Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 6 (2005) (série)


Dřevěný mikrokosmos (S06E15)

(epizoda)

Obsahy(1)

Když se řekne Divadlo Spejbla a Hurvínka, málokdo si uvědomí, že vnímá celoživotní práci nejen profesora Skupy, který stál u zrodu snad nejpopulárnějších postav českého loutkového divadla, ale hlavně jeho následovníka Miloše Kirschnera. Patřil dlouhá léta k předním protagonistům české loutkové scény, nejen jako autor mnoha her divadelních, rozhlasových i televizních, ale i jako virtuózní loutkoherec a divadelní ředitel z rodu legendárních principálů. Spejblovi a jeho neposednému synkovi vtiskl intelekt a vzájemnou lásku. Kdyby se kdokoli z nás pokusil napodobit řeč některého z dřevěných protagonistů, bude napodobovat projev Miloše Kirschnera. Jeho nehynoucí zásluhou však bude hlavně to, že se mu podařilo změnit tradiční pohled na loutkové divadlo jako na živou odnož teatrálního výrazu, přivést do divadla i dospělého diváka a navázat s ním kontakt, vyjadřovat se prostřednictvím loutek k otázkám doby i tohoto světa. Zároveň svým mistrovstvím otevřel nové cesty k poetickému i grotesknímu výrazu. Z jeho odkazu divadlo žije dodnes, ale ne jako konzerva, čerpající z podstaty. Miloš Kirschner svým celoživotním dílem připravil své následovníky na hledání a nacházení receptu na věčný život pro Spejbla a Hurvínka. Dokument o tvůrčí i životní pouti autora, režiséra, divadelního ředitele a především loutkoherce Miloše Kirschnera se opírá o vzpomínky jeho rodiny i přátel, H. Štáchové, M. Huňky, M. Kláska, J. Henkeho, J. Krofty a dalších. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miloš Kirchner nastavil směr autorsky na několik desetiletí, procestoval svět v době, kdy jiní mohli cestovat jen prstem po mapě, ale konec jeho samotného nebyl zrovna šťastný. A bohužel jeho pokračovatelům už chybí ten um autorsky i zvukovým projevem na Miloše Kirchnera navázat. Zkrátka on je nenahraditelný. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hurvínka se Spejblem miluju od ranného dětství a Miloš Kirschner byl pro mě dokonce o krapet lepší, než jeho první otec Josef Skupa. Každopádně tihle dva pánové jim vdechli život a zasloužili se o jemný a velmi inteligentní humor, pro který Hurvínka zbožňuju a vždycky se u něj parádně bavím. Miloš Kirchner byl fakt třída, jezdil s Hurvínkem po všemožných zemích a musel se naučit i jejich jazyky, včetně Japonštiny. Klobouk dolů. Jeho život byl pestrý a bohatý, spoustu informací jsem vůbec nevěděl. Nejstrašnější na tom je, že bohužel umíral tak, jak si to on nikdy nepřál, aby se tak stalo. V dokumentu mluví jeho nejbližší a mimo to jsou k mání raritní ukázky a fotografie. Škoda, že třetí otec S+H Martin Klásek už nedosahuje takové kvality (hlasové ani autorské) jako jeho předchůdci. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama