Reklama

Reklama

Plukovnice britské armády Katherine Powell (držitelka Ceny Akademie® Helen Mirren) velí mezinárodní misi s cílem zajmout v Keni nebezpečné teroristy. Když však zjistí, že teroristé plánují sebevražedný útok, účel mise se rázem změní ze „zajmout" na „zabít". Na místo jsou povoláni američtí piloti s drony, ale ve chvíli, kdy se na bitevním poli objeví devítiletá dívka, se u pilota Steva Wattse (Aaron Paul, Perníkový táta) dostaví krize svědomí, která má za následek mezinárodní roztržku. (Magic Box)

(více)

Recenze (270)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Načrtnuté je to zajímavě, ale jak další vývoj, tak herecké ztvárnění je, přinejlepším, solidní a standardní. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Přesně 102 minut patrně trvá průměrnému dronu, než pekelným ohněm deislamizuje výbušně odhodlanou partičku vymatlaných hadrových hlav. Sice se za tu dobu dá skoro vyhrát džihád, nicméně i tak se musí svolat minimálně čtyři komise přizdisráčských impotentů, je nutno sehnat oficiální orazítkované potvrzení matematika UNICEFU, že 1 je menší než 80, a psychoterapeuticky přesvědčit zjevně špatně vydrilovaného džoystikáře, aby zmáčknul PLAY. Helenka s Alanem to nakonec vcelku chladnokrevně dali, ale byla to, kurva, fuška! Každopádně je těch 102 minut skvěle napsaných, výborně zdramatizovaných, perfektně zahraných, nehtohryzně strhujících a překvapivě prostých sračkovitě patetického hevyendu. Lze jim vytknout snad jen příliš návodné dojení emocí kástingovým tlačení na pilu, kdy místo obvykle ohyzdného, otrhaného, pizizubého keňského spratka olezlého mouchami osadili do stěžejní role lozkokošňoučkou a dokonale vymydlenou Miss pedofil Nairobi 2015, nasoukanou do značkové burky Baby Fundamentalist od sdružených barev Benettonu minimálně za 200 mrtvých prezidentů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13miliónovTržby USA $18,704,595Tržby Celosvetovo $35,300,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,360,477Tržby za predaj DVD v USA $2,082,657║ režisér Gavin Hood sa dobre zabýval v Hollywoode a ponúka zručne natočený "výzvedný" film, ktorý má výbornú gradáciu a napätie až do samého konca, veru miestami nechá pekne tŕpnuť diváka, plusom aj herecké výkony /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zachycení rádoby globálního byrokratického (a politického) procesu předcházejícímu případnému protiteroristickému dronovému útoku na území spřáteleného státu, kdy je třeba učinit Sofiinu volbu, zda udeřit i navzdory obětem na civilním obyvatelstvu. Čas neúprosně běží, napětí roste, politici si přehazují odpovědnost, zúčastněné začíná hlodat svědomí, svou roli hraje vyšší princip a... Rozjeté je to výtečně a do poloviny není mnoho co vytknout. Má to ovšem jeden problém. A sice že Hood s postupující stopáží ztrácí odstup a lacině i zbytečně tlačí na emocionální strunu. O kolik více by sem sedl na první pohled chladný až odosobněný čistě procedurální přístup, který by doslovně neříkal divákovi, co si myslet a co cítit a byl by tedy v důsledku nepoměrně působivější a mrazivější způsobem, kterým toho umí docílit kupříkladu Greengrass či Lindholm. Každopádně i tak solidní válečné drama, které navzdory tomu, že v něm všichni celou dobu sedí, má dravé tempo, nenudí a má co říci (jen to říká ostudně doslovně). Jen ta látka nabízela prostor pro více než pouze pro "solidní válečné drama", ovšem to by za kamerou nesměl být rutinér bez stylu jakým Hood je. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUSÍTE STŘÍLET! V SÁZCE JE MNOHEM VÍC, NEŽ CO VIDÍTE NA MONITORU...“ /// Vojenská operace v přímým přenosu. Přípravy na zatčení nebezpečnejch osob v Nairobi, ve čtvrti plný lidí (a vojáků). Sledovací prostředky, odpovědnej důstojník, operační středisko a posádka dronu, kterej se má stát smrtící silou. Válečná situace se vyvíjí. Přesouváme se do Anglie. Sledujeme diskuze, dozvíme se o pravidlech zásahu, třeba kolik povolují civilních ztrát. Máme tady tři roviny – vojenskou, politickou a civilní. Byrokratická mašinerie, spojená se strachem učinit rozhodnutí. A nezaujatej(?) pohled na nevinný lidi, kteří to mají „zapár“. Moc hezký dilema. Překvapivě se najde prostor i pro akcičku (malou, ale emoční). A překvapilo mně, že na konci je těch otázek ještě víc. Zdržím se soudů. Jen by mě zajímalo, jestli by se ti potentáti takhle rozhodovali, kdyby se to odehrávalo v jejich zemi. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V jistejch věcech mám jasno. 2.) Nevím, jaká je cena války. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nesympatické herecké výkony všetkých zúčastnených, snáď s výnimkou Alana Rickmana (v jednej z jeho posledných rolí), ktorý sa príbeh snaží príjemne poľudštiť... ale príliš mu to nejde. Pobabraný, veľmi blbý film. Námet je na prvé počutie skvelý, až hitchcockovský. Kladie zaujímavé otázky. Ale pri bližšom zamyslení sa zistíte, že je to celé, proste, nuž, hm, hlúpe. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Spolkla jsem ten film jak malinu, ale neukápla mně ani jediná slza, takže někde musí být problém. A to je buď ve mně a nebo jsem měla chvílemi pocit, že tomu lze věřit asi tak jako filmu Pretty Woman. Skutečně jsem byla napnutá jak struna, herecké obsazení naprosto skvělé, navíc s mým oblíbeným Alanem a Helen, ale nějak se mně nechce věřit, že to takhle probíhá i v reálu. Takže za akci bych dala pětku, ale její nevěrohodnost to srazila o stupínek dolů. Ale vymluvte mně někdo, že to takhle je i ve skutečnosti, budu jen ráda a tu hvězdu klidně přihodím. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je to přátelské město, takže civilních obětí musí být minimum." Kdybych musel řešil tyto právní, vojenské a morální problémy, tak bych si raději dal ten křupavý chleba od malé vyznavačky hula hop a šel bych protestovat proti vládě dosazené OSN. Já prostě nemám rád, když se někdo mocný ve jménu demokracie a dodržování lidských práv vměšuje do záležitostí suverénních zemí. Nicméně tady se bojuje proti terorismu od monitoru a je to celé takové britsky zajímavé. Všude samé dilema či neschopnost rozhodnout a to mě baví. Tradičně nejvíc úsměvu ode mne dostávají Američani, kteří by pro zpopelnění teroristy klidně vymazali město z mapy. A taky mě potěšilo, že zatímco si v poklidu píšu komentář, tak někde v dáli možná právě odstartovala raketa Hellfire a mě zbývá 50 sekund na dokončení. Teď už jen 35. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Panečku, tomu říkám statement. Film mi unikl, když byl nový, ale jsem ráda, že se mi teď nějak připletl do cesty. Helen, Alan a Aaron moc roztomilí, ačkoliv všichni herci přihodili svou trošku do mlýna. Obecně je to krásně odměřený film o hádce, ve které jde se všemi zúčastněnými souhlasit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dramatické nahlédnutí do kuchyně boje proti terorismu, kde se přehazuje horký brambor rozhodnutí a řeší se, jestli udělat strouhanku, nebo ne.. Hood to na diváka upekl přes etické otázky, morální dilemata a suspension of disbelief (mj. bezpilotní MQ-9 Reaper se neumí vznášet nad cílem, při jeho snímání nad ním krouží). Doslovnost a někdy až směšně šponovanou vyhrocenost lze zařadit mezi „collateral damage“, na které svět za pár dnů zapomene stejně jako na malou prodavačku Aliu. Vždyť menší zlo je vlastně dobro.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejsympatičtějších vojenských dramat, které za poslední roky vzniklo, mezi jehož obrovské přednosti se řadí zobrazení reálných moderních technologií, nečernobílé vidění konfliktu, kdy žádné rozhodnutí není stoprocentně správné, a zaměření se na jediný, mnohdy opomíjený aspekt vedení války – takzvaný “chain of command”, kdy konečné rozhodnutí záleží na tom nejvýše postaveném navzdory tomu, že ti pod ním mají o dané situaci často větší přehled. A jako bonus tu máte krásnou poslední filmovou větu Alana Rickmana: "Never tell a soldier that he does not know the cost of war.” ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vojenská rétorika, kterou nám sprostředkovává Gavin Hood je jasná, chytlavá a přehledná. Těžko spekulovat do jaké míry opravdová a realistická. Fakt je ale ten, že tempo to má a gradaci děje jakbysmet. Nebýt klišoidního prvku v polovině filmu, jednalo by se o solidní špiónské drámo, kde se propojuje pár zajímavých atribut. Jednak technologické hračičky všeho druhu, ale i politicko/právní rovina a sonda do pravomocí politických špiček. Ríckman famózní a Helen Mirren, překvapivě v roli tvrďačky, je fajn. Potěšil i fakt, že se šlo na věc a jen se nekecalo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"V obydlené zóně jsou teroristé." "Jsou tam také lidé, co nejsou teroristé!" "Prověřte to!" "Se 100% jistotou tam všechny osoby nejsou teroristé, kvůli předejití větším ztrátám na životech civilistů je nutné okamžitě zahájit akci!" "Ověřte, jestli sud narvaný střelným prachem po zasažení hořlavinou vybuchne a zda nahodile letící úlomky stavby mohou někoho poranit!" - skrytě mimo mikrofon: "To by blbej neřek, debile." Do mikrofonu: "Ano pane, potvrzeno, střelný prach v kontaktu s hořlavinou exploduje a nahodile letící úlomky mohou někoho náhodně zranit či usmrtit." "Ověřte, že se v okolí nacházejí civilní osoby a žádejte o vyjádření kolegy z U.S.A., Marsu a Alfy Centauri." Mimo mikrofon: "Ověřoval jsem to před půl minutou, na Marsu řeší jen to, že zodpovědnost poneseme beztak my a na Alfě Centauri je jim to šumák." Oficiální hlášení: "Provedu! Ověřeno! Osoby se nacházejí, ze všech koutů planet a galaxií máme souhlas k akci." Strašně důležitá ženská kérující do všeho k veliteli akce: "Už ani mě nenapadá, co čeho bych ještě tupě vrtala, ale pokud to dopadne špatně, budu pohoršená. Špatně je, i kdyby si tam někdo zlomil nehet." Velitel akce: "Zahajte útok!" Nahodile letící úlomky nahodile nacházely cíle. Strašně důležitá ženská byla na koni, jak tak strašně důležité osoby bývají. Já jsem si pobrečela a Oko v oblacích už nikdy nechci vidět znovu, raději se budu nadále držet těch přiblblých romantických komedií, kde malé holčičky hrají roli katalyzátorů či brzd nových vztahů osamělých rodičů a nikoli hybatele či brzdy politických a vojenských rozhodnutí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Palte,“ procedí mezi zuby odhodlaný střelec na své stejně negramotné parťáky páchnoucí tabákem. Tady vidíme každodenní válku z úplně jiného pohledu, z pohledu skládačky, kdy se vše musí pečlivě naplánovat a ke všemu je potřeba schválení od někoho nahoře. Takže než se zmáčkne tlačítko, ještě to potrvá. Drama o přijmutí zodpovědnosti aspiruje na to být počinem, kterým se Gavin Hood pozitivně zapíše i u milovníků náročnějších a ambicióznějších snímků. Nachází vzrušivé hloubky, až je zápletka poměrně jasná. Nabaluje však na sebe další a další překážky, kdy snaha o zadržení teroristické skupiny, která se mění na její akutní likvidaci, nebude vůbec snadná. Právník si myslí tohle, generál tamto, ministr je na nervy. Není třeba čekat hluboké drama obrovských rozměrů, nepotřebujeme ani svižné akční scény a epické výbuchy, přesto to báječně funguje, ač to emočně úplně nedolehlo. V rukou jiného režiséra by to možná dopadlo o krapet lépe, ale mohlo být i hůř. Naštěstí je Helen Mirren znovu dokonale odměřená a Alan Rickman znovu dokonale přesný. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Výborný scenár riešiaci dilemu ľudského vnímania či svedomia. Čo by ste spravili vy, keby ste boli na "ich" mieste a museli rozhodnúť? Čo má pre vás väčšiu hodnotu? "Jedna, alebo 80"? ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Maj áj in d skáj nau kráj bykos dáj d čááájld - ajajajáj. Si zpívá mé cynické já. Ovšem to lidské, ryzí, musí konstatovat, že tvůrci propagandu zvládli mistrně, takže nakonec vše dobře dopadlo, ne? ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky silné. Povolání vojáka není zrovna vždy šlechetné poslání. Znervózňující prvek zabíjení, když děti umírají zbytečně. Nepřikláním se k tomu, že je to správné, ale pravidla přežití jsou dané. Myslím, že pravda je nepochybně v jediném, zákrok proti všem teroristům by měl být rychlý a nesmlouvavý, ne polovičatý. Neboť, jak praví Edmund Burke, k vítězství zla stačí, když slušní lidé budou sedět se založenýma rukama. A já dodám, že jinak poté budeme zralí na odpis. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nikdy nehovorte vojakovi, že nepozná cenu vojny!..." Helen Miren je moja obľúbená herečka a práve tento jej momentálny vek jej sluší a v posledných rokoch má šťastie na samé zaujímavé roly a pomerne úspešné filmy. Tento film je špionážnym filmom ako sa patrí. Napätie sa buduje postupne, herci majú čo hrať a aj keď je vo filme veľa dialógov, sú k veci a rozhodne nie sú nudné. Asi si počas filmu budete klásť otázku či je súčasná technika skutočne takto ďaleko a ak áno, prečo to nefungovalo s esami ako Usáma a podobná háveď..., ale to vám zážitok nepokazí. Scéna s chlebom tesne pred výbuchom je majstrovská ukážka účinku strihu, hudby a extrémneho napätia, ktoré z tejto kombinácie vzíde. Zdá sa, že celý film smeroval k tejto jedinej silnej scéne a tomu ja hovorím vygradovanie, fakt skvelé. Film je venovaný pamiatke Alana Rickmana a myslím, že to bola pekná rozlúčka s týmto skvelým hercom. Smutný záver tiež trochu vybočuje zo zabehaných štandardov a môže zaskočiť. 80%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dej mi pripadá trochu pritiahnutý za vlasy. Mať na telefóne politické špičky a riadiť si vojnu podľa ich vyjadrenia. A tiež ma utvrdil v mojom presvedčení, že by sa ženy mali vyhýbať práci vo vysokej politike, čo je v tomto prípade poradkyňa ministra. Film nepostráda napätie, čo je paradoxne spojené s predajom chlebových placiek. Tiež som zistil, ako je jednoduché likvidovať nepriateľa s dokonalou presnosťou. Oko v oblakoch je dobrým príkladom toho, že vojnový film nutne nemusí byť akčný trhák. Herecké výkony sú dobré, postavy výborne napísané a dráma je dobre skombinovaná s miernou akciou. Napätie nechýba. Krásne ten film ukazuje, že sa v dnešnej dobe človek nikam neschová. Hlavne príbeh podčiarkuje politické myslenie, kde nikto nechce brať pohotovo rozhodnutie na svoju osobu. ()

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Drony na velkém plátně

Drony na velkém plátně

18.03.2015

Když vyděláte s 50 odstíny šedi půl miliardy dolarů, jak ty peníze nejlépe utratit? Přece za remake akčního béčka z roku 1983! Takhle nějak přemýšlí producent Dana Brunetti (Social Network, Kapitán… (více)

Reklama

Reklama