Reklama

Reklama

Apokalypsa: 1. světová válka


Peklo (E03)

(epizoda)
  • Francie Enfer
Francie, 2014, 52 min

Hrají:

Mathieu Kassovitz (vypravěč), François Arnaud (vypravěč), císař Vilém II. (a.z.), král Jiří V. (a.z.), Philippe Pétain (a.z.)

Obsahy(1)

Píše se září 1915. Boje dosahují neuvěřitelné úrovně násilí. Dělostřelectvo vytrvale ostřeluje nepřítele. (National Geographic)

Recenze (3)

Wiikii 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda o krutosti a podmínkách 1. světové války v letech 1915-1916, kde se také ukázaly první typy tanků a prohloubila se beznaděj vojáků, kterou např.: francouzi zachytili v písni La Chanson de Craonne. .... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož se jedná o francouzský dokumentární cyklus, tak logicky se mluví nejvíce o francouzských vojácích. Celkový dojem to ale nekazí, zmar a peklo války je v této epizodě dobře vystiženo (bitvy Yper, Somma, Verdun). ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně silná epizoda, která zobrazuje válku v plné krutosti. Tvůrci nás vezmou na místa, která byla vydatně zalitá krví. V hlavní roli figurují zákopy na západní frontě, střídání útoků na obou stranách a držení vyrovnaného skóre. V boji se ve vydatné míře začaly vyskytovat bojové plyny a také první tanky. Nejvíce se mi líbilo mistrovské vyobrazení situace v zákopech a jejich blízkosti. Špína, smrad, krysy, nemoci. Dobové záběry všemu dodávají neuvěřitelnou autenticitu a člověk se místy cítí, jako by tam opravdu byl. Po technické stránce je dokument zcela mimořádně vymazlený. Kromě notoricky známé západní fronty se v tomto dílu podíváme například na neméně brutální situaci v méně známém Řecku. Nejsilnější zážitek je ovšem rozhodně z Verdunu na západní frontě. 300 dní trvající masakr a beznaděj. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama