Reklama

Reklama

Josef Suk: Fantasie g moll op. 24

(koncert)
všechny plakáty
Hudební
Československo, 1985, 24 min

Obsahy(1)

Česká filharmonie se sólistou J. Sukem, pod taktovkou dirigenta V. Neumanna. Skladebnou formou fantazie se Suk zabýval už v roce 1888, kdy vznikla Fantasie d moll pro smyčcový orchestr. Fantasie g moll pro housle a orchestr (1902–03) je ovšem z jiného rodu. Autor volil formu, která mu dovolila uvolnění tvůrčího rozletu, a v tomto smyslu musíme Fantasii g moll chápat jako svého druhu koncert pro housle a orchestr – náročné, virtuózně koncipované sólo je provázeno v symfonicky pojatém orchestrálním partu. Skladba je jednovětá, ale při poslechu v ní bezpečně rozlišíme tři základní oddíly: tempovým označením Allegro impetuoso je označen první díl, líbezné je Andante con moto druhého oddílu, a v Allegru con spirito, vystřídaném scherzovou partií s lyrickým středem, pak skladba v mohutné gradaci vrcholí.
Dílo přednáší skladatelův vnuk Josef Suk (1929–2011), vynikající český houslový virtuos, za doprovodu našeho prvního orchestru pod taktovkou Václava Neumanna. Houslista Suk se narodil v rodině inženýra Josefa Suka, majitele cukrovaru a amatérského houslisty, a Marie Sukové, rozené Vlkové. Není bez zajímavosti, že byl pravnukem Antonína Dvořáka.
V roce 1961 byl Josef Suk jmenován sólistou České filharmonie a absolvoval s ní mnoho zahraničních turné a řadu recitálů v jejích komorních cyklech. Jeho hra se vyznačovala nádherným, plným, sytým tónem, křišťálově čistou intonací a stylovou interpretací. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama