Reklama

Reklama

Báječná léta

Obsahy(1)

Neonová bible, první literární adaptace spisovatele a režiséra Terence Daviese, čerpá námět z knihy John Kennedy Toolea odehrávající se v 30. a 40. letech. Podobně jako v Daviesově autobiografické Trilogii je film sérií vzpomínek 15ti-letého Davida (Jacob Tierney), který vzpomíná na své problematické dětství během cesty vlakem vstříc neznámé budoucnosti. Jako malý chlapec byl David (Drake Bell) vyvrženec bez přátel, který sledoval jak jeho zlostný otec Frank (Denis Leary) ventiluje svou frustraci chudobou tím, že bije svou ženu Sarah (Diana Scarwid). David získá společníka, když se k nim nastěhuje půvabná teta Mae (Gena Rowlands). Mae častuje Davida svými historkami o svém působení na jevišti a poskytuje mu ochranu uprostřed starostí jeho rodičů. Nicméně přes vliv tety Mae je David donucen předčasně dospět a ocitá se v šokující nesnázi. Davies nás pomocí plynulých a malátných pohybů kamery provází Davidovým rodinným životem a životem Jižanů v určitém okamžiku, s jeho budovatelskými shromážděními a pálením knih. Daviesovo kinematografické snění je další působivý průzkum jeho osobních témat dětství, vzpomínek a náboženství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Terence Davies ako reziser hraje dlhodobo druhu ligu, tento film je dovodom preco. A pozeram, uz ma aj vek, taxa na tom nic nezmeni : 40 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky mladíka sedícího ve vlaku na jeho život, zejména tetu, která si uměla užívat a jejíž přátelství pro něj bylo štítem vůči problematické rodině. Obrazy ze života ve 40.letech na americkém jihu,..Jen chladný, ilustrativní záznam. ()

Šňůra 

všechny recenze uživatele

To bylo chabé, velmi chabé. Ani tak dobrá herečka jako Gena Rowlands nestačila na to, aby zmatenému příběhu o dospívání nakonec i předčasně dospěvšího Davida dala nějaký řád. Z filmu se tak stala jen jakási chaotická změť okamžiků z Davidova života a to, že nakonec chybí nějaké smysluplné zakončení je vlastně jen posledním hřebíkem zpackaného příběhu. ()

Reklama

Reklama