tematicky podobný Odborný dohled nad východem slunce s tím "Havlovsky" lidským přístupem k pomstě umírajících starců na komunistických stvůrách je prostě lepším a silnějším filmem. Přirozenějším, což není jen tím že v hlavní roli je Vít z Plastiků, který si komoušskými lágry reálně prošel, ale celkově civilnějším pojetím filmu. A přitom i zábavnějším, jako lehce absurdní komedie s kořeny v poetice českého undergroundu funguje výtečně, a přitom humor tu nedělá Lábus, který tu jde proti svému hereckému typu podobně jako Dušek v Pustině, ale spíš parta kolem Víta. I to finálové unaveně smířené "jdi doprdele" je působivější než nepřekvapivá plochost pointy Staříků. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu se vystupuje kapela Byl Pes. (Tryskomyš)

Reklama

Reklama