Reklama

Reklama

Den Trifidů

  • Velká Británie The Day of the Triffids (více)

Dramatický příběh o nové "civilizaci", která přichází z vesmíru. Slavný román, známý film. Organická hmota se pojednou vzbouří a v podobě rostlin začne nejdříve omezovat a pak i likvidovat lidskou společnost. Původní snaha přežít a udržet se postupně přerůstá do agresivity. Ohrožené lidstvo nakonec nachází způsoby eliminace a zničí smrtelné nebezpečí. (BÄR)

(více)

Recenze (48)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: POZOR PŘED TRIFFIDY….rostou…vědí…chodí….mluví….plíží se….a ZABÍJEJÍ!!!___Lkát nad tím, že starý monster-horror z naivní ´Zlaté éry sci-fi 50 a 60.let´ vykastroval literární předlohu Johna Wyndhama je jako posmívat se Seagalovi, že si nikdy nezahrál Hamleta. Prostě je to úplně zbytečné a kontraproduktivní. Britové i ve skromných podmínkách, kdy za nimi nestálo bohaté studio typu Universal, natočili levný horůrek, který vypadá dražší, než ve skutečnosti byl a i když už některé trikové scény hodně zestárly (pád letadla), o vyslovený průser se nejedná. Masky triffidů jsou na svoji dobu docela fajn a závěr v majákové věži obstojně graduje. Možná, že i k celkem přijatelnému výsledku přispěl i pomocný režisérský dohled legendy studia ´Hammer´ Freddieho Francise, jehož jméno se v titulkách neobjevilo. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Boj o přežití v troskách lidské civilizace v technicky standardní sci-fi flákotě, která má s Wyndhamovým románem společné opravdu jen torzo. Psychologie byla odstavena na vedlejší kolej a vystřídalo ji zběsilé akční tempo, po neustále se měnících krajinách, s dostatečným spádem a několika výtečnými megalomanskými momenty (pád letadla, náraz vlaku). Za casting a zkomponovanou hudbu by si producenti zasloužili vytahat za uši, stejně jako za přílišný jekot ženského osazenstva v konfrontaci se zelenými vetřelci. Pokud divák zapomene na existenci „jiné“ verze, může se královsky bavit. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Proč se tohle točí?Snad i odpad,protože tohle nemá s výbornou knihou co společného.Snad se někdy dočkáme kvalitního zfilmování. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Totální výmrd geniálního románu, který všechny jeho úžasné atributy (beznaděj, myšlenky, akce) mixuje do podoby standardního monster béčka, jakých vzniklo ve stejné době mraky. Z hříčky přírody se stali emzáci a z inteligentního hlavního hrdiny nudné macho. Nejsem přítelem srovnávání tištěných předloh s jejich audiovizuální kopií, protože sympatie většinou stojí na straně psacích strojů než kamery, ale zde je výsledek k původnímu dílu natolik barbarský a znásilňující, až prostě nemůžu jinak. A co víc, nebýt kultovnosti předlohy, dneska by po filmu neštěkl ani pes. Paradoxní to zapsání se do podvědomí diváků… ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky, když snímek budu brát jako dobové sci-fi. Jedna, pokud ho budu považovat za adaptaci skvělého Wyndhamova románu. Zase si někdo myslel, že stačí převzít pár postav, zápletku a tu omáčku kolem zahustit hollywoodskými klišé (ač je film britský). Vřele doporučuji přečíst si knihu a případně sehnat skvělý miniseriál BBC. Tam totiž najdete "ten pravý" Den trifidů. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Knížku jsem miloval odmala, asi první SF co jsem četl. Proto jsem před nějakými 16 až 17 lety napjatě vložil VHS do přístroje a čekal - ale tenhle paskvil jsem nečekal. Jestli má někdo Plán 9 za nejhorší film, já mám jiného kandidáta. Filmaři zjevně knihu nečetli nebo nepochopili. Navíc to co natočili, je naprosto tragické i samo o sobě, i když si čtenář odmyslí prznění klasické předlohy. Chatrná výprava, hraní a především příběh. Kde jsou hlavní myšlenky a síla knihy, především jeden z nejlepších popisů rozpadu civilizované společnosti a tíha osamělosti (a vědomí neschopnosti zachránit ostatní). Pozadí vzniku trifidů a jejich rozšíření po Zemi taktéž zcela chybí. Pozdější televizní zpracování je prý dobré, (někdy snad) uvidíme. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Asi jsem zlý člověk, ale výš hodnotit nemůžu. Z jedné z nejlepších a nejinteligentnějších sci-fi knih vůbec udělali bezmyšlenkovitý humus, znásilnili ji, zploštili, vykastrovali, posrali a pochcali. No, tohle jsem napsal trochu v afektu a možná se ještě zcenzuruji :-) Kde měla kniha obrovský záběr a přesah, je film uboze přízemní a trapný. Jakékoli zasazení do "současného světa" je hrozně nevěrohodné. Úplně je opuštěna myšlenka rozpadu společnosti a redefinice hodnot. Herci jsou toporní, líbil se mi snad jen štěk Carole Ann Ford (hrála v Doctor Who). Film přes evidentně nadstandardní rozpočet nefunguje moc dobře ani jako samostatné monster-scifi béčko s ženským vřeštěním, nesmyslně chaoticky přeskakuje... ale kdyby se nesnažilo parazitovat na Wyndhamovi, možná bych ze sebe hvězdu navíc vymáčkl. Jen by se ty potvory nesměly jmenovat trifidi. O to víc vyniká miniseriál z 80. let, kterému vůbec nevadil malý rozpočet, protože udělal to nejlepší, spolehl na kvalitu knihy a vycházel z ní bez nesmyslných změn typu celé zápletky kolem moře. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Román Johna Wyndhama je jeden z mých největších dosavadních restů (v době psaní komentáře) a dosti jsem váhal, zda se na film podívat, abych si knihu nezkazil. Na druhou stranu, řekl jsem si, že když to má být jen torzo změněné do klasického monster hororu, je to asi jedno. Troufám si říct, že pro tento film je lepší předlohu neznat, jelikož člověk nemusí být až tak zklamán (já mám tohle zase s Running Manem). Ve srovnání s jinými monster sci-fi, je totiž tohle jinak o třídu výše. Jsou zde náznaky velkého potenciálu, který je předpokládám bohatě využit v knize, což je poměrně paradox. Většinou filmy nabízejí doslovnost a u knih je nutno pěstovat abstrakní myšlení. V tomto filmu si jen můžete domýšlet všechny důsledky naznačeného děje. Ale ve výsledku mi to až tak nevadilo. Co mi trochu vadilo, byly ony dvě oddělené linie příběhu, z nichž ta na majáku by byla naprosto přebytečná, kdyby v ní nebyl onen konec. Hlavní linku to poměrně dosti brzdilo a klesalo tím napětí. Konec hlavní linie je uspěchaný. Z Triffidů nejde takový strach, jaký by měl být, ale jako celek je to slušné. Dost možná nejzajímavější monster sci-fi své doby (což je jinak subžánr sci-fi, který snad jako jediný nemám rád, škoda, že zástupců je tolik), ovšem pouze díky nápadům z předlohy. ()

Faustka odpad!

všechny recenze uživatele

Dokonce i můj dvd rekordér rozpoznal tuhle nefalšovanou triffidí hrůzu a po necelých 70 minutách se definitivně zasekl, asi je lepší nevidět… ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Knihu som necital, takze nevidim dovod na nenavist. Proste slusny (a najma v pvej polovici obcas az strhujuci) dobovy monster movie. Akurat chodiace, vrazdiace rastliny naozaj nie su cool a hlavne kvoli tomu je to uz v druhej polovici skor smiesne. 6/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku obstojné zpracování klasické sci-fi novely zaujme dnes hlavně skalní fanoušky. Oproti předloze zde přišly tajemné rostliny z vesmíru, v knize jejich původ není zcela vysvětlen. Kombinace oslepujícího záření z ocasu komety a vražedných rostlin, co se umí pohybovat, je pro lidstvo smrtící. Trifidi jsou po trikové stránce zdařilí, svým neohrabaným pohybem skutečně připomínají rostliny. Kdo by si při pohledu na ně nevzpomněl na Švankmajerovu Adélu, kterou připomene i scéna se psem. Film je spíše sledem krátkých epizod, z nichž zaujme temný osud hlídače skleníku, vlak řítící se do stanice, letadlo, jemuž dochází palivo, přepadení zámečku trestanci či obklíčení hlavních postav armádou trifidů. Poněkud nešťastné jsou dvě příběhové prolínající se linie - jedna v majáku, druhá sledující osud Billa Masena. Škoda, že se v závěru obě linie nespojily, čímž by alespoň dávaly smysl. Po trikové stránce výrazně zastaraly především záběry hořícího města. Ohledně napětí je jednou z výrazných scén bloudění v mlze, kde uprostřed bujné vegetace číhá hladový trifid. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nebudu hanit speciální efekty - podle mého názoru je vzhled trifidů v tomto snímku solidní s ohledem k trikařským možnostem roku 1963, chodící rostliny nepůsobí vůbec směšně. Co ovšem působí směšně, je děj, jenž je jednak v mnoha scénách strašně naivní a nezáživný, ale navíc je i rozdělen do dvou paralelních vyprávění, které spolu vůbec nesouvisí. Celá dějová linie s Kieronem Moorem a Janette Scott byla přidána, aby byl snímek delší, a proto úplně odbíhá jiným směrem než novela Johna Wyndhama a fabuluje opravdu hloupý happyend. Co se týče věrnosti literární předloze a kvalitě vůbec, je o mnoho lepší britská minisérie z roku 1981. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem, že tento film bol aj v roku 1962 veľkým sklamaním. Predchádzajúca dekáda priniesla občas myšlienkovo aj trikovo hodnotnejšie scifi diela. Nepochybujem, že znalci predlohy považovali film za sprznenie knihy. Lenže dnes, viac ako polstoročie od premiéry, má Deň trifidov svoje béčkové, brakové čaro. Taktiež dokáže aspoň čiastočne vyvolať atmosféru hrôzy, zachvacujúcu celú zem. Horiaci Londýn, Vyľudnený Paríž, masy slepých. Samozrejme je večná škoda, že sa v tom období nenašiel režisér, ktorý by to s látkou myslel skutočne vážne a nedal tak vzniknúť dlhodobej klasike žánru. Možno dnes... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Raději si pusťe Little Shop of Horrors z roku 1986. Taky je tam zabijácká kytka, ale je to zabavnější, napínavější a jsou tam písničky. A pak se k Trifidům vraťte a přečtěte si Wyndhamovu vynikající knihu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až na ten nesmyslně osekaný konec nemám žádný problém. Budiž mi štěstím, že jsem předlohu nečetl, protože po tom co tady vidím, asi bych hodnotil jinak. V souboji natahovaných vs. rovnočarých filmů jsem na straně kratších, ovšem s výjimkou vysvětlenou v první větě. Moc pěkná a lehká angličtina.____ Bylo jasné, že nakonec se musí objevit nějaký způsob, jak se s triffity dá bojovat - bál jsem se, aby tou zbraní nebyla třeba nějaká Mozartova skladba či podobná ptákovina. Naštěstí ne. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film je síce okyptený voči Wyndhamovej predlohe, navzdory má svoje filmové čaro počiatku 60-tych rokov, triky sú tiež na úrovni doby a takto sa treba na snímok pozerať. Potešila razantná hudba. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nečakal som síce katastrofické inferno, ale mohlo to byť veľkolepejšie. Dej sa skôr zameriava na rôznorodé skupinky ľudí v iných častiach sveta, ale paradoxne to plynulosť len spomaľuje. Priemer filmovej sci-fi tvorby. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Sračka. Nevím sice, co mě donutilo nedát odpad,ale 1* to dá. Naštěstí reputaci této brilantní knihy, napravili o 19 let později tvůrci, kteří zcela očividně věděli co adaptují a jak se to má dělat. Zde se vyjímečně rozcházím s Limou, páč i přes mou lásku v monster filmům let 50tých, je zde šáhnuto na téměř geniální předlohu a to prostě NELZE okecat. Nijak. ()

Reklama

Reklama