Reklama

Reklama

Odborný dohled nad východem Slunce

  • USA Sunrise Supervising
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Každý se mstí tak, jak umí. Na předměstí severočeského města se přistěhují tři dávní kamarádi, bývalí političtí vězni, nyní. Na stará kolena se chtějí pomstít estébákovi, který je kdysi týral a který dnes v poklidu provozuje vlastní hospodu. Trojice spiklenců však vzápětí zjistí, že pro pořádnou pomstu nemá nikdo z nich vlohy. Na rvačku jsou už příliš staří a možná i líní. Nějakých jiných smysluplných nápadů se jim vůbec nedostává. Nakonec se rozhodnou, že se s hospodským skamarádí, aby poznali jeho slabá místa. Estébák je totiž po letech nepoznává. Jenže pak kumpáni s rozpaky pozorují, že svému úhlavnímu nepříteli jen zpříjemňují podzim života. Co tedy s tím…?  Černobílý snímek scenáristy a režiséra Pavla Göbla se natáčel v severočeském Varnsdorfu a na filmové plátno přivedl kromě vynikajícího Jiřího Lábuse v roli osamělého bývalého fízla téměř samé neherce: trojici mstitelů šéfuje nestor první generace mániček a hudební legenda Vratislav Brabenec ze skupiny The Plastic People of the Universe. Zdatně mu pak sekundují divadelní ochotníci: zatímco Jiří Vymětal se našel v roli bývalého cirkusáka, kdysi zavřeného za pašování disidentských knih, Jožo Polievka se zhostil partu bývalého zlodějíčka, který to přes vězeňského donašeče nakonec dotáhl až na nesmiřitelného nepřítele komunistů a bezpráví. Trio kmetů, kteří se ještě naposledy pokoušejí narovnat svůj hřbet i křivdy na něm spáchané, pak doplňuje čerstvá absolventka brněnské JAMU Nikol Fischerová coby prostitutka, která nakonec plány varnsdorfských Zorrů přesměruje zcela netušeným směrem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

To si tak vystoupíte na sídlišti v Ládví, zapadnete do starýho kulturáku, který si říká multikino, uvnitř má osmdesátkový veselý barvičky, prodávají tam popcorn a když zůstanete sami v sále, tak vám ten film stejně pustí. Myslím, že tahle atmosféra by se hrdinům filmu fakt líbila, proto smekám před producentskou taktikou promítat snímek pouze v podobných kinech. Jen škoda té nedostatečné propagace, příběh o stárnutí, starých křivdách, starých přátelích a maloměstech zaujme poetikou, vyprávěním, obrazovou stránkou i hereckými výkony určitě širší cílovku, než by se mohlo zdát. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nesedlo mi herectví neherectví Jiřího Vymětala, ale chyba by snad údajně mohla být ve mně a Vymětal to sehrál bravurně (říkala má paní). Leč, nezviklala mě. Nebýt jeho - chlápka s knírkem, hodnotil bych možná i líp. Jasně, tohle nebyl žádnej velkej biják, ale on se tak netvářil, a ani se jím nechce stát. Pavel Göbl ho natočil za půl miliónu korun ve třech lidech (režie, kamera, zvuk) v průběhu 14 dnů. Do kina s tím prý nechce, vystačí s tím, že to uvidí pár lidí, kteří o to budou mít zájem. A i tento nezvykle skromný přístup se jistě pozitivně odráží v mém hodnocení. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Upřímně, začátek mě celkem chytl, ale to asi tak po patnácti minutách odeznělo, děj se začal natahovat a film nudit, což je u filmu, který trvá jenom hodinu, velký problém. Naštěstí posledních 10 minut mě zase chytlo a všechny sekvence s Lábusem mě zaujali, tak aspoň něco. Jen mi na závěru vadí, že tohle je přesně to, co jsem od toho filmu čekal a kdyby se s tím víc pracovalo, bylo by to mnohem zajímavější. Pak je tam teda pár zajímavých obrazů, ale to je tak vše. Na scénáři chtělo hodně zamakat. 2* ()

JeyeK 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejný příběh o několika docela obyčejných lidech. Umělecky dobře provedené, skvělá hudba, příjemně se na to koukalo a občas jsem se i zasmál. Mně osobně na tom ale vadila ta neustálá strojenost a nepřirozenost dialogů - jako kdyby to přímo četli z papíru. Jo a taky tam snad v každé scéně někdo kouřil, až mi to přišlo jak reklama na cigarety. :-) S takovou, chlapci, ten barák opravit nestihnete. 60% ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Beru zpět, co jsem řekl o Kováři z Podlesí, tohle je zatím nejlepší film Pavla Göbla. Zároveň je i nejkratší, což se pro tento film určitě hodí. Děj je jednoduchý a má velmi malý rozsah, i tak je ale působivý a jeho průběh mi přišel celkem fascinující, film si v budoucnu určitě pustím znovu, jelikož si myslím, že se dá o spoustě věcí ve filmu polemizovat. Postavy byly docela zajímavé a měly mezi sebou dobrou chemii. Herecké výkony nebyly zrovna skvělé, ale žádný bych nenazval špatným. Prezentace byla skvělá, černobílá se pro tento film určitě hodí. Hudba se mi ze všech aspektů líbila nejméně, některé písničky se mi tam moc nehodily. 7/10 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu se vystupuje kapela Byl Pes. (Tryskomyš)

Reklama

Reklama