Reklama

Reklama

Operation Avalanche

Trailer

Obsahy(1)

V roku 1967 boli dvaja tajní agenti CIA, čoby dokumentárny filmový štáb, poslaní do NASA odhaliť možného ruského špióna. To čo objavili a nakrútili, viedlo k jednému z najväčších sprisahaní v americkej histórii. (BoredKid)

Recenze (23)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Štýl, ktorý tvorcovia predstavili už v svojej výbornej prvotine "Dirties" je tu ešte viac vybrúsenejší. Podmanivé mockumentary o tom, že misia Apollo 11 - konkrétne pristánie na Mesiaci bol podvrh, je podaná zo zmyslom pre detail a dobový feeling. Matthew Johnson vie zároveň baviť i mraziť a prináša veľmi pevne konštrukčne zovretý celok, ktorý v prvej polovici možno až príliš šlape na pedál, čím potom záverečná scéna nemusí u každého vyznieť tak výrazne a správne "doťuknúť" celý príbeh. Výsledku naplno tlieskam a som zvedavý čo nám tvorca prinesie najbližšie. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo nezávislé nízkorozpočtové filmařiny, které diváka pomocí chytrého scénáře a efektního found footage stylu (těžícího i z použití dobového formátu 16mm) přesvědčí o tom, že právě sleduje autentické záběry, které dokumentují zrod jednoho z největších vládních spiknutí americké historie. Žánrově se jedná o thriller, jenž zvláště v závěru nabírá na intenzitě a poukazuje na nekompromisní způsob práce CIA, která likvidovala všechny, kteří by mohli podvod o přistání na Měsíci odhalit veřejnosti, vlastní agenty nevyjímaje. Jakožto zdejší hororový expert bych v souvislosti s tímto rád podotkl, že Stanley Kubrick, který byl v reálu do podvrhu zapojen mnohem více, než je zde ve snímku divákovi předkládáno, právě z důvodu obavy o svoji bezpečnost USA raději nadobro opustil a svůj geniální horor Shining, stejně jako další filmy, již natočil v Británii. Přesto Operation Avalanche nabízí i některé úsměvné pasáže. Například záznam pracovní diskuze, během níž bylo vytvořeno ono hlubokomyslné moudro o velkém skoku pro lidstvo, kterým následně Neil Armstrong dohnal podvodnetušící americké posluchače k slzám. Snímku uděluji plných pět hvězd a doporučuji ho všem divákům otevřené mysli, kteří upřednostní nepříjemnou pravdu před příjemnou lží. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Určitě to mohlo líp vychytat konec, který ztratil dosavadní hravost, aniž by drama začalo šlapat naplno, ale jinak pořádná porce americké indie filmařiny se vším, co k ní patří. Film nabitý nakažlivě pozitivní energií ze sebe sama, z možnosti být filmem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mohlo to takto nejako byť? Mohlo. Amerika vždy klamala verejnosť, a vždy bude klamať verejnosť. Bohužiaľ, som názoru, že jedna z najväčších konšpiračných teórii by si zaslúžila lepší spôsob spracovania. Ono ani tak nejde o to, že by človek úplne neveril čo sa tvorcovia snažia prezentovať, no keď vás dejový priebeh udalostí nedokáže vtiahnuť ako by mal, samotný záver v kombinácii s rozuzlením vyšumí takmer do "stratena". HISTÓRIA: Zrejme len hŕstka ľudí naozaj vie, ako to celé bolo, no tak či onak, prvý vo vesmíre (údajne) nebol ani Gagarin, ani Vladimír Iľjušin. Bolo by naivné myslieť si, že neexistovali neúspešné pokusy s ľudskou posádkou. Česť ich pamiatke. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čo by som asi najviac vyzdvihol na tomto filme ? Jednoznačne spôsob, akým sa prezentuje, ako je nakrútený... Pripadal som si, ako v 60. rokoch, že normálne som mal pocit, vrátenia sa v čase. Filmári prispôsobili UHOL pohľadu tak, že kameru NASTAVILI, akýmsi retro štýlom. Názov : Found footage, je tým správnym výrazom, prečo vás film vtiahne do centra diania. Roztrasená ručná kamera robí svoje ! Postavy, výprava a kostýmy, sú ako vystrihnuté, z tých starých časov. Režisér Johnson verí konšpiračnej teórii o Apollo 11, že je to sfalšované, že nikdy astronauti fyzicky na Mesiaci nepristáli ( neboli ). Dalo by sa to nazvať, ako film o filme. Títo dokumentaristi sprostredkovali spôsob, ako sa to malo uskutočniť. V hlavnom štábe tomu mal šéfovať, veľký režisér projektu - Stanley Kubrick, ktorý to mal celé koordinovať ? Myslím si o tom svoje... Je to možné, že by sa to realizovalo, ale bolo by to extrémne náročné, jedna skupina by nesmela vedieť o druhej. Čo je oveľa náročnejšie ? Uskutočnenie veľkého PODVRHU, ako jestvujúceho plánu Misie Apolla 11 o dobití Mesiaca ? Vtedy, s tou primitívnou technológiou, na úrovni dnešných kalkulačiek, fakt, dá sa pochybovať. Musela existovať 100 % GARANCIA, že sa to podarí ! Ako to mohli vedieť, že sa tak stane ? Do úvahy, sa započítal plán B... ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Snímek má velmi zajímavé téma, které je umocněno i použitým stylem kamery, nicméně zmatený styl vyprávění a střih z Operation Avalanche dělají další záležitost, která měla potenciál zazářit, avšak výše zmíněné proměnné jí stahují ke dnu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dobové mockumentary o jedné z nejprovařenějších konspiračních teorií. Co se asi povedlo nejvíc je atmosféra, která v divákovi úspěšně navozuje pocit, že to opravdu bylo celé natočené v 60. letech. Ale to je po hříchu vše. Scénáristicky by to sice nebylo až tak špatné, ale všechno sráží FF formát, který už po několikáté srazil celkem dobrý námět. 35% ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Tady jsem musel trošku zapřemýšlet a nechat si projít film hlavou. Atraktivní námět v krásným zpracování konce šedesátých let, skvělou muzikou (ten poslední track hlavně) a přirozeným humorem. Herec mě bavil každej. Je znát, že Matt Johnson má dobré nápady a talent mu nechybí. Škoda, že konec vyustí do ztracena. Co však musim pochválit, tak celkem nečekaný směr, kterým se filmek ubere, takže mě mile překvapil - více k známým klišé u spy filmech s agentama, které se většinou objevují v Asijských akcích, kdy se proti cápkovi obrátí ta sama organizace, která ho vychovala. Dokonce se objeví i nějaká ta akcička v podobě honičky a střílením. Celé to působí taktéž podmanivě, atmosféricky, zábavně a celkem realisticky. Ohledně této konspirační teorie, nejsem jejím zastáncem, ALE je zajímavé, že od té doby Amerika neuskutečnila výlet na Měsíc :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Operation Avalanche" ukazuje, že mockumentary přece jen není mrtvý žánr a že je možné tímhle způsobem natočit něco, co bude dostatečně zajímavé. Především to chce dobré téma, což se v tomhle případě podařilo. Stylizace také velmi povedená. Jedině ten příběh někdy trochu hapruje a není až tak překvapivý, jak by chtěl být. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jenom dobrý námět s pár dobrými nápady nestačí, když tu ten found footage styl nefunguje (přitom sám o sobě to taky není blbý nápad), místy je to i dost nudné a ten film za celou dobu nepřijde s čímkoli zapamatovatelným. Sice to vyloženě špatné není, (ne)herci jsou docela slušní a nějaká hravost v tom taky je, ale žádné dojmy z něj nemám a tak je to jeden z těch filmů, co jsou fajn na jedno zhlédnutí, ale člověk na ně dřív či později zapomene. Jen mám teda pocit, že většina filmu byla komedie a mysteriózní thriller to je až od určitě části druhé poloviny, nicméně pár scén mě v tom donutilo aspoň k pousmání a dvakrát k zasmání, když už nic jiného. Lepší 2* ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Známa konspirační teorie se zfalšováním prvního přistání na Měsíci, což je zajímavé téma, je tentokrát zpracováno formou found-footage, což je značně vyčpěla metoda, ale tentokrát je využita šikovně a v rámci příběhu také logicky a pro paranoidní příběhové pozadí se hodí v tomto případě výtečně. Pohled na konspiraci zevnitř je velice zajímavý a rychle odsýpá nejen díky příběhu samotnému, ale také díky hlavním aktérům, kteří působí vhodně amatérsky, což příběhu a jeho pojetí ohromě svědčí. Vše se bohužel pokazí na konci, který vyšumí trošku do ztracena a není závěrem, který by si tento děj zasloužil, ale nedokáže předchozí příjemý zážitek příliš pošpinit. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Parada. Mam rad mocumentary a navic, kdyz jsou takto geekovske a skvele udelane? Oba palce nahoru pro tvurce. Neni to uplne bez vyhrad, ale za originalitu, koule a tema me blizke si to plny pocet zaslouzi. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Možná jsem na to byl až moc unavený, ale i přes super nápad mi těch 90 minut prostě přišlo šíleně dlouhých. Navíc herecký styl Matta Johnsona je dost otravný. Víc by mi sedl fake dokument ve stylu Houstone, máme problém, anebo přímo modernější remake Kozoroha 1. ()

rukay 

všechny recenze uživatele

Nápaditá, vyumělkovaná a výtvarně kreativní záležitost. Vynikající mix found footage a mockumentary (styl českému publiku známý například ze Svěrákových Ropáků (5*****)), který má určitě co říct - a to nejen tlupám nihilistický příznivců konspiračních teorii. Film má od začátku spád, je místy vtipný, a skvěle buduje atmosféru na kombinaci známých záběrů s fikcí. I přes malý rozpočet neztrácí ani ke konci úroveň. I když mne osobně zamrzel závěr, který se snaží z diváků vydolovat poněkud více emocí, než je vzhledem k předchozí stopáži vkusné, a přehoupnutí z potměšilého docucomedy do thrilleru mi přišlo zbytečné a vynucené. Přesto snímek, který rozhodně potěší, nejen, fanoušky žánru. 4**** ()

Zet 

všechny recenze uživatele

Prvni hodina je neskutecne natahovana, nudna a temer nic zajimaveho se v ni v podstate nedeje. Az poslednich cca 30 minut zacne byt zajimavych, ale jako celek to moc nefunguje. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

80% - komentář 20ti slovy: Výborně zpracované, od kamery po detaily! Až zamrazí z těch "skrytých" věcí "v pozadí" a věřím, že ve skutečnosti "alternativy" byly. ()

Reklama

Reklama