Reklama

Reklama

Plukovnice britské armády Katherine Powell (držitelka Ceny Akademie® Helen Mirren) velí mezinárodní misi s cílem zajmout v Keni nebezpečné teroristy. Když však zjistí, že teroristé plánují sebevražedný útok, účel mise se rázem změní ze „zajmout" na „zabít". Na místo jsou povoláni američtí piloti s drony, ale ve chvíli, kdy se na bitevním poli objeví devítiletá dívka, se u pilota Steva Wattse (Aaron Paul, Perníkový táta) dostaví krize svědomí, která má za následek mezinárodní roztržku. (Magic Box)

(více)

Recenze (270)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Načrtnuté je to zajímavě, ale jak další vývoj, tak herecké ztvárnění je, přinejlepším, solidní a standardní. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut jsem se dost lekl, co to je za snůšku klišé a patosu, ale postupně z toho režisér udělá pořádně napínavý film... kde teda je klišé i patos, ale tak nějak to je umně skryté pod dobrou režií a kvalitní herce. Nad realističností si nechci moc lámat hlavu, ale jako komorní drama tenhle film rozhodně funguje. (7/10) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

K největším pozitivům tohoto filmu patří, že je v angličtině, tudíž Američané nebudou mít potřebu spáchat remake plný patosu, nacionalismu, sentimentu, krve, výkalů, amerických vlajek a uřvaných nepřátel. Toto je velmi civilní snímek, který od počátku udržuje diváka v napětí, má vynikající scénář, který si klade mnoho zajímavých otázek, je výborně zahrán i zrežírován. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k malej propagácii filmu a k jeho suverénne zvládnutej dramaturgii, kedy sme v napätí od začiatku do konca, budem zhovievavejší aj k nedostatkom. Tie sú nasledovné. Modelová vyhrotená situácia, kedy musíme riešiť, či jedno mŕtve dieťa, alebo 80 mŕtvych ľudí, celkom by ma zaujímalo, ako to prebieha v realite, či tiež presne tak, aby bola absolútne jasná dilema. No je to vykonštruované, ale prečo nie. Občas sa v záujme skomplikovania situácie stane nehoda, či skôr náhoda, ako vybitá batéria. No a asi málokto pochybuje o tom, ako by sa rozhodli reálni vojaci v teréne, pardon, za monitormi. Všetko to ale chápem ako súčasť spomínanej dramaturgie a keď si k napínavosti pridám až čiernohumorné prehadzovanie horúceho zemiaku od chlapíka so sračkou cez všetkých za monitormi až po vtipne symbolicky pingpong hrajúceho ministra v oblečku, vychádza mi z toho slušný film. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je dobré, že tenhle film se točil na ostrovech. V případě USA mám vážné obavy, že bych se snad ani ne(do)díval. Tahle zůstala má spokojenost na konstantní úrovni a přiznám se, že na konci jsem byl trošku jak vajíčko po zhruba čtyř minutovém vaření. Ano, úplně naměkko. I svalovec Dwejn má city a tohle bylo přesně něco na mě. Nic přehnaného a zahraného na tu nejcitlivější, rodičovskou strunku. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

To, co se na první pohled jeví jako jasná akce na pět až deset minut, se nakonec rozplizne do délky průměrného bezbrankového fotbalového zápasu. Bohužel je to povětšinou záživné, jako když si Barcelona profesorsky nahrává na půl metru a všichni čekají, kdy konečně někdo skóruje. Když už tedy přežijete tuto šachovou partii a mistrovství v házení si horkým bramborem, zjistíte, že anihilace bandy teroristů není zas taková prdel, jak se na první pohled může zdát, a každá kausalita má vliv na zmáčknutí tlačítka "Smash them!", které má ve své moci přecitlivělý americký pilot, u něhož se vymytí mozku a pořádný poctivý americký dril minuli účinkem. Helenka a Alan jsou stoicky přesní a možná scénářem trochu přiškrcení. Ale co taky vymyslet na vojenských rolích? Pak už je tu jen problém, jestli jedna je víc než osmdesát a to je asi tak celý film. Navzdory tomuto strohému popisu je dobrý a určitě si zaslouží pozornost. Když už ne pro dramatickou zápletku, při níž si určitě uhryžete všechny nehty, tak kvůli tomu, že to byla jedna z posledních rolí Alana Rickmana, jednoho z nejlepších herců, jaké jsem kdy znal, a kterému je tento snímek věnován. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Včera som si náhodne pozrel druhú časť filmu, zaujala ma, a tak som si dnes plánovane pozrel prvú časť. Aj keď filmy tohto typu nejako zvlášť neobľubujem, tento bodol do osieho hniezda. Ľudia z dedinského prostredia dobre vedia, o koľko je ťažšie zabiť domáce zviera na prípravu jedla, ak mu predtým dali meno. Vojaci rovnako dobre vedia, o koľko ľahšie je stlačiť gombík a zabiť niekoho v diaľke, než použiť zbraň zoči voči. A úplne najlepšia je úloha právnikov a politikov. Tí by všetko chceli riešiť, ako v Němcovej rozprávke O chytré horákyni, ktorú som si v detstve často púšťal z bakelitovej platne. Teda ani vo dne, ani v noci, ani pešo, ani na voze, ani nahá, ani oblečená. A hlavne zbaviť sa akejkoľvek zodpovednosti. Jediný z nich, ktorý zaujal racionálny postoj bol minister zahraničných vecí USA. Vojenské operácie musia vykonávať vojaci podľa vojenských pravidiel bez zasahovania politikov. Politický dohľad nad armádou sa má vykonávať iba na parlamentnej a vládnej úrovni, nie na operačnej a taktickej. Oko v oblakoch považujem za mimoriadny film, ktorý spočiatku ani tak nevyzeral. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Eye In The Sky" patril medzi očakávané filmy z mojej strany, najmä už len z dôvodu, že je to úplne posledný film, kde môžeme vidieť Alana Rickmana. Ale to bol vlastne môj jediný dôvod. A teraz keď som film už reálne videl, tak nielen mám pocit, že je to zatiaľ jeden z najlepších filmov tohto roka, ale možno to je aj jedna z najlepších a najsilnejších vojnových drám, ktoré som kedy videl. A môže za to najmä veľmi dobrý scenár, veľmi dobrí hrdinovia, veľmi uveriteľné a pochopiteľné situácie a ťažké rozhodnutia, ktoré sú potrebné spraviť. A počas celého filmu ma to držalo pod krkom a nepustilo. Pamätám si ešte veľmi živo ako som bol nadšený tohto roku z filmu Spotlight. Toto je druhý moment, kedy môžem s kľudným svedomím povedať, že "Eye In The Sky" je filmom, ktorý je nutné vidieť. Každý jeden moment tohto filmu človeka nepustí a verím tomu, že aj vy budete počítať chleby na stole a hrozivé sekundy tejto ťažkej situácie. Pán Gavin Hood... moja úcta vašej réžii. Ďakujem. Hodnotenie: A+ ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Tam, kde se Zero Dark Thirty rozjíždí téměř po dvou hodinách, Oko v oblacích začíná od první minuty. Rozjezd bleskovej, od úvodu jsme vhozeni do terénu, ale ten patos... Navíc racionální myšlení mi nedovoluje to emocionálně procítit. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Koľko detí už bolo v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Či už na takom, ako bola malá Alia, alebo naopak, niekde v nákupnom centre. Napínavý film s výbornými hereckými výkonmi, 102 minút ubehlo ako voda. Skvelá hudba! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Minimalistický, ale překvapivě poutavý a napínavý thriller z válečného prostředí, které se prakticky v reálném čase soustředí na zásadní vojenskou akci, která však může znamenat i ztrátu nevinných lidských životů. Moc nevěřím tomu, že by každá vojenská akce měla takový postup, ale při sledování jsem si to opravdu užíval. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celý film sa vlečie jak rýchlostný závod slimákov. Anglo-americká vojna je dnes už len počítačová hra, je to totálna nuda, ale tento politický thriller je o to horší, že prináša morálnu dilemu, ktorá je totálne nepochopiteľná. Takže doteraz spojenci prinášali demokraciu do islamského sveta bombardovaním nemocníc, škôl a rôznych civilných objektov, samozrejme NECHTIAC, a náhle keď môžu zlikvidovať tri teroristické špiny, tak váhajú kvôli jednej civilnej osobe. Vymyslené a nedôveryhodné. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tzv. přesný film. Excelentně natočený, který nemůžu několik dnů dostat z hlavy. Gavin Hood mě dostal. Oko v oblacích jsem jakýmsi podivným nedopatřením přehlédla, o to větší překvapení mě čekalo. Absolutní paráda! Vytvoření takového napětí v kombinaci s "jednoduchým" (morálka, etika, svědomí) způsobem apelovaní na zamyšlení se nad celou problematikou- KLOBOUČEK. Více slov netřeba. P.S.: Aaron Paul - nejvíc! 🌟🌟🌟🌟🌟🌟 ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Měl jsem nervy a obrovskou chuť ty politiky seřezat na ,,valnou,, hromadu. Můžeme zabít holčičku a nebo oni můžou zabít 80 lidí, včetně holčiček, je jednoduchá rovnice. Jestli to nějaký politik, nebo právník nedokáže pochopit, nebo se bojí o ohrožení kariéry, není o moc lepší než ti co ty zvěrstva dělají. Rozhodli zastupovat občany a tímhle přístupem občany ohrožují. Druhou věcí ovšem je, to neustálé montování se do problémů těhle muslimských zemí. Čím větší vojenská angažovanost, tím je to horší. P.S 1 Hezké záběry dronů a z dronů. (spoliler ) P.S 2 Ani náhodou by střela Hellfire nezničila vedlejším účinkem betonovou 40 cm silnou zeď, vzdálenou řadu metrů od domu. http://www.military.cz/usa/air/in_service/weapons/ag_missiles/agm_114/agm_114.htm ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně dobré drama! Sledujeme operaci britské armády v Keni, kdy se chystají poslat raketu z dronu na několik teroristů, kteří chtějí provést sebevražedné útoky. Ovšem před barákem s teroristy se objeví dívka. Co teď? Odpálit raketu a zabít i dítě anebo zrušit celou akci? Je zajímavé, jak si to skoro nikdo nechtěl vzít na triko a každý se odvolával výš a výš. Ani já sám nevím jak bych se rozhodl, na jednu stranu to dítě za nic nemůže, tak proč má umřít, na druhou stranu je to první příležitost po 6 letech ty teroristy zlikvidovat. A když se to nepovede, pravděpodobně umře daleko více lidí při sebevražedných útocích. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Babo, raď... Krásně to dodržuje jednotu místa, času a děje, zpočátku panuje i určité napětí (SPOILER především, kdy ta holčička zhebne, neb je tak okázale filmařsky prezentovaná, až je každému tupci po pár minutách jasné, že právě ona bude nevinnou - a zde i výkupnou - obětí KONEC SPOILERU). Ale jakmile voják odmítne příkaz, což je totální nesmysl, tak se to celé hroutí jako domeček z karet. Beru, že spoustu akcí a operací se musí nesmyslně schvalovat a protokolárně podchycovat a kdesi cosi. Jenže tohle bylo nějaké odmítnutí vojenského příkazu ze soucitu, a na to voják prostě nemá nárok, vojna není demokratické hlasování. A navíc ten americký ministr to řekne jasně - co řešíte? Máte tam teroristickou dvojku, čtyřku a pětku, a pokud někteří z nich byli občany USA nebo Británie, tak tím, že se přidali k nepříteli, už nejsou. Takže následuje polovina filmu, která je o tom, jestli holka prodá chleba, i kdyby to mělo stát život jednoho agenta a případně životy dalších lidí při odpálených výbušninách v nějakém obchodním centru. Začátek fajn, konec nuda. A smutné poznání, že šlo o poslední roli Alana Rickmana. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

S divákovými nervy si hraje Eye in the Sky naprosto dokonale, ale kromě holčičky se k většině postavy špatně dostává a člověka místy možná nechávají až moc chladnými. Prostě bych si představoval, že takový žánr mě více zasáhne a tak ocením kvalitu tohoto thrilleru, ale dokonalým ho rozhodně nenazvu. ()

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Drony na velkém plátně

Drony na velkém plátně

18.03.2015

Když vyděláte s 50 odstíny šedi půl miliardy dolarů, jak ty peníze nejlépe utratit? Přece za remake akčního béčka z roku 1983! Takhle nějak přemýšlí producent Dana Brunetti (Social Network, Kapitán… (více)

Reklama

Reklama