Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Othello 

všechny recenze uživatele

Děsuplná jízda strašidelným zámkem Rusko, kde mě docela překvapilo, že jsou v tom státní prachy. Slibný koncept, kdy prasklá trubka začne odhalovat správu třicetitisícového města v plné nahotě je vykreslen možná až příliš za hranou (častá tezovitost, doslovné vysvětlující dialogy, násilný závěr), ale tne do živého. Sysifovská práce malého angažovaného chudáka je jen trochu dojemná, ale jinak úmyslně znechucující obzvláště, když si uvědomíme, jak moc by někdo chtěl natočit něco podobného v Česku a jak moc to nejde. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pořádná dávka široké ruské beznaděje. Po formální stránce dokonalá obžaloba (ruské) společnosti. Ta metafora rozpadajícího domu - rozpadajících se lidi uvnitř i vně drolící se stavby...uf. Tady se tepe do živého a nejednoho politika/příznivce (nejen) strany Jednotné Rusko museli brát mrákoty. Z druhé strany to není o politické straně. V té zemi je nevyléčitelný žal...něco je uvnitř sebezničujícího. 85%. PS: Výborný soundtrack. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Stál v jednom městě jeden dům s 800 obyvateli. A tento dům se chystá co nevidět zřítit. Hlavní hrdina to zjistí a rozhodne se k něčemu, co ostatní neudělali.... zachránit lidské životy. Do pohybu se tak nejen dostává konstrukce celého domu, ale i mafiánské struktury, které celé město vlastní. Durak - Hlupák je krásným pohledem na to, jak funguje Ruská byrokracie. Skoro se až divím, že to celé dostalo povolení k realizaci. Hlupákem je zde hlavní postava, která je plná idealismu. Ostatní figury mu tento idealismus vyčítají a řeší vlastní dilema, jestli zachránit obyvatele domu nebo sebe. Místy to až v tom nejlepším slova smyslu připomíná 12 rozhněvaných mužů. Zde ale samozřejmě pojaté s bohatšími exteriéry a interiéry. Ve druhé polovině pak příběh sklouzává ke kriminálnímu dramatu, záchraně o život a tempo příběhu se trochu mění, což je škoda. Nicméně příběh i tak drží při sobě a vřele zhlédnutí tohoto snímku doporučuji. Rozhodně jsem se na minutu nenudil a skvělý casting výbornost tohoto díla jen podtrhuje. 80% ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Durak sa viac sústredí na kompresiu dotykovej reality skrz nepríjemné pole indícií, ktoré pôsobia na súčasnú ruskú spoločnosť, ako aj jej celoplošnou deštruktívnou katarziou bezvýchodísk z tohto stavu. Leviatan bol viacej pocitový, nádherný a až poeticko umelecký, Bykov skúma príčiny explicitnosti ďaleko razantnejšie a cez priečne dynamickú optiku. Je to i príbeh viacerých paradoxov, ktorých kontrast vystihuje tvrdenie, že každý nekalý čin je výsledkom systému, ktorý mu to umožnil. Čiže vzťahuje to na pomeri v Rusku, ale jeho posolstvá sú všeobecné. A vieme sa s nimi ľahko identifikovať, lebo ľudská zlomyseľnosť vychádza z narúšaniu etických princípov rovnosti a tú zase formuje vlastníctvo matérie. Hlavný hrdina bol možno "trochu" naivný, ale to bol aj Shane a tiež som mu to nezazlieval. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Díky yvoně jsem se dozvěděl o tomto ruském snímku a jsem jí za to vděčný, protože tohle byl rozhodně zážitek. Film bych v žádném případě nedoporučil lidem, kteří mají rádi jen lehčí témata a čekají, že se během filmového odpoledne hodí do pohody, protože k tomu tentokrát určitě nedojde. Já jsem si každopádně vychutnal depresivní atmosféru plnou beznaděje, vidět toto Cervantes, zahanbeně by spálil rukopis Dona Quijota, protože by musel uznat, že se Dmitrij Nikitin zasekl v mnohem bezútěšnější situaci. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)
  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)

Reklama

Reklama