Reklama

Reklama

Biografické drama pojednávající o dramatickém sklonku života kontroverzního italského filmaře. Rok 1975. Padesátník Pier Paolo Pasolini právě ukončil natáčení svého posledního filmu Saló aneb 120 dní Sodomy a prožívá nejbouřlivější období své už tak pohnuté kariéry. Stojí proti němu dobová veřejnost, filmová kritika i politické elity. Nejde jen o šokující otevřenost tvorby, neskrývanou homosexualitu, celou řadu osobních výstřelků, ale i o jeho politický aktivismus. I přes odpor svých blízkých se Pasolini chystá na natáčení nového filmu – filmu, který nikdy nedokončí. (Film Europe)

(více)

Recenze (33)

Shanen29 

všechny recenze uživatele

O Pasolinim se nic moc neví,takže tento film taky tak vypadá.Podstatného tam totiž není vůbec nic o jeho zhýralém životě a dalších eskapádách. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Nedá sa povedať, že v tomto prípade sa jedná o životopisný film, nakoľko sa tu zobrazujú len posledné roky života tohto režiséra. Čo mi ale nesedelo, je až moc artový štýl tohto snímku, kedy mi to prišlo až moc nezáživné a snažiace sa byť originálnym za každú cenu. William Dafoe dobrá voľba, ale on sám film jednoducho nedokáže utiahnuť, preto len dve hviezdy a podpriemerný snímok. 40 % ()

rysafi 

všechny recenze uživatele

Ninetto je boží! Dafoe se perfektně trefil a všecko sem mu sežral. Vypadá trochu jako Franco Citti, jehož vnímám jako Paoliniho alter-ego. Film není ani trochu nudný, ani nemůže být. Naopak, asi tři čtyři dialogy jsou tak náročné, že je na první dobrou ne všichni poberou. Nestihl zodpovědět otázku, jak z toho srabu ven. Škoda. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Já jsem se nudil víc než u Salo aneb 120 dní sodomy a tohle má jen 75 minut. Musím pochválit pěknou práci s kamerou a jako vždy skvělého Dafoe, ale to je všechno, co tady mohu pochválit. Sakra tohle pomalu ani nebylo o Pasolinim, tohle by se mělo jmenovat "Film, který Pasolini už nestihl natočit. Protože převážně se díváme na to co chtěl Pasolini natočit. Chtěl jsem se něco dovědět a panu režisérovi, proto jsem se na film podíval, ale mám úplně stejné informace a dojmy, než jsem si film pustil. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Životopisný film to tedy opravdu není. Zobrazen je jen závěr režisérova života a jeho brutální smrt. Spíše sledujeme různé ukázky z Pasoliniho filmů a úvah. Získal jsem určitou představu, že Pasolini ve svých filmech šokoval, bouřil a protestoval, ale v soukromí byl spíše klidný typ, který neustále něco píše, čte si noviny, obědvá s přáteli a má silný vztah s matkou (asi jako každý Ital). ()

lajka.sabaka odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je příběh váženého Piera Paola, což je takovej místní kmotr, před kterým se každý klaní až ke dveřím, takovej váženej profesor, co poučuje služebnictvo a mladý prostituty, takže se jim člověk ani nediví, když ho praštěj něčím přes hlavu........a ještě jí párkrát přejedou autem. Ne, diví se jenom tomu, proč někdo, kdo nemá s Pasolinim vůbec nic společnýho (což si uvědomujete hlavně při každý scéně z toho nikdy nerealizovanýho filmu), o něm točí film. ()

Fahrenheit 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky Pasoliniho filmů a knih (k nimž se řadím) naprosto nutné vidět! Zajímavé skloubení životopisných detailů z posledních dnů režisérova života s vizualizovanými ukázkami jeho literární tvorby i nerealizovaného scénáře. Pasolini patří k největším zjevům italské kultury dvacátého století, buřič, reformátor, myslitel, snílek, a nemilosrdný kritik konzumního světa, jehož filmy mají stejně trpkou příchuť jako jeho životní osudy s tragickým, dodnes neobjasněným koncem. ()

Jan00 odpad!

všechny recenze uživatele

Jak tohle mohl být festivalový film v K. Varech, zřejmě komise pro výběr festivalových filmů je jako předsednictvo EU!!! ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Film určený asi jen pro obdivovatele režiséra Pasoliniho a jeho díla. Domnívám se, že tomu, kdo není s jeho životem a tvorbou obeznámen, film nic zásadního nenabídne. Dafoe se do hlavní role hodí, osobnost režiséra ztvárňuje citlivě a dle mého názoru věrohodně. Škoda, že film zahrnuje jen poslední úsek Pasoliniho života, delší časové údobí by bylo zajímavější. ()

Související novinky

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama