Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Recenze (130)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hrozně mně to zasáhlo, to že žijeme v době, kdy pro část lidí většinou těch bohatých a mocných neznámená lidský život vůbec nic, že nemají svědomí a člověk co ho má a chová se tak jak by se měl chovat každej z nás dodstane nálepku "Durak" . Ono je to až absurdní, ale bohuželvelmi věrohodný obraz naší společnosti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klasická ruská nátura. Hroutí se panelák, ale všem je to u prdele. Nejvíc těm, kteří v něm bydlí. Ale uprostřed Sibiře se jeden z Rusů probere z mrákot. Asi má pocit, že jeho život dosud postrádal pod náporem pravidelného stakana vodky smysl a tak se rozhodl udělat alespoň něco, co bude dávat smysl. Prostě se postavil proti ruskému smýšlení a myslel si, že to bude dobře. Není. Tématem si mě film totálně získal. Zemí už tolik ne. Lhostejnost je přesně ta vlastnost, která je pro Rusa typická. Možná až moc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

dejovo vygradované k dokonalosti a určite aj k zamysleniu ako neustále zle to funguje medzi samotnými ľuďmi veriacimi v daný systém a samotnými riadiacimi štruktúrami ako to je všetko len o peniazoch a bez charakternosti ako rýchlo príde o silu niekto kto chce za niečo bojovať, keď sa snaží za niečo väčšie zmyselnejšie pre spoločnosť, či o jej záchranu, prípadne obraz toho ako rýchlo sa dá upratať pred vlastnou rohožkou. /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik Piešťany 2015) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Silně přespekulovaná moralita / podobenství zkorumpovaného Ruska. Čím se ten film snaží být závažnější a tragičtější, tím je průhlednější a mělčí. Takový ten depresivního populismu, který svádí k poměrně povrchním moudrům o tom, že slušný člověk nemá šanci. Leviatan pro méně náročné. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V nemocné společnosti je poctivý a slušný člověk ,,hlupákem"... Jurij Bykov jako diagnostik stavu Ruské federace už ve svém předchozím filmu Major nastínil mnohé z poměrů v současném Rusku, tady téma prorůstání korupce do všech pater organizace státu dále rozvíjí v příběhu slušného člověka - v mnohém to připomíná poměry a zvyklosti v Československu před rokem 1989. Pokřivené vidění věcí shrnuté v rčeních Kdo nekrade, okrádá rodinu. či Nehas, co tě nepálí... Mrazivý snímek, a to nejen kvůli počasí panujícímu v ruském maloměstě. Příběh symbolicky zkomprimovaný do mantinelů jedné jediné noci, v níž se lámou charaktery a syrová realita se obnažuje na dřeň. Ruská kinematografie je v otevřenosti a syrovosti daleko před tou naší... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborné mrazivé Drama z Ruska se stísněnou atmosférou. Příběh se zaměřuje na opraváře topení, který při prohlídce bytu zjístí, že panelák je na zhroucení a příliš času nezbývá a rozhodne se jednat a čelit místní politické korupci. Nepříjemná atmosféra skoro jak z Chernobylu o čestném muži, který chce zachránit 800 lidských životů, ale jelikož Panelák je plný sociální spodiny, vláda plná komunistů a penize hrají prim, tak to nebude mít jednoduché. Finále úderné jak hrom. 8/10. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

První snímek, který jsem od Jurije Bykova zhlédla, byl Zhit. Už tento film mě zaujal a jako další byl na řadě právě Durak. Tento talentovaný režisér umí sakra točit filmy. Hlupák je syrovým, drsným a kurevsky realistickým pohledem nejen na skupiny obyvatel rozpadajícího se paneláku, jejichž životy a vztahy jsou v podobném stavu jako sám barák, ale především se také dostává pod kůži tamnímu politickému systému, který je prohnilý, zkorumpovaný a jeho nejvyšší představitelé jsou ochotni udělat něco pro jiné, jen pokud to zajistí přežití nebo užitek jim samým. Stejně jako jsou schopni udělat "cokoliv", jen aby si zachránili vlastní prdel. Morálně se rozpadající mocenská struktura, která má stejné díry, jako ústřední barák. Lidé v něm, jejichž životy nejsou zase tak moc důležité, protože ani za moc nestojí. A uprostřed všeho toho bordelu stojí jeden opravář, který si začne hrát na hrdinu a díky svému přesvědčení o spravedlnosti a cti, se rozhodne jít proti všem. Jen aby zachránil lidské životy, pro které by ostatní ani nehnuli prstem. Jenže tohle není Hollywoodský film o superhrdinech, tohle je mrazivé a kruté Rusko. Pro hlavního hrdinu, Dimaa Nikitina nastává boj nejenom s časem, ale především s lidmi, kteří téhle díře šéfují. Výborný scénář, herecké výkony a pro mě tak trochu nečekaný konec, protože jsem pořád čekala, jestli ten barák nakonec spadne. Tohle není jen v Rusku. Je to vidět všude a zvlášť u nás, když se člověk podívá kolem sebe. Rozkradená republika, všude nějací posraní manažeři, kteří si hrabou jen pro sebe, vymýšlejí p*čoviny, ale kdyby je někdo postavil ke stroji, nebo jim dal do ruky nářadí, nezvládli by to, bortící se systém hodnot, arogance a úplně naspodu jsou hrstky poctivých lidí, co často musí živořit jen proto, že posty sviním a bezpáteřním hajzlům se rozhodli přenechat těm ostatním. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi rád by som udelil viac, ale vzhľadom nato, že snímok v určitom momente skĺzne do sféry nejakého "nad"reálneho stavu (podobne ako Major z 2013), nemôžem inak, iba "Hlupáka" ukotviť na dvoch hviezdach. Nábeh či samotný námet bol síce slušný, no nežijeme v dobe Josifa Vissarionoviča Stalina. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Kdo by se kdy nadál, že v současné samostatné zemi Putina vznikne tak věrohodný film, který nastavuje nemilosrdně zrcadlo byrokratické společnosti v Rusku. Čistě lidsky, pominu-li scénu pod mostem a konec, který je patřičně přitažen za vlasy, tak jde o hodně působivý zážitek. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný spád a gradácia deja, ale hodnotenie zráža typická ruská teatrálnosť a exaltované konanie. Typicky ruské veľké a prázdne gestá. A medzi nami, ten chlapík bol skutočný hlupák. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Dej každému stejně a všichni budeme chudáci aneb o tom, jak moc se v moderní společnosti vyplatí být dobrákem. Dvě hodiny mrazivého napětí z Ruska. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velitel policie: ,, Chtěl bych tě zavřít, ale ty bys mě podplatil. Já jsem Rus, nemůžu to nevzít... '' :-) --- To je vše vystihující výpověď přímo z filmu !!!! ------ Durak je hodně drsná sonda o tom jak to může a nejspíše i vypadá v některých městech bývalého Sojuzu. Tragicky zastaralý neudržovaný domovní a bytový fond s infrastrukturou taktéž v tragickém stavu, naprostá absence morálky u vrcholných představitelů vedení města s nechuťí cokoliv řešit. Vlastně k jednomu by chuť byla a to jak si co nejlépe rozebrat finanční příspěvky od státu na novou výstavbu případně ještě něco urvat, nejlépe vše i z fondu oprav. Rekonstrukce 40 let starých domů se pak nějak odbyde. Mužik stejně prd pozná a navíc je zvyklej žít skromně. Místo statického zajištění hroutící se budovy se vymaluje několik domovních chodeb, zfalšují se (za úplatu) revizní zprávy z kontrol a jede se dál. V tomto případě však už nešlo tutlat. Ono když hodíte lahev od piva z horní střechy budovy kolmo podél stěny domu a flaška dopadne 3 metry od paty domu, je něco blbě. Něco dost, protože to znamená, že barák je dost nakloněný na jednu stranu... Naprosto depresívní film. Nechtěl bych žít v Rusku. Občas nám může připadat, že vedeme marný boj s byrokracií a úřady u nás, nebo boj za nějaké zlepšení čehosi... Každý kdo má z toho depresi ať si pustí Duraka. Uvidíte, že ještě budete rádi jak jsme na tom u nás ! Tohle je za 5 zfalšovaných posudků, bez debaty! * * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2015] Pôsobivý protipól Zvjagincevovho Leviatana. Tam, kde zádumčivý majster atmosférických, spiritualitou presakujúcich obrazov volí za podmanivých tónov virtuóza Glassa epické rozprávanie, veľké okázalé gestá a umelecké metafory, sa Jurij Bykov v čistom (až takpovediac očistnom) realizme obracia k nízkym pudom a fyzickému zhnuseniu. Metafora je tu „všehovšudy“ jedna - symbolické znázornenie prehnitého mocenského aparátu zvonka i zvnútra rozpadávajúcim sa panelákom a jeho kritickým ekosystémom. Súboj obyčajného človeka s najvyššími spoločenskými úrovňami je komorne zarámovaný jedinou nocou a zviazaný s prostredím paneláku, do ktorého sa postavy neustále, dobrovoľne i proti svojej vôli, vracajú. Kolaps skorumpovaného systému s narušenou statikou sa kruto a neúprosne vlečie v dynamických dlhých záberoch a naliehavých kamerových jazdách s organickou strihovou skladbou a intenzívnou diegetickou zvukovou kulisou klaustrofobických chodieb paneláku, uväzňujúcou diváka uprostred uragánu. Nemilosrdná štylistická forma chladnejšia ako ruská zima neponúka odľahčenie a nezanecháva ani štipku nádeje. Len je to možno až príliš podriadené tézovitosti známeho príslovia: „za dobrotu...“ 85% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

No konečne! Po dlhej dobe som mal to potešenie zhliadnuť počin, ktorý môžem s čistým svedomím ohodnotiť piatimi hviezdami. Peter Konečný (filmový kritik a šéfredaktor Kinema.sk) pred premietaním Hlupáka na MFF Cinematik 2015 prehlásil, že mu tých 116 minút ubehlo ako 90. S jeho tvrdením môžem len a len súhlasiť. Úvodné časti filmu vás pomaly, ale isto vtiahnu do deja, z ktorého vami budú lomcovať rôzne druhy emócií. Parádné zobrazenie korupcie, ktoré vám bez servítky, úprimne predkladá udalosť, aká sa môže bez akýchkoľvek problémov udiať aj v reálnom svete. A nielen, že môže, ale také udalosti sa dejú na bežnom poriadku (i keď nie zrovna do bodky identické). A to dozaista nielen v Rusku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a výborné, ani nie tak spracovaním ako skôr svojou obsahovou náplňou. Aj keď ide o drámu, príbehovo sa to skôr ponáša na horor - desivé a strašidelné, v akom zvrátenom svete to žijeme. A to pritom vôbec nie je problém len Ruska, ako by si snáď niekto mohol myslieť. Podobných hajzlíkov a "kvázi" politikov človek nájde všade po svete, rozdiel je len v tom, že ako jeden z mála dal Bykov tie svinstvá na filmové plátno. Ľudský život v týchto časoch už naozaj nič neznamená, za poslednú dobu príšerne zdevalvoval. Tiež tu vyvstáva zaujímavá otázka, že či a do akej miery má vlastne zmysel v tomto smere niečo riešiť a podnikať, keďže zmena k lepšiemu je v nedohľadne. Má zbytočná obeta jednotlivca nejaký zmysel? Na to si musí každý odpovedať sám. Naozaj podnetný film. 80/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Už v prvním komentáři bylo k tomuto filmu řečeno v podstatě vše zásadní (a další ho trefně doplňují), takže už sem jde jen stěží napsat něco, co tu dosud nezaznělo - snad s výjimkou pár osobních dojmů. Viděl jsem už docela hodně depresivních ruských filmů, ale tento jim v míře své bezútěšnosti téměř kraluje - vybavuji si, jak jsem se v průběhu filmu děsil "ach ne, přece to nemůže skončit TAKHLE". Nu, jak je vidět, může - do jisté míry je to tedy asi film s předvídatelným závěrem, a zamrzet může i často vytýkaná doslovnost děje, ale jinak je to film, který mě bezvýhradně dostal - a to především svou atmosferickou syrovostí a celkově realistickým dojmem, kterým působí (byť by se asi dalo diskutovat, nakolik film skutečně odráží ruské reálie a co vlastně stojí za jeho vznikem - osobně si to ale netroufám posoudit). Mrazivé, autentické, skličující, nadčasové a naléhavé - takové je poselství, s kterým tento výborný film přichází. Durak je nesmlouvavý filmový zážitek - nejen všem fandům kvalitní současné ruské kinematografie lze toto výtečné drama jen doporučit. Po jeho zhlédnutí se mi v duši rozlil hluboký smutek - dostávat tenhle film z hlavy budu hodně dlouho. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bykov dobre pozná ruské pomery a sprostredkováva nám ich pekne na zlatom podnose. Základný problém je originálny a vychádza z reálnych problémov súčasného Ruska. Zachráni alebo nezachráni "hlupák" osemsto rodín pred skazou? Jasná otázka, čiže nasleduje veľmi napínavý dej. Hlupák je klasicky stavaný dejový film, ktorý poskytuje podnety na zamyslenie, alebo skôr už len nad otázkou, či skutočne hodiť ručník do ringu, keď ľahká váha bojuje so super ťažkou. Bykov nám však "reportáž" o ruskej realite podáva značne doslovne. Partia skorumpovaných politikov totiž sedí sama v miestnosti a rozprávajú si o svojich úplatkárskych aférach, ako keby o nich navzájom nevedeli. No musí sa o nich dozvedieť aj divák a najľahšou cestou je maximálna doslovnosť (v tomto smere považujem aj názov za nešťastný). A to bohužiaľ počas celého filmu. Zaujímavejším faktorom je presah a nadčasovosť filmu, kedy práve o Rusku Hlupák nie je, ale je o ľudskom charaktere všeobecne. A herci, samozrejme. No a výborný je plagát k filmu, prečo, vám dôjde po zhliadnutí. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Pro dobrotu na žebrotu. Jen chudák Dimitrij asi nezná šikmou věž v Pize, pak by možná tolik nevyšiloval. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Perfektní drama z Ruska o jednom panelovém baráku, který je na spadnutí. Atmosféra tak mrazivá, až jsem se klepal. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Balabanov by měl zcela jistě radost, jako pocta tohoto velikána je tenhle film skoro dokonalý. Já vždycky tvrdil, že Rusko je velmi svérázná země a tenhle příběh o jednom blázínkovi, mě v tom jen utvrdil. Vůbec není důležité, jak to s domem vlastně dopadne, mnohem podstatnější je vykreslení té lhostejnosti a beznaděje, která se na Vás válí že všech stran. Tak pozor, ať stačíte zavčas uhnout. ()

Reklama

Reklama