Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krkonošská poudačka určená pro období vánočních svátků. Už samotný název napovídá, o čem bude poudačka vyprávět. Původ slova „darounická" vychází ze zvyku rozdávat dárky. Na svátek sv. Martina chodí kapela pošťáků po vsi, vyhrává a sbírá dopisy pro nebeskou poštu, v nichž si lidé mohou jednou do roka napsat o dárky k Vánocům. A tak chodí hrabačovský pošťák Martin po vsi a vybírá psaníčka do nebe od vesničanů. A protože chce přilepšit kuchařce Ančí ze zámku, prohodí její dopis za dopis rozmazlené komtesy... (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Netypická, ne příliš často vysílaná, takže v současnosti poněkud zapomenutá, pohádka o vánocích, poště a svědomí. Kuchařka, která by mi měla tendenci neustále rvát plískánky, a krom mě celému širokému okolí, by mě poněkud zneklidňovala (plískánky = bramboráky), a to přes to, že zmíněné jídlo mám ráda. Jaký člověk, taková přání a jak vidno, zparchantělý degenerát má zparchantělá přání. Oproti tomu kuchařka, která vědoma si svých profesních nedostatků, chtěla hrnec, co uvaří všechno, měla přání zdánlivě přízemní, leč ve svém důsledku praktické. Spletitost a nepřehlednost byrokratického aparátu je tu ztvárněna snad ještě lépe než ve dvanácti úkolech pro Asterixe. Zazní vtipy, které by asi feministkám způsobily cukání palců, koutků, koutů, obočí a možná by se cukaly celé, ale všichni ostatní se u hlášek typu: "Posadíme ho na kozlík?" "Ne, je to dárek, dejte ho mezi houpací koně, ať si zvyká na chomout", budou bavit. Konec je takový, jako celá pohádka, vtipný, otázkou je, zda ho lze považovat pro všechny za šťastný. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Od rozprávky to má ďaleko, ale to ma vôbec netrápilo. Film treba určite chápať ako satirickú kritiku byrokracii. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co to melete ?? Tady je nebe, známosti stranou !!" ;) Absolutně nejen formálně skvostný solitér a zároveň nesmírně chytrá satira.. Zapomenutý skvost mezi českými pohádkami.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, zda děti něco z této pohádky pobraly. Spíše je to pohádka pro dospělé, tedy spíše taková satira v rouše pohádkovém. Vždyť i ty hlášky nemohou dětem nic říci. Ale pro mne to byla vtipná podívaná a ta slavná c.k. nebeská poštovská byrokracie byla zábavná. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Neznámá stará černobílá pohádka, která je dneska už zapomenutá. Literární předlohu napsala Marie Kubátová, ale hodně se podobá Čapkově Pošťácké pohádce. Tady pošťáci na svátek sv. Martina chodí po vesnici a sbírají přání k Ježíškovi. Přitom vyhrávají dechovku a chlastají u toho chlastají jako maškary na masopusta. To pošťáci pracující v nebi pod Ježíškem jsou téměř stejného ražení. Také mají ze všeho nejradši chlast. Že by se tu inspiroval Strach se svojí pohádkou ANDĚL PÁNĚ? Každopádně na rozdíl od Anděla jsou tihle Ježíškovi pomocníci dost bizarní. Do této chvíle se pohádka dost vleče. Dalo by se to zkrátit. Lepší to začíná až ve druhé půlce, kdy dojde k doručení vyměněných dárků. Dost zaujme i vesnička postavená z malých baráčků a kouř z komínů udělaný cigaretovým kouřem. Je to sice bizarní, ale amatérsky líbezné. [50. hodnocení, 5. komentář, 71%] ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nebylo to na děti moc zamotané? Mne se to chvílemi líbilo, hlavně řeči v těch nebeských kancelářích. Pan Neumann je můj oblíbenec, takže mu musím přidat. Ale jinak je to takové pomalé, kratší stopáž by přišla vhod. Nepochopil jsem, proč mu pak někdo říkal poštmistr a někdo nadpoštmistr. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Darounická poudačka je docela dlouhá černobílá pohádka, která hned na úvod zaujme sympatickou písničkou. Celkově je hudba krajová, ovšem rozhodně vylepší pohádkový dojem. Pohádka je natočená ve studiu, což většinou nevadí. Zajímavé jsou ovšem malé domečky a krajinky jako ztvárnění celé vsi. Dospělý si nejspíš povšimne, že v nebi mají kádrové oddělení a také hláška "Lidi z vyšších kruhů si nesmíme rozházet, víme kdo je s kým příbuznej." V roce šedesát čtyři zajímavá narážka a takových je v pohádce víc právě s ohledem na práci nebe a jejich úředníků. Z tohoto pohledu je zajímavá i chvíle, kdy Ladislav Pešek mluví o svědomí přímo do kamery doslova jako by promlouval k národu. Ještě si vzpomínám, jak se ve filmu na pár vteřin objevil Strýček Jedlička, několik sekund přesto však dojem zanechal. Závěrem dodám, že pohádka má chvilkama hluchá místa, její svižnosti by prospěla o něco kratší délka. Je zbytečně natažená. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

V ne příliš dobrém stavu zachovaná relativně průměrná TV pohádka. Nic moc víc, nic moc méně. Je to taková zvláštní, trochu nepřehledná splácanina, s velmi polidštěným nebem, která už nemá příliš čím nalákat, ale sledování toho nijak nebolelo. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

No tohle je neuvěřitelně nadčasová pohádka... no spíše komedie ... jak já ty herce miluji a i tak si to dokážu představit v novém kabátě.....juj to je tak dobrééééé. Já jsem se tak nasmála....tohle se hodí do každé doby a do dnešní to padne jak prdel na hrnec.... :-) ()

Reklama

Reklama