Reklama

Reklama

Atlantic

(festivalový název)
  • Španělsko Atlantic (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý maročan Fettah se narodil u moře a příliv a odliv se staly rytmem jeho života do té míry, že se zdá, že voda je jeho domovem víc než země. Jednoho dne se Fettah setkává s uhrančivě krásnou ženou a vzájemné pouto je natolik silné, že se rozhodne opustit Maroko a na svém windsurfu se pokusí překonat vzdálenost 300 kilometrů k evropskému pobřeží. To sice pro Fettaha představuje setkání s jeho láskou, ale cesta je daleká, nebezpečná a přináší řadu nezbytných obětí, možná i tu nejvyšší. (Febiofest)

(více)

Recenze (5)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Druhý celovečerní snímek nizozemského režiséra Jana-Willema van Ewijka (který si v obou svých filmech zahrál malou roli) je oduševnělou podívanou, vyznačující se neokázalou filmařskou krásou a působivostí. Prostinký příběh o 32 letém rybáři Fettahovi, který se vydá na zvláštní cestu po moři z Maroka do Španělska na windsurfovém prkně, je vyprávěn ve více časových rovinách, kdy je přítomnost na moři prostříhána retrospektivními scénami z nedávné minulosti. V ní se Fettah setká s evropskou dívkou Alexandrou a jejím přítelem, a toto setkání mu změní dosavadní život. Rodná vesnice mu je po Alexandřině odjezdu náhle těsná a Fettah musí pryč. Vydává se na nebezpečnou osamělou plavbu, ze které se se možná nikdy nevrátí. Oceán hraje v tomto snímku stejně důležitou roli jako samotní herci, celý film je díky němu prostoupen melancholickou posmutnělou atmosférou a vůní exotických dálek. Výtečný vizuální dojem je umocněn krásnou kamerou a působivými záběry z výšky. Dialogů je zde pomálu a film je prostý nějakých dramatických či efektních momentů, které se objevují například v částečně podobném snímku PÍ A JEHO ŽIVOT z r. 2012. ATLANTIC je jeden z těch příjemných festivalových filmů, které jsou určeny trpělivým přemýšlivým divákům, schopným docenit filmy, které se hodně odlišují od mainstreamové produkce. Mám rád tenhle typ současných evropských filmů, které mě vždy zasáhnou svou neotřelou filmařskou invencí. Máte-li podobnou artovou produkci v oblibě, pak je to film pro vás. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš poetické, ale tá marocká pobrežná atmosféra a idea celého filmu ma celkom bavila. Len škoda, že po epickej stránke to nebolo nič extra, a myslím že práve tá epickosť tomu veľmi chýbala. Fettah bol sympatická postava, no a niet krajšej motivácie ako Láska - aj keď niekedy musí človek dať do stávky aj vlastný život. Kostra príbehu fajn, ubrať trochu tej poetiky, pridať epiky - a mohlo by to byť fakt aj na viac ako len 2* (bohužiaľ). ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Z úvodních scén jsem čekal další nudu k uzoufání, ale nakonec mě samotného překvapilo, jak moc se mi film líbil. Díky pomalému tempu a konstantnímu záběru na Fettaha může naplno rezonovat, co se mu asi odehrává v hlavě, a je možno jeho příběh silně prožívat s ním. Obdivuju, s jakým minimem prostředků se režisérovi povedlo podat tak komplexní a intimní záležitost jako je rozhodnutí opustit svůj život a riskovat vše pro překonání Atlantiku, natož v takových podmínkách. Oceňuju symboliku a poetiku, která vypráví, aniž by věci musely být přímo vyřčeny, ale zároveň nesklouzává k šíleným pseudouměleckým metaforám. Navíc se jedná o de facto romantický příběh. Romantický film je většinou laciné klišé, což Atlantic. není ani trochu a umožňuje i náročnějšímu divákovi si tento žánr užít. Skvělá byla i hudba. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Tak zbytočný snímok s tak ťahavou "náhodnou" kompozíciou, neúspešný pokus odtrhnúť sa od "mainstreamu". Niečo za polovicou som to vypol.... ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Snílci; takoví občas jsme. Sedávat na útesu nad mořem, dívat se na vlny a toužit po něčem, co nemůžeme nikdy mít. Vsadit vše na jednu kartu, která asi nemůže nikdy přijít. Z příslibů a domněnek stavět jistoty a skutečnost. Bez lásky se nedá žít. Ne všechny cesty ale musí nutně dobře dopadnout... 80%, Febiofest 2015. ()

Reklama

Reklama