Reklama

Reklama

Apokalypsa: 1. světová válka

(seriál)
  • Francie Apocalypse - La 1ère Guerre Mondiale (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál vám ukáže první světovou válku tak, jak jste ji doposud neměli možnost spatřit. Poprvé uvidíte doposud nezveřejněné a pro toto období velice vzácné barevné záběry a restaurované záznamy. Ocitnete se na bojištích, ale poznáte i každodenní život civilistů za bojovou linií. Je možné opomenout oběti, které přinesla celá jedna generace? Jak došlo k tak brutálnímu a dalekosáhlému konfliktu? Jak muži a ženy po čtyři roky snášely tato zvěrstva? Tvůrci dokumentárního seriálu použili více než 500 hodin archivních záběrů, většinu z nich doposud nezveřejněné a nyní navíc kompletně kolorované. Apokalypsa: 1. světová válka celosvětově přistupuje k řešení těchto zásadních otázek, ale taktéž vypráví příběh s citlivým a intimním přístupem. Příběh vás zavede do centra bojů, od zákopů v severní Francii až po méně známé fronty v Rusku, Srbsku, Turecku či Palestině. Stranou nezůstanou ani každodenní životy civilistů za bojovou linií. Vyprávění oživuje vzpomínky těchto mužů a žen. Pomáhá lépe pochopit a vcítit se do minulosti, kdy se svět řítil do apokalypsy. (National Geographic)

(více)

Recenze (60)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toto je celkom iná hodina dejepisu ako v školských učebniciach. Bez problémov zvládnem všetkých päť takýchto vyučovacích hodín s výlučne autentickými zábermi jemne ofarbenými a s doplneným zvukom pre silnejší zážitok. Zážitok nie veľmi príjemný, ale pochopiť, ako to vtedy bolo, nemôže byť nikdy zbytočné vzhľadom aj na dnešnú pohnutú dobu, ktorú snáď ešte máme možnosť usmerňovať. (18.9.2018) –––– Ako som predpokladal, každú jednu epizódu som zhltol s otvorenými ústami a neváham ponechať plné hodnotenie. (17.10.2018) ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Pět let po veleúspěšné sérii Apokalypsa: 2. světová válka vydalo duo režisérů Isabelle Clarke a Daniel Costelle obdobnou sérii o 1. světové. Je úžasné, jak se podařilo oživit prastaré filmové materiály z dřevní doby němého filmu, dodat jim zvuk a barvu, znovu vdechnout těm nešťastným vojákům v zákopech život. Přesto mám pocit, že na úroveň kvalit dříve natočené série se nyní nedostáváme. Vysoko hodnotím první a poslední díl, kde je krom samotné války věnována velká pozornost mezinárodní politické situaci a zájmům velmocí. Zbytek se odehrává stejně jako celá válka v zákopech. Leč bohužel téměř s výhradním zájmem o západní frontu. Složitá situace uvnitř mnohonárodnostně poskládané Rakousko-Uherské armády, boje v Polsku a Turecku, Itálii, Balkáně, Občanská válka v Rusku, to vše je nastíněno jen velmi povrchně. Tak zásadní věc, jako byla Kerenského ofenzíva, jejíž selhání ve svém důsledku znamenalo pád Prozatímní vlády, není zmíněna vůbec. Stejně tak cizinecké legie. Líbil se mi závěr, kde už byly vhodně naznačeny nedostatky mírových jednání a zárodky problémů a nestability poválečného uspořádání, které měly vést k budoucím katastrofám. Wilsonova politická doktrína práva národů na sebeurčení byla uplatněna pouze vůči poraženým říším, které se zhroutily do propadliště dějin. Francie s Anglií si kolonie ponechaly a v Orientu vznikly umělé státy, s jejichž důsledky se potýkáme dodnes. Ta bezmoc vyřešit novodobé uspořádání Evropy a blízkého východu je patrná. Ve svém důsledku znamenala jen 20 leté přerušení bojů. Je to také důvod, proč někteří historici mluví o obou světových válkách jako o jednom velkém konfliktu. Z popela Velké války povstala říše, která spálila celou Evropu ohněm tak strašným, že pohřbil celý starý svět. Předtuchy se naplnily. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kým som neuvidel toto, myslel som si, že Vojna vo farbe je tým najlepším dokumentom o prvej svetovej vojne. A v podstate aj je, ale z dejinného hľadiska, z hľadiska udalostí. Tento dokument ma dostal ešte viac. Odkrýva krutosti vojny z bežného pohľadu, ukazuje, čo vlastne prežívali ľudia a vojaci. A to všetko v krásnej farbe, ako by sa to udialo pred pár rokmi. Tu sa nedá inak len hodnotiť 5 hviezdami, pretože 6 sa nedá dať. A ako sa tu odporúča, aj považujem za najlepšiu 3. časť: Peklo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Začínam vážne uvažovať, či nepreceňujem dokumenty o 1. svetovej vojne, pretože ich často hodnotím najvyšším hodnotením. Proste tie informácie ma zaujímajú, som za ne vďačný, tiež za tie zábery a ešte viac ma vie potešiť aj farba. Tento seriál je kratší, no tá stručnosť je dosť správne zostrihaná a myslím, že v súčasnosti by som vedel odporučiť aj tento seriál. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tu sa nedá inak hodnotiť ako bravúrne, veľkolepé a tak realistické. Neviem, odkiaľ tvorcovia brali všetky tie zábery, ale uviesť ich do farebného zobrazenia a zostrihať to tak skvelo, to musí vyžadovať veľký cit. Ide jednoznačne o najlepší dokument z obdobia prvej svetovej vojny, aký bol kedy natočený a naozaj by to mohlo slúžiť ako učebnicový príklad dejepisu do škôl. Pre milovníkov histórie je toto povinnosť. 95 % ()

Galerie (59)

Reklama

Reklama