Reklama

Reklama

Taboo

(seriál)
Trailer 2
Drama / Thriller / Mysteriózní
Velká Británie, 2017, 7 h 55 min (Minutáž: 55–60 min)

Epizody(8)

Temně surreálná minisérie TABOO, odehrávající se v roce 1814, sleduje dobrodruha Jamese Keziaha Delaneyho (Tom Hardy) – muže, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn. Dlouho se věřilo, že je mrtvý, nyní přijíždí domů do Londýna, aby převzal to, co zbylo z otcova podnikatelského impéria a přebudoval svůj život. Dědictví po otci je však pohár plný jedu, James si musí dokázat poradit s čím dál tím více spletitými okolnostmi a nepřáteli číhajícími za každým temným rohem, aby se vyhnul rozsudku smrti. Ve víru intrik, vraždy a zrady se mysteriózní rodinné drama rozvíjí v žhnoucí příběh lásky a proradnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (318)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Celou dobu se Hardy tváří jakože má za ušima a člověk čeká, jak se soupeři vydrbe...aby se po 7.5 hodinách ukázalo, že věc ze závěru mohl udělat kdykoliv, a předešlé díly rázem působí jako vata. Sice zajímavá a technicky precizní, ale rozhodně ne tak strhující jak mohla být. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Tom Hardy výborný, po Revenantovi neměl problém vklouznout do role. Čekal jsem původně trošku jiný děj, ale i tak mě to politikaření a intriky bavily. Dobová atmosféra je super, trošku navíc mi tam přišli scény ve stylu halucinace/snu, škoda, že nám tvůrci trochu víc nevysvětlily co se Jamesovi stalo. Finále bylo výborné a už se těším na další sérii. 80% ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Pěkně temné podsvětí z Anglie. Tady jde ta špinavá atmosféra doslova cítit. Především díky lokacím. Vymazlené jsou i perfektně zvuky. Hlavně když náš hrdina někoho roztrhá. Celkově je tu i fajn brutalita. Tom Hardy to zahrál skoro výborně. Ačkoli musím přiznat, že to mohlo být kratší. Některé scény jsou natáhnuté a divně upovídané. A místy jsem to herectví ani Hardymu nežral. Ale sestra hrdiny byla skvělá. Rád bych uvítal druhou sérii. 85/100 ()

merit1 

všechny recenze uživatele

Z Taboo je hneď od prvej chvíle cítiť ambicióznosť. A možno práve v tom je problém. Výborný námet, prvotriedni herci, výprava, kostými, lenže všetko na mňa pôsobí až príliš veľkou snahou, v ktorej sa stráca prirodzenosť. Je v kurze násilie ? Tak ho tam dáme čo najbrutálnejšie. Mal by tam byť sex, tak tam bude, aj keby bol miestami zbytočný, Hardy je výborný v tajomnom mrmlaní, tak ho necháme nech je taký celý čas. Je to škoda, lebo stačilo zo všetkého málinko ubrať a mohlo to byť vynikajúce. Pre mňa osobne je najväčší ťahúň Jessie Buckley ( ktorá bola už vo Vojne a mieri skvelá ). ()

IvoB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neobyčejně poutavé historické drama, které se může pochlubit povedeným hereckým obsazením, skvělou výpravou, a hudbou. Příběh je plný zajímavých postav a dokázal mě vtáhnout opravdu každou epizodu svou temnou atmosférou. Opravdu se jedná o pořad pro dospělé – dočkáte akce, násilí, intrik, sexu i velmi kontroverzních témat. Jistá nekompromisnost v tomto ohledu trošku připomíná Game of Thrones, ze kterého přešla i část obsazení. A podobně jako GoT je i Taboo povedeným seriálem, který by bylo škoda přehlédnout. Více v podrobnější recenzi. ()

Bingos 

všechny recenze uživatele

Výprava, stylizace, atmosféra, hudba, bahno, špína, střeva a krev, to jsem žral s nezřízenou chutí. Hardyho herecká onanie je taky libová, tu jsem ale žral s mírnou rozvahou - člověk má tak nějak strach, že podobně jak Depp z jednoho z nejzajímavějších herců v drtivé většině pozdějších rolí zakrněl v teplého piráta, tak by mohl Tomík z jednoho z nejzajímavějších herců navždy zakrnět v mručícího polomagora. Rozvláčnou zápletku a šokující šachové tahy postavama - to co by mělo pod stylovým balastem tvořit skelet seriálu, jaksi skřípalo jak písek mezi zuby, ergo jsem to už bohužel až tolik nežral. Někde mezi třema a čtyřma - rozhodně to stálo za pozornost, bavilo, ale nijak nevytrhlo. ()

MatejNosal 

všechny recenze uživatele

Vydržal som 6 dielov ale keď ani potom sa tam nič zásadného nestalo prestal som seriál sledovať. Dej sa počas týchto epizód takmer nikam neposunul a postavy vedľajšie ako aj hlavné mi ostali naďalej ľahostajné. Tom tam pobehuje buď to s cylindrom na hlave alebo od pol pása dole v trenkách a stále sa tvári rovnako strápene. Dve hviezdy za príjemné depresívny vizuál. (50%) ()

Shimargh 

všechny recenze uživatele

Temnota, špína,smrad, brutalita, Hardy, okultismus, zakázaná Láska, Londýn! Pomalý rozjezd vygraduje ve výtečné finále a já se těším na druhou sérii! ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Po tolika slovech chvály, na kterou jsem narážel v poslední době na Taboo, mě nic nepřesvědčilo o tom, abych si nechal "minisérii", která stejně vypadá, že bude mít pokračování a nejen o jedné další sérii, ujít. Osm dílů v první sérii ale graduje velice pomalu. Dvaapadesáti minutové díly jsou v některých místech krapet utrpením a vesměs vůbec nechápete, co ten Delaney dělá a kde všude a s kým intrikuje. A i přes tu velkou, zdlouhavou gradaci v prostředí bahnitého, neštovicemi prolezlého humusoidního Londýna začátku devatenáctého století, kdy Tom Hardy rozpárá v každém díle alespoň jednoho frajera od hlavy až k patě, je poslední díl velkým epickým vyvrcholením vychytralosti hlavní postavy. Nebýt bezduchého vykuleného pohledu Oony Chaplin, možná by si ode mě seriál získal i větší hodnocení, ale ona mi to kompletně kazila. PS. pěkná ukázka toho, že i skvělý seriál se dá udělat bez zadků, ňader a odhalených bobrů ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Počátek 19.století v Anglii není k životu žádný med. O tom se přesvědčuje James Delaney, temná postava ze světa mrtvých. Anglický navrátilec z lodní katastrofy, o které se neměl nikdo dozvědět a kterou přežil pouze on. Po návratu do své domoviny rozjíždí pekelnou hru s princem a obchodní společností o svůj život o pozemky svého zavražděného otce, které jsou trnem jak Anglii, tak Americe. Skvěle stylizovaná sérka se vším, co k tomu je třeba. Špína, hnusný zuby, vrásčitý ksichty, krev, děvky, transky, zrada a odhodlání. Buržoazie v naškrobených hadříkách s maskou, pod kterou se skrývá ctižádost a lidská prasečina. Prostě Tom Hardy dokonalej tvrďák s dvěma karambity a v úžasným klobouku. 85% ()

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre momenty striedaju slabsie sceny. Ako celok to posobi velmi roztahane, mysticka linka je vyslovene unavna. Pri niektorych dieloch sa mi dokonca podarilo zaspat. Oona Chaplin na mna posobila iritujuco, jej sceny som len pretrpel. Tom Hardy klasika, mimika v kazdej scene rovnaka, v tejto kategorii sa mu vyrovnaju uz len Stallone so Seagalom. Slabe tri hviezdy. ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumím tomu, co se někomu může na této záležitosti nelíbit. Boží atmosféra začátku 19. století, spousta zajímavých postav, zajímavá zápletka a nepřetržitě sledovaný podivuhodný Tom Hardy. Co víc bych měl chtít? ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc povedený seriál z viktoriánské doby, kde vás mohlo zabít hned mnoho věcí. Zvlášť, když se pletete pod nohy špatným lidem. :) Jsem ráda, že jsem se konečně k tomuto seriálu dostala. (spoiler alert) PS: "oběšení" a mučení Jamese byly super, ale scéna s háky a následné kuchtění bylo prostě top. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilotný diel navnadil presne tak ako mal, načrtol hneď niekoľko zajímavých dejových liniek, na ktorých postupné odkrývanie som už teraz zvedavý, a zároveň nebol zbrklý či prvoplánový odkrytím všetkých svojich tromfov hneď v úvode, ako to býva pri seriáloch nedobrým trendom. Zostal skôr komornejším, preferujúc pomalšie, no formálne o to dômyselnejšie budovanie atmosféry a onoho nádychu magična (sám neviem, či som to týmto výrazom vyjadril správne). Celkovo to na mňa zapôsobilo ako záležitosť temná, neurčito (a lákavo) tajomná, svojim spôsobom až čudácka (akiste však v dobrom zmysle slova), čo sú ostatne presne tie faktory, ktoré som od toho skrz videné teasery a trailery aj očakával. A navyše je to aj presne to, čo Hardymu, mimochodom rozhodne hlavnému ťaháku celého tohto projektu typologicky priam perfektne pasuje - tajomná, pomerne málo vravná postava založená primárne na mimike a pozoruhodnej práci s hlasom, výrazoch tváre či celkovo tela, ktorá keď sa však naplno prejaví (napr. psychopatickým výbuchom, ktoré má tento herec doslova v malíčku), tak to stojí zato. Spomedzi ostatných zúčastnených zatiaľ oceňujem najmä zaujímavo obsadenú postavu Delaneyho sestry (Oona Chaplin), ktorá je krásna i zaujímavá, a už teraz som zvedavý, akým smerom sa jej postava bude v ďalšom vývoji uberať. Rovnako tak som zvedavý, ako bude zvyšné osadenstvo schopné Hardymu herecky sekundovať (použiť slovo konkurovať asi nemá zmysel), nakoľko pokiaľ je tento herec dobre obsadený, nuž a toto zatiaľ vyzerá ako presne ten prípad - veď si v podstate vytvoril seriál, dá sa povedať, podľa svojej vlastnej chuti a šitý sebe na mieru -, tak svoje scény väčšinou vždy kvázi priam ovládne. Vysokú laťku nastavila i stránka vizuálna, kostýmy sú skvelé, je vidno, že si na tom dali záležať, no a nadšený som bol i z občasných mystických flashbackových prestrihov, resp. halucinačných úsekov. Som teda veľmi zvedavý, ako sa to bude ďalej vyvíjať, pevne však verím, že opätovná spolupráca Hardyho s Knightom ma skrátka sklamať ani nemôže. Nuž uvidíme, potenciál v tomto projekte cítim enormný. Aktualizácia (po zhliadnutí celej prvej série) : Stále viacmenej platia a sú (resp. boli) prítomné aspekty, ktoré som v komentári spomenul po prvej, resp. druhej videnej časti, avšak dovolím si pridať i pár ďalších postrehov. Tým najhlavnejším je, že miestami mi Hardyho "one-man-show" (hoc ho zo súčasnej mladej generácie hercov skutočne považujem za najobľúbenejšieho, a jeho herecký prejav mi plne vyhovuje) už čiastočne i začínala prekážať. Túto čiastočnú kritiku však nevyčítam ani tak po stránke hereckej - ostatne Graham, Pryce, Chaplin atď. sekundovali v rámci možností daných postáv plne dôstojne -, skôr však po stránke scenáristickej. Tu by som vytkol akúsi prílišnú jednotvárnosť, slabé rozvitie (ba až úplná absencia) bočných dejových liniek vedľajších postáv, načrtnutie ich motívov, nuž a dokonca i tá hlavná dejová linka už časom začínala unavovať, nakoľko neprinášala v podstate takmer žiadne väčšie ani menšie zvraty. Rovnako tak som si možno sľuboval ešte o čosi viac magična, tajomna a celkovo temnej, tajomnej, gotickej štylizácie, avšak to už je len také moje zbožné prianie. V konečnom dôsledku som váhal medzi 4 a 5 hviezdičkami, ale vzhľadom na to, že 5 by bolo značne neobjektívnych (a z mojej strany čisto "hardyovských"), prikláňam sa po prvej sérii k tomu nižšiemu, reálnejšiemu ohodnoteniu. Svoje v tom zohral i fakt, že oproti hŕstke iných, mnou "vyvolených" seriálov, ktorých nové časti hltám prakticky okamžite, som túto záležitosť sledoval značne pozvoľnejšie, skrátka tak, aby som v priebehu toho týždňa, kým výjde ďalšia, stihol pozrieť časť aktuálnu. Na druhú sériu si však jednoznačne posvietim taktiež, to bez debát. 85% () (méně) (více)

JM87 

všechny recenze uživatele

Skvělej Tom Hardy, dobří herci, super atmosféra, nenudil jsem se :)) Prostě další kvalitka od HBO. ()

Související novinky

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

24.06.2016

Ačkoliv Tom Hardy seká jednu velkou roli za druhou, teprve letos se dočkal první oscarové nominace. Na rozdíl od Leonarda DiCapria šel sice domů s prázdnou, i tak mu ale Revenant pomohl k dalšímu… (více)

Reklama

Reklama