Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bitva u Tannenbergu patří k nejdůležitějším událostem 1. světové války. Postup ruských vojsk v Prusku vyprovokoval Němce k ofenzivě. (National Geographic)

Recenze (2)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvod do konfliktu si odbyl předchozí díl. Druhá epizoda se soustředí na náladu bezprostředně po vstupu do válečné vřavy, kdy už se na smrt jdoucím zbořily jejich předválečné romantické ideály. Překvapuje mě, že si většina myslela, že tahle válka brzy skončí. Rolníky živila naděje, že do žní budou zpět. Moc hezky je ukázáno, jak se do války postupně přimotal opravdu takřka celý svět. Také je zde hezky zachycen přerod ze stylu válčení, které přestalo fungovat tak, že jeden národ vpadl na území druhého a přebral kontrolu. Mnohem více se začali kluci zakopávat a vést pomalou válku o strategické pozice. Krásně je to zachyceno ve vynikající knize Na západní frontě klid. Kromě velice dobře známé západní fronty, bylo v tomto dílu moc hezky ukázáno i to, jakou významnou roli sehrálo ve válce Turecko. Moc se mi líbí, jak mají tvůrci jednoduše pomocí mapy znázorněné postupy jednotek. Problém mám s tím, že je to všechno prezentováno zbytečně rychle. 5 dílů je na zachycení tohoto významného konfliktu prostě málo, takže tvůrci střílí informace s kadencí tamějšího kulometu. Není moc času zpracovávat obdržené informace, protože než se v mozku ohřejí, tak je okamžitě přebijí informace nové. Díky tomuto strhujícímu tempu a vynikajícímu hudebnímu podkresu, celý díl hravě udrží divákovu pozornost, ale moc si toho z dané epizody neodnese, respektive vám toho zaručeně spousta unikne, což je obrovská škoda. Slabší 4 kousky. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož nemám 1. světovou válku tak zmapovanou jako tu druhou, tak je to pro mě doplnění znalostí. V druhém díle je předvedeno jak se z bleskové války stala válka zákopová a jak se z evropského konfliktu stal konflikt celosvětový. ()

Reklama

Reklama