Reklama

Reklama

Lekce

Trailer

Obsahy(1)

Naděžda pracuje jako učitelka na malém bulharském městě. Je nespokojená v práci i ve svém osobním životě. Když ve škole dojde k drobné krádeži, rozhodně se svým žákům dát malou lekci z morálky, v níž sama neotřesitelně věří. Její víru ale podrobí tvrdému testu dluh nezodpovědného manžela, který Naděždinu existenci změní v houževnatý zápas s jediným cílem – zachránit rodinu. Překážky jsou ale tak velké, že k jejich překonání bude nejspíš nutné morálku upozadit. (Film Europe)

(více)

Recenze (51)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi snímky, které začnou první větou a frčí v tempu až do konce. Přesně to Lekce je. Kdo komu v průběhu filmu udělil lekci si udělá představu každý sám. Všechno stojí na sympatické paní učitelce, které se jak se zdá moc nedaří. Kam až je schopná zajít, aby nestratila úctu sama před sebou? Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Pěkná sonda do Bulharské každodennosti. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bulhaři servírují poměrně silný šálek kávičky. Do situace ve který byla hlavní hrdinka bych se teda dostal nechtěl. Kde až jsou hranice zoufalství nám tento snímek neukáže, ale docela přesně ukazuje, co nás vede k nim kráčet a někdy i když by si člověk moc, moc přál zastavit a k těm hranicím nejít, tak nemůže. Ach ten život někdy přihraje do života fakt blbý karty a pak je to teda hotovej čardáš to uhrát. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bulharská kinematografie mě nepřestává překvapovat film za filmem. Lekce je vzorovým lidským dramatem s problémem, který může potkat každého z nás. Nevypráví ho ale násilnou depkařskou formou, jak to umí například Skandinávci, ale s citem, že Vám z filmu není vysloveně zle, ale zároveň s napětím očekáváte rozuzlení. Bylo mi Naděždy hrozně líto, ale život je prostě občas svině. Je ale jenom na nás, jestli se oklepeme, danou situaci přijmeme a půjdeme dál... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TEN, KDO TY PENÍZE UKRADL, BY SI MĚL UVĚDOMIT, ŽE NIC NEZŮSTANE BEZ TRESTU…“ /// Bulharskej Art film? Tak to mám (asi) premiéru. „Autentická“ kamera přibližuje tenhle Naděždin nedokonalej svět dostatečně věrohodně. Vstřebávám informaci, že učitelskej plat stojí za hovno. Pak beru na vědomí, že kvůli tý kameře serou tak nějak na tempo příběhu. (Chápu, že sociální drama nebude akční jízda, ale trochu švihu by neškodilo, přece jen uspat se chci nechat jinak…) Připomíná mi to Ulricha Seidla. Jen to není tak vlezlý. Ani drsný. Možná z toho cáká černej humor – nebo spíš morbidita úpadku člověka, na kterýho - když se posere, i hajzl spadne. Mám co dělat, aby pudy (spánek) nezvítězili nad uměním… Možná bych mohl tuhletu Naďu obdivovat. Nebo soucítit. Vlastně nevím… Vím jen, že mě ten její příběh hrozně sere! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nepředvídatelný události mě dostaly do sraček. 2.) Přemejšlím, jestli se někoho vojet nebo zabít. 3.) Thx za titule „desade“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Podobné, ale 100x lepší než vyhypované "Dva dny jedna noc". Takhle nějak má vypadat sociální drama - hlavní hrdinka není kráva (na rozdíl od "Dva dny jedna noc"), do nepříznivé situace se nedostala vlastní vinou (na rozdíl od "Dva dny jedna noc"), chová se logicky a fandíme jí (na rozdíl od "Dva dny jedna noc"), film je natočen sice civilně, ale nenudí (na rozdíl od "Dva dny jedna noc") a párkrát se i zasmějete (na rozdíl od "Dva dny jedna noc"). Bohužel se tento film asi do kin po celé Evropě nedostane (na rozdíl od "Dva dny jedna noc"). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Komornejšia dráma s civilným vyznením, ktorá rieši strastiplnú cestu za záchranou jednej učiteľky. Tá sa dostala nie vlastnou vinou do dlhovej pasce. Pritom stačilo tak málo, ospravedlniť sa... Škoda toho rozprávkového cukríkového konca, chcelo to niečo reálnejšie, ale na druhú stranu, dejová linka bola vťahujúca a dobre sa na to pozeralo. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Silné lidské drama a vynikající výkon Margity Goshevy, dvorní herečky této velmi nadějné režisérské dvojice, jež svůj styl doladila do dokonalosti svým dalším počinem, společně vytváří výbornou atmosféru o které se nám, až na malé výjimky, může v naší kinematografii jen zdát. Inspirativní příběh o vnitřní síle křehké ženy, která odmítá padnout na dno se skloněnou hlavou, i když kvůli tomu musí sama sobě udělit nepříjemnou morální lekci. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Milujem tento typ sociálnych drám a preto udeľujem plnú paľbu i napriek tomu idiotskému, skoro rozprávkovému, záveru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, ako dvaja scenáristi pracovali v Lekcii na dramaturgii. Hrdinka niečo urobí, alebo to urobí niekto iný, vyvolá to nejakú reakciu, alebo sa niečo proste poserie, alebo niekto reaguje inak, ako ona očakáva. A musí zase nejako reagovať. Áno, je to jasná štruktúra príčin a následkov, ale má to za následok, že vás príbeh drží prikovaných v sedačke kina. Nehovorím, že sa Nadežda nechová občas ako blb, ale je to spôsobené najmä závažnosťou situácie a nevyhnuteľnosťou reagovať okamžite. Ak je priebeh deja občas predvídateľný, tak nejakú polhodinu pred koncom som takýto záver určite neočakával. Po istom momente ale bol zrejmý. Film, ktorý by sa mal dostať do širšej distribúcie, je maximálne zrozumiteľný a nám, postkomunistickým krajinám, až nepríjemne blízky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

No .. vychádza mi, že nakoniec bola pani učiteľka 9 000 leva v pluse .. vďakabohu. Presne tento typ filmov mám rada. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tu perfektne sedí "za málo peňazí veľa muziky". Film stál len necelých 14 000 dolárov, čo pri iných nestačí ani na zaplatenie jedného dňa hlavnému hercovi. A predsa sme tu dostali veľmi veľa. Silný príbeh, ani moment nudy, všetko to rýchlo plynie, prídu situácie, kedy sa skoro naštvete, inde súcitíte a podvedome držíte hlavnej hrdinke palce. A Nadežda sa tu musí v prekérnej životnej situácii potýkať s morálnymi dilemami aj niekoľkokrát za deň. Film je intenzívny a vlastne aj znepokojujúci, pretože určite odkazuje aj na bežné bulharské reálie. Najviac ma pobavil výrok majiteľa záložne, odporného úžerníka: "Keby neexistovali nepredvídateľné okolnosti, zdochol by som od hladu." ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Grozeva a Valčanov si vyberajú silné témy a darí sa im ich zvládať výborne, už teraz sa teším na ich ďalší počin. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Učitelky to nemají lehké (věřte, něco o tom vím). A Naděžda, jako zásadová, přísná a spravedlivá bulharská učitelka, to má vyloženě těžké... Ve třídě zloděj, agentura jí dluží prachy, do toho zjistila, že má exekutor díky manželovi vzít její rodině střechu nad hlavou, a do toho aby ještě řešila zabloknuté čakry vypatlané bárbíny, co pobláznila jejího senilního otce... A to je teprv začátek! Zkrátka sociální drama jako břitva. Margita Gosheva v hlavní roli byla boží! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tolik smůly najednou, ale ano, může se to stát. Učitelka angličtiny na základní škole má totálně neschopného manžela a kvůli němu rodině hrozí, že přijdou o dům. Naďa má svou hrdost a jsou hranice, které není ochotna překročit ani za cenu, že manželův dluh nesplatí. Jenže hrdost je jedna věc a stále reálnější hrozba, že exekutoři vyženou rodinu s malou dcerou na ulici, věc druhá. Pak jde i hrdost stranou. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Exekutoři klepou na dveře a zásadová bulharská učitelka musí několikrát ohnout hřbet, aby se její rodina neocitla na ulici. Jedna z nejkrajnějších situací, která může potkat dnešní střední třídu, je zprostředkována sérii minikonfliktů a vnitřních a vnějších překážek, které upoutají civilností na kraji leckdy úsměvné banality. Ta je však působivým filtrem pro urputný sebezáchovný boj, který zůstává decentně na pozadí, aniž by byl významově i emočně oslabován. Režisérské dvojici se podařil svěží debut dodávající sociálnímu dramatu přidanou hodnotu a netrpělivě vyhlížím příležitost, kdy si budu moci vychutnat jejich ještě vybroušenější snímek Glory, jenž mi v kinech trestuhodně unikl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bulhaři, navíc ještě v řecké koprodukci, ukazují, že jsou schopni natočit snímek, který bude docela chytrý, ale přitom civilní. Popravdě jsem si myslel, že to bude celkově ještě víc vyhrocené, že to bude ještě zajímavější, ale nakonec se pořád jedná o snímek s velmi dobrým nápadem, který je dobře natočený. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ja chápem, že spoločenská kritika je vo filme hlavnou zložkou, ale to ešte neznamená, že z neho musíte cítiť asi tak málo emócii ako z bielej steny. Hlavná hrdinka sa ide roztrhať, aby prežila a ja nič. Nuda a chlad. Film bol bez hudby a ku koncu som už zúfalo prahol aspoň po jedinom takte. Bohužiaľ sa k tomu pridala aj s postupujúcim časom narastajúca pochybnosť o duševnom zdraví pani učiteľky, ktorá celý problém mohla vyriešiť jednoduchým, hoci pre ňu ponižujúcim krokom. IFF BA 2015. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo za to může? A nebo: kdo za o může nejvíc? Manžel, banka, lichvář, otec či jeho milenka? Nebo snad ona sama?.. Juxtapozice peněz ukradených ve třídě a peněž ukradených v bance, je asi nejlepším momentem filmu. Druhým je inspirace dětskou pistolkou, kterou by sotva zastrašila vyděrace, tak na co ji má ukrytou v kabelce?... Strach z půjček a jejich vymahačů se asi neomezuje jen na naše nejbližší okolí. Tisíce bezdomovců to dosvědčí? ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé riešenia... Teoreticky by to mohol byť skvelý film, pretože ústredná zápletka a vnútorná dilema pani učiteľky mali dobré predpoklady na kvalitnú sociálno-spoločenskú drámu. ALE prakticky to bolo napokon pod hranicou priemeru, najmä kvôli tej zdrvujúcej takmer bezemočnej chladnosti, a akosi mi to celé prišlo dosť nevýrazné. Na to aké má tento príbeh predpoklady v morálnom ale i sociálnom ponímaní, tak to bolo dosť mimo toho obrovského potenciálu. Škoda-preškoda. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy film. Urcite stoji za pozretie, v niecom podobny ako Ucitelka. Pomale tempo, ale nie nudny. Zamerany na detaily, napriklad kakanie (alebo cikanie?) v slnecnicovom poli ( to som este v ziadnom filme nevidela) alebo sledovanie muchy na zaluzii, atd. Zaver zvlastny... ()

Reklama

Reklama